NEWS FLASH, LAATSTE DAG! Profiteer alléén vandaag nog van spectaculaire kortingen die oplopen tot wel € 300 p.p. 

Mijn reis
 • Ratio

Rondreis Schitterend Java & Bali

 • Indonesië / Java / Jakarta
 • 16-daagse groepsrondreis
 • Vliegreis per topairline Emirates
 • Alle highlights in één route
 • Bezoek o.a. Jakarta, Bogor, Bandung, Yogyakarta en Borobudur
 • Onvergetelijke treinritten en 4 nachten strandverbllijf

Data & Prijzen

LET OP:de hieronder getoonde data en prijzen horen bij het kamertype dat u bij stap 3 heeft geselecteerd. Wanneer u het kamertype verandert, kunnen beschikbare vertrekdata en bijbehorende prijzen wijzigen.

De korting is reeds berekend in de prijs.
di 18 Febr
16 dagen1099

Gegarandeerd vertrek

Prijzen per persoon. Eventuele kortingen/ toeslagen worden automatisch in de prijsberekening verrekend. Let op: prijzen kunnen door updates afwijken van de totaalprijs in het totale prijsoverzicht rechts in het scherm. Bagage en verzekeringen kunnen in stap 3 worden bijgeboekt. De prijs in het prijsoverzicht rechts in het scherm is de definitieve prijs.

close

 

Inclusief:  

 • Vliegreis Amsterdam - Jakarta en Denpasar - Amsterdam per Emirates (met overstap in Dubai)
 • 30 kg ruimbagage en 1 stuks handbagage 7 kg p.p. voor de vliegreis
 • Rondreis per comfortabele minibus/touringcar en ferry
 • 2 treinritten; Bandung-Yogyakarta en Yogyakarta-Malang in de Business Class
 • 9 overnachtingen in goede toeristenklasse hotels in een kamertype zoals beschreven
 • 4 overnachtingen in het 3-sterrenhotel Ibis Bali Legian (of gelijkwaardig) in een kamertype zoals beschreven
 • Verzorging o.b.v. logies en ontbijt
 • Omschreven excursieprogramma (incl. entreegelden)
 • 7 lunches op Java (dag 3, 4, 6, 7, 9, 10, 11)
 • Lokale Nederlandssprekende reisleiding tijdens de rondreis (dag 2 t/m 11)
 • Luchthavenbelastingen

Exclusief:  

 • Niet genoemde maaltijden en drankjes
 • Optionele excursies
 • Fooien ca. $ 21 p.p. voor de lokale gidsen en bellboys en ca. $ 77 p.p. voor de reisleiding en chauffeur (ter plaatse te betalen)
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Bijdrage Calamiteitenfonds à € 2,50 per boeking (max. 9 pers.)
 • Administratiekosten à € 35,- per boeking

Excursiepakket: (zie tabblad 'dagprogramma' voor de volledige beschrijvingen)  

 • Excursiepakket (inclusief): Hierbij zijn inbegrepen; entreegelden voor Jakarta stadstour (dag 3), Bogor botanische tuinen (dag 3), stadstour Bandung (dag 4), Batik & Yogjakarta stadstour en bezoek aan de Borobudur (dag 6), bezoek Prambanan (dag 7), Malang stadstour met bezoek aan Toko Oen en de Bird Market (dag 9) en de plantage tour Bu Harnik (dag 11).
 • Optionele excursies: Tangkuban Parahu & Angklung Udjo, traditionele dans en zangmiddag (dag 4), zonsopgang bij Bromovulkaan (dag 10), 

Extra informatie:

