Wij vragen je vriendelijk om onze berichtgeving veelgestelde vragen rondom het coronavirus in de gaten te houden. Zodra bekend is of een reis wel of niet doorgaat, ontvang je hierover bericht van ons. Meer informatie over het voorwaarden van je reisvoucher vind je hier. Lees hier welke maatregelen en richtlijnen er zijn op de luchthaven en tijdens de vlucht hanteren om je met een gerust gevoel op vakantie te laten gaan. Bekijk ook de maatregelen en richtlijnen op de bestemming die zijn opgesteld door de overheid van het betreffende land. Bedankt voor de medewerking!

Mijn reis

Interviews

Iedere week interviewt iemand van ons eigen Stip Team een bekende Nederlander. Voordat we daarmee begonnen, is er eerst een interview afgenomen met Fred Verlinden, directeur en oprichter van Stip Reizen. De weken erna hebben we bekende Nederlanders het woord gegeven. Op deze pagina vindt u alle interviews, wij wensen u veel leesplezier!

Inhoudsopgave

 

Stip-Interview van deze week: Serdar Gözübüyük, Ondernemer & topscheidsrechter 

Deze week in het interview van de week de Nederlandse topscheidsrechter en ondernemer Serdar Gözübüyük. Als scheidsrechter heeft hij nogal wat Nederlandse records gebroken. Op zijn 24ste was hij de jongste scheidsrechter ooit in de Eredivisie en hij werd dat jaar ook gelijk uitgeroepen tot de beste scheidsrechter van Nederland. In 2016 werd hij weer door oud-spelers van NL-elftal tot scheidsrechter van het jaar uitgeroepen. Nog geen 2 jaar later maakte hij als jongste Nederlandse scheidrechter ooit zijn debuut als internationaal scheidsrechter voor de FIFA en de UEFA. Inmiddels fluit Serdar Gözübüyük ook wedstrijden in de Champions League. Naast scheidsrechter is Serdar Gözübüyük ook een echte gedreven ondernemer. Zo heeft hij onder andere diverse visum bedrijven opgericht, een succesvol bedrijf gespecialiseerd in de bemiddeling bij de aanschaf van visa voor het buitenland. Vanuit zijn andere bedrijf geeft hij ook workshops en presentaties aan jongeren, waarbij hij o.a. gastlessen over respect, dromen en normen & waarden verzorgt op middelbare scholen. Maar ook Serdar heeft nu te maken met de gevolgen van het coronavirus. En hoe! Collega Fred interviewde deze bekende Nederlander over van alles…..Je bent niet alleen een van de bekendste Nederlandse voetbalscheidsrechters, maar ook ondernemer en oprichter van een bedrijf gespecialiseerd in visa die nodig zijn om naar sommige landen te reizen. Maar ja, er wordt niet gevoetbald en bijna niet gereisd nu. Dat moet een harde klap voor je zijn?
Klopt, mijn laatste wedstrijd in Nederland was na Ajax-AZ, Groningen-PSV en internationaal was dat Manchester United-Club Brugge. Ik mis het enorm. Het is nog steeds niet te geloven wat er allemaal gaande is. Door mijn voetbal en mijn visa bedrijven reis ik naar elke bestemming wereldwijd. En dat valt in 1 keer weg. Voor mijn bedrijven is het ook een harde klap, maar we gaan hier sterker uit komen. Daar ben ik 100% van overtuigd. We zijn nu bezig om onze sites aan te passen. Dus alle voorbereidingen doen om straks weer te knallen. Doordat ik veel weg was, zag ik mijn gezin minder. Nu kan ik wel alle aandacht geven hiervoor en dat doet me echt goed.

Je bent sinds 23 maart dit jaar ook ambassadeur van de Voedselbank. Was dit al zo gepland, of heeft de huidige situatie je daarvoor het extra zetje gegeven?
Ik werd benaderd door Voedselbank Nederland of ik ambassadeur wil worden. Na een gesprek met bestuur heb ik direct “ja” gezegd. Jaarlijks meer dan 150.000 mensen die hier gebruik van maken en let op: waarvan 37% kinderen! Toen ik dat hoorde heb ik direct “ja” gezegd. Ik heb zelf twee kinderen en ik kreeg kippenvel wat ze allemaal vertelden hoe kinderen naar school gaan zonder eten. En dat in Nederland!! Samen met Rene Froger, Danny Blind, Herman den Blijker, Olcay Gulsen en ik gaan we ons keihard inzetten. Door Corona zie je dat aantallen flink stijgen en elke support is meegenomen.

Het klink mooi “Ambassadeur van de Voedselbank”, maar wat houdt dit ambassadeurschap precies in?
Belangrijkste is dat het onder aandacht komt. Je schrikt echt als je al die verhalen hoort van kinderen. We proberen als ambassadeurs te helpen met donaties, acties zoals staysafeengeef.nl en zoals deze week ga ik bij diverse voedselbanken helpen bij de vrijwilligers.

Vanaf september gaan we hoogstwaarschijnlijk weer voetballen in de Eredivisie. Zonder publiek voorlopig lijkt het. Hoe kijk je er tegenaan om weer te beginnen?
Persoonlijk vind ik het zonder publiek niks aan. Geen sfeer, geluid, die emotie. Maar het is niet anders. Het is mijn werk en ik zal er alles aan doen om het zo goed mogelijk te doen. Maar ik kan niet wachten om weer in een volle Kuip of Arena mijn wedstrijden te fluiten.

