Mazara del Vallo
Op het punt waar de rivier Mazaro uitmondt, ligt de prachtige stad Mazara del Vallo. Met haar langgerekte stranden, rijke geschiedenis, groene plantages, levendige visserij en indrukwekkende wijnvelden geniet je hier van een fantastische vakantie onder Italiaanse zon. De stranden van de stad lenen zich het beste om de nodige zonuren op te doen. Het zachte goudgele strand loopt langzaamaan af in het zeewater waardoor het ook een ideale vakantieplek is voor gezinnen. Maar ook buiten de grenzen van Mazara del Vallo is het werkelijk fantastisch: ontdek in de provincie Trapani de groene natuur, schitterende gebouwen en een waanzinnige ligging.
Sicilië
Sicilië, in het uiterste zuiden van Italië, bij het puntje van de laars, is het grootste eiland in de Middellandse Zee en een populaire vakantiebestemming. Het Italiaanse eiland heeft naast de nog altijd actieve vulkaan de Etna een ware schat aan historische en natuurlijke monumenten die getuigen van een rijke geschiedenis met invloeden uit alle windstreken. Denk: Griekse tempels, Romeinse amfitheaters, Arabische moskeetorens, tempels en fascinerende steden. De kust van Sicilië is grillig met vooral in het oosten vele prachtige goudgele zandstranden en indrukwekkende rotspartijen. Het landschap wordt verder gekenmerkt door glooiende heuvels, rijk aan olijven en bloeiende planten, en een bergachtig binnenland met schilderachtige dorpjes, waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Het grootste vulkanische gebergte wordt gevormd door de vulkaan de Etna. Natuurlijk heeft het eiland ook prachtige stranden te bieden, evenals historische steden zoals Palermo, Agrigento en Syracuse. Maak ook kennis met dit schitterende eiland!
Italië
1. Algemeen
2. Communicatie
3. Eten en Drinken
4. Geldzaken/Fooien
5. Grensdocumenten en Gezondheid
6. Klimaat
7. Vervoer
Italië, officieel de Italiaanse Republiek, is een land in Zuid-Europa dat grenst (ten noorden) aan Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië. De rest van het land wordt omringd door de Tyrreense Zee, de Middellandse Zee, de Ionische Zee en de Adriatische Zee. De eilanden Sicilië, Sardinië en Elba en een aantal kleinere eilanden behoren ook tot Italië.
De hoofdstad van Italië is Rome. Daarin bevindt zich het onafhankelijke Vaticaanstad waarvan de paus het hoofd is. Een tweede onafhankelijke enclave binnen de Italiaanse grenzen is San Marino..
Tijd: Er is geen tijdsverschil met Nederland.
Taal: De officiële taal is Italiaans. Met Engels of Frans kun je ook redelijk terecht.
Voltage: Het voltage is in Italië 230 volt. Een universele stekker is handig omdat er afwijkende stekkerdozen zijn. In sommige afgelegen bergdorpen is het voltage 110 volt.
Valuta: Euro
Feestdagen:
De belangrijkste feestdagen (en vrije dagen) van Italië in 2022 zijn:
01 januari |
Nieuwjaarsdag |
6 januari |
Driekoningen |
17 - 18 april |
Pasen |
25 april |
Giorno della Liberazione (Bevrijdingsdag) |
01 mei |
Dag van de Arbeid |
26 mei |
Hemelvaartsdag |
02 juni |
Festa della Repubblica (Nationale Dag) |
15 - 16 juni |
Pinksteren |
15 augustus |
Ferragosto (Maria Hemelvaart) |
01 november |
Ognissanti (Allerheiligen) |
08 december |
Immacolata Concezione (Maria Onbevlekte Ontvangenis) |
25 en 26 december |
Kerstmis |
31 december |
Oudjaarsdag |
Telefoneren
Hoewel het mogelijk is om met je mobiele telefoon te telefoneren in Italië, adviseren wij je om dit zoveel mogelijk te beperken. Providers hanteren hoge tarieven in het buitenland, informeer voor vertrek naar de tarieven bij je provider. Het aanschaffen van een lokale SIM-kaart kan voordeliger zijn.
Internet
In de meeste hotels, restaurants en luchthavens is wifi beschikbaar, al dan niet tegen betaling.