 • Vluchtdetails (te allen tijde onder voorbehoud): Zie hiervoor het overzicht rechts op de pagina nadat u de datum heeft geselecteerd. Het kan zijn dat de tijden nog niet bekend zijn.
 • Kinderkorting: kinderen van 0 t/m 1 jaar zijn op aanvraag. Kinderen van 2 t/m 11 jaar ontvangen geen korting. Gezien het programma raden wij het af om aan deze rondreis deel te nemen met kinderen jonger dan 12 jaar.    
 • Minimum deelname: 10 personen. De lokale agent kan beslissen de reis toch door te laten gaan bij minder deelnemers. Uiterste termijn van annulering bij onvoldoende deelname 28 dagen voor vertrek. Vóór deze termijn is het niet mogelijk om het aantal deelnemers van deze reis bekend te maken. Houdt u rekening met de annuleringstermijn van de reis met betrekking tot eventuele visum-, vaccinatie- of andere kosten.
 • Programma: Wij behouden ons het recht voor om de reis in een andere volgorde uit te voeren en (in incidentele gevallen) gebruik te maken van andere, minimaal gelijkwaardige accommodaties en/of vervoersmiddelen. 
 • Fooien: In landen als Indonesië is het gebruikelijk om de lokale bevolking een fooi te geven na het verlenen van een dienst. Het maakt zelfs deel uit van het salaris. Om het u gemakkelijk te maken regelt de gids de fooien voor de kofferjongens en lokale gidsen tijdens het programma. Daarom zal er bij aanvang van de rondreis een fooienpot van $ 21 per persoon worden ingezameld. In dit bedrag is een eventuele fooi voor de reisleiding zelf en de chauffeur niet inbegrepen. Gebruikelijk is een fooi van circa $ 3 p.p. per dag voor de gids en circa $ 2 p.p. per dag voor de chauffeur. (dag 2 t/m dag 12). Houdt dus rekening met een totaalbedrag van ca. $ 7 p.p. per dag (dag 2 t/m dag 12).
 • Grensdocumenten & Gezondheid: Voor meer informatie met betrekking tot de grensdocumenten, visumverplichtingen & gezondheids-voorschriften klik hier.
 • Feestdagen: Houdt u er rekening mee dat er gedurende uw verblijf in Indonesië belangrijke feestdagen kunnen plaatsvinden. Tijdens deze feestdagen kan het voorkomen dat wij het reisprogramma moeten aanpassen. Tevens dient u rekening te houden met langere reisdagen, als gevolg van de te verwachte drukte op de wegen en bij toeristische bezienswaardigheden. Meer informatie over deze feestdagen vindt u onder het tabblad 'Praktische Info'. Wij raden u aan om deze informatie aandachtig te lezen.   
 • Reispapieren: Circa 15 dagen voor vertrek via e-mail

Op al onze reizen zijn de volgende voorwaarden van toepassing:

 • ANVR Reisvoorwaarden
 • Stichting Garantiefonds Reisgelden
 • Garantieregeling Stichting Calamiteitenfonds Reizen
 • Algemene reisvoorwaarden Stip Reizen

Rondreis Schitterend Java & Bali

Unieke deal! Ga op verkenning door Indonesië tegen een bodemprijs! Ontdek tijdens deze prachtige rondreis één van de mooiste landen ter wereld. U maakt kennis met vele bezienswaardigheden op Java en Bali, zoals de hoofdstad van IndonesiëJakarta en het met koloniale hoogtepunten verrijkte Bandung. Maar ook Yogyakarta, de beroemde Borobudur, het Prambanan tempelcomplex en een heerlijke strandvakantie aan de stranden van Bali staan op het programma. 

Gedurende uw Rondreis Schitterend Java & Bali geniet u onder andere van de adembenemende uitzichten op de smaragdgroene rijstterrassen, spectaculaire vulkaanlandschappen, kleine bergdorpjes en het heerlijke eten waar Indonesië bekend om staat. De treinreis dwars door de bergen en rijstvelden is absoluut één van de hoogtepunten van deze bijzondere rondreis.

Uiteraard zijn tijdens de Rondreis Schitterend Java & Bali de vliegreis topairline per Emirates, vervoer per touringcar met airco, trein en ferry, verblijf in goede toeristenklasse hotels en lokale Nederlandssprekende reisleiding inbegrepen. Boek snel, want wij verwachten enorme belangstelling voor deze voordelige rondreis naar de ‘Gordel van Smaragd’.

Hotels

U verblijft tijdens de Groepsrondreis Schitterend Java & Bali in prima hotels voorzien van minimaal een badkamer met bad/douche en toilet. Tijdens de laatste dagen van uw rondreis verblijft u op Bali in het heerlijke 3-sterrenhotel Ibis Bali Legian of gelijkwaardig.  

Verzorging

U verblijft tijdens de Rondreis Schitterend Java & Bali op basis van logies en ontbijt.


Uw Reisprogramma

Dag 1: Amsterdam - Dubai - Jakarta
Dag 2: Jakarta
Dag 3: Jakarta - Bogor - Bandung
Dag 4: Bandung
Dag 5: Bandung - Yogyakarta
Dag 6: Yogyakarta
 - Borobudur 
Dag 7: Yogyakarta - Prambanan
Dag 8: Yogyakarta - Malang
Dag 9: Malang
Dag 10: Malang - Kalibaru
Dag 11: Kalibaru - Legian (Bali)
Dag 12: Legian (Bali)
Dag 13: Legian (Bali)
Dag 14: Legian (Bali)
Dag 15: Legian (Bali)
Dag 16: Denpasar - Dubai - Amsterdam

1e dag, Amsterdam - Dubai - Jakarta (Java, Indonesië): 

U vliegt per Emirates van Amsterdam, via een korte overstap in Dubai, naar Jakarta. U arriveert de volgende dag in de middag op Java. Het begin van een prachtige rondreis Java & Bali.

