Mijn reis
 • Ratio

Rondreis Java & Bali

 • Indonesië / Java / Jakarta
 • 17-daagse groepsrondreis
 • Incl. vliegreis per KLM
 • Incl. strandverblijf in 4-sterren hotel
 • Prachtige treinreis & vele hoogtepunten
 • O.a. Jakarta, Yogyakarta & Borobudur

Data & Prijzen

LET OP:de hieronder getoonde data en prijzen horen bij het kamertype dat u bij stap 3 heeft geselecteerd. Wanneer u het kamertype verandert, kunnen beschikbare vertrekdata en bijbehorende prijzen wijzigen.

di 20 Mrt
17 dagen1149

Gegarandeerd vertrek

Prijzen per persoon. Eventuele kortingen/ toeslagen worden automatisch in de prijsberekening verrekend. Let op: prijzen kunnen door updates afwijken van de totaalprijs in het totale prijsoverzicht rechts in het scherm. De prijs in het prijsoverzicht rechts in het scherm is de definitieve prijs.

close

Inclusief:

 • Vliegreis Amsterdam - Jakarta per KLM (met korte tussenstop in Kuala Lumpur)
 • Vliegreis Bali - Amsterdam per KLM (met korte tussenstop in Singapore) 
 • 23 kg ruimbagage p.p. voor de vliegreis
 • Transfers
 • Rondreis per comfortabele minibus/ touringcar, trein en ferry
 • 10 overnachtingen in goede 3-sterren hotels in een kamertype zoals beschreven
 • 4 overnachtingen in een 4-sterren hotel in Seminyak/Legian/Kuta in een kamertype zoals beschreven
 • Verzorging o.b.v. logies en ontbijt
 • Omschreven excursieprogramma (excl. entreegelden)
 • Lokale Nederlandssprekende gids tijdens de rondreis (dag 2 t/m 12)
 • Luchthavenbelastingen

Exclusief:  

 • Niet genoemde maaltijden en drankjes
 • Entreegelden, tol, lokale gidsen ca. $ 130 p.p. (ter plaatse te betalen)
 • Optionele excursies
 • Fooien ca. $ 7 p.p. per dag (ter plaatse te betalen)
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 per boeking (max. 9 pers.)
 • Administratiekosten à € 35 per boeking

Optioneel bij te boeken:  

 • Excursie naar Bromo (optioneel bij te boeken, € 55 p.p. of ter plaatse te boeken en te betalen dan betaalt u ca. $ 65 p.p.)
 • Lunchpakket (8 x lunches) (optioneel bij te boeken, € 75 p.p. of ter plaatse te boeken en te betalen dan betaalt u ca. $ 80 p.p.)

Extra informatie:

 • Vluchtdetails (te allen tijde onder voorbehoud): heenreis vertrek Amsterdam ca. 20.40u., aankomst Kuala Lumpur ca. 14.55u. (de volgende dag). Vertrek Kuala Lumpur ca. 16.20u., aankomst Jakarta ca. 17.25u. Terugreis vertrek Bali ca. 21.30u., aankomst Singapore ca. 23.59u. Vertrek Singapore ca. 01.30u., aankomst Amsterdam ca. 08.00u (de volgende dag). 
 • Kinderkorting: kinderen van 0 t/m 1 jr zijn op aanvraag. Kinderen van 2 t/m 11 jaar ontvangen geen korting. Gezien het programma raden wij het af om aan deze rondreis deel te nemen met kinderen jonger dan 12 jaar.    
 • Minimum deelname: 15 personen. De lokale agent kan beslissen de reis toch door te laten gaan bij minder deelnemers. Uiterste termijn van annulering bij onvoldoende deelname 35 dagen voor vertrek. Vóór deze termijn is het niet mogelijk om het aantal deelnemers van deze reis bekend te maken. Houdt u rekening met de annuleringstermijn van de reis m.b.t. eventuele visum-, vaccinatie- of andere kosten.
 • Programma: wij behouden ons het recht voor om de reis in een andere volgorde uit te voeren en (in incidentele gevallen) gebruik te maken van andere, minimaal gelijkwaardige accommodaties en/of vervoersmiddelen. 
 • Fooien: In landen als Indonesië is het gebruikelijk om de lokale bevolking een fooi te geven na het verlenen van een dienst. Het maakt zelfs deel uit van salaris. Om het u gemakkelijk te maken regelt de gids de fooien voor de kofferjongens en lokale gidsen tijdens het programma. Daartoe zal hij bij aanvang van de rondreis een fooienpot van $20,- per persoon worden ingezameld. In dit bedrag is een eventuele fooi voor de reisleiding zelf en chauffeur niet inbegrepen. Gebruikelijk is een fooi van ca. $ 3 p.p. per dag voor de gids en ca. $2 p.p. per dag voor de chauffeur. (dag 2 t/m dag 12). Houdt dus rekening met een totaalbedrag van ca. $7,- p.p. per dag (dag 2 t/m dag 12).
 • Grensdocumenten: U dient in het bezit zijn van een paspoort met een geldigheid van minstens zes maanden bij inreis, met minimaal één lege visumpagina. Personen met de Nederlandse nationaliteit hebben geen visum nodig voor Indonesië bij een verblijf van maximaal 30 dagen en aankomst en vertrek op de luchthavens Soekarno-Hatta Airport in Jakarta en Ngurah Rai Airport in Denpasar (Bali).  Indien u niet over de Nederlandse nationaliteit beschikt, dient u zelf informatie in te winnen over benodigde visa. Voor meer informatie zie www.visumcentrale.nl
 • Feestdagen: houdt u er rekening mee dat er gedurende uw verblijf in Indonesië belangrijke feestdagen kunnen plaatsvinden. Tijdens deze feestdagen kan het voorkomen dat wij het reisprogramma moeten aanpassen. Tevens dient u rekening te houden met langere reisdagen, als gevolg van de te verwachte drukte op de wegen en bij toeristische bezienswaardigheden. Meer informatie over deze feestdagen vindt u onder het tabblad "Plaats/land", wij raden u aan om deze informatie aandachtig te lezen.   
 • Reispapieren: ca. 5 dagen voor vertrek via e-mail

Op al onze reizen zijn de volgende voorwaarden van toepassing:

 • ANVR Reisvoorwaarden
 • Stichting Garantiefonds Reisgelden
 • Garantieregeling Stichting Calamiteitenfonds Reizen
 • Algemene reisvoorwaarden Stip Reizen

Rondreis Java & Bali

Unieke deal! Ga op verkenning door Indonesië tegen een bodemprijs! Ontdek tijdens deze prachtige rondreis één van de mooiste landen ter wereld. U maakt kennis met vele bezienswaardigheden op Java en Bali, zoals de hoofdstad van IndonesiëJakarta en het met koloniale hoogtepunten verrijkte Bandung. Maar ook Yogyakarta, de beroemde Borobudur, het vulkaanlandschap van Bromo, het Prambanan tempelcomplex en een heerlijke strandvakantie aan de witte stranden van Bali staan op het programma. 

Gedurende uw rondreis Java en Bali geniet u bovenal van de adembenemende uitzichten op de smaragdgroene rijstterrassen, spectaculaire vulkaanlandschappen, kleine bergdorpjes en het heerlijke eten waar Indonesië bekend om staat. De treinreis dwars door de bergen en rijstvelden is absoluut één van de hoogtepunten van deze rondreis.

Uiteraard zijn tijdens deze rondreis Java en Bali de vliegreis per KLM, vervoer per touringcar met airco, trein en ferry, verblijf in goede 3-sterren hotels en Nederlandssprekende gids inbegrepen. Boek snel, want wij verwachten enorme belangstelling voor deze voordelige rondreis naar de ‘Gordel van Smaragd’.

Hotels

U verblijft tijdens uw rondreis Java en Bali in goede 3-sterren hotels voorzien van minimaal een badkamer met bad/douche en toilet. Tijdens de laatste dagen van uw rondreis verblijft u op Bali in het heerlijke 4-sterren Four Points by Sheraton Bali Seminyak (voorheen Vasanti Seminyak Resort), Paragon Ayola Petitenget in Seminyak of Mercure Legian Resort in Seminyak/Legian of gelijkwaardig.  

