Mijn reis
 • Ratio

Rondreis Kroatië, Servië, Bosnië & Montenegro

 • Kroatië / Zagreb / Zagreb
 • 10-daagse groepsrondreis
 • 4 landen-reis door voormalig Joegoslavië
 • Incl. dagelijks ontbijt én diner
 • Verblijf in goede 3- en 4-sterren hotels
 • Zagreb, Belgrado, Sarajevo en Dubrovnik

Data & Prijzen

LET OP:de hieronder getoonde data en prijzen horen bij het kamertype dat u bij stap 3 heeft geselecteerd. Wanneer u het kamertype verandert, kunnen beschikbare vertrekdata en bijbehorende prijzen wijzigen.

Prijzen per persoon. Eventuele kortingen/ toeslagen worden automatisch in de prijsberekening verrekend. Let op: prijzen kunnen door updates afwijken van de totaalprijs in het totale prijsoverzicht rechts in het scherm. De prijs in het prijsoverzicht rechts in het scherm is de definitieve prijs.

close

Alle data van deze rondreis zijn met ‘Gegarandeerd Vertrek’.

Op de hierboven vermelde vertrekdata wordt de rondreis altijd uitgevoerd. Op deze data is er dus geen ‘minimum deelname’ van toepassing.

Inclusief:

 • Vliegreis Amsterdam-Zagreb en Dubrovnik-Amsterdam per Croatia Airlines
 • Ruimbagage (1 stuk, max. 23 kg) en handbagage (max. 8 kg en max. afmetingen 55x40x20 cm)
 • Transfers en rondreis per comfortabele touringcar
 • 9 overnachtingen in goede 3- en 4-sterren hotels
 • Verzorging o.b.v. 9x ontbijt en 9x diner
 • Omschreven excursieprogramma (excl. entreegelden)
 • Nederlandssprekende reisleider
 • Luchthavenbelastingen
 • Brandstoftoeslag

Exclusief:

 • Niet genoemde maaltijden en drankjes
 • Entreegelden (ca. € 57 p.p., ter plaatse te betalen)
 • Lokale gidsen (richtlijn ca. € 48,- per persoon o.b.v. 25 deelnemers, exacte bedrag ter plaatse is afhankelijk van de daadwerkelijke groepsgrootte)
 • Eventuele optionele excursies
 • Fooien
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 per boeking (max. 9 pers.)
 • Administratiekosten à € 25 per boeking

Extra informatie:

 • Vluchtdetails (te allen tijde onder voorbehoud): heenreis vertrek Amsterdam ca. 11.20u., aankomst Zagreb ca. 13.15. Terugreis vertrek Dubrovnik ca. 15.05u., aankomst Amsterdam ca. 17.30u. (bij vertrek 5/6, 28/8 en 11/9 is er op de terugreis een korte stop in Pula, dan geldt - Vertrek Dubrovnik ca. 13.50u., aankomst Amsterdam ca. 17.30u.
 • Kinderkorting: n.v.t.
 • Minimum deelname: n.v.t. Gegarandeerd vertrek
 • Grensdocumenten: voor deze reis dient u in het bezit te zijn van een paspoort met minimaal vier lege visumpagina’s en nog minimaal geldig tot 6 maanden vanaf de datum van terugreis. Personen met de Nederlandse nationaliteit hebben geen visum nodig. Indien u niet over de Nederlandse nationaliteit beschikt, dient u zelf informatie in te winnen over benodigde visa. Voor meer informatie zie www.visumcentrale.nl
 •  Programma: we behouden ons het recht voor om de reis in een andere volgorde uit te voeren en (in incidentele gevallen) gebruik te maken van andere, minimaal gelijkwaardige accommodaties en/of vervoermiddelen.
 • Reispapieren: ca. 10 dagen voor vertrek via e-mail.