2e dag, Jakarta (Java, Indonesië):
Na aankomst op de luchthaven wordt u opgewacht door onze lokale Nederlandssprekende reisleiding. Hierna heeft u een transfer naar u hotel. Indien gewenst kunt u deelnemen aan een diner (tegen betaling) of zoekt u heerlijk uw kamer op om te gaan rusten na de lange vlucht?

3e dag, Jakarta - Bogor - Bandung (Java, Indonesië) (ca. 150 km):
In de ochtend maken we tijdens een stadstour kennis met de hoofdstad van Indonesië: Jakarta. Zo zien we onder andere het Fatahillah plein, welke door de Nederlanders in de koloniale tijd werd gebruikt voor publieke terechtstellingen en executies, maar tegenwoordig dienst doet als dé plaats voor diverse musea en publieke optredens van lokale artiesten. Op het Fatahillah plein brengen we een bezoek aan het Wayang Museum, waar de geschiedenis van de Javaanse Wayang-poppen tot leven komt. Daarna reizen we door naar Bogor, waar we de botanische tuinen bezoeken, gelegen achter het koninklijk paleis. Deze prachtige tuinen tellen maar liefst 12.000 planten- en 3.000 orchideesoorten en is hiermee één van de grootste en rijkste tuinen op het zuidelijk halfrond. Vanaf Bogor rijdt u door naar Bandung waar u in de vooravond zult arriveren en twee nachten verblijft.

4e dag, Bandung (Java, Indonesië):
’s Ochtends rijden we naar Lembang, waar we een theeplantage bezoeken. Vervolgens staat een stadstour op het programma door Bandung, ook wel het 'Parijs' van Java genoemd. In de middag bent u weer terug in uw hotel. Aan te raden is om optionele middagtour bij te boeken. U kunt dan genieten van een Angklung Show, een voorstelling van Javaanse kinderen met het traditionele instrument de 'Angklung': een instrument bestaande uit holle bamboepijpen van verschillende lengtes werd vroeger bespeeld tijdens bepaalde rituelen door jonge leerlingen van de school.

5e dag, Bandung - Yogyakarta (Java, Indonesië) (ca. 660 km):
Er staat een bijzondere dag op het programma!  Na het vroege ontbijt reist u per trein in de richting van het zeer geliefde Yogyakarta. De treinrit duurt circa 8 uur en voert langs pittoreske dorpjes en dwars door de prachtige natuur van de Preanger, waarbij vergezichten op bergen, theeplantages en oneindige rijstvelden aan u voorbij trekken. In de namiddag arriveert u in Yogyakarta, waar u wordt opgewacht voor een verzorgde transfer naar uw hotel. De rest van de avond is ter vrije besteding.

6e dag, Yogyakarta - Borobudur (Java, Indonesië):
Maak u op voor een dag vol hoogtepunten! Na het ontbijt maken we een stadstour door de culturele hoofdstad van Java: Yogyakarta. Tijdens de stadstour ziet u onder meer het schitterende ommuurde paleis van de Sultan, dé bezienswaardigheid van Yogyakarta. Tijdens ons bezoek aan dit kraton, zoals een Javaans paleis ook wel wordt genoemd, zult u versteld staan van de prachtige Javaanse paleisarchitectuur. We vervolgen de stadstour met een bezichtiging aan de  zilverwerkplaats Kota Gede en een lokaal batikfabriekje. Het paleis is ’s maandags gesloten, dus dan kan het voorkomen dat de stadstour op een andere dag wordt uitgevoerd. De volgende bezienswaardigheid staat voor de deur, want u brengt ook nog een bezoek aan één van de zeven wereldwonderen en de trekpleister van Indonesië: de Borobudur! Deze imposante tempel is het grootste boeddhistische heiligdom ter wereld met een omtrek van maar liefst 5 kilometer! De negen verdiepingen waaruit de Borobudur is opgebouwd, vormen het pad naar boeddhistische verlichting voor priesters en pelgrims. Tijdens de tocht laten ruim 1.500 reliëfs u het leven van Boeddha zien en treft u meer dan 400 stoepa's, elk voorzien van een Boeddhabeeld. Het bezoek aan dit indrukwekkende monument dat ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, zult u niet snel vergeten!  De rest van de middag vult u naar eigen wens in, dus kiest u voor ontspanning aan het zwembad van het hotel of gaat u op souvenirjacht in het gezellige centrum van Yogyakarta?

7e dag: Yogyakarta - Prambanan (Java, Indonesië):
Na het ontbijt staat het Prambanan tempelcomplex, gelegen in de provincie Centraal-Java, op het programma. Dit indrukwekkende tempelcomplex dat werd gebouwd in 850 na Christus is de grootste hindoetempel van Indonesië en een absoluut hoogtepunt tijdens uw rondreis Java & Bali!