Je staat bekend als scheidsrechter die relatief weinig kaarten trekt, en toch houd je de wedstrijden goed onder controle en behoor je tot de absolute top in Nederland en inmiddels ook binnen Europa. Hoe doe je dat toch, zonder “straffen” de spelers onder controle houden?
Ik begreep dat ik dit seizoen het minste aantal kaarten heb gegeven. Dat is geen doel hoor. Soms moet het ook meezitten. Maar managen van spelers vind ik belangrijk. Ik had dit seizoen Ajax-Feyenoord. Mooie klassieker in Nederland, en gaf totaal 0 kaarten aan de spelers. Ik hoorde dat dit niet eerder was gebeurd. Nogmaals zoals ik al zei, het is geen doel. Ik probeer een wedstrijd een wedstrijd te laten worden. Jezelf niet belangrijker maken. Proberen in de geest van de wedstrijd te fluiten.

Toch krijg je, net als iedere andere scheidsrechter, ook weleens kritiek. Veel voetballiefhebbers kijken vaak met een gekleurde bril. Word je daar op straat weleens over aangesproken?
In de beginjaren had ik daar wel last van. Want je probeert het zo goed mogelijk te doen. Al kwam ik daar wel heel snel achter dat je dat niet lang gaat volhouden. Want je doet het nooit goed. Ik heb dat geaccepteerd. Belangrijkste is voor mij om een wedstrijd tot een goed einde te brengen zonder grote fouten te maken wat een uitslag kan beïnvloeden.

Je hebt een gezin en een eigen bedrijf. Ik ben benieuwd: heb je daar weleens (letterlijk) een gele of rode kaart getrokken of je fluitje gepakt als je het ergens niet mee eens was?
Hahaha nee. Zodra ik thuis ben, ben ik een familieman. Dus dan praten we niet veel over werk. Dan gaat mijn alle aandacht naar mijn gezin. En mijn vrouw levert al veel vrije tijd in voor mij. Daar heb ik veel waardering voor. Support vanuit huis is belangrijk om optimaal te presteren.

Wie vind je op dit moment de beste scheidsrechter ter wereld en waarom?
Ik wilde altijd mezelf zijn als scheidsrechter. Geen kopie zeg maar. Italiaanse stijl qua refereeing mag ik enorm. Scheidsrechters als Collina of Rosetti zijn wel voorbeelden. Mannen die met hun uitstraling en manier van leiding geven heel veel respect verdienden van spelers. Frisk vond ik ook een topper. Vanuit Nederland is Kuipers voor mij een groot voorbeeld. Hij is een echte leider en ook een topondernemer. Laatste wedstrijden zoals Inter Milan-Barcelona en Lyon-Benfica was ik mee. Als je ziet hoe hij een wedstrijd kan managen, dan kan ik daar nog veel van leren.

Wat was de meest aansprekende voetbalwedstrijd tot nu toe die je gefloten hebt? En waar ligt je ambitie in het scheidsrechter vak eigenlijk?
Dat was dit seizoen mijn debuut bij Manchester City - Dinamo Zagreb. Dat was mijn debuut in de Champions League. Een droom die uitkwam. En dat smaakt echt naar meer.

Hoe zit het, heb je eigenlijk al last van de beruchte corona-kilo’s? Want je mag vanaf september hopelijk weer vol aan de bak als scheidsrechter en die extra kilo’s kun je dan niet gebruiken.
Ik investeer veel in mezelf. Heb een eigen conditietrainer en een personal trainer voor de gym. Dus ondanks het feit dat er geen wedstrijden zijn train ik goed door. Ben fit en ready wanneer ze me weer nodig hebben. Ik hoop dat we voor september met wat oefenwedstrijden kunnen starten om daarna weer te gaan knallen.

Corona-tijd is lastig voor iedereen. Veel dingen die je wilt doen, mogen niet. Waar verlang je nu het meeste naar?
Ik hou van reizen en baal echt dat in één keer niks meer mogen. Mijn vrouw zegt wel eens “vliegtuig is je tweede huis”. Ik vlieg zoveel en die onderdeel valt in één keer weg. Daarom hoop ik echt dat we weer zo spoedig mogelijk alles kunnen oppakken. Ook het sociale leven heb ik echt gemist. Met vrienden een drankje doen of lekker uit eten. Maar dat geldt voor iedereen denk ik. Veel restaurants zijn al volgeboekt vanaf 1 juni. Dat zegt genoeg denk ik.

Had je eigenlijk vakantieplannen voor deze zomer?
Ik heb in ieder geval veel vouchers liggen. We willen graag eind juni weer op vakantie. Hopelijk kan dit. We willen in juli en september/oktober naar Turkije gaan. Vervolgens met kerst naar Dubai.

Je bent geboren in Nederland, maar van Turkse afkomst. Ga je nog weleens naar Turkije?
Ja, wij gaan veel naar Turkije. Voor mijn bedrijf, maar ook voor vakantie. Een prachtig land. Plekken als Datca of Fethiye. Veel mensen kennen dat niet. Die deep blue sea is daar ook te vinden in plaats van alleen op Ibiza of Formentera.