  Op al onze reizen zijn de volgende voorwaarden van toepassing:
 • ANVR Reisvoorwaarden
 • Stichting Garantiefonds Reisgelden
 • Garantieregeling Stichting Calamiteitenfonds Reizen
 • Algemene reisvoorwaarden Stip Reizen

Rondreis Kroatië, Servië, Bosnië & Montenegro

Nieuw is ons programma voor zomer 2016 is deze schitterende en unieke rondreis door vier landen van het voormalig JoegoslaviëKroatië, Servië, Bosnië en Herzegovina en Montenegro. We nemen u mee naar bijzondere hoofdsteden steden als Zagreb, Belgrado en Sarajevo allen rijk aan cultuur en geschiedenis. Daarnaast reizen we door prachtige natuurgebieden, bezoeken eeuwenoude kloosters en pittoreske dorpjes. We lopen over de beroemde, inmiddels weer in oude luister herstelde, Stari Most-brug in Mostar en beklimmen de dikke stadsmuren van ‘de Parel van de Adriatische Zee’, Dubrovnik. Tenslotte bezoeken we het in 2006 onafhankelijk geworden Montenegro waar o.a. het pittoreske havenstadje Kotor en de adembenemende baaien de revue passeren. Boek nu en ga met Stip Reizen op ontdekking door de prachtige Balkan.


Hotels
U verblijft tijdens de rondreis in diverse 3- en 4-sterren hotels in een kamer die minimaal is voorzien van een TV en een badkamer met bad/douche en toilet.

Verzorging
U verblijft tijdens de rondreis o.b.v. 9x ontbijt en 9x diner. 

Uw Reisprogramma

Dag 1: Amsterdam – Zagreb (Kroatië)
Dag 2:
Trakoscan – Kumrovec – Zagreb (Kroatië)
Dag 3: Jasenovac – Vukovar (Kroatië) – Belgrado (Servië)
Dag 4: Belgrado (Servië)
Dag 5: Topola – Vracevsnica (Servië) – Sarajevo (Bosnië en Herzegovina)
Dag 6: Sarajevo (Bosnië en Herzegovina)
Dag 7: Sarajevo – Mostar – Neum (Bosnië en Herzegovina)
Dag 8: Dubrovnik (Kroatië) – Herceg Novi (Montenegro)
Dag 9: Perast – Kotor  – Budva – Herceg Novi (Montenegro)
Dag 10: Herceg Novi (Montenegro) – Dubrovnik (Kroatië) - Amsterdam


Dagprogramma

1e dag, Amsterdam – Zagreb (Kroatië)

U vliegt per Croatia Airlines vanaf Amsterdam naar de Kroatische hoofdstad Zagreb. Na aankomst ontmoet u de reisleider en begint de rondreis met een stadstour waarbij we nader kennis maken met Zagreb. In deze mooie stad zien we nog veel Oostenrijks-Hongaarse invloeden uit vervlogen tijden. De oude stad bestaat uit twee gedeeltes. In het heuvelachtige hoger gelegen deel bevinden zich o.a. het parlementsgebouw en de bekende Sint Marko-Kathedraal. In de benedenstad bevindt zich het echte centrum van Zagreb waar ook het bekende “Bane Jelacic plein“ is gelegen. Naast de vele mooie parken zijn o.a. ook het nationale operatheater, het paviljoen “des arts” en de academie voor wetenschap en kunst de moeite waard. Na de stadstour rijden we naar ons 3-sterren hotel in Zagreb, Hotel Rebro (of gelijkwaardig), waar we de komende twee nachten zullen verblijven. Diner in het hotel.

2e dag, Trakoscan – Kumrovec – Zagreb (ca. 200 km)

Vandaag maken we een dagtocht naar de bosrijke Hrvatsko Zagorje-regio, alwaar we eerst het Kasteel van Trakoscan bezoeken. Dit 13e-eeuwse kasteel geldt als een van de mooiste kastelen van Kroatië met een rijke kunstcollectie van schilderijen. ’s Middags zetten we koers naar Kumrovec, het geboortedorpje van Generaal Tito, de belangrijkste leider in de historie van voormalig Joegoslavie. Kumrovec werd in 1970 wereldberoemd door het bezoek van de Amerikaanse President Nixon. Dit mooie dorpje is gelegen aan de hellingen van de heuvels bij de rivier de Sutla en de Sloveense grens. Hier bezoeken we het Staro Selo-museum, een uniek openluchtmuseum met goed bewaart gebleven originele boerderijen uit het einde van de 19e, begin 20e eeuw. Bezoekers kunnen in dit aantrekkelijke “oude dorpje” deelgenoot worden van de traditionele manier van leven en de diverse klassieke ambachten uit die periode. Ook besteden we kort aandacht aan het geboortehuis van Generaal Tito. Vervolgens keren we terug naar het hotel in Zagreb voor diner en overnachting.