8e dag: Yogyakarta - Malang (Java, Indonesië) (ca. 420km):
Vandaag staat er een lange, maar mooie dag op de planning. We stappen na het ontbijt op de trein en bereiken in circa 6 uur  Malang, een koloniale stad gelegen in het oosten van Java. Malang was vroeger een geliefd woonoord voor Nederlanders vanwege het aangename klimaat. Niet gek dat u hier een groot aantal koloniale gebouwen treft, die stammen uit de tijd van de Nederlandse overheersing. Maar ook op weg naar Malang wordt u getrakteerd op een waanzinnig uitzicht op de schitterende laaglanden van Midden-Java. Genieten geblazen!

9e dag: Malang (Java, Indonesië) (ca. 15 km):
Een vrije ochtend om een keer lekker uit te slapen of zelf op verkenning te gaan in Malang. Bezoek bijvoorbeeld de Pasar Besar (grote markt), de Pasar Bunga (bloemenmarkt) of het winkelcentrum Mata Hari. ’s Middags maken we een stadstour door deze charmante stad, ook wel 'het Parijs van Oost-Java' genoemd. De oude koloniale gebouwen en architectuur ademen nog steeds de Nederlandse geschiedenis uit. We bezoeken o.a. de vogelmarkt en eindigen bij het authentieke ‘Nederlandse’ restaurant “Toko Oen”. Een waar begrip in Malang!

10e dag, Malang - Kalibaru (Java, Indonesië) (ca. 300 km):
Vandaag is een bijzondere dag! U kunt namelijk deelnemen aan de optionele Bromo-excursie, waarbij u getuige bent van de indrukwekkende zonsopkomst bij de Bromo vulkaan! Midden in de nacht vertrekken we voor een schitterende rit door het nationale park Bromo Tengger Semeru. In het midden van het park in een eeuwenoude krater ligt de uitgestrekte Tenggerzandzee. In deze zee van zand liggen vijf vulkanen, waarvan de meest bekende de Gunung Bromo (2.392 m) vulkaan is. Het onaardse gebied ademt hier een serene en vredige sfeer uit. Per jeep of minibus rijden we naar de top van de Penanjakan-berg om vervolgens tijdens de zonsopkomst het unieke landschap van de kraters te aanschouwen. Een ervaring die alleen nog overtroffen wordt door een tocht te voet (of optioneel te paard) de Gunung Bromo vulkaan op. Ook van een grotere afstand zorgt het panorama van de Tenggerzandzee en haar bergen voor prachtige plaatjes. Na het ontbijt (ontbijtbox) op de berg verlaten we het National Park, treffen we de medereizigers die niet hebben deelgenomen aan de Bromo-excursie en vervolgen onze reis richting Kalibaru, waar we vanavond overnachten.

11e dag, Kalibaru (Java, Indonesië) - Legian (Bali, Indonesië) (ca. 160 km):
Na het ontbijt maken we ons op voor vertrek naar het prachtige eiland Bali. Eerst bezoeken we een van de vele plantages in de omgeving, waar u de werking van de verschillende koffie-, rubber- en cacaoplantages uitgelegd krijgt. Vervolgens steken we per ferry de straat van Bali over en zetten we koers naar het zuiden, waar we in de loop van de middag aankomen bij ons 3-sterrenhotel in Legian. U verblijft in het Ibis Bali Legian of gelijkwaardig. Hier kunt u de komende dagen ontspannen en bijkomen van de imponerende rondreis door Java & Bali.

12e t/m 14e dag, Legian (Bali, Indonesië):
Geniet volop in uw eigen tijd en zelfstandig van uw dagen op het prachtige Bali, dé droombestemming van Indonesië! Dit kleine eiland biedt duizend en één mogelijkheden. Ongerepte tropische regenwouden, frisgroene rijstvelden, vriendelijke mensen en paradijselijke stranden... Bali heeft het allemaal! Zin in een dagje shoppen? Breng dan zeker en bezoek aan de leuke markt op Kuta square. Hier kunt u werkelijk alles kopen: van cd’s tot lokaal handwerk en van sieraden tot sarongs of schoenen. Liever bekende merken kopen? Breng dan een bezoek aan een van de warenhuizen en winkelcentra zoals de Discovery Mall waar u bekende merknamen zeer voordelig kunt verkrijgen! Cultuurliefhebbers doen er goed aan een bezoek te brengen aan de nabijgelegen heilige tempel van Tanah Lot! Met name tijdens de zonsondergang is een bezichtiging van deze prachtige tempel een magische ervaring. Maar ook heerlijk ontspannen op het strand of bij het hotel behoort tot uw mogelijkheden. Kortom, u zult zich op Bali niet snel vervelen!

15e dag, Legian (Bali, Indonesië):
Nog een laatste dag om te genieten van alles wat het “Godeneiland” Bali te bieden heeft. 's Avonds volgt de transfer naar de luchthaven. Vanaf Denpasar vliegen we met een korte overstap in Dubai weer terug naar Amsterdam.