Voor Europese voetbalwedstrijden reis je ook vaak. Ik denk dan snel: leuk, een paar dagen naar Barcelona of Londen, even 90 minuten fluiten en dan een beetje relaxen en de stad zien. Maar waarschijnlijk zit het anders in elkaar?
Hoe ziet zo’n reis eruit? Ja, ik reis voor wedstrijden heel veel. Maar dit is echt alleen werk. Mijn focus ligt daar ook. Matchday 1 komen we aan. Vaak is het direct naar hotel, omkleden en dan trainen in het stadion. Vervolgens gaan we daarna een hapje eten. Matchday 2, zeg maar de wedstrijddag, is het puur focus op die belangrijke wedstrijd. En Matchday 3 gaan we alweer naar huis. Je ziet dus helaas heel weinig. Heel soms doen we een bakkie richting centrum om nog wat te zien.

Heb je eigenlijk een favoriete bestemming en stadion in het buitenland?
Ik moet eerlijk zeggen: ik heb al zoveel stadions gezien waar ik alleen maar van kon dromen dat het me niet veel meer uitmaakt. Alleen al dit seizoen had ik achter elkaar Manchester City, dan Arsenal en dan Manchester United. Alle drie prachtige stadions. Ja, dan geniet ik wel even en denk ik “jongen, je staat hier wel even in een uitverkocht stadion”

Dromen hebben we allemaal. Bij je visum bedrijf zie je ongetwijfeld de meest exotische bestemmingen voorbijschieten. Ben je dan niet jaloers en heb je eigenlijk zelf een droombestemming waar je nog nooit geweest bent en heel graag een keer naar toe zou gaan?
Ja, ons bedrijf biedt Visa4All alle landen, wereldwijd. Landen als Curaçao, Mexico, Dominicaanse Republiek etc. hebben we allemaal gezien. Ik zou heel graag, als mijn kinderen wat ouder zijn, naar een droombestemming als de Malediven willen gaan. Of een mooie cruise.

Tot slot, heb je nog een reistip voor onze lezers? Ik heb dankzij mijn werk veel hotels en mooie bestemmingen gezien. Maar voor mij is nog steeds D Maris in Datca nr 1. Jeetje, wat een prachtig hotel en wat een service! Ook geen massa qua publiek. Ook Hillside in Fethiye is een echte aanrader.
 

Stip-interview van de week: André Rieu, Koning van de Wals

Stip interviewt iedere week een bekende Nederlander. Deze week interviewt collega Fred een wel heel bekende Nederlander: André Rieu! Eigenlijk behoeft deze wereldberoemde “Koning van de Wals” geen nadere toelichting. De concerten van deze bekende Maastrichtenaar worden jaarlijks door meer dan 700.000 (!!) fans in de hele wereld bezocht en daarmee staat André Rieu jaar in jaar uit in de top 10 van best bezochte artiesten. Ook verkocht hij inmiddels meer dan 40 miljoen CD’s en DVD’s wereldwijd en ontving hij voor zijn muzikale producten meer dan 500 Platinum en 270 Gouden onderscheidingen. Daar kan geen andere Nederlandse artiest aan tippen! Bijna nergens ter wereld kan André dan ook anoniem over straat lopen, of het nu in Australië, de USA, Azië of Zuid-Amerika is! Toen André zijn eerste vioollessen in 1953 kreeg, en in 1987 zijn wereldberoemde Johann Strauss Orkest samenstelde, kon hij dit allemaal niet vermoeden….

Maar ook André Rieu heeft nu te maken met het corona-tijdperk en helaas zijn alle concerten op korte termijn afgelast. Reden voor Stip om te vragen hoe het nu met hem gaat, hoe hij deze corona-tijd beleeft en hoe hij zijn eigen reizen & vakantie ervaart.

Je was in maart in Amerika in voorbereiding van de 8 concerten die je daar zou geven toen je abrupt moest terugkeren naar Nederland, vanwege de coronacrisis. Wat was je gevoel toen je terugvloog naar Nederland?
Op zo’n moment ben ik vooral bezig met zorgen en organiseren, natuurlijk samen met onze mensen van de planning. Ik heb dan voornamelijk één gedachte: hoe krijg ik iedereen zo snel mogelijk veilig naar huis? Ik ben onderweg met ruim 110 mensen, dus dat is een enorme klus. Ik was dan ook heel blij toen na een paar dagen iedereen weer thuis was. Achteraf kwam natuurlijk de teleurstelling over de afgezegde concerten. USA tours zijn altijd heel leuk, ontzettend enthousiast publiek.

Net als alle andere evenementen in Nederland heb je ook de wereldberoemde concerten deze zomer op het Vrijthof in Maastricht moeten annuleren. Een enorme teleurstelling uiteraard, voor alle betrokkenen en uiteraard ook je fans. Vanaf wanneer zag je dit aankomen en hoe heb je de definitieve beslissing verwerkt?
We zagen het eigenlijk al wel aankomen, maar als je dan het definitieve ‘nee’ hoort van de burgemeester, komt de klap toch nog hard aan, veel harder eigenlijk dan in Amerika. Toen hadden we vooral de gedachte: wegwezen! Maar voor het Vrijthof bleven we allemaal tot het laatste moment hopen dat het door kon gaan. Het jaarlijkse Vrijthofconcert is zo’n fantastisch evenement, zowel voor het orkest en mezelf als voor de fans die van over de hele wereld ernaartoe komen en zich daar een jaar en soms wel langer op verheugen. Vorig jaar gaven we het 100e concert en werden we door de burgemeester geëerd met een bronzen plaquette op het Vrijthof. Tja…. Wie had dat gedacht, dat die prachtige traditie nu door een virus gestopt zou worden? 

