Mijn reis
 • Ratio

Rondreis Koningssteden Marokko 3-sterren

 • Marokko / Marrakech / Marrakech
 • Absolute bodemprijs
 • O.a. Marrakech, Fez en Casablanca
 • Verblijf in 3-sterren hotels
 • Unieke 8-daagse rondreis
 • Lokale Nederlandssprekende reisleiding

Data & Prijzen

LET OP:de hieronder getoonde data en prijzen horen bij het kamertype dat u bij stap 3 heeft geselecteerd. Wanneer u het kamertype verandert, kunnen beschikbare vertrekdata en bijbehorende prijzen wijzigen.

za 18 Mrtwo 22 Mrt
8 dagen499499

Prijzen per persoon. Eventuele kortingen/ toeslagen worden automatisch in de prijsberekening verrekend. Let op: prijzen kunnen door updates afwijken van de totaalprijs in het totale prijsoverzicht rechts in het scherm. De prijs in het prijsoverzicht rechts in het scherm is de definitieve prijs.

close

Klik hier om deze rondreis te bekijken met verblijf in 4-sterren hotels.

Inclusief:

 • Vliegreis Amsterdam - Marrakech v.v. per Transavia (of gelijkwaardig) 
 • Transfers
 • Rondreis per comfortabele touringcar of minibus
 • 7 overnachtingen in 3-sterren hotels
 • Verzorging o.b.v. logies en ontbijt
 • Lokale Nederlandssprekende reisleiding
 • Bezoeken tijdens het programma

Exclusief:

 • Ruimbagage voor de vliegreis, indien u vliegt van of naar een Nederlandse luchthaven per Transavia, Corendon Airlines of Corendon Dutch Airlines. Klik hier voor meer informatie.
 • Niet genoemde maaltijden en drankjes
 • Fooien
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 per boeking (max. 9 pers.)
 • Administratiekosten à € 25 per boeking

Optioneel bij te boeken:

 • Excursiepakket inclusief alle entreegelden, lunch (dag 2 t/m 6) en dagelijks diner à € 99 p.p. (optioneel ter plaatse te boeken en te betalen, alleen als pakket mogelijk).
 • Optionele excursies, zie het tabblad 'dagprogramma' voor meer informatie (ter plaatse te boeken)

Extra informatie:

 • Vluchtdetails (te allen tijde onder voorbehoud): zie hiervoor het overzicht rechts op de pagina nadat u de datum heeft geselecteerd. Het kan zijn dat de vluchttijden nog niet bekend zijn.
 • Kinderen: deze rondreis is niet geschikt voor kinderen.
 • Minimum deelname: 6 personen. De lokale agent kan beslissen de reis toch door te laten gaan bij minder deelnemers. Uiterste termijn van annulering bij onvoldoende deelname 14 dagen voor vertrek. Vóór deze termijn is het niet mogelijk om het aantal deelnemers van deze reis bekend te maken. Houdt u rekening met de annuleringstermijn van de reis m.b.t. eventuele visum-, vaccinatie- of andere kosten.
 • Programma: we behouden ons het recht voor om de reis in een andere volgorde uit te voeren en (in incidentele gevallen) gebruik te maken van andere, minimaal gelijkwaardige accommodaties en/of vervoersmiddelen.
 • Grensdocumenten: voor deelname aan deze rondreis dient u in het bezit te zijn van een geldig paspoort dat na terugkomst uit Marokko nog tenminste 3 maanden geldig is. Indien u niet de Nederlandse nationaliteit geniet, dient u zelf te controleren welke reisdocumenten noodzakelijk zijn.
 • Reispapieren: ca. 5 dagen voor vertrek via e-mail

Op al onze reizen zijn de volgende voorwaarden van toepassing:

 • ANVR Reisvoorwaarden
 • Stichting Garantiefonds Reisgelden
 • Garantieregeling Stichting Calamiteitenfonds Reizen
 • Algemene reisvoorwaarden Stip Reizen

Rondreis Koningssteden Marokko ***

Ook voor komende winter bieden wij u een prachtige 8-daagse rondreis naar de Koningssteden van Marokko. Reis tegen absolute bodemprijzen mee naar het land van de magische sprookjes van duizend-en-één-nacht en laat u betoveren door onder meer Marrakech, Rabat, Meknes en Fez. Elders veel duurder...