16e dag, Amsterdam:
Vroeg in de ochtend arriveert u in Amsterdam. Uw onvergetelijke rondreis naar het mooie en veelzijdige Indonesië zit erop!

 

Optionele excursies (ter plaatse te boeken en te betalen):
Dag 4: Tangkuban Perahu, ca. USD 35 
Dag 4: Angklung (voorstelling met bamboe muziekinstrumenten), ca. USD 20
Dag 6: Ramayana dansvoorstelling incl. diner, ca. USD 39 
Dag 10: Bromo tour, ca. USD 65  
(O.b.v. minimum aantal deelnemers en wijzigingen in het programma)

Jakarta

Jakarta is het levendige, economische, culturele en politieke centrum van Indonesië. Daarnaast is dit de grootste metropool van Zuidoost-Azië. U vindt deze veelzijdige stad aan de noordwestkust van het eiland Java en u kijkt gegarandeerd uw ogen uit! De enorme drukte, het vele verkeer, de prachtige cultuur en diverse bezienswaardigheden zullen diepe indruk op u maken. 
 
Een bezoek aan Kota Tua, ook wel Oud Batavia genoemd, mag niet ontbreken tijdens uw reis. Dit oude centrum van Jakarta is voorzien van koloniale gebouwen en een Nederlandse architectuur waarin u de rijke geschiedenis van Indonesië terugziet. In het voormalig stadhuis van Batavia vindt u vandaag de dag het Historische museum van Jakarta, waar u nog meer leert over het verleden van dit prachtige land. Maar ook de Istialal Moskee is een bezichtiging meer dan waard. Niet de mooiste, maar wel een van de grootste moskeeën ter wereld. Of trakteer uzelf op een waanzinnig uitzicht over deze bijzondere wereldstad wanneer u de 137 meter hoge toren van het Monas monument op het Vrijheidsplein beklimt. Stuk voor stuk échte highlights van Jakarta
 
Ontdek Jakarta geheel in stijl per fietstaxi, de zogeheten ‘Becak’ of huur een scooter om uzelf van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid te verplaatsen. Shop tussendoor naar hartenlust in één van de vele winkelcentra die deze stad rijk is, strijk neer in een restaurant waar u geniet van de overheerlijke Indonesische keuken en sluit de dag swingend af in het bruisende nachtleven van Jakarta. Veel plezier! 
 

Indonesië

1. Algemeen
2. Communicatie
3. Eten en Drinken
4. Geldzaken/Fooien
5. Grensdocumenten en Gezondheid
6. Klimaat
7. Vervoer

1. Algemeen

Indonesië bestaat uit ongeveer 13.000 eilanden die samen het immense land vormen. De archipel ligt op het kruispunt van het Aziatische en Australische continent.

Wanneer u heilige plaatsen zoals tempels en pagodes bezoekt, dient u in de meeste gevallen "bedekt" gekleed te gaan, geen aanstoot te geven en uw schoenen uit te trekken. Wij adviseren u ter plaatse aan uw reisleider/gids te vragen welke gedragsregels gepast zijn.

Tijd: In Indonesië is het 6 tot 8 uur later dan in Nederland. Op Sumatra, Java en West en Centraal Kalimantan is het 6 uur later dan bij ons; op Bali, Nusa, Tenggara, Zuid- en Oost-Kalimantan en Sulawesi is het 7 uur later en op Irian Jaya en de Molukken is het 8 uur later.
Taal: De officiële taal in Indonesië is het Bahasa Indonesia. Door een deel van de bevolking (met name in de toeristische gebieden) wordt ook Engels gesproken.
Voltage: Het voltage is net als in Nederland 220 volt. Het kan gebeuren dat de stroom voor enkele minuten uitvalt. De meeste hotels zullen dan snel overschakelen op de eigen stroomgenerator. Voor de zekerheid kunt u een zaklantaarn meenemen.
Valuta: De Munteenheid in Indonesië is de Rupiah.
Feestdagen:
Door de aanwezigheid van verschillende grote godsdiensten (islam, christendom en hindoeïsme) kent Indonesië vele feestdagen.

De officiële feestdagen (vrije dagen) en enkele traditionele feestdagen van de Indonesië in 2019 zijn:

5 t/m 7 juni Id-al-Fitr (Suikerfeest)
09 & 10 juni Pinksteren
11 t/m 13 augustus Offerfeest
15 augustus Indië herdenking
17 augustus Onafhankelijkheidsdag
23 & 24 augustus Krishna Janamashtmi
01 september Islamitisch Nieuwjaar
27 oktober Divali
28 oktober Hari Pemuda
10 november Hari Pahlawan (dag der helden)
25 december Kerstmis
31 december Oudjaarsdag

 

De officiële feestdagen (vrije dagen) en enkele traditionele feestdagen van de Indonesië in 2020 zijn:

01 januari Nieuwjaarsdag
25 januari Chinees Nieuwjaar
10 maart Holi festival
22 maart Lailat-ul-Meraj (Hemelvaart Mohammed)
25 maart Hindoe Nieuwjaar
25 maart Nyepi Day (Dag van de Stilte)
10 april Goede Vrijdag
12 april Pasen
24 april t/m 23 mei Ramadan
15 mei Pattimura-dag
21 mei Hemelvaartsdag
24 t/m 26 mei Id-al-Fitr (Suikerfeest)
31 mei & 01 juni Pinksteren
30 juli& 01 augustus Offerfeest
12 & 13 augustus Krishna Janamashtmi
15 augustus Indië herdenking
17 augustus Onafhankelijkheidsdag
20 augustus Islamitisch Nieuwjaar
28 oktober Hari Pemuda
10 november Hari Pahlawan (dag der helden)
14 nvoember Divali
25 december Kerstmis
31 december Oudjaarsdag

De meeste overheidsinstellingen, banken en winkels zijn op deze dagen gesloten.

Nyepi Day
Elk jaar wordt op Bali de Hindoe feestdag Dag van de Stilte (Nyepi Day) gevierd. Op deze dag wordt er vooral gemediteerd en bezoeken de Balinezen hun familie. Er wordt niet gewerkt en gereisd. Alle winkels, banken, de luchthaven, restaurants en overige instellingen zijn gesloten. Ook de werkzaamheden van het personeel in de hotels zal tot een minimum worden beperkt. Van toeristen wordt verwacht dat men zich rustig en ingetogen gedraagt. De avond voor deze feestdag is bijzonder te noemen. Processies, gamelanmuziek (Indonesische volksmuziek) en fakkeloptochten zullen de straten van Bali sieren.

Ramadan
Ramadan is de Islamitische vastenmaand. Het is de maand van inkeer, waarin tussen de dageraad ruim voor zonsopgang tot zonsondergang wordt gevast. Veel restaurants en eetstalletjes zijn dan ook gesloten. In toeristische plaatsen in Islamitische landen kunnen toeristen meestal gewoon in (een aantal) eetgelegenheden terecht. Echter wordt wel van reizigers verwacht dat ze discreet zijn. Uitgebreid eten in het openbaar voor het oog van mensen die vasten, wordt over het algemeen als respectloos gezien. Omdat de Ramadan afhangt van de aanwezigheid van de maan, verschilt de aanvangsdatum per jaar en plaats.

Id-al-Fitr
Aan het einde van de Ramadan vindt Id-al-Fitr, het Suikerfeest, plaats. In deze periode, die ongeveer een week duurt, gaan veel Indonesiërs op familiebezoek, waardoor het op de wegen, op straat, bij toeristische attracties en in de meeste hotels erg druk is. Een aantal attracties, restaurants of winkels zijn zelfs gesloten. Hierdoor kan het voorkomen dat wij het reisprogramma moeten aanpassen. Tevens dient u rekening te houden met langere reisdagen.

Afhankelijk van het gebied waar u verblijft en de betreffende godsdienst, zullen de meeste overheidsinstellingen, banken en winkels op deze dagen gesloten zijn.

2. Communicatie

Telefoneren in Indonesië
Het mobiele netwerk in Indonesië is in de steden over het algemeen goed. Buiten de grote stedelijke gebieden is het netwerk matig tot niet aanwezig. Houdt u er wel rekening mee wanneer u uw mobiele telefoon gebruikt tijdens uw vakantie in Indonesië providers hoge tarieven kunnen berekenen. Wilt u veel gebruikmaken van uw mobiele telefoon? Dan kan het goedkoper zijn om een lokale SIM-kaart aan te schaffen.

Internet in Indonesië
Wilt u alvast de leukste foto's met uw geliefden en vrienden in Nederland delen? Dat kan! De meeste hotels bieden WiFi gratis of tegen betaling. Ook in sommige restaurants en op luchthavens is vaak gratis Wifi beschikbaar. In de steden vind u ook internetcafés. Waar u vaak tegen lage tarieven kunt internetten.

3. Eten en Drinken

Het wordt sterk afgeraden kraanwater te drinken. Overal is mineraalwater of 'drinking water' in flessen te koop.

Rijst is het hoofdbestanddeel van ieder gerecht in Indonesië. De rijst wordt vaak geserveerd met een vis-, vlees- of kipgerecht in combinatie met twee of meer verschillende groenten. Het eten wordt vaak per regio op verschillende wijze bereid. Let op met het eten van sambal en niet gekookte maaltijden. Om darmklachten te voorkomen raden wij u af om salades te eten. Het aanbod aan exotische fruitsoorten van Indonesië is daarentegen zeer uitgebreid: mango's, ananassen, rambutan's, bananen en papaja's smaken het lekkerst wanneer ze vers geplukt zijn! Indonesische specialiteiten zijn: soto ayam (kippensoep), pisang goreng (gebakken banaan), nasi putih (gekookte rijst), nasi goreng (gebakken rijst met groenten en/of vlees, vis en eieren) en saté (stukjes vlees, vis, varkensvlees, kip of lamsvlees met pindasaus).