Verzorging

U verblijft tijdens uw rondreis Java en Bali op basis van logies en ontbijt.

Uw Reisprogramma

Dag 1: Amsterdam - Jakarta
Dag 2: Jakarta
Dag 3: Jakarta - Bogor - Bandung
Dag 4: Bandung
Dag 5: Bandung - Yogyakarta
Dag 6: Yogyakarta - Borobudur
Dag 7: Yogyakarta - Prambanan
Dag 8: Yogyakarta - Malang
Dag 9: Malang
Dag 10: Malang - Bromo - Kalibaru
Dag 11: Kalibaru - Lovina (Bali)
Dag 12: Lovina – Bedugul - Seminyak/Legian
Dag 13: Seminyak/Legian
Dag 14: Seminyak/Legian
Dag 15: Seminyak/Legian
Dag 16: Bali- Amsterdam
Dag 17: Amsterdam

1e dag, Amsterdam - Jakarta (Java, Indonesië): 
U vliegt per KLM van Amsterdam, via een korte stop in Kuala Lumpur, naar Jakarta, waar u de volgende dag arriveert. Het begin van een prachtige rondreis Java.

2e dag, Jakarta (Java, Indonesië):
Na aankomst op de luchthaven volgt de transfer naar uw hotel, waar u in de loop van de avond aan komt. Indien gewenst kunt u nog deelnemen aan een diner of heerlijk gaan rusten na een lange vlucht.

3e dag, Jakarta - Bogor - Bandung (Java, Indonesië) (ca. 150 km):
In de ochtend maken we tijdens een citytour kennis met de hoofdstad van Indonesië: Jakarta. Zo zien we o.a. het Fatahillah plein, welke door de Nederlanders in de koloniale tijd werd gebruikt voor publieke terechtstellingen en executies, maar tegenwoordig dé plaats is voor diverse musea en publieke optredens van lokale artiesten. Hier brengen we een bezoek aan het Wayang Museum, waar de geschiedenis van de Javaanse Wayang-poppen tot leven komt. Vervolgens gaan we door naar de oude haven Sunda Kelapa, waar ook de restanten van kasteel Batavia, een oud fort en de handelspost nog steeds zichtbaar zijn. Daarna reizen we door naar Bogor. Hier bezoeken we de achter het koninklijk paleis gelegen botanische tuinen van Bogor. Deze prachtige tuinen telt maar liefst 12.000 plantensoorten en 3.000 orchideesoorten en is hiermee de grootste tuinen op het zuidelijk halfrond en de rijkste wat het aantal planten betreft. Na een korte stop bij de theeplantages van Puncak eindigen deze dag in Bandung.

4e dag, Bandung (Java, Indonesië):
’s Ochtends gaan we op weg naar de Tangkuban Perahu vulkaan. Tijdens deze excursie wandelt u vlak langs de kraterwand van deze actieve vulkaan en ziet u van hieruit de zwavelwolken opstijgen. Aan de voet van de vulkaan bezoeken we vervolgens ook de heetwaterbronnen van Sari Ater. Bijzonder aan deze plek zijn de diverse warmwaterbronnen, minerale bronnen en zwavelbronnen. In de middag staat een stadstour door Bandung, het “Parijs” van Java, op het programma. Optioneel kunt u ’s avonds nog genieten van een Angklung Show, een voorstelling van Javaanse kinderen met het traditionele instrument de "angklung". Dit uit holle bamboepijpen van verschillende lengte bestaande instrument werd vroeger bespeeld tijdens bepaalde rituelen door jonge leerlingen van de school.

5e dag, Bandung - Yogyakarta (Java, Indonesië) (ca. 660 km):
Een bijzondere dag staat u te wachten! Na het vroege ontbijt gaat de reis per trein in de richting van Yogyakarta. De treinrit duurt ca. 6 uur en we rijden langs pittoreske dorpjes en dwars door de prachtige natuur van de Preanger, waarbij vergezichten op bergen, theeplantages en oneindige rijstvelden aan u voorbij trekken. In de middag arriveren we in Yogyakarta, waar de rest van de dag ter vrije besteding is.