In de grote steden is de dekking voor mobiel internet over het algemeen goed. Wanneer je hiervan gebruik wil maken, bijvoorbeeld met je mobiele telefoon of tablet, adviseren wij je om, zoveel mogelijk gebruik te maken van wifi. Zet altijd je dataroaming uit om een hoge telefoonrekening te voorkomen.
De Italiaans keuken staat bekend om zijn pasta's, ijs en pizza. Ook is Italië beroemd om zijn goede zongerijpte tomaten (pomodoro) en olijven/olijfolie. Er wordt veel koffie (espresso) en wijn gedronken. Wil je een, voor Nederlandse begrippen, normale kop koffie, dan bestel je een 'caffé americano'. Elke streek heeft zijn bijzondere culinaire specialiteiten en wijnen, waarvan die van Toscane het bekendst zijn. Wanneer je in Italië thee besteld, krijg je een zwarte thee. Een kruidenthee heeft de naam 'tisana'.
Het Italiaanse ontbijt is meestal zeer eenvoudig. Dit bestaat veelal uit koffie of koffie met melk met daarbij brood, boter en jam. Zowel in de middag als de avond eet men er warm. Het avondeten (la cena) begint soms met een antipasti, dit om de eetlust op te wekken. Dit wordt gevolgd door een warm voorgerecht (bijv. pasta of soep), dan het hoofdgerecht bestaande uit vlees of vis met 1 groente (aardappelen worden door de Italianen ook beschouwd als groente). Als nagerecht wordt meestal iets zoets of fruitsalade geserveerd.
Het is in Italië gebruikelijk om een fooi te geven van ongeveer 10%. In de hotels kan je de kamermeisjes bedanken door een fooi op het nachtkastje te leggen bij vertrek (ca. € 1 p.p. per nacht). Ook voor de bediening in het restaurant kan je een fooi achterlaten (ca. € 1 p.p. per nacht). Het geven van een fooi is niet verplicht en dien je uiteraard alleen te doen indien je tevreden bent over de service.
Voor meer informatie met betrekking tot de grensdocumenten, visumverplichtingen & gezondheids-voorschriften klik hier.
Met maar liefst drie verschillende klimaten, kan je in bepaalde delen van Italië skiën en weer op andere plekken genieten van warmte. Het voorjaar in Italië is misschien wel de mooiste tijd van het jaar. Dan begint de temperatuur op te lopen en staat het landschap volop in bloei. Voor een fijne strandvakantie is het vanaf half mei lekker. Geniet er volop van de warmte. Ook de zeewatertemperatuur begint dan met zo’n 20 graden warm genoeg te worden voor een frisse duik. De warmste zomermaanden zijn juni, juli en augustus en in deze periode kan de temperatuur zelfs kan oplopen tot maar liefst 29 graden.
Wanneer je heilige plaatsen zoals tempels en pagodes bezoekt, dien je in de meeste gevallen “bedekt” gekleed te gaan, geen aanstoot te geven en je schoenen uit te trekken. Wij adviseren je ter plaatse aan uw reisleider/gids te vragen welke gedragsregels gepast zijn.
Bus: Tussen de grote steden rijden bussen. In de meeste steden staan verschillende regionale maatschappijen in voor het busverkeer. In de grote steden is er een goed metro- en tramnetwerk.
Taxi's: Deze zijn bijna overal in Italië te vinden. In de grote steden vindt je meestal een standplaats bij trein- en busstations. Het kan geen kwaad om vooraf naar de tarieven te informeren. Gebruik een taxi voor kortere afstanden!
Mindervaliden en speciale diëten
Italië en met name de oude stadscentra zijn onvriendelijk voor mindervaliden door de hoogteverschillen (veel trappen) en de historische bouw en aanleg van de infrastructuur. De overheid werkt er de laatste jaren hard aan om dit te verbeteren, maar vooralsnog laat de toegankelijkheid van bepaalde steden en accommodaties te wensen over. Houdt je hier rekening mee en informeer op voorhand hoe de faciliteiten voor mindervaliden in een bepaalde accommodatie zijn, dan kom je niet voor onaangename verassingen te staan.
Speciale diëten en met name een glutenvrij dieet zijn in Italië veelal problematisch. Neem daarom altijd een klein 'reservepakketje' mee van thuis, zodat je zeker bent van een smakelijke en onbezorgde vakantie.