4. Geldzaken/Fooien

De munteenheid in Indonesië is de rupiah. 1 Euro is ongeveer 14.925 rupiah waard (mei 2017). Voor de meest recente koers kijkt u op de website van het GWK. In de toeristische gebieden zijn pinautomaten (ATM's) te vinden en bij banken en hotels kunt u geld wisselen (tegen ongunstige koersen). Creditcards worden in de hotels, restaurants en grotere winkels vrijwel overal geaccepteerd. Als u ter plaatse geld wilt wisselen, neemt u dan Amerikaanse dollars mee, omdat travellercheques niet overal geaccepteerd worden.

In de hotels en restaurants zijn alle rekeningen inclusief, u hoeft dus niet nog extra te geven. Wanneer u foto's maakt van mensen, men uw koffer in uw kamer heeft afgeleverd of als een chauffeur u ergens heeft gebracht, rekent men ook op een kleine tip. In deze gevallen is het handig een aantal briefjes van 1000 rupiah bij u te dragen, zodat u altijd iets kleins bij de hand heeft. Bij groepsreizen is het gebruikelijk aan het begin van de reis een fooienpot te maken. De reisleider zal zorg dragen voor deze fooienpot en zorgen dat de fooien verdeeld worden over de medewerkers in de hotels en restaurants.

5. Grensdocumenten en Gezondheid

Voor meer informatie met betrekking tot de grensdocumenten, visumverplichtingen & gezondheids-voorschriften klik hier.

6. Klimaat

Bali heeft een tropisch regenwoudklimaat met twee seizoenen. Vanaf oktober tot april is het regenseizoen met iedere dag wel een korte bui en een hogere luchtvochtigheid. De buien zijn meestal van korte duur en de zon schijnt erna weer op volle sterkte. Vanaf april tot september is het droge seizoen. De temperatuur is gedurende het hele jaar vrijwel constant, wel komen er op het eiland temperatuurverschillen voor. Aan de zuidkust is het gemiddeld zo’n 5 graden warmer dan aan de noordkust.

7. Vervoer

In Indonesië kun je gebruik maken van de meest uiteenlopende transportmiddelen. De zee was van oudsher de meest belangrijke verkeersader tussen de verschillende (delen van) eilanden. De laatste jaren is echter ook hard gewerkt aan het wegennetwerk en ook het aantal binnenlandse vluchten is toegenomen. Hierdoor is de reistijd tussen de verschillende delen van het land aanzienlijk afgenomen. Desondanks is het verstandig een niet al te strak reisschema te plannen, met name in de bergen kan één tropische regenbui aardverschuivingen en dus flinke vertragingen veroorzaken.

Bus: Bussen verzorgen het vervoer over hoofdwegen en belangrijke zijroutes. De drukbereden hoofdroutes op Java en Sumatra worden inmiddels met comfortabele bussen gereden.
Trein: Treinen rijden in Indonesië alleen op Sumatra en Java. Hoewel het reizen per trein een stuk langzamer is dan het reizen per bus is het een hele belevenis om je via het spoor te verplaatsen.
Taxi’s: In Jakarta rijden genoeg taxi's. U bent als klant voordeliger uit wanneer u de meter laat aanzetten en niet onderhandelt over de prijs. Naast taxi's zijn er ook minibusjes en becaks (traditionele fietstaxi's) waarmee u zich in de stedelijke gebieden van Indonesië kunt verplaatsen.

Vliegreis per top airline Emirates

Stip Reizen maakt voor deze reis gebruik van de beste lijndienstmaatschappij ter wereld: Emirates! Al vele jaren staat deze luchtvaartmaatschappij, afkomstig uit de Verenigde Arabische Emiraten, in de top van beste airlines ter wereld. Wij hebben voor uw vluchten dan ook gekozen voor kwaliteit en vliegen per Airbus A380 of Boeing 777 naar uw bestemming. De Airbus A380 en de Boeing 777 behoren tot de grootste en meest luxueuze passagiersvliegtuigen ter wereld! Bij ons dus geen chartermaatschappijen met relatief kleine vliegtuigen, toeslagen voor bagage, maaltijden en entertainmentsystemen, maar gewoon non-stop en de beste (all inclusive) service die er bestaat!