De coronacrisis dwingt iedereen al een tijdje thuis te blijven. Hoe ervaart je vrouw het dat je nu veel thuis bent?
Ze vindt me net een onrustig paard dat staat te trappelen in de stal om weer naar buiten te mogen. We kunnen het na 45 jaar nog altijd heel goed met elkaar vinden gelukkig. We werken samen veel, want ook al treden we niet op, er is natuurlijk toch altijd genoeg te doen als je een eigen onderneming hebt.

Bij Stip Reizen werken we allemaal thuis. Dat is goed te doen, het is veel werk via laptops. Maar hoe doe je dat eigenlijk met je orkest? Want je kunt niet even online een (nieuw) muziekstuk oefenen met elkaar? 
Nee, de samenwerking met het orkest ligt helaas helemaal stil. We mogen niet bij elkaar komen in de studio om te repeteren of iets op te nemen. Iedereen studeert thuis zijn eigen instrument, maar dat doen we sowieso altijd allemaal. Als musicus blijf je je hele leven studeren, dat is wel fijn. 

Waar heb je nu tijd voor, waar je normaal geen of vrijwel geen tijd voor hebt?
Ik kook elke dag voor ons tweetjes, waarbij ik veel nieuwe recepten uitprobeer. En ik ben aan het bakken geslagen, een heel leuke nieuwe hobby. Marjorie zegt dat ze, als ze al geen corona krijgt, dan waarschijnlijk wel obesitas. Maar dat is een grap, dat gebeurt zeker niet, want ze is slank en sport veel. Ik zelf ook trouwens. Ik doe als ik thuis ben, altijd driemaal per week krachtsport met een personal trainer. Als we op tour zijn, gaat hij mee en dan train ik elke dag. Dat moet wel om fit te blijven voor de concerten. 'Op dit moment trainen we via FaceTime'.

Hoeveel dagen gemiddeld per jaar ben je eigenlijk in het buitenland? 
We geven zo’n 80 à 90 concerten per jaar, bijna allemaal in het buitenland. Daar komen natuurlijk nog een aantal reis- en verblijfdagen bij.

Samen met je orkest vlieg je jaarlijks de hele wereld over, Australië, de Verenigde Staten, Zuid-Amerika noem maar op. Dat zijn lange, vermoeiende vliegreizen. Hoe kom je de uren aan boord van het vliegtuig eigenlijk door? 
Ik heb gelukkig de gave om goed te kunnen slapen onderweg, dat is een enorm voordeel, want het helpt ook tegen jetlag. Verder lees ik veel, meestal op mijn iphone.

Ik reis zelf ook heel veel, en geniet daarbij altijd enorm van de lokale maaltijden en specialiteiten. Ik kan me voorstellen dat je als topartiest daar iets voorzichtiger mee bent want je kunt je niet permitteren iets verkeerds te eten waardoor je een of meerdere concerten moet annuleren. Heb je bijvoorbeeld een eigen kok mee?  
We hebben al sinds halverwege de jaren ’90 een eigen cateringteam mee onderweg. Precies wat je zegt: je kunt je niet permitteren om iets verkeerds te eten en ziek te worden, al helemaal niet met een hele groep. Onze catering kiest met veel zorg de maaltijden en alle ingrediënten uit. Ze zorgen dat het menu gezond en gevarieerd is, dat er voor elk wat wils is, ze houden rekening met allergieën van orkest- en crewleden. Dat is echt fantastisch en een absolute must, want er wordt van iedereen verwacht dat hij of zij ’s avonds een topprestatie levert.

Je bent heel vaak weg voor optredens, heb je dan nog wel tijd over (en zin) om een keer op vakantie te gaan? En zo ja, wat is je favoriete vakantiebestemming en waarom?
Ik houd niet van lange vakanties, maar we gaan graag en geregeld met het gezin inclusief de kleinkinderen een paar dagen weg. Niet ver, bijvoorbeeld wandelen in de bossen in Duitsland, luieren en lekker eten aan de Belgische kust en ook elk jaar een paar dagen naar Rome. Dat is mijn favoriete stad.

Is er tijdens je reizen ook nog wel tijd om interessante bezienswaardigheden te bezoeken, als anonieme toerist zeg maar? En waar bewaar je de mooiste herinnering aan?
Anoniem is bijna niet mogelijk. Daarom zijn onze uitstapjes altijd maar kort. Zodra mensen doorhebben dat ik ergens ben, komen ze handtekeningen en foto’s vragen of me anderszins lastigvallen. Dat is jammer, maar het is niet anders. Het zou fijner zijn als mensen accepteren dat je ook een privéleven hebt, maar ja… In Rome is gelukkig genoeg te zien, ook op plekken waar niet al te veel toeristen komen. Daar genieten we dan extra van. Marjorie en ik houden allebei erg van kunst.

