Wij vragen je vriendelijk om onze berichtgeving veelgestelde vragen rondom het coronavirus in de gaten te houden. Zodra bekend is of een reis wel of niet doorgaat, ontvang je hierover bericht van ons. Meer informatie over het voorwaarden van je reisvoucher vind je hier. Lees hier welke maatregelen en richtlijnen er zijn op de luchthaven en tijdens de vlucht hanteren om je met een gerust gevoel op vakantie te laten gaan. Bekijk ook de maatregelen en richtlijnen op de bestemming die zijn opgesteld door de overheid van het betreffende land. Bedankt voor de medewerking!

Mijn reis

COVID-19 PCR-test

GRATIS coronatesten voor Stip passagiers die naar Curaçao, Bonaire of Madeira reizen

In samenwerking met Corendon.

PCR-test

Ga je binnenkort op vakantie naar Curaçao, Bonaire of Madeira, dan moet je van de lokale autoriteiten in het bezit zijn van een gezondheidsverklaring met een negatief COVID-19 testresultaat. De reden hiervoor is dat deze landen hiermee het aantal besmettingen tot een minimum willen beperken. Door alle inkomende passagiers te laten testen, is de kans op verspreiding op zo klein mogelijk. Dit is niet alleen voor de plaatselijke bevolking, maar ook voor jou een geruststellende gedachte als je hier vakantie viert.

In samenwerking met HetHuisartslab.com kun je op een groot aantal locaties in Nederland je laten testen. Deze laboratoria zijn door het RIVM goedgekeurd en ook de autoriteiten van Curaçao, Bonaire en Madeira hebben hun goedkeuring gegeven op de gezondheidsverklaring die je na de test ontvangt. Let op: De eis voor Curaçao en Bonaire is dat je je tussen 66 en 72 uur vóór vertrek laat testen,en voor Madeira is dit tussen 62 en 68 uur vóór vertrek.

Goed nieuws! Speciaal voor onze Stip Reizen reizigers die naar Curaçao, Bonaire en Madeira reizen is de test geheel GRATIS. Normaal gesproken betaal je voor de PCR-test tussen de € 150 en € 200 per persoon exclusief gezondheidsverklaring, maar voor jou als Stip-klant is deze test helemaal gratis.

Let op: Naast het overleggen van een gezondheidsverklaring moet je ook een digitale immigratiekaart (ED-kaart) voor Curaçao en Bonaire met aanvulling (Passenger Location Card) invullen voordat je op reis gaat. Voor Madeira geldt dat je per persoon een QR-code aanvraagt via een digitaal (PLF) formulier. Op de bestemming zijn de genomen maatregelen afhankelijk van de daar geldende lokale regels en richtlijnen. Lees deze maatregelen goed door voorafgaand aan je reis.

Veelgestelde vragen rondom de PCR-test

We kunnen ons voorstellen dat je wellicht vragen hebt naar aanleiding van de PCR-testen. Bekijk hieronder de veelgestelde vragen.

1. Wat is een PCR-test?
Bij een PCR-test wordt gekeken of er genetisch materiaal (RNA) van het COVID-19 virus in de neus- of keelholte zit. Na afname van de test ontvang je de volgende dag de uitslag met gezondheidsverklaring.

2. Wanneer ontvang ik een gratis PCR-test?
Als je bij Stip Reizen een boeking hebt gemaakt naar Curaçao, Bonaire of Madeira. Het gaat om reeds gemaakte boekingen en nog te boeken reizen naar bovenstaande vakantiebestemmingen.

3. Voor wie is de test verplicht?
De test is verplicht voor alle volwassenen. Voor Curaçao geldt de testverplichting voor kinderen vanaf 0 jaar, Bonaire vanaf 12 jaar, voor Griekenland vanaf 10 jaar en Madeira vanaf 6 jaar.

4. Kan ik me ook laten testen via de GGD en wat is het verschil?
De GGD neemt alleen een test af als je klachten hebt. Daarnaast geeft de GGD geen geldige gezondheidsverklaring uit die je nodig hebt om te reizen naar Curaçao en Bonaire.

5. Hoe kan ik de test reserveren?

 • Als je een reis naar Curaçao, Bonaire of Madeira hebt geboekt, is de PCR-test gratis.
 • Binnen 4 weken voor vertrek staat er in de ‘Mijn Stip’-omgeving een speciale kortingscode per reiziger klaar, mits de volledige reissom is voldaan.
 • Via de link in de ‘Mijn Stip’-omgeving kom je op de website van HetHuisartslab.com waar je de test kunt reserveren op een locatie naar keuze.
 • Voer per persoon de persoonsgegevens in en bij de betaling je persoonlijke kortingscode. Na het invoeren van de kortingscode zal het eindbedrag automatisch op € 0,- komen te staan. Let op! Het niet correct invullen van de gegevens kan betekenen dat de test niet kan worden afgenomen en de gezondheidsverklaring niet kan worden verstrekt. Uiteindelijk zou dit kunnen betekenen dat u daardoor niet toegelaten wordt op uw vakantiebestemming.
 • Ben je geen Stip-klant, dan betaal je direct het speciale tarief van € 89,50 per persoon.
 • Wanneer de afspraak is gemaakt, ontvang je hiervan een bevestiging.
 • Je ontvangt per e-mail de uitslag en een gezondheidsverklaring de dag voor vertrek, uiterlijk om middernacht. Geregistreerden voor een test-uitslag die om 00.00 uur vóór vertrekdag nog geen test-uitslag hebben gekregen krijgen automatisch van HHL een e-mail met verzoek zich via een formulier te melden. Het formulier is te vinden op: https://www.hethuisartslab.com/delayed-results
 • Deze geprinte gezondheidsverklaring neem je mee op vakantie en toon je op verzoek van de luchtvaartmaatschappij en de lokale autoriteiten.