3e dag, Jasenovac – Vukovar (Kroatië) – Belgrado (Servië) (ca. 440 km)

Na het ontbijt rijden we naar Jesnovac, een plaatsje met een donker verleden. Hier werd namelijk tijden de Tweede Wereldoorlog door het pro-nazi regime van de Kroatische Ustasha’s een concentratiekamp gebouwd voor o.a. Serven, zigeuners en politieke tegenstanders. Het werd een kamp met een gruwelijke reputatie waar volgens schattingen 200.000 mensen om het leven kwamen. We brengen een bezoek aan het herdenkingscentrum. Na dit indrukwekkende bezoek vervolgen we onze weg naar Belgrado. Voordat we Servië binnen rijden maken we onderweg nog een stop in Vukovar, ook wel het Kroatische Leningrad genoemd. Deze stad met haar fraaie 17e eeuwse centrum werd tijdens de oorlog in Joegoslavië in de jaren ‘90 volledig verwoest en is daarna het symbool geworden voor de Kroatische onafhankelijkheidsstrijd. We bezoeken het memorial museum in de kelders van het voormalige ziekenhuis. Daarna door naar Belgrado voor diner en overnachting. De komende twee nachten verblijven we in het 3-sterren Hotel Elegance (of gelijkwaardig).

4e dag, Belgrado (Servië)

De dag staat volledig in het teken van de stad Belgrado, de grootste en belangrijkste stad van de Balkan en ooit de hoofdstad van Joegoslavië. De stad werd in de 13e eeuw door de Kelten gesticht op de plaats waar de rivieren Donau en de Sava samenkomen. Vandaag besteden we o.a. aandacht aan het Kalemegdan-fort en park, de Dedinje-wijk met het ´bloemenhuis´ (graf van Tito), de Byzantijnse St. Marko-kerk, de Orthodoxe Sint Save-kerk, het parlementsgebouw en de Avala, het monument van de onbekende soldaat. Diner en overnachting in het hotel.

5e dag, Topola – Vracevsnica (Servië) – Sarajevo (Bosnië en Herzegovina) (ca. 350 km)

‘s Ochtends duiken we in de geschiedenis van Servië tijdens een bezoek aan Topola en de Servisch-Orthodoxe kloosters van Vracevsnica in de mooie natuurrijke Sumadija-omgeving. In de voormalige koningsstad Topola bezichtigen we o.a. de kathedraal die bekend staat om de mooiste mozaieken van Europa. Vervolgens rijden we naar het geïsoleerde, midden in de bossen gelegen Klooster van Vracevsnica, dat al dateert van 1428. Na het bezoek zetten we koers naar Bosnië en Herzegovina om de dag te eindigen in de omgeving van Sarajevo voor het diner en de overnachting. We verblijven de komende twee nachten in 3-sterren Hotel Hollywood (of gelijkwaardig).

6e dag, Sarajevo (Bosnië en Herzegovina)

Na het ontbijt rijden we naar het centrum van Sarajevo voor een stadstour. De stad kenmerkt zich door haar oriëntale uitstraling en is door de diverse overheersers in de afgelopen eeuwen een smeltkroes geworden van bouwkunst en culturen. Zo leven er hier nu Kroaten, Serviërs en Bosniërs met elkaar en zien we hoe katholieke kerken, orthodoxe kerken en moskeeën naast elkaar zijn gebouwd. Teven passeren de fraaie gerenoveerde bibliotheek en het Tunnel-museum (de enige verbinding van Sarajevo met de ‘vrije’ wereld tijdens de oorlog) de revue. Natuurlijk maken we ook een wandeling door de oude historische Bascarsija-wijk met een bezoek aan de Ottomaanse bazaar. Diner en overnachting in het hotel.