Wat is de mooiste locatie waar je ooit opgetreden hebt? Behalve Maastricht natuurlijk…..
Wenen is, denk ik, wel een van de mooiste steden die ik ken. We hebben er op verschillende locaties concerten gegeven. De mooiste zijn absoluut Schloss Schönbrunn en de Michaelerplatz, voor de Hofburg. Dat waren unieke concerten voor prachtige kastelen van de Habsburgse keizers. Mooiere locaties kun je niet bedenken, en ik ben de stad Wenen ook heel dankbaar dat ik daar – bij wijze van grote uitzondering! - heb mogen spelen. 

Is er een land of plaats waar je nog nooit geweest bent en graag zou willen optreden? 
We hebben nu een tour gepland naar Santiago de Chile, om er een concert in te halen dat door politieke rellen niet door kon gaan, en naar Montevideo in Uruguay. Daar zijn we nog nooit geweest, maar we schijnen daar ontzettend veel fans te hebben, want er zijn twee concerten volledig uitverkocht. Dus ik hoop van harte dat ze door kunnen gaan.

Heb je nog een reistip voor onze lezers, behalve Maastricht natuurlijk
Marjorie en ik gaan, behalve naar Rome, ook heel graag naar Florence. Zij heeft daar gestudeerd en is nog altijd dol op die stad. Als je van kunst houdt, is Florence natuurlijk een absolute must. Je moet alleen een tijdstip uitzoeken dat het er niet al te druk is. De stad is prachtig, het eten is er heerlijk, de mensen heel aardig, en de omgeving, Toscane, is een paradijs.

 

Barry Paf, Radio-DJ 100%NL

In de reeks van interviews met bekende Nederlanders, beginnen we deze week met de bekende DJ Barry Paf. Geboren in Haaksbergen en tegenwoordig woonachtig in Amsterdam, is deze altijd enthousiaste DJ al jaren te horen op onder andere de Nederlandse radio en tijdens grote feesten. Eigenlijk is niets te gek voor hem! Barry Paf is ook al jaren een goede partner en vriend van Stip en Corendon. Naast het inspreken van commercials voor ons, was hij afgelopen november ook verantwoordelijk voor de muzikale omlijsting voor Nederlandse F1 fans, tijdens de laatste F1 race in Abu Dhabi. Collega Fred vroeg hem hoe het met hem gaat in dit corona-tijdperk….

Je bent op dit moment een van de bekendste radio-dj’s van Nederland. Na je carrière bij o.a. Radio 538 presenteer je nu de goed beluisterde ochtendshow van 100% NL. Maar je doet nog veel meer. Je bent ook presentator, jurylid,
voice-over en je bent als DJ in te huren voor feesten en partijen. Erg veelzijdig. Wat vind je eigenlijk het leukste?

Owh wat een moeilijke keuze, want het is allemaal tof om te doen!! Bezig zijn met muziek, met mensen en enthousiasme overbrengen kan ik in al die dingen… Maar als ik echt moet kiezen is mijn grootste liefde natuurlijk radio, omdat ik daar echt een dagelijkse band met de luisteraars en de artiesten kan opbouwen. Radio is iets magisch, het is een medium dat al heel lang bestaat; maar altijd zal blijven, omdat we je gezelschap houden tijdens een lange autorit, tijdens het thuiswerken of op de werkvloer. Het mooie in tegenstelling tot andere vormen van media is dat je als luisteraar er prima andere dingen naast kunt doen en het eigenlijk veel persoonlijker is dan een playlist! Ik probeer me ook altijd voor te stellen waar mensen naar mijn programma luisteren en daar dan mijn presentaties op aan te passen!

De ochtendshow van 100% NL…. als ik ’s ochtends in de auto stap, dan ben jij al een tijdje op de radio te horen. Dat betekent dus heel vroeg opstaan en lange dagen volgens mij. Hoe ziet je dag er normaal gesproken eigenlijk uit?
Haha ja Fred dat is heeeeeel vroeg! Mijn wekker gaat om 04:30u, 5 dagen in de week, en omdat ik eigenlijk best een avondmens ben, moest ik enorm daar erg aan wennen. Maar je wordt er wel handiger in! Om 04:30u sta ik op, douchen omkleden, dan ontbijtje (zonder 2 bruine boterhammen met kaas ben ik niks waard) en dan begint al het nieuws doornemen, websites afgaan naar laatste nieuws over artiesten. Dat doe ik samen met mijn producer en stagiair via whatsapp. Dan naar de studio waar ik 05:30u ben, ik woon 20 min van de studio dus dat is goed te doen. Programma is van 6-10u, daarna vaak nog video-opnames met artiesten, vergaderingen (nu videocalls) en dan als ik thuiskom om uiterlijk 13u vaak nog ff slapen en dan heb ik de middag om te sporten of te Netflixen, en dan gaat de telefoon de hele dag alweer voor de show van de dag erna. Het is een pittig schema maar je krijgt er veel voor terug!!! In de weekenden dan draaien en presenteren…

Ik hoor je gelukkig nog steeds iedere dag op de radio. Hoe doe je dat eigenlijk in de coronatijd? Werk je vanuit huis?
Goeie vraag! Ik heb al heel vroeg in crisis een complete thuisstudio gekregen voor mocht ik ziek worden verkouden of dat er iets in de studio in Naarden is waardoor we niet kunnen uitzenden. Er staat dus nu een enorme studio met audioserver in de studio, wel luxe want ik kan uit bed rollen en binnen 5 minuten live zijn! Vooralsnog nog niet gebruikt voor de ochtendshow want in de studio in Naarden is later alles corona-proof gemaakt, maar ’s middags gebruik ik de studio wel om live te gaan op Instagram met alle 100%NL artiesten omdat we geen artiesten uitnodigen in de studio. Dus vorige week was ik op Instagram met Gerard Joling en Jeroen v/d Boom en straks Susan & Freek. Da’s wel heel gezellig!