6e dag, Yogyakarta - Borobudur (Java, Indonesië) (ca. 85 km):
Na het ontbijt maken we een stadstour door deze culturele hoofdstad van Java: Yogyakarta. Tijdens de stadstour ziet u onder meer het schitterende ommuurde paleis van de sultan, de nummer 1 bezienswaardigheid in Yogyakarta. Tijdens ons bezoek aan dit kraton, zoals een paleis in Indonesië ook wel wordt genoemd, zult u versteld staan van de prachtige Javaanse paleisarchitectuur. (’s maandags gesloten, dus dan kan het voorkomen dat de stadstour op een andere dag wordt uitgevoerd). We vervolgen de stadstour en bezichtigen de zilverwerkplaats Kota Gede en een lokaal batikfabriekje. Na de lunch (facultatief) brengen we een bezoek aan één van de zeven wereldwonderen: de Borobudur! Dit gebouw is het grootste boeddhistische heiligdom ter wereld met een omtrek van maar liefst 5 kilometer! De negen verdiepingen waaruit de Borobudur is opgebouwd, vormen het pad naar boeddhistische verlichting voor priesters en pelgrims. Tijdens de tocht laten ruim 1.500 reliëfs u het leven van Boeddha zien en zijn meer dan 400 stoepa's te vinden, elk voorzien van een Boeddhabeeld. Het bezoek aan dit indrukwekkende monument dat ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, zal een grote indruk op u maken.

7e dag: Yogyakarta - Prambanan Tempels (Java, Indonesië) (ca. 40km):
Vandaag staat het Prambanan tempelcomplex in Centraal-Java op het programma. Dit indrukwekkende tempelcomplex dat werd gebouwd in 850 na Christus is de grootste hindoetempel in Indonesië en een absoluut hoogtepunt! De middag is vrij om heerlijk te genieten aan het zwembad van het hotel of om op souvenirjacht te gaan in het gezellige centrum van Yogyakarta.

8e dag: Yogyakarta - Malang (Java, Indonesië) (ca. 420km):
Vandaag staat er een lange, maar mooie dag op het programma. We rijden door de schitterende laaglanden van Midden-Java naar Malang in het oosten van Java. Deze stad was vroeger een geliefd woonoord voor Nederlanders vanwege het aangename klimaat. Hier treft u ook een groot aantal koloniale gebouwen, die nog stammen uit de tijd van de Nederlandse overheersing

9e dag: Malang (Java, Indonesië) (ca. 15 km):
Een vrije ochtend om een keer lekker uit te slapen of zelf op verkenning te gaan in Malang. Bezoek bijvoorbeeld de Pasar Besar (grote markt), de Pasar Bunga (bloemenmarkt) of het winkelcentrum Mata Hari. ’s Middags maken we een stadstour door deze charmante stad, ook wel 'het Parijs van Oost-Java' genoemd. De oude koloniale gebouwen en architrectuur ademen nog steeds een beetje de Nederlandse geschiedenis uit. We bezoeken o.a. de vogelmarkt en eindigen bij het authentieke ‘Nederlandse’ restaurant “Toko Oen”, een begrip!

10e dag, Malang - Bromo – Kalibaru (Java, Indonesië) (ca. 300 km):
Vandaag wacht u opnieuw een bijzondere dag! U kunt namelijk deelnemen aan de optionele Bromo-excursie, waarbij u getuige kunt zijn van de indrukwekkende zonsopkomst bij de Bromo vulkaan (optioneel, bij boeking Euro 55, ter plaatse ca. 65 USD)! Midden in de nacht vertrekken we voor een schitterende rit door het nationale park Bromo Tengger Semeru. In het midden van het park in een eeuwenoude krater ligt de uitgestrekte Tenggerzandzee. In deze zee van zand liggen vijf vulkanen, waarvan de meest bekende de Gunung Bromo (2.392 m) vulkaan is. Het onaardse gebied ademt hier een serene en vredige sfeer uit. Per jeep of minibus rijden we naar de top van de Penanjakan-berg om tijdens de zonsopkomst het unieke landschap van de kraters te aanschouwen. Een ervaring die alleen nog overtroffen wordt door daaropvolgende tocht omhoog te voet (of optioneel te paard) de Gunung Bromo vulkaan op. Ook van een grotere afstand zorgen het panorama van de Tenggerzandzee en haar bergen voor prachtige plaatjes. Na het ontbijt (ontbijtbox) op de berg verlaten we het National Park en treffen we de medereizigers die niet hebben deelgenomen aan de Bromo-excursie en vervolgen we onze reis richting Kalibaru, waar we overnachten.