Een Nederlandssprekende gids laat u kennismaken met de mooiste steden en bezienswaardigheden tijdens deze groepsrondreis Marokko. De Koningssteden geven u een uniek inzicht in de rijke en fascinerende geschiedenis van het land. De rondreis start in het sprookjesachtige Marrakech waar u naast Saädische Graftombes ook het kloppend hart van de stad bezoekt: het befaamde Djemaa El Fna Plein, waar het wemelt van de dansers, slangenbezweerders, verhalenvertellers en acrobaten. Een hele belevenis! In het schitterende Fez ziet u o.a. 'Fès El Bali' en één van de oudste middeleeuwse vestingen ter wereld. Ook Meknes met haar prachtige medina staat op het programma en in Rabat valt vooral de immense Hassantoren op die gebouwd werd in de 12e eeuw. Het is hét symbool van Rabat. Naast de bijzondere Koningssteden bezoeken we tijdens de rondreis Marokko uiteraard ook Casablanca, de grootste stad van het land en de prachtige oude Romeinse nederzetting Volubilis.

Bij de rondreis zijn de vliegreis, alle transfers en hotelovernachtingen met ontbijt inbegrepen! Ter plaatse kunt u optioneel het excursiepakket voor slechts € 99 p.p. bijboeken. Kortom, dit is uw uitgelezen kans om kennis te maken met het mystieke Marokko. Profiteer nu van deze aanbieding en wacht niet te lang met boeken! Uw vakantie naar Marokko begint bij Stip Reizen...

Hotels

Tijdens de rondreis verblijft u in 3-sterren hotels, in een prima kamer voorzien van minimaal een badkamer met bad of douche, toilet en airco.

Verzorging

U verblijft op basis van logies en ontbijt. Optioneel kunt u ter plaatse het excursiepakket bijboeken voor slechts € 99 p.p. inclusief entreegelden, lunch (m.u.v. dag 7) en dagelijks diner.

Uw Dagprogramma

Dag 1: Amsterdam - Marrakech
Dag 2: Marrakech
Dag 3: Marrakech - Beni Melal - Fez
Dag 4: Fez
Dag 5: Volubilis - Meknes - Rabat

Dag 6: Rabat - Casablanca - Marrakech
Dag 7: Marrakech
Dag 8: Marrakech - Amsterdam

1e dag, Amsterdam - Marrakech:

Vandaag begint uw rondreis Marokko op de luchthaven van Amsterdam. U vliegt vanaf Amsterdam comfortabel naar de luchthaven van Marrakech. Aangekomen in Marrakech wordt u hartelijk ontvangen door de host/hostess en wordt u naar uw hotel in Marrakech gebracht.

2e dag, Marrakech:

De rondreis door Marokko gaat nu echt van start. Na het ontbijt beginnen we met een bezoek aan het sprookjesachtige Marrakech. Het symbool van de stad, de 70m hoge minaret van de Koutoubia, zal u hierbij meteen in het oog springen. We beginnen met een bezoek aan de Saädische Graftombes. Deze in 1917 ontdekte graftombes bevatten de lichamen van een zestigtal Saädiers waaronder El Mansour, zijn opvolgers en zijn familie. Vervolgens gaan we naar het prachtige Bahia Paleis. Dit paleis werd gebouwd rond 1180 door Si Moussa en zijn zoon Bou Ahmed en is een opeenvolging van luxe appartementen die uitkomen op de schitterende groene binnentuinen. Vandaag de dag staan enkel het favoriete appartement, de raadzaal en het grote ereplein open voor het publiek. We vervolgen onze tour door Marrakech met een bezoek aan het befaamde Djemaa El Fna plein, het kloppend hart van de Medina (het centrum). De bonte mengeling van dansers, slangenbezweerders, tandentrekkers, acrobaten en verhalenvertellers maken een wandeling op dit plein tot een ware belevenis! De omliggende soeks bieden daarnaast een oneindig aanbod van ambachtelijke producten waaruit u kunt kiezen. Hier vindt u o.a. ververijen, lederambacht, kruideniers en houtbewerkers. U dineert en overnacht in Marrakech. Optioneel kunt u de Fantasia-avond bijboeken. Onderaan de pagina kunt u lezen wat deze excursie inhoudt.