Naast de ochtendshow heb je vooral in de weekends ook nog veel andere optredens. Dat is in ieder geval tot 1 september geannuleerd neem ik aan. Een enorme aderlating voor je. Aan de andere kant, je brengt nu meer tijd thuis door. Hoe ervaart je partner dit eigenlijk, want je bent nu ineens wel heel veel thuis?
Ja, de weekenden zijn een stuk rustiger maar het is wel fijn om wat meer tijd voor elkaar te hebben en we klussen wat af in het huis. Allemaal dingen die nog moesten gebeuren. Het is eigenlijk niet veel anders dan normaal want mijn vriend werkt niet thuis, zijn beroep gaat ook gewoon door, hij werkt in de service van gehoorapparaten. En dat gaat ook gewoon door dus die gaat gewoon naar zijn werk. Gelukkig is mijn hoofdinkomen mijn radiowerk en alles eromheen komt wel weer, als dat virus maar onder controle is. Ik leef vooral heel erg mee iedereen in de zorg, en met branches zoals die van jullie!! Ik hoop dat we snel weer fijn op vakantie kunnen!

Iedereen heeft dromen. Jij ook uiteraard. Is er nog een evenement waar je heel graag zou willen optreden of wat je zou willen presenteren? Het songfestival is helaas al vergeven….
Owh ja het songfestival, I luv it!! Had ook al kaarten en we zouden een mooie actie met jullie collega’s van Corendon gaan doen! Dat is wel een hele mooie klus. Of The Voice, daar mocht ik al eens voor de radio backstage verslag doen! Weet je, er is zoveel leuks, maar er zijn ook heel veel goede presentatoren in Nederland, ik ken mijn plek op de radio en dat is ook al superfijn om te mogen doen elke dag weer. En ik ga ook elke dag live op Instagram, dat is ook een soort van mini-tv-programma!

Je hebt altijd veel bekende Nederlanders in je radioprogramma. Als je een artiest mag noemen, met wie heb je de beste klik en de grootste lol?
Gerard Joling!!! Altijd lachen!! Op Koningsdag was het megagezellig en mochten we samen de dag afsluiten. Als er 1 artiest is waar ik een enorme klik mee heb, is het Geertje wel, samen hebben we de grootste lol. Soms een beetje vals maar alles met knipoog. Ik ga nu dankzij hem met al mijn extra thuisisolatie-kilo’s door het leven als “Barry Pafferig”, het was weer om te gieren zo gezellig!

Veel vakanties gaan helaas niet door vanwege corona. Had je zelf nog plannen om in deze periode weg te gaan eigenlijk?
Ja, wat balen! Ik zal je vertellen, wij zouden met jullie collega’s van Corendon naar Brazilië gaan, om precies te zijn naar het prachtige Pipa. Ik ben daar zelf een jaar of 10 geleden geweest en toen vorig jaar dit als bestemming erbij kwam dacht ik, daar moeten we naartoe! Ik heb zelfs voor Corendon video’s ingesproken over deze bestemming dus ik had er al extra zin in! Dus wij gelijk 2 weken geboekt en we zouden vertrekken in de eerste week van de lockdown… nou je begrijpt, niet gegaan dus, echt balen maar helemaal begrijpelijk dat is de wereld en de tijd waarin we zitten!

En nu? Heb je al wat gepland voor als we weer mogen reizen? Of heb je je voucher nog in de la liggen?
Heel netjes allemaal afgehandeld en inderdaad de voucher heb ik nog in de la liggen, ik zou nooit geld terugvragen; in deze gekke tijd vind ik dat we elkaar moeten helpen. Dat geldt ook voor tickets voor concerten en andere culturele activiteiten. Dat komt wel weer! Ik heb nog niks geboekt omdat ik even niet weet hoe we mijn vakantiedagen gaan indelen, maar ik zag ook een samenwerking Nederlandse vakantiehuisjes en dat ik de voucher daarvoor kan inzetten. Misschien doe ik dat wel dit jaar!

Stel, je krijgt als dank voor je enorme inzet van 100% NL een blanco cheque, en onbeperkt vrij om de vakantie van je dromen te maken. Waar zou je dan naartoe gaan?
Eigenlijk wilde ik nog een keer rondreis door China maken, maar daar wacht ik nog even mee. Ben sowieso heel benieuwd hoe de wereld eruit gaat zien qua reizen. Australië en Nieuw-Zeeland wil ik zeker nog naartoe, en de Grand Canyon, rondreis Amerika, maar ook naar de Maya-tempels in Peru. Zoveel te zien nog! Maar eerst naar Brazilië en naar de F1 met Stip natuurlijk, wat een feest was dat in Dubai en Abu Dhabi!!