11e dag, Kalibaru (Java, Indonesië) - Lovina (Bali, Indonesië) (ca. 160 km):
Na het ontbijt maken we ons op voor vertrek naar het prachtige eiland Bali. Eerst bezoeken we een van de vele plantages in de omgeving waar u de werking van de verschillende koffie-, rubber-, cacaoplantages uitgelegd krijgt. Vervolgens steken we per ferry de straat van Bali over. Na de overtocht zetten we koers naar het fascinerende noorden van Bali. We brengen de nacht door in het aan de kust gelegen plaatsje Lovina, bekend om de dolfijnen die hier voor de kust zwemmen.

12e dag, Lovina – Bedugul – Seminyak/Legian (Bali, Indonesië) (ca. 85 km):
Voor de liefhebbers van dolfijnen bestaat er de mogelijkheid (optioneel ter plaatse te reserveren/ betalen) om ’s ochtends in alle vroegte met kleine bootjes de zee op te gaan om op zoek te gaan naar deze prachtige dieren. Wie weet zwemmen en tuimelen ze wel vlak langs uw bootje. Na het ontbijt trekken we de binnenlanden van Bali in. Onze eerste stop is bij de fraaie hoge, te midden van de tropische bossen gesitueerde, Gitgit-waterval. Daarna staat het, hoog boven zeeniveau, aan het Bratan-meer gelegen plaatsje, Bedugul op het programma. We wandelen over de kleurrijke traditionele Candi Kuning-markt, waar u allerhande lokale producten kunt vinden. Van vers fruit en geurige specerijen tot fraai houtsnijwerk. Laat u ook betoveren door de aanblik van de, midden in het meer gelegen, Ulun Danu Tempel. Niet voor niets een van de iconen van Bali (fotostop). Dan rijden we verder naar het zuiden, waar we in de loop van de middag aankomen bij ons 4-sterren hotel in het gezellige Seminyak-Legian. U verblijft in het Four Point by Sheraton Bali Seminyak (voorheen Vasanti Seminyak Resort) of Mercure Legian Resort of gelijkwaardig. Hier kunt u de komende dagen ontspannen en bijkomen van de imponerende rondreis over Java & Bali.


13e t/m 15e dag, Seminyak/Legian (Bali, Indonesië): 
Heerlijke dagen om te genieten van Bali, dé droombestemming van Indonesië! Dit kleine eiland biedt duizend en één mogelijkheden. Ongerepte tropische regenwouden, frisgroene rijstvelden, vriendelijke mensen, paradijselijke stranden... Bali heeft het allemaal! Zin om een dagje te shoppen? Breng dan zeker en bezoek aan de leuke markt op Kuta square, waar u van alles kunt kopen, van cd’s tot lokaal handwerk en van sieraden tot sarongs om schoenen. Maar ook in de warenhuizen en winkelcentra zoals de Discovery Mall kunt u bekende merknamen zeer voordelig verkrijgen! Bent u meer geïnteresseerd in de lokale cultuur? Breng dan een bezoek aan de nabijgelegen heilige tempel van Tanah Lot! Met name tijdens de zonsondergang is een bezichtiging van deze prachtige tempel een magische ervaring. Maar ook heerlijk ontspannen op het strand of bij het hotel behoort tot uw mogelijkheden. Kortom, u zult zich op Bali niet snel vervelen!

