Het is warm! Nu tijdelijk temperatuurkorting op geselecteerde zonvakanties tot 75 euro per boeking.
Voor de Corona update en veelgestelde vragen, klik hier.

Mijn reis

COVID-19 PCR-test

Gratis coronatesten voor Stip passagiers die naar Curaçao en Bonaire reizen

In samenwerking met Corendon.

PCR-test

Ga je binnenkort op vakantie naar Curaçao of Bonaire, dan moet je van de lokale autoriteiten in het bezit zijn van een gezondheidsverklaring met een negatief COVID-19 testresultaat. De reden hiervoor is dat beide eilanden tot nu toe in staat waren het aantal besmettingen tot een minimum te beperken. Door alle inkomende reizigers te laten testen, is de kans op verspreiding op beide eilanden zo klein mogelijk. Curaçao accepteert in de maand juli slechts 10.000 vakantiegangers. Niet alleen voor de eilandbewoners, maar ook voor jou een geruststellende gedachte als je hier vakantie viert.

In samenwerking met HetHuisartslab.com kun je je op een groot aantal locaties in Nederland laten testen. Deze laboratoria zijn door het RIVM goedgekeurd en ook de autoriteiten van Curaçao en Bonaire hebben hun goedkeuring gegeven op de gezondheidsverklaring die je na de test ontvangt. De eis is dat je je binnen 72-24 uur voor vertrek laat testen. Word je vandaag getest, dan ontvang je morgen de uitslag en gezondheidsverklaring. Voor reizigers naar Curaçao en Bonaire betekent dit dat ze zich twee dagen voor vertrek moeten laten testen.

Goed nieuws! Speciaal voor onze Stip en Corendon reizigers die naar Curaçao of Bonaire reizen is de test geheel GRATIS. Normaal gesproken betaal je voor de PCR-test tussen de € 150 en € 200 per persoon exclusief gezondheidsverklaring, maar voor jou als Stip-klant is deze test helemaal gratis.

Let op: Naast het overleggen van een gezondheidsverklaring moet je ook een digitale immigratiekaart (ED-kaart) met aanvulling (Passenger Location Card) invullen voordat je op reis gaat. Op de bestemming zijn de genomen maatregelen afhankelijk van de daar geldende lokale regels en richtlijnen. Lees deze maatregelen goed door voorafgaand aan je reis.

Veelgestelde vragen rondom de PCR-test

We kunnen ons voorstellen dat je wellicht vragen hebt naar aanleiding van de PCR-testen. Bekijk hieronder de veelgestelde vragen.

1. Wat is een PCR-test?
Bij een PCR-test wordt gekeken of er genetisch materiaal (RNA) van het COVID-19 virus in de neus- of keelholte zit. Na afname van de test ontvang je de volgende dag de uitslag met gezondheidsverklaring.

2. Wanneer ontvang ik een gratis PCR-test?
Als je bij Corendon een boeking hebt gemaakt naar Curaçao of Bonaire. Het gaat om reeds gemaakte boekingen en nog te boeken reizen naar deze twee eilanden, gemaakt vóór 31 augustus 2020. De vertrekdatum maakt niet uit.

Is de test ook verplicht voor kinderen?
Ja, iedereen moet getest worden, ook kinderen.

Kan ik me ook laten testen via de GGD en wat is het verschil?
De GGD neemt alleen een test af als je klachten hebt. Daarnaast geeft de GGD geen geldige gezondheidsverklaring uit die je nodig hebt om te reizen naar Curaçao en Bonaire.

Hoe kan ik de test reserveren?