Wat was je leukste vakantie tot nu toe?
Ik ben enorm fan van het party-eiland Ibiza en met mijn gay-vrienden naar Sitges dus die staan wat betreft vrienden/groepsvakanties helemaal bovenaan! En de gekste reis vond ik Japan, Tokyo, dat is zo ontzettend als in de film “Lost in Translation”, echt met de Lonely Planet in mijn hand zoveel te gekke dingen gezien in zo’n andere wereld, ik wil ook nog een keer rondreis door Japan maken!!

In november 2019 was je voor Stip de dj in Abu Dhabi en Dubai, tijdens de F1 race. Meer dan 2.000 Nederlanders op de Oranje Tribune, in de Oranje Fanzone, en tijdens het grote Oranjefeest in een luxe hotel in Dubai.
Hoe heb je dit ervaren, want Nederlanders op een dergelijke bestemming entertainen is toch wel wat anders dan wat je normaal doet…
.
Wat een feest wat dat zeg!! Ik was nog nooit naar de Formule1 geweest en nog gelijk the full package!! Ik heb er echt van genoten ook omdat je zo’n direct contact hebt met iedereen. Ik krijg ik nog wekelijks via Facebook-berichtjes van mensen die mee waren met onze Stip-reis! Je krijgt zoveel energie terug, was echt iets magisch! Hoop dat we snel weer zulke mooie evenementen mogen en kunnen organiseren.

Wat vond je eigenlijk van Dubai en Abu Dhabi, of heb je te weinig gezien omdat we je van het ene feest naar het andere feest meesleurden?
Euh…. geeen idee… dat is wel een goede voor de volgende keer. Ik had het iets te strak gepland en me wel verkeken op jetlegs, reistijd en ik was ook nog live op Instagram en in de uitzending en alle locaties voorzien van entertainment; maar ja, ik vind ook alles leuk dus zeg je ook geen nee! Volgende keer ga ik het wel wat slimmer plannen zodat ik iets uitgeruster ben… Maar nogmaals het enthousiasme van de hele crew van Stip en iedereen die er was, was onvergetelijk! Thanks!

Tot slot: heel Nederland heeft een zware tijd. De zorg, de horeca, de kappers, het onderwijs, de reisbranche, artiesten… eigenlijk iedereen. Zou je ze nog wat mee willen geven?
Jongens, houd vol!! Ik merk bij 100%NL dat in deze tijd en een fantastisch gevoel van samenhorigheidsgevoel ontstaan, zo van: dit kunnen we met z’n allen! Om me heen zie ik dat iedereen zich heel goed weet aan te passen en de moed erin houdt!! Ik hoop het allerbeste voor iedereen in de sectoren die het moeilijk hebben en…. Ik zou zeggen, boek die vakantie bij mijn grote vrienden van Stip!!!!
 

Fred Verlinden, directeur Stip Reizen

Voordat we beginnen met het interviewen van bekende Nederlanders heeft collega Iris een interview afgenomen met Fred Verlinden, directeur en oprichter van Stip Reizen. Hoe ervaart hij de corona-crisis,de corona-crisis, hoe gaat hij daarmee om en hoe ziet zijn zakelijke en privéleven er uit?

Hoe gaat het met je, de reisbranche wordt redelijk zwaar getroffen? 
Het hele bedrijf werkt nu al bijna 50 dagen vanuit huis. Dat was wel even wennen! Gelukkig hadden we binnen het Corendon-concern vanaf het begin alles technisch heel goed op orde. Dat maakte het makkelijker. De eerste weken waren wel het zwaarste. We moesten allereerst noodgedwongen veel vakanties annuleren, waar klanten lang naar uitgekeken hadden. Dat deed pijn. Daarnaast hadden we nog heel veel klanten verspreid over de hele wereld zitten, die halsoverkop terug moesten. Tot slot was er, zeker in het begin, ook heel veel onduidelijkheid over de vouchers. Dat betekende 3-4 weken non-stop aan de bak, en zeer zwaar voor mij en het hele team. Ook psychisch: tot maart hadden we een zeer goed seizoen, en ineens staat alles stil. Dat doet wel wat met je, en het team. En dan is er ook nog de onzekerheid over de gezondheid van jezelf, je naasten, je collega’s en uiteraard je klanten! 

Hoe ziet je werkdag er nu uit? 
Samen met mijn vrouw Ilonka (Manager Operations & Special Projects bij Stip) werken we dagelijks aan een grote tafel in de woonkamer. Dat vinden we het prettigste i.p.v. in een aparte werkkamer ergens op zolder. We zijn het inmiddels gewend, maar het blijft vreemd om de tafel vol met papieren, laptops, beeldschermen en dergelijke te zien. We houden de normale werkuren aan zoals we op kantoor altijd deden. De verleiding van de grote tafel vol met werk leidt er vaak wel toe dat we soms tot laat doorgaan. Gedurende de dag hebben we heel veel contact met het Stip-team en binnen het Corendon concern. Veel telefoontjes, e-mailtjes en vooral veel contact via Teams. Dat laatste vind ik zeer prettig: je ziet elkaar dan nog. Een tot twee keer per week doen we met het team aan het eind van de dag zelfs de zgn. “slock down borrel”, via Teams. Even gezellig bijkletsen, want iedereen zit thuis in een andere situatie en heeft behoefte aan wat sociaal contact. Op dit moment ben ik zelf ook heel druk met plannen, en ook inkoop, voor reizen in de toekomst. Dat ziet er goed uit, en we hopen echt dat we snel weer kunnen reizen. Deze tijd geeft ons ook de mogelijkheid om over nieuwe reizen na te denken, en deze samen te stellen. Wat? Dat zal de komende weken duidelijk worden…. 