3e dag, Marrakech - Beni Melal - Fez:

Vandaag staan de mooie steden Beni Melal en Fez op het programma. We verlaten Marrakech via Ifrane, een skioord middenin het uitgestrekte bos van Azrou, naar Beni Melal, gelegen in het Atlasgebergte. Deze stad is omgeven door olijfgaarden en citrusplantages. Het is de landbouwstreek bij uitstek die gevoed wordt door de talrijke waterbronnen. U geniet hier van een smaakvolle lunch alvorens we de rondreis vervolgen en verder rijden naar de omgeving van Fez, waar u aan het einde van de middag zult arriveren. U dineert en overnacht in/nabij Fez.

4e dag, Fez:

Een bezoek aan de schitterende Koningsstad Fez mag tijdens deze groepsrondreis door Marokko niet ontbreken. We beginnen met het bezichtigen van het oude Fez; 'Fès El Bali’, met één van de oudste middeleeuwse vestingen ter wereld. U ziet onder andere de Koranschool Attarine waar u vanaf het dak een prachtig uitzicht heeft op het binnenplein van de Karaouine moskee. Ook ziet u de Nejjarine fontein op het En-Nejjarine plein. Deze fontein met zijn mozaïeken bekleding van geëmailleerd glazuurwerk is zeer bijzonder. Fez werd in de 12e en 13e eeuw ingenomen door de Romeinen. We bezoeken enkele van de Romeinse overblijfselen in deze stad en hier heeft u ook even de tijd om rond te kijken in de bekende soeks. Na een heerlijke lunch bezoek we in de nieuwe stad ‘Fès El Jedid’, welke in de 13e eeuw is opgericht door de Meriniden, de Merenidische tombes. Hier heeft u een schitterend uitzicht op de oude stadsmuren en de omgeving van Fez. Tot slot brengen we een bezoek aan de traditionele leer- en tapijtfabrieken. Hier ziet u hoe deze ambachten nog steeds worden uitgeoefend. U dineert en overnacht opnieuw in/nabij Fez.

5e dag, Volubilis - Meknes - Rabat:

Na een welverdiende nachtrust gaat de rondreis verder. We verlaten Fez en gaan op weg naar Volubilis, een historische stad met ongeveer 20.000 inwoners. In de oudheid was Volubilis een belangrijke Romeinse stad en tegenwoordig ziet u nog veel prachtige antieke monumenten en gebouwen die herinneren aan deze tijd. We verkennen de oude Romeinse stad en rijden vervolgens richting Meknes, de stad van Koning Moulay Ismaïl. Hier ziet u prachtige paleizen, moskeeën, fonteinen, terrassen en tuinen. Meknes is vooral bekend vanwege haar prachtige Medina: het oude centrum omgeven door een stadsmuur en indrukwekkende monumentale toegangspoorten. De poort Bab El Mansour, de mooiste van Marokko, leidt tot de immense Mechouar dat naar het mausoleum van koning Moulay Ismaïl leidt. U waant zich hier werkelijk in de sprookjeswereld van duizend-en-één-nacht. De lunch zal genuttigd worden in een oud paleis van de medina, waarna we naar de laatste bestemming voor vandaag vertrekken: Rabat. Hier valt meteen de immense Hassantoren op, hét symbool van Rabat. Deze minaret werd opgetrokken in de 12e eeuw en is het enige overblijfsel van wat de grootste moskee moest worden van de moslimwereld. Het project werd echter stilgelegd na de dood van Yacoub el-Mansour in 1199. Aan de overkant ziet u het prachtige mausoleum, die de overleden Koning Hassan II heeft laten bouwen voor zijn vader Mohammed V. Na een dag vol indrukken dineert en overnacht u in Rabat.