 • Als je een reis naar Curaçao of Bonaire hebt geboekt, is de PCR-test gratis.
 • Binnen 4 weken voor vertrek staat er in de ‘Mijn Stip’-omgeving een speciale kortingscode per reiziger klaar, mits de volledige reissom is voldaan.
 • Via de link in de ‘Mijn Stip’-omgeving kom je op de website van HetHuisartslab.com waar je de test kunt reserveren op een locatie naar keuze.
 • Voer per persoon de persoonsgegevens in en bij de betaling je persoonlijke kortingscode. Na het invoeren van de kortingscode zal het eindbedrag automatisch op € 0,- komen te staan.
 • Ben je geen Stip-klant, dan betaal je direct het speciale tarief van € 89,50 per persoon.
 • Wanneer de afspraak is gemaakt, ontvang je hiervan een bevestiging.
 • Op een dag en tijdstip naar keuze word je getest. De volgende dag krijg je de uitslag. Wij adviseren het volgende: vlieg je op zondag, plan dan plan de test op vrijdag.
 • Je ontvangt de uitslag op zaterdag. Je ontvangt per e-mail de uitslag en een gezondheidsverklaring de dag na de afname tussen 16:00 en 22:00 uur.
 • Deze geprinte gezondheidsverklaring neem je mee op vakantie en toon je op verzoek van de luchtvaartmaatschappij en de lokale autoriteiten.

Ik vertrek binnen 4 weken naar Curaçao of Bonaire, wanneer ontvang ik mijn speciale kortingscodes voor de PCR-test?
Vanaf maandag 29 juni 2020 worden alle speciale kortingscodes zichtbaar in de ‘Mijn Stip’-omgeving, mits de volledige reissom is voldaan. Hiermee reserveer je de PCR-test gratis op de website van HetHuisartslab.com. We vragen je dringend om hierover geen telefonisch contact op te nemen met ons Contact Center of via onze social media kanalen. Onze collega’s daar hebben geen verdere concrete informatie hierover.

Wat als ik of iemand uit mijn reisgezelschap positief getest wordt?
Als jij of iemand uit het reisgezelschap positief test (er is genetisch materiaal van het COVID-19 virus aangetroffen), kan diegene niet reizen. Wij verzoeken je in dat geval zo spoedig mogelijk contact op te nemen met ons Contact Center op 088-7070600.

Waar kan ik de PCR-test laten afnemen?
Dit gebeurt op een van de testlocaties van HetHuisartslab.com, verspreid over Nederland. De dichtstbijzijnde locatie vind je op hun website. Het aantal testlocaties groeit met de dag; de lijst op de site van HetHuisartsenlab.com wordt steeds aangevuld.

Wat zijn de openingstijden van de klinieken?
De openingstijden vind je op de website van HetHuisartslab.com. Je kunt 7 dagen per week de test laten afnemen.

Welke eisen stellen Curaçao en Bonaire aan de test en gezondheidsverklaring?
Curaçao en Bonaire eisen dat de test maximaal binnen 72 uur voor aanvang van de vlucht is afgenomen, dat de uitslag negatief is en dat dit door de reiziger in een gezondheidsverklaring tijdens de reis aangetoond kan worden. In de praktijk betekent dit dat reizigers twee dagen voor de vertrekdatum hun test moeten laten afnemen. Wij adviseren het volgende: vlieg je op zondag, plan dan de test op vrijdag. Je ontvangt de uitslag op zaterdag.

Rekenvoorbeeld:
Stel je vertrekt op 1 juli om 12:30 uur Nederlandse tijd naar Curaçao. Dan moet je je uiterlijk op 29 juni laten testen als je de volgende eisen in acht neemt:

 • De PCR-test moet worden afgenomen binnen 72 uur vóór vertrek.
 • De gezondheidsverklaring wordt een dag na afname van de test verstrekt per e-mail. Rekening houdend met eventuele onzekerheden, valt de dag van tevoren (30 juni) daarom af, zodat je geen risico loopt zonder gezondheidsverklaring bij de luchthaven aan te komen.
 • Rekening houdend met het tijdsverschil tussen bepaalde bestemming, is uiteindelijk de lokale tijd doorslaggevend.

Bekijk hier alle maatregelen die Curaçao treft om de COVID-19 besmettingen zo laag mogelijk te houden.

Hoe gaat het met de terugreis?
Voor je terugvlucht naar Nederland heb je geen gezondheidsverklaring nodig. Voor nog meer FAQ’s verwijzen wij je ook naar https://www.hethuisartslab.com/veelgestelde-vragen.

Disclaimer: De reiziger is te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het (tijdig) verkrijgen van de juiste gezondheids- en reisdocumenten die gelden voor het land van vertrek en het land van bestemming. Aanvullende belangrijke informatie vind je hier.

Een ogenblik geduld aub…