16e dag, Seminyak/Legian (Bali, Indonesië):
Nog een laatste dag om te genieten van alles wat het “Godeneiland” Bali te bieden heeft. 's Middags volgt de transfer naar de luchthaven. Vanaf Denpasar vliegen we met een korte stop in Singapore weer terug naar Amsterdam.

17e dag, Amsterdam:
Vroeg in de ochtend arriveert u in Amsterdam. Uw onvergetelijke rondreis naar het mooie Indonesië zit erop!

Indonesië

Indonesië bestaat uit ongeveer 13.000 eilanden die samen het immense land vormen. De archipel ligt op het kruispunt van het Aziatische en Australische continent.

Tijd

In Indonesië is het 6 tot 8 uur later dan in Nederland. Op Sumatra, Java en West en Centraal Kalimantan is het 6 uur later dan bij ons; op Bali, Nusa, Tenggara, Zuid- en Oost-Kalimantan en Sulawesi is het 7 uur later en op Irian Jaya en de Molukken is het 8 uur later.

Taal

De officiële taal in Indonesië is het Bahasa Indonesia. Door een deel van de bevolking (met name in de toeristische gebieden) wordt ook Engels gesproken.

Feestdagen

Door de aanwezigheid van verschillende grote godsdiensten (islam, christendom en hindoeïsme) kent Indonesië vele feestdagen.


De belangrijkste feestdagen (en vrije dagen) van Indonesië in 2017 zijn:

 

1 januari Nieuwjaarsdag
28 januari
Chinees Nieuwjaar
12 maart Holi festival
28 maart
Dag van de Stilte (Nyepi Day)
14 april Goede Vrijdag
16 - 17 april
Pasen
15 mei
Pattimura-dag (Dag van de Jonge Koning)
25 mei
Hemelvaartsdag
4 - 5 juni
Pinksteren
27 mei - 25 juni
Ramadan
26 - 28 juni
Id-al-Fitr (Suikerfeest)
13 - 14 augustus
Krishna Janamashtmi 
15 augustus  Indië herdenking
17 augustus Onafhankelijkheidsdag
1 - 4 september
Offerfeest
3 oktober
Islamitisch Nieuwjaar
19 oktober
Divali
28 oktober Hari Pemuda
10 november
Hari Pahlawan (dag der helden)
1 december
Id-ul-Maulid (geboortedag Mohammed)
25 - 26 december Kerstmis
31 december Oudjaarsdag

 

De belangrijkste feestdagen (en vrije dagen) van Indonesië in 2018 zijn:

1 januari Nieuwjaarsdag
3 januari Id-ul-Maulid (geboortedag Mohammed)
16 februari Chinees Nieuwjaar
1 maart Holi festival
30 maart Goede Vrijdag
1 april Pasen
17 april Dag van de Stilte (Nyepi Day)
10 mei Hemelvaartsdag
15 mei Pattimura-dag (Dag van de Jonge Koning)
20 - 21 mei Pinksteren
15 mei tot 14 juni Ramadan
14 - 15 juni Id-al-Fitr (Suikerfeest)
15 augustus  Indië herdenking
17 augustus Onafhankelijkheidsdag
21 augustus Offerfeest
2 september
Krishna Janamashtmi 
12 september Islamitisch Nieuwjaar
28 oktober Hari Pemuda
7 november
Divali
10 november Hari Pahlawan (dag der helden)
25 - 26 december Kerstmis
31 december Oudjaarsdag
 

Nyepi Day

Elk jaar wordt op Bali de Hindoe feestdag Dag van de Stilte (Nyepi Day) gevierd. Op deze dag wordt er vooral gemediteerd en bezoeken de Balinezen hun familie. Er wordt niet gewerkt en gereisd. Alle winkels, banken, de luchthaven, restaurants en overige instellingen zijn gesloten. Ook de werkzaamheden van het personeel in de hotels zal tot een minimum worden beperkt. Van toeristen wordt verwacht dat men zich rustig en ingetogen gedraagt. De avond voor deze feestdag is bijzonder te noemen. Processies, gamelanmuziek (Indonesische volksmuziek) en fakkeloptochten zullen de straten van Bali sieren.
 