6e dag, Rabat - Casablanca - Marrakech:

Na het ontbijt nemen we u mee op weg naar Casablanca. In Casablanca maken we een stadstour en zien als eerste het Verenigde Naties plein. Dit plein, waar alle openbare diensten en handelszaken gevestigd zijn, is in het midden verfraaid met een gigantische fontein. In de wijk Anfa ziet u de kenmerkende architectuur van de jaren dertig van de vorige eeuw. Met zijn brede bloemrijke lanen, groene tuinen en grote villa’s heeft de wijk veel weg van een luxe buitenbuurt in Californië. Hierna bezichtigen we de buitenkant van de Hassan II moskee, één van ’s werelds grootste moskeeën en een mooi staaltje van de Marokkaanse hedendaagse bouwkunst. De beste Marokkaanse ambachtslieden en meer dan 30.000 arbeiders hebben er meer dan 50 miljoen uren aan gewerkt! Het monument herbergt een koranschool, een bibliotheek, een nationaal museum en ruime conferentiezalen, allemaal prachtig versierd met fresco’s, arabesken en houtstucwerk. U heeft, mits de tijd dit toelaat, de mogelijkheid om de moskee van binnen te bezoeken. Entreegelden dienen ter plaatse voldaan te worden. Vervolgens stappen we weer in de bus voor de laatste rit van deze reis. Halverwege de dag wordt een lunch verzorgd. We overnachten in Marrakech.

7e dag, Marrakech:

Vandaag heeft u een vrije dag in Marrakech. Verken op eigen gelegenheid deze bijzondere stad. U kunt nogmaals een kijkje nemen op het Djemaa el Fna plein en het leven aanschouwen vanaf een heerlijk terras. Uiteraard kunt u wat souvenirs aanschaffen in de indrukwekkende soek of heerlijk ontspannen bij het hotel. U kunt ook deelnemen aan één van de optionele excursies. Onderaan de pagina kunt u lezen wat deze excursies inhouden. 

Mogelijke optionele excursies die u ter plaatse bij kunt boeken:


 • Kik plateau per 4x4
 • Ouarzazate per 4x4
 • Koetstocht Marrakech by night    

8e dag, Marrakech - Amsterdam:

Vandaag vliegt u vanaf Marrakech terug naar Amsterdam. Het einde van een prachtige rondreis door Marokko, u bent een ervaring rijker!

Optionele excursies:

Deze optionele excursies zijn uitsluitend ter plaatse bij te boeken.  

Fantasia-avond - Dag 2
Ongeveer 500 acteurs, cavaliers, acrobaten, muzikanten, zanger en artiesten defileren voor u tijdens een betoverend diner in de grote arena van "Chez Ali" dat plaats biedt tot 3.000 bezoekers. De omvangrijke maaltijden (o.a. "méchoui" en diverse traditionele gerechten) worden aan tafel opgediend terwijl muzikanten en zangers langs uw tafel defileren. Daarna begint de "Fantasia", een ongelofelijke voorstelling van al deze artiesten, waarvan de cavaliers, bekleed met prachtige kleurrijke harnassen, het meest indrukwekkend zijn. Het prachtige spektakel "Chez Ali" maakt het een onvergetelijke avond.

Kik plateau per 4WD - Dag 7
Na het ontbijt vertrekt u per 4x4 via de prachtige route van Tizi n'Test. Na de bergengte (smalle bergpas) van Moulay Brahim bereikt u de Val d'Asni met zijn diversiteit aan pittoreske landschappen. Hier begint de piste op een hoogte van 1.350m vanwaar u het prachtige Kik plateau kan aanschouwen met zijn rijke graan- en olijfbomenteelt. Bezoek aan de Berberdorpen en vervolgens afdaling naar de dam van Lalla Takerkoust. Onderweg kan u de prachtige aarden constructies bewonderen. De lunch is bij deze excursie inbegrepen. Na wat vrije tijd rijdt u terug naar Marrakech via de Kasbah van Tamslought.