6. Wanneer ontvang ik mijn speciale kortingscodes voor de PCR-test?
Voor boekingen gemaakt tot 30 september 2020 zijn de codes zichtbaar in de ‘Mijn Stip’-omgeving, mits de volledige reissom is voldaan. Voor boekingen na 30 september 2020 worden de codes 2 weken voor vertrek in de ‘Mijn Stip’- omgeving zichtbaar.

7. Wat als ik of iemand uit mijn reisgezelschap positief getest wordt? 
Als jij of iemand uit het reisgezelschap positief test (er is genetisch materiaal van het COVID-19 virus aangetroffen), kan diegene niet reizen. Wij verzoeken je in dat geval zo spoedig mogelijk contact op te nemen met ons Contact Center op 088-7070600.

8. Waar kan ik de PCR-test laten afnemen?
Dit gebeurt op een van de testlocaties van HetHuisartslab.com, verspreid over Nederland. De dichtstbijzijnde locatie vind je op hun website. Het aantal testlocaties groeit met de dag; de lijst op de site van HetHuisartsenlab.com wordt steeds aangevuld.

9. Wat zijn de openingstijden van de klinieken?
De openingstijden vind je op de website van HetHuisartslab.com. Je kunt 7 dagen per week de test laten afnemen.

10. Welke eisen stellen Curaçao en Bonaire aan de test en gezondheidsverklaring?
U moet de test laten afnemen tussen 66 en 72 uur vóór vertrek. Curaçao en Bonaire eisen dat de test maximaal binnen 72 uur voor aanvang van de vlucht is afgenomen, dat de uitslag negatief is en dat dit door de reiziger in een gezondheidsverklaring tijdens de reis aangetoond kan worden. Tegelijkertijd moet er op de testlocatie in Nederland of België genoeg tijd zijn om uw test te verwerken en te analyseren. Door een sterke toename van het aantal afgenomen testen, merken we dat het momenteel erg druk is op de testlocaties. Om zeker te stellen dat u uw testuitslag op tijd heeft om te kunnen vertrekken, is het van groot belang dat u uw test minimaal 66 en 72 uur voor vertrek laat afnemen en dat u uw persoonlijke gegevens correct invult. Het niet correct invullen van de gegevens kan betekenen dat de test niet kan worden afgenomen en de gezondheidsverklaring niet kan worden verstrekt. Uiteindelijk zou dit kunnen betekenen dat u daardoor niet toegelaten wordt op uw vakantiebestemming. De gezondheidsverklaring wordt de dag voor vertrek verstrekt per e-mail.

 • De PCR-test moet worden afgenomen tussen 66 en 72 uur vóór vertrek.
 • De gezondheidsverklaring wordt de dag voor vertrek verstrekt per e-mail.

11. Welke eisen stelt Madeira aan de test en gezondheidsverklaring? 
U moet de test laten afnemen tussen 62 en 68 uur vóór vertrek. De lokale autoriteten op Madeira eisen dat de test maximaal binnen 72 uur voor aanvang van de vlucht is afgenomen, dat de uitslag negatief is en dat dit door de reiziger in een gezondheidsverklaring tijdens de reis aangetoond kan worden. Daarnaast moet het certificaat dat u na afname ontvangt in het Engels zijn en voorzien zijn van uw naam en Nederlands/Belgisch ID-nummer (Let op! Dit is niet het documentnummer). Tegelijkertijd moet er op de testlocatie in Nederland of België genoeg tijd zijn om uw test te verwerken en te analyseren. Door een sterke toename van het aantal afgenomen testen, merken we dat het momenteel erg druk is op de testlocaties. Om zeker te stellen dat u uw testuitslag op tijd heeft om te kunnen vertrekken, is het van groot belang dat u uw test minimaal 62 en 68 uur voor vertrek laat afnemen en dat u uw persoonlijke gegevens correct invult. Het niet correct invullen van de gegevens kan betekenen dat de test niet kan worden afgenomen en de gezondheidsverklaring niet kan worden verstrekt. Uiteindelijk zou dit kunnen betekenen dat u daardoor niet toegelaten wordt op uw vakantiebestemming. De gezondheidsverklaring wordt de dag voor vertrek verstrekt per e-mail.

 • De PCR-test moet worden afgenomen tussen 62 en 68 uur vóór vertrek.
 • De gezondheidsverklaring wordt de dag voor vertrek verstrekt per e-mail.

12. Hoe gaat het met de terugreis? 
Voor je terugvlucht naar Nederland heb je geen gezondheidsverklaring nodig.

13. Ik heb nog een aanvullende vraag over de PCR-test, waar kan ik het antwoord hierop vinden?
Als je nog algemene vragen hebt met betrekking tot jouw vakantiebestemming en de maatregelen die zijn genomen omtrent COVID-19, neem dan contact op met ons Contact Center via telefoonnummer 023 - 751 06 06. Heb je inhoudelijke vragen die betrekking hebben op de PCR-test, het maken van een reservering of de gemaakte reservering, locaties & openingstijden etc., informeer dan bij het HetHuisartslab.com via telefoonnummer 030 - 200 50 60.

Voor nog meer FAQ’s verwijzen wij je ook naar https://www.hethuisartslab.com/veelgestelde-vragen.

Disclaimer: De reiziger is te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het (tijdig) verkrijgen van de juiste gezondheids- en reisdocumenten die gelden voor het land van vertrek en het land van bestemming. Aanvullende belangrijke informatie vind je hier.

Een ogenblik geduld aub…