Ramadan

Ramadan is de Islamitische vastenmaand. Het is de maand van inkeer, waarin tussen de dageraad ruim voor zonsopgang tot zonsondergang wordt gevast. Veel restaurants en eetstalletjes zijn dan ook gesloten. In toeristische plaatsen in Islamitische landen kunnen toeristen meestal gewoon in (een aantal) eetgelegenheden terecht. Echter wordt wel van reizigers verwacht dat ze discreet zijn. Uitgebreid eten in het openbaar voor het oog van mensen die vasten, wordt over het algemeen als respectloos gezien. Omdat de Ramadan afhangt van de aanwezigheid van de maan, verschilt de aanvangsdatum per jaar en plaats.
 

Id-al-Fitr

Aan het einde van de Ramadan vindt Id-al-Fitr, het Suikerfeest, plaats. In deze periode, die ongeveer een week duurt, gaan veel Indonesiërs op familiebezoek, waardoor het op de wegen, op straat, bij toeristische attracties en in de meeste hotels erg druk is. Een aantal attracties, restaurants of winkels zijn zelfs gesloten. Hierdoor kan het voorkomen dat wij het reisprogramma moeten aanpassen. Tevens dient u rekening te houden met langere reisdagen.

Afhankelijk van het gebied waar u verblijft en de betreffende godsdienst, zullen de meeste overheidsinstellingen, banken en winkels op deze dagen gesloten zijn.

Geld

De munteenheid in Indonesië is de rupiah. 1 Euro is ongeveer 14.925 rupiah waard (mei 2017). Voor de meest recente koers kijkt u op de website van het GWK. In de toeristische gebieden zijn pinautomaten (ATM's) te vinden en bij banken en hotels kunt u geld wisselen (tegen ongunstige koersen). Creditcards worden in de hotels, restaurants en grotere winkels vrijwel overal geaccepteerd. Als u ter plaatse geld wilt wisselen, neemt u dan Amerikaanse dollars mee, omdat travellercheques niet overal geaccepteerd worden.

Fooien

In de hotels en restaurants zijn alle rekeningen inclusief, u hoeft dus niet nog extra te geven. Wanneer u foto's maakt van mensen, men uw koffer in uw kamer heeft afgeleverd of als een chauffeur u ergens heeft gebracht, rekent men ook op een kleine tip. In deze gevallen is het handig een aantal briefjes van 1000 rupiah bij u te dragen, zodat u altijd iets kleins bij de hand heeft. Bij groepsreizen is het gebruikelijk aan het begin van de reis een fooienpot te maken. De reisleider zal zorg dragen voor deze fooienpot en zorgen dat de fooien verdeeld worden over de medewerkers in de hotels en restaurants. 

Voltage

Het voltage is net als in Nederland 220 volt. Het kan gebeuren dat de stroom voor enkele minuten uitvalt. De meeste hotels zullen dan snel overschakelen op de eigen stroomgenerator. Voor de zekerheid kunt u een zaklantaarn meenemen.

Water

Het wordt sterk afgeraden kraanwater te drinken. Overal is mineraalwater of 'drinking water' in flessen te koop.

Eten & drinken

Rijst is het hoofdbestanddeel van ieder gerecht in Indonesië. De rijst wordt vaak geserveerd met een vis-, vlees- of kipgerecht in combinatie met twee of meer verschillende groenten. Het eten wordt vaak per regio op verschillende wijze bereid. Let op met het eten van sambal en niet gekookte maaltijden. Om darmklachten te voorkomen raden wij u af om salades te eten. Het aanbod aan exotische fruitsoorten van Indonesië is daarentegen zeer uitgebreid: mango's, ananassen, rambutan's, bananen en papaja's smaken het lekkerst wanneer ze vers geplukt zijn! Indonesische specialiteiten zijn: soto ayam (kippensoep), pisang goreng (gebakken banaan), nasi putih (gekookte rijst), nasi goreng (gebakken rijst met groenten en/of vlees, vis en eieren) en saté (stukjes vlees, vis, varkensvlees, kip of lamsvlees met pindasaus).