Ouarzazate per 4WD - Dag 7
Na het ontbijt vertrekt u per 4x4 naar Ouarzazate. Eerste halte na 70 km is het gehucht Toufliht, gebouwd in stampaarde tussen twee bergen, het is een bijzonder origineel en heeft zijn typisch Berbers karakter weten te bewaren. Daarna staat er een bezoek gepland aan twee gehuchten die verschillen van de eerste, ze zijn namelijk opgetrokken in gele steen op een helling vanwaar men een prachtig uitzicht heeft op het Atlasgebergte. Ook brengt u dan een bezoek aan de Tizi n'Tichka bergengte voor een adembenemend panoramisch uitzicht (2.260m hoogte). Daarna gaat de reis door naar het dorp Aguelmousse voor een bezoek aan de Kasbah Aït Ben Haddou. In deze befaamde Kasbah van gravelsteen werden de films "Laurence of Arabia" en "Un thé au Sahara" opgenomen. Na het middagmaal bezoekt u de Kasbah Taourirt. U zult rond 19.00 uur weer terug zijn in Marrakech.

Koetstocht Marrakech by night - Dag 7
Na het avondeten wordt u opgehaald door een gids en maakt u gedurende ca. 2 uur een romantische tocht door de stad per koets.

Marrakech

Marrakech is een stad gelegen op de vruchtbare Haouzvlakte in het westen van Marokko, aan de voet van het Hoge Atlas gebergte en grenzend aan de Sahara. Samen met Fez, Meknes en Rabat behoort Marrakech tot de vier koningssteden van Marokko. Het historische stadscentrum, de medina, is in 1985 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is de op één na grootste middeleeuwse binnenstad van Marokko. Een echte eyecatcher is de 70 meter hoge Minaret van de Koutoubia. Het kloppend hart van de stad is het Djemaa El Fna plein, een bekend en drukbezocht plein waar o.a. slangenbezweerders, kramen met verse sinaasappelsap, tandentrekkers, verhalenvertellers, straatartiesten en eetkraampjes het beeld bepalen. Daarnaast treft u door de gehele stad de traditionele souks, beter bekend als bazaars. Deze worden gevormd door drukke winkelsteegjes en kraampjes waar allerlei handelswaar wordt verkocht, van zilveren theepotten tot leren slippers, keramiek en kruiden. Bezoek verder het prachtige Bahia Paleis uit 1180 met de schitterende, groene binnentuinen en de Saädische Graftombes die in 1917 zijn ontdekt en de lichamen herbergen van een zestigtal Saädiers, waaronder El Mansour, zijn opvolgers en zijn familie. Kortom, het sprookjesachtige Marrakech wordt niet voor niets de parel van het zuiden genoemd. De sfeer en ambiance zijn vergelijkbaar met de verhalen uit duizend-en-één-nacht. 

 

Marokko

Marokko ligt in noordelijk Afrika, grenzend aan de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. In het zuidoosten grenst het land aan Algerije en de Westelijke Sahara. Marokko is een bergachtig land en door de diverse bodemtypes bezit het een grote variëteit van landschappen die tot de mooiste ter wereld behoren. Doordat er tussen de diverse streken aanzienlijke verschillen zijn, krijgt u de indruk dat u door een reeks verschillende landen reist, wanneer u een rondreis door Marokko maakt. De hoofdstad van Marokko is Rabat, maar de belangrijkste stad is Casablanca.
 

Tijd

In de zomertijd is het in Marokko 2 uur vroeger dan in Nederland. In de wintertijd is het in Marokko 1 uur vroeger dan de Nederlandse tijd.
 

Taal

In Marokko is de officiële taal het klassiek Arabisch. Andere voertalen zijn o.a. Streek-Arabisch, Berbertalen, Frans (gesproken door hoogopgeleiden en de elite) en Spaans (plaatselijk gesproken in het noorden).
 

Feestdagen

De officiële feestdagen (vrije dagen) van Marokko in 2016 zijn:

 

1 januari Nieuwjaarsdag
3 januari Id-ul-Maulid (geboortedag Mohammed)
11 januari Dag van het Onafhankelijkheidsmanifest
1 mei Dag van de Arbeid
3 mei Nationale Feestdag
5 mei Lailat-ul-Meraj (Hemelvaart Mohammed)
6 juni Begin Ramadan
6 juli Begin Id-al-Fitr (Suikerfeest)
9 juli  Jongerendag
30 juli Fête de la Couronne (Kroningsfeest)
14 augustus Oued Eddahab (Dag van Trouw)
20 augustus Dag van de revolutie
21 augustus Verjaardag Mohammed VI
9 - 14 september Bedevaart naar Mekka (Id-ul-Hadj)
11-14 september Offerfeest (Eid Al-Adha)
3 oktober Muharram (Islamitisch Nieuwjaar)
12 oktober Asjoera (De tiende dag)
6 november Herdenking van de Groene Mars
18 november Feest van de Onafhankelijkheid (terugkeer uit ballingschap van Mohammed V)

De meeste overheidsinstellingen, banken en winkels zijn op deze dagen gesloten.