Had je zelf nog reis- of vakantieplannen? 
De agenda zat bomvol! Mijn laatste reis was op 22 februari naar de doop van het cruiseschip de Costa Smeralda. Direct na terugkomst heb ik al mijn andere reizen af moeten zeggen. Allereerst zouden we eind februari naar Dubai en Abu Dhabi afreizen ter voorbereiding op onze F1 reis eind van dit jaar. Begin maart stond ook de grootste toeristenvakbeurs ter wereld (de ITB in Berlijn) op het programma, die werd geannuleerd. Ook zou ik kort daarna naar mijn schoonmoeder in Spanje gaan, die werd toen 75. En tot slot zouden we op 18 april met de kinderen een weekje naar Turkije gaan. Dus ja, zeker plannen, en ja… ik heb nu dus ook vouchers….!

Stel je mag binnenkort weer reizen over de hele wereld, waar ga je dan het eerste naartoe? 
Een paar dagen naar mijn schoonmoeder in Spanje. Daar is de lock down behoorlijk streng en mensen zijn lang volledig afgesloten van de buitenwereld. Het feit dat we elkaar dan weer in goede gezondheid kunnen zien en alsnog kunnen toasten op haar verjaardag vind ik heel belangrijk! Zakelijk weet ik het nog niet. Ik plan die reizen sowieso nooit lang van tevoren. Bepalend daarbij zal zijn waar de belangen op dat moment liggen. Als we weer mogen reizen, en ik hoop dat echt, dan zal mijn agenda in ieder geval behoorlijk vol zitten. 

Wat is het beste reisadvies dat je zelf ooit gehad hebt? 
Lastige vraag. Ik ben in gelukkige omstandigheid om al veel gezien te hebben over de hele wereld, zakelijk en privé. Maar het beste advies wat ik gekregen heb was denk ik wel cruisen met de Star Clipper. Op een groot zeilschip in stilte varen in de Caribbean en in Azië, geweldig! Het zijn ook de enige reizen geweest waarin ik mijn telefoon daadwerkelijk een week lang volledig uit had staan.

Als je niet aan het werk bent, wat doe je dan het liefst? 
Ik ben een workaholic en dan is het soms lastig om de knop om te zetten. Alhoewel….als er F1 op TV is, of mijn club Feyenoord, dan gaat de knop echt om. Daarnaast kan ik enorm genieten van een gezellig diner en koken, muziek luisteren, fotografie en eigen films maken. Met alle drukte die er nu is, schuift dat wel allemaal naar de achtergrond.

Je hebt dus al veel gezien in de wereld, heb je nog wel een droombestemming? 
Jazeker! Antarctica staat al heel lang op mijn bucketlist. Ik denk bij velen. De ongereptheid spreekt me enorm aan. Hopelijk komt het er nog eens van. En als ik er nog een mag noemen: met een authentieke Fiat 500 heel Italië doorkruizen. De cultuur, de mensen, de keuken…. Heerlijk! 

Heb je nog reistips voor Stip-fans? 
Eigenlijk twee. Allereerst een cruise naar Dubai, Abu Dhabi en Oman. Echt een aparte wereld, en per schip heel goed en voordelig te bezoeken. Vooral Oman is een pareltje. Zeer authentiek, en weer totaal anders dan Dubai en Abu Dhabi. Zelf heb ik in 2017 met mijn gezin deze cruise gemaakt, en heel eerlijk: het was de leukste vakantie met de kinderen ooit! Sri Lanka is een andere aanrader. Een geweldige combinatie tussen cultuur, natuur en strand. Eerst 8 tot 10 dagen rondreizen en echt alle highlights zien, en vervolgens uitrusten op het strand. De bestemming is betaalbaar, de bevolking zeer vriendelijk, de natuur overweldigend en de keuken fantastisch! 

In september bestaat Stip 12,5 jaar, wat was je grootste succes? 
De Formule 1 race in Abu Dhabi afgelopen jaar was denk ik een van de grootste successen. Yas Marina Circuit in Abu Dhabi had het idee bij mijn vrouw Ilonka geopperd om een eigen exclusieve Oranje Tribune met bijbehorende Oranje Fanzone neer te zetten voor ca. 2.000 Nederlandse fans. Ondanks alle risico’s zag ik het wel zitten, maar Ilonka in eerste instantie niet. Dat waren thuis pittige discussies! Nog nooit waren er zoveel Nederlandse F1 fans naar een race buiten Europa geweest, wat als Max Verstappen niet goed rijdt gedurende het seizoen, krijgen we genoeg vliegstoelen etc. Ik was echter overtuigd van de potentie, de opzet en (misschien wel het belangrijkste): mijn team. Uiteindelijk hadden we meer dan 2.000 Oranje fans op de tribune, en bleek de operatie ter plaatse vrijwel vlekkeloos te verlopen. Het gemiddelde rapportcijfer van 9,3 van onze reizigers was een enorme beloning. En mijn vrouw? Die was eindverantwoordelijk voor de gehele operatie, en is nu ook wel overtuigd….

Een ogenblik geduld aub…