7e dag, Sarajevo – Mostar – Neum (Bosnië en Herzegovina) (ca. 230 km)

Vanochtend laten we Sarajevo achter ons en gaan we op weg naar, het in het dal van het Velez-gebergte gelegen, Mostar. De stad die haar naam dankt aan de bekende ‘Stari Most’  brug over de Neretva-rivier. De brug van Mostar werd in 1566 gebouwd door de Turken en gold als de blikvanger van de fraaie oude binnenstad. Tijdens de onafhankelijkheidsoorlog werden in 1993 de brug en het oude centrum verwoest. In 2004 werd de brug met de originele stenen in oude luister hersteld en ook het centrum is inmiddels gerenoveerd. Tijdens de stadstour maken we kennis met het heden en verleden van deze bijzondere stad. ‘s Middags vervolgen we onze weg naar Neum, waar we de komende nacht verblijven in het 4-sterren Grand Hotel Neum (of gelijkwaardig). Diner in het hotel.

8e dag, Neum (Bosnië en Herzegovina) – Dubrovnik (Kroatië) – Herceg Novi (Montenegro) (ca. 130 km)

Vandaag staat er een hoogtepunt van de reis op het programma. We reizen namelijk naar de ‘Parel van de Adriatische Zee’, Dubrovnik. Het volledige oude centrum van de stad staat op werelerfgoedlijst van UNESCO en is eigenlijk een groot museum met vele kerken en talloze monumenten, waaronder de oudste apotheek ter wereld. Bovendien wordt de stad nog steeds volledig omringd door beroemde stadsmuren van soms wel 10m dik en 20m hoog.   en kerken. Na de stadstour is het ’s middags tijd om op eigen gelegenheid ook nog van deze prachtige stad te genieten. Daarna rijden we verder naar Montenegro, waar we de komende twee nachten zullen verblijven in het 4-sterren Sun Hotel Resort in Herceg Novi (of gelijkwaardig). Diner in het hotel.

9e dag, Herceg Novi – Perast – Kotor  – Budva (Montenegro) (ca. 150 km)

Na het ontbijt maken we ons op voor een ontdekkingstocht vol prachtige vergezichten rondom de fraaie, vlindervormige ‘baaien van Kotor’. We rijden allereerst naar het pittoreske barokdorpje Perast voor een bezoek. Facultatief kunt u hier een boottochtje maken naar het kleine eilandje Gospa od Škrpjela, onstaan door het afzinken van oude, met stenen gevulde, schepen. Daarna rijden we naar Kotor. Dit oude havenstadje met veel Venetiaanse invloeden in de bouwstijl is prachtig gelegen aan de Baai van Kotor. Het historische centrum, gebouwd tegen de Lovcen-bergwand is nog volledig ommuurd en wordt gedomineerd door de hoger gelegen Sveti Ivan-vesting. We wandelen door de nauwe straatjes langs diverse monumenten en zien ondermeer de Romaanse kathedraal. ‘s Middags rijden we naar het aan de Adriatische kust gelegen badplaats Budva. Het oude centrum is mooi gesitueerd op een klein schiereilandje. Hier kunt u heerlijk genieten op een van de terrasjes. Aan het eind van de dag keren we terug naar ons hotel in Herceg Novi voor diner en overnachting.

10e dag, Herceg Novi (Montenegro) – Dubrovnik (Kroatië) – Amsterdam

In de loop van de ochtend vertrekken we naar de luchthaven van Dubrovnik voor de vliegreis terug naar Nederland. Een schitterende reis is tot een eind gekomen.

Kroatië

Kroatië, officieel de Republiek Kroatië is een land in Zuid-Europa, gelegen aan de Adriatische Zee. Het land grenst direct aan Slovenië, Hongarije, Servië, Bosnië en Herzegovina en Montenegro en via de zee aan Italië. Qua oppervlakte is Kroatië vergelijkbaar met Nederland en België bij elkaar.
De hoofdstad van Kroatië is Zagreb.
 

Tijd

Er is geen tijdverschil met Nederland.
 

Taal

De officiële taal in Kroatië is het Kroatisch. In de toeristische gebieden kan men over het algemeen goed terecht met Engels en Duits.
 