Ramadan

Ramadan is de islamitische vastenmaand. Het is de maand van inkeer, waarin tussen de dageraad ruim voor zonsopgang tot zonsondergang wordt gevast. Veel restaurants en eetstalletjes zijn dan ook gesloten. In toeristische plaatsen in islamitische landen kunnen toeristen meestal gewoon in (een aantal) eetgelegenheden terecht. Echter wordt wel van reizigers verwacht dat ze discreet zijn. Uitgebreid eten in het openbaar voor het oog van mensen die vasten, wordt over het algemeen als respectloos gezien. Omdat de Ramadan afhangt van de aanwezigheid van de maan, verschilt de aanvangsdatum per jaar en plaats.

Id-al-Fitr

Aan het einde van de Ramadan vindt Id-al-Fitr, het Suikerfeest, plaats. In deze periode, die ongeveer een week duurt, kan het op de wegen, op straat, bij toeristische attracties en in de meeste hotels erg druk zijn. Ook is het mogelijk dat verschillende attracties, restaurants of winkels zijn gesloten.
 

 

Geld

De Marokkaanse munteenheid is de dirham (MAD), wat 'zilverstuk' betekent in het Perzisch. Eén Euro is ongeveer 10,7 MAD waard. In de soek worden kleine bedragen in rial uitgedrukt, 1 dirham is 20 rial, ofwel 1 rial is 5 Marokkaanse centimes. In de meeste vakantiebestemmingen rekenen de verkopers de bedragen standaard al naar dirham, maar in geval van extreem hoge bedragen, kan het dus voorkomen dat men over rial praat in plaats van dirham. Belangrijk: het is niet toegestaan om Dirham in of uit te voeren.
Reischeques en euro biljetten worden in alle banken en grote hotels geaccepteerd. Bewaar wel een kopie van je aankoopbewijs van de reischeques en zorg dat euro biljetten onbeschadigd zijn! Creditcards worden in de meeste grote hotels, restaurants en winkels aanvaard. Wel wordt er in sommige gevallen een toeslag gerekend omdat de handelaar telefonisch moet controleren of de kaart inderdaad geldig is. Ook zijn er verschillende geldautomaten waar met bankpas of creditcard geld gehaald kan worden. Wel is het raadzaam dit tijdens openingstijden van de bank te doen, aangezien de automaten bij technische problemen de kaart inslikken. Let op: Als u naar het zuiden reist, neem dan voldoende contant geld mee, mogelijkheden om geld te wisselen en geldautomaten zijn er zeldzaam. Graag attenderen wij u erop dat u mogelijk uw bankpas dient te activeren voor gebruik buiten Europa. 
 

Fooien

Het geven van fooien wordt gezien als vanzelfsprekend in Marokko, met name vanwege de lage lonen, waardoor velen afhankelijk zijn van fooien. Voor dienstverleners werkzaam in de toeristische industrie, zoals met name in restaurants, in cafés, bij kruiers, chauffeurs, gidsen en dergelijke, is een fooi van 5 à 7% gebruikelijk.
 

Voltage

Het voltage is net als in Nederland 220 volt. Toch treft u in sommige oudere gebouwen nog wel eens 110 volt aan. Het is daarom wel handig om een universele stekker mee te nemen.
 

Water

Het water uit de kraan is drinkbaar en de Marokkanen drinken het dan ook dagelijks. Desondanks wordt het afgeraden, aangezien het water sterk naar ontsmettingsmiddelen smaakt. Indien u flessenwater koopt, let er dan op dat u de flessen verzegeld krijgt en dat ze pas in uw bijzijn worden opengemaakt.
 