Emirates is al meer dan 25 jaar actief in de luchtvaart en behoort met haar vloot tot de modernste luchtvaartmaatschappijen ter wereld. De laatste jaren sleept Emirates de ene na de andere top-onderscheiding in de wacht. Zo werd Emirates in 2009 uitgeroepen tot beste airline van het Midden-Oosten, in 2009 en 2010 uitgeroepen tot airline met het beste "airline inflight entertainment systeem", in 2010 ontving het de onderscheiding "beste economy maaltijden ter wereld", in 2011 ontving Emirates de prestigieuze prijs "Airline van het jaar" en in 2013 werd de airline door Skytrax World Airline uitgeroepen tot beste luchtvaartmaatschappij ter wereld. In totaal ontving Emirates sinds haar bestaan in 1985 ca. 250 (!) onderscheidingen…..

In de Economy Class kunt u (gratis) rekenen op veel gemak en comfort: extra beenruimte (stoelafstand ca. 84 cm!) en zeer comfortabele stoelen. Iets waar u elders al gauw extra voor moet betalen. Tijdens de vlucht kunt u vanuit uw stoel genieten van uw GRATIS eigen entertainmentsysteem: "ICE". Met een keuze uit meer dan 1200 (!) in-flight amusementskanalen waaronder vele films, TV-programma's, alle genres muziek en de leukste games. U verveelt zich geen moment, en betaalt er ook niets extra's voor.

Alle maaltijden en drankjes aan boord zijn inclusief, dit in tegenstelling tot sommige andere luchtvaartmaatschappijen waar u soms extra moet bij betalen. Tevens mag u bij Emirates 25 kg gratis bagage meenemen, terwijl dit elders vaak slechts 20 kg of tegen bijbetaling is. Nog een extra reden om voor Stip Reizen en Emirates te kiezen!

Let op: boekt u een rondreis? Dan kunt u per persoon 1 stuks bagage meenemen, welke maximaal 30 kg mag wegen.

Klik hier voor een virtuele tour van de Airbus A380.

Hotels rondreis schitterend Java & Bali

(ca. 15 dagen voor vertrekt ontvangt u de definitieve hotellijst)


JAKARTA

Fave LTC Hotel Glodok *** - Jakarta
Het Favehotel LTC Glodok is gunstig gelegen op 15 minuten rijden van het Presidentieel Paleis, het Nationaal Monument. De meeste kamers van het hotel kijken uit over de stad en zijn goed en stijlvol uitgerust met houten vloeren. Ook hebben ze een flatscreen-tv, een kluisje en een eigen badkamer met een douche. U heeft tevens gratis WiFi in het hele gebouw.

BANDUNG

Mutiara Hotel *** - Bandung
Het Mutiara Hotel ligt in het centrum van Bandung, op 800 meter van de Braga City Walk. De kamers zijn voorzien van airconditioning, tegelvloeren en een eigen badkamer met bad en/of douche. In het gehele hotel is gratis WiFi beschikbaar.

YOGYAKARTA

Hotel Puri Artha *** - Yogyakarta
Het Puri Artha Hotel is centraal gelegen in Yogyakarta. De goed uitgeruste kamers hebben een eigen badkamer met bad en/of douche en zijn voorzien van airconditioning, een minibar en kabel-tv. Verder kunt u gebruik maken van de heerlijke tuin met zwembad en er is gratis Wifi.

MALANG

MaxOnea Hotel *** - Malang
MaxOnea Hotel beschikt over een buitenzwembad, een bar en uitzicht op de stad. Tot de faciliteiten van deze accommodatie behoren een restaurant, zwembad, 24-uursreceptie, roomservice en gratis WiFi in alle ruimtes. De kamers zijn uitgerust met airconditioning, een flatscreen-tv, een kledingkast en een eigen badkamer met bad en/of douche. De accommodatie ligt dicht bij populaire bezienswaardigheden.

KALIBARU

Margo Utomo Resort ** - Kalibaru
Het Margo Utomo Agro Resort bevindt zich aan de rand van de stad Kalibaru. De traditioneel ingerichte kamers zijn ingericht met een kingsize bed, een ventilator, een zithoek en hebben een terras. De aangrenzende badkamer biedt douches met warm water. Daarnaast is er een prachtig buitenzwembad en een spa.

LEGIAN

Ibis Bali Legian *** - Legian
Ibis Bali Legian Street ligt aan de hoofdweg van Legian. Dit populaire hotel beschikt over een bar, een lounge en een zwembad op het dak. Er is een restaurant aanwezig en WiFi is gratis in het hele hotel. Op 10 minuten wandelen vindt u het Double Six-strand en de bar & club Jenja. Elke kamer heeft met airconditioning, een flatscreen-tv, een persoonlijke kluis, een minibar en een bureau. De privébadkamer is voorzien van een douche.

*Bovenstaande hotels zijn onder voorbehoud en kunnen wegens operationele redenen worden gewijzigd naar een gelijkwaardig alternatief.

Uw reis:
Rondreis Schitterend Java & Bali
Indonesië - Jakarta
Reisduur:
IDJBEB
Een ogenblik geduld aub…