Feestdagen

De belangrijkste feestdagen (en vrije dagen) in Kroatië in 2017 zijn:

1 januari

Nieuwjaarsdag

6 januari

Driekoningen

19 maart

Vaderdag

16 - 17 april

Pasen

1 mei

Dag van de Arbeid

15 juni

Sacramentsdag, Corpus Christi

22 juni

Dag van het Antifascistische Verzet

25 juni

Oprichting van de Republiek

5 augustus

Nationale Dankdag en Dag van de Bevrijding

15 augustus

Maria Tenhemelopneming

8 oktober

Dag van de Onafhankelijkheid

1 november

Allerheiligen

6 december

Sint Nicolaas

25 - 26 december

Kerstmis

De meeste overheidsinstellingen, banken en winkels zijn op deze dagen gesloten.

 

Geld

In Kroatië wordt betaald met de Kroatische Kuna (HRK), deze is onderverdeeld in 100 Lipa. U kunt geld wisselen bij banken, wisselkantoren, postkantoren of bij een aantal hotels. De bekende credit cards worden in de grote toeristische bestemmingen over het algemeen geaccepteerd en tevens kunt u gebruikmaken van de aanwezige pinautomaten. De actuele wisselkoers is € 1 = HRK 7,49 (augustus 2016). Voor de meest recent koers kijkt u op de website van het GWK.
 

Fooien

In Kroatië zijn de servicekosten in bars en restaurants soms al inbegrepen. Als dit niet het geval is, is het gebruikelijk een foor van ca. 5% - 10% te geven.
 

Voltage

Het voltage is net als in Nederland 220 volt.
 

Water

Het leidingwater in Kroatië is in principe drinkbaar, echter het wordt aanbevolen mineraalwater te drinken.
 

Eten & drinken

Kroatië staat niet bekend om zijn keuken, maar heeft wel een gevarieerde keuken met enkele typische specialiteiten, waaronder bijvoorbeeld corba (soep) en haiduki cevap (lamsvlees). Verder zijn ook Prsut, (Dalmatische gerookte ham), Kulen (salami met paprika), Mlinci (kalkoen met mie of macaroni) en brodet (gemengde visschotel) bekende Kroatische specialiteiten. Kroatië is tevens een echt wijnland, waar topkwaliteit wijnen geproduceerd worden, die niet onder doen aan de wijnen van bekendere wijnlanden. Aan rode wijnen wordt onder andere Merlot, Teran en Cabernet gemaakt. Aan witte wijnen o.a. Muškat en Pinot.
 

Vervoer

Auto: Kroatië is eenvoudig met eigen auto of huurauto te verkennen. De wegen zijn over het algemeen goed, al dient men wel rekening te houden met wat achterstallig onderhoud van de wegen in het binnenland.
Bus: Kroatië beschikt over een uitgebreid busnetwerk dat u vrijwel tot alle plaatsen kan brengen. Het reizen met de bus is snel en goedkoop en geniet daarom voorkeur over het reizen per trein. Het is niet alleen mogelijk met de bus Kroatië door te reizen, maar het is tevens mogelijk per bus andere (west-) Europese landen te bezoeken.
Trein: De trein brengt u naar alle grote steden (m.u.v. Dubrovnik). Vanwege de kwaliteit en snelheid van de trein, reizen de Kroaten bij voorkeur met de bus.
Boot: Het is in Kroatië heel gebruikelijk de afstanden tussen bepaalde kustplaatsen af te leggen per veerboot. Tevens zijn er ook internationale veerdiensten, die verbinding hebben met o.a. Italië.


 

Reisdocumenten

Voor Kroatië dient u in het bezit te zijn van een geldig paspoort of ID-kaart.
 

Vaccinatie & gezondheid

Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizen (LCR) beveelt de volgende vaccinaties aan: DTP-vaccinatie (Difterie-Tetanus-Polio) en bescherming tegen Hepatitis A.
Voor actuele informatie over vaccinaties en gezondheid op reis kunt u terecht op de website van het LCR of de website van KLM Health Services.

Uw gekozen reis

Land : Kroatië
Bestemming : Zagreb
Accommodatie : Rondreis Kroatië, Servië, Bosnië & Montenegro
Verzorging :
Kamertype(s) :

Reisduur :
HRHVBB
Een ogenblik geduld aub…