Eten & drinken

In Marokko behoort de keuken toe aan de vrouwen en zorgt de man alleen maar voor de thee! De echte Marokkaanse specialiteiten leert u pas kennen als u bij een Marokkaanse familie thuis eet, anders komt een table d'hôte het dichtst in de buurt bij de traditionele keuken. Houd er wel rekening mee dat de Marokkaanse gerechten over het algemeen een lange bereidingsduur vergen, dus dat de wachttijd aanzienlijk kan zijn.
Enkele typisch Marokkaanse gerechten zijn o.a. Tajine (gekruid of zoet gerecht op basis van groenten en vis of vlees), couscous (griesmeel gerecht versierd met rozijnen en kekererwten opgediend met groenteschotel), kefta (gekruide gehaktballetjes) en ook escargots zijn zeer geliefd. Natuurlijk mag ook de verscheidenheid aan zoete gebakjes niet ontbreken, waaronder de briouate met honing en amandelen, mhanncha (opgerold gebak bestoven met kaneelpoeder en bechkito (knapperige boterkoekjes).
 

Kleding

Marokko is een Islamitisch land en dus is het gepast om daar in de kledingkeuze rekening mee te houden. Onbedekte knieën en schouders worden niet gewaardeerd en trekken vaak ook de verkeerde aandacht (met name bij vrouwen). In toeristische plaatsen is men inmiddels wel wat gewend aan shirts met blote armen (maar bedekte schouders) en jurken, in kleine dorpjes is dit eigenlijk allemaal al snel te bloot. Neemt u bijvoorbeeld een blouse o.i.d. mee, die u aan kunt trekken mocht het nodig zijn. Ook een sjaal voor vrouwen die om het hoofd geslagen kan worden als hoofddoek kan soms handig zijn. Vooral wanneer u heilige gebouwen betreed.

Het beste draagt u een broek of jurk/rok welke tot over de knieën valt en zijn uw schouders bedekt, niet alleen prettig voor de mensen maar voorkomt ook verbranding in de hitte. Vrouwen hoeven niet gesluierd rond te lopen, enkel wanneer zij heilige gebouwen betreden. Voor de man kan in sommige gevallen een korte broek (over de knieën) en een shirt met korte mouwen een reden zijn om geweigerd te worden tot een Moskee of ander gebouw. Hoeveel u hiermee te maken krijgt hangt af van waar u bent, van de persoon die u controleert en het gezelschap waarmee u reist.

Vervoer

Trein: De treinen van het ONCF zijn over het algemeen schoon en snel en geheel rookvrij, maar op stiptheid moet u niet teveel vertrouwen.
Bus: Met de bus kunt u op goedkope wijze het hele land doorreizen. Vraag wel om een vervoersbewijs, aangezien de bussen regelmatig worden gecontroleerd.
Autohuur: Een auto huren is een goede manier om Marokko te verkennen en u kunt vrijwel overal komen. Vaak kunt u kiezen uit een basismodel of een iets duurdere auto, laatste wordt vooral aangeraden bij langere ritten buiten de stad.Reisdocumenten

Reizigers dienen in bezit te zijn van een paspoort dat nog tenminste 3 maanden bij thuiskomst geldig is. Indien u een andere nationaliteit dan de Nederlandse geniet kunnen andere regels gelden. Informeer hiernaar bij de ambassade / consulaat.

Visum

Een visum is alleen vereist als u voor een langere periode in het land wenst te verblijven.
 

Vaccinatie & gezondheid

Het landelijk coördinatiecentrum Reizen (LCR) beveelt de volgende vaccinaties aan: DTP-vaccinatie (Difterie-Tetanus-Polio) en bescherming tegen Hepatitis A.
Het is raadzaam middelen tegen muggenbeten, diarree en uitdroging (O.R.S.) mee te nemen.
Voor actuele informatie over vaccinaties en gezondheid op reis kunt u terecht op de website van het LCR of de website van KLM Health Services.

TOON
DATA & PRIJZEN
KLIK OP EEN PRIJS OM VERDER TE GAAN
Uw gekozen reis

Land : Marokko
Bestemming : Marrakech
Accommodatie : Rondreis Koningssteden Marokko 3-sterren
Verzorging :
Kamertype(s) :

Reisduur :
MRKEIB
Een ogenblik geduld aub…