Vervoer

In Indonesië kun je gebruik maken van de meest uiteenlopende transportmiddelen. De zee was van oudsher de meest belangrijke verkeersader tussen de verschillende (delen van) eilanden. De laatste jaren is echter ook hard gewerkt aan het wegennetwerk en ook het aantal binnenlandse vluchten is toegenomen. Hierdoor is de reistijd tussen de verschillende delen van het land aanzienlijk afgenomen. Desondanks is het verstandig een niet al te strak reisschema te plannen, met name in de bergen kan één tropische regenbui aardverschuivingen en dus flinke vertragingen veroorzaken.

Bus:

Bussen verzorgen het vervoer over hoofdwegen en belangrijke zijroutes. De drukbereden hoofdroutes op Java en Sumatra worden inmiddels met comfortabele bussen gereden.

Trein:

Treinen rijden in Indonesië alleen op Sumatra en Java. Hoewel het reizen per trein een stuk langzamer is dan het reizen per bus is het een hele belevenis om je via het spoor te verplaatsen.

Taxi's:

In Jakarta rijden genoeg taxi's. U bent als klant voordeliger uit wanneer u de meter laat aanzetten en niet onderhandelt over de prijs. Naast taxi's zijn er ook minibusjes en becaks (traditionele fietstaxi's) waarmee u zich in de stedelijke gebieden van Indonesië kunt verplaatsen.

Reisdocumenten

U dient in het bezit zijn van een paspoort met een geldigheid van minstens zes maanden bij inreis, met minimaal één lege visumpagina. Personen met de Nederlandse nationaliteit hebben geen visum nodig voor Indonesië bij een verblijf van maximaal 30 dagen. Dit geldt alleen bij aankomst en vertrek op de luchthavens/havens: Soekarno-Hatta Airport in Jakarta, Ngurah Rai Airport in Denpasar (Bali), Kualu Namu Airport in Medan, Juanda Airport in Surabaya, Hang Nadim Airport in Batam, Port of Sri Bintan in Bintan, Port of Sekupang in Batam, Port of Batam Center in Batam, Port of Tanjung Uban in Riau.

Wanneer u aankomt en/of vertrekt op één van de overige luchthavens/havens zoals bv. Yogyakarta, Lombok en Benoa, dient u bij aankomst een visum (Visa on Arrival) aan te schaffen van ca. USD 35 / ca. € 32 per persoon. U bent te allen tijde zelf verantwoordelijk voor de evt. gevolgen die voortvloeien uit het tijdelijk niet in het bezit hebben van de juiste reisdocumenten. Reizigers met een andere nationaliteit dan de Nederlandse dienen navraag te doen bij hun eigen ambassade voor de vereiste grensdocumentatie.

Vaccinatie & gezondheid

Het landelijk coördinatiecentrum Reizen (LCR) beveelt de volgende vaccinaties aan: DTP-vaccinatie (Difterie-Tetanus-Polio) en bescherming tegen Hepatitis A en buiktyfus. Als u voor vertrek naar Indonesië uit een gele koorts gebied komt is gele koorts vaccinatie verplicht. In sommige gebieden van Indonesië komt malaria voor. U dient zich, ook ter voorkoming van andere tropische ziektes, goed te beschermen tegen muggenbeten. Ook het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen is soms nodig. Voor actuele informatie over vaccinaties en gezondheid op reis kunt u terecht op de website van het LCR of de website van KLM Health Services.
 

Cultuur

Wanneer u heilige plaatsen zoals tempels en pagodes bezoekt, dient u in de meeste gevallen "bedekt" gekleed te gaan, geen aanstoot te geven en uw schoenen uit te trekken. Wij adviseren u ter plaatse aan uw reisleider/gids te vragen welke gedragsregels gepast zijn.

 

TOON
DATA & PRIJZEN
Klik op een prijs om verder te gaan.
Uw reis:
Rondreis Java & Bali
Indonesië - Jakarta
Reisduur:
IDJBAB
Een ogenblik geduld aub…