Wij vragen je vriendelijk om onze berichtgeving veelgestelde vragen rondom het coronavirus in de gaten te houden. Zodra bekend is of een reis wel of niet doorgaat, ontvang je hierover bericht van ons. Meer informatie over het verzilveren van je reisvoucher vind je hier. Lees hier welke maatregelen en richtlijnen er zijn op de luchthaven en tijdens de vlucht hanteren om je met een gerust gevoel op vakantie te laten gaan. Bekijk ook de maatregelen en richtlijnen op de bestemming die zijn opgesteld door de overheid van het betreffende land. Goed nieuws: Vanaf 1 september jl zijn voor alle Griekenland reizen géén PCR-test inclusief gezondheidsverklaring meer nodig. Bedankt voor de medewerking!

Mijn reis

Recept van de week

Iedere week staat een van onze collega's in de keuken om het 'Stip recept van de week' te bereiden. Op deze pagina kunt u alle recepten eenvoudig terugvinden. Het Stip-team wenst u veel kookplezier! Mocht u zelf aan de slag zijn gegaan met een van onze recepten, laat het ons hier weten, we zijn benieuwd naar het resultaat!

Inhoudsopgave

 

Stip recept van de week: "De Gesouffleerde worstjesschotel" van Romy, Junior Product Manager Stip Reizen

Een perfect gerecht voor de (klein)kinderen. Ik ben ermee opgegroeid en zodra wij bij de familie binnenkomen en er worden blikken knakworst open getrokken vlak voor het eten wordt ‘’Knakworstbrood’’ luidkeels door de keuken geroepen! Maar pas op! Zodra de (klein)kinderen dit geproefd hebben is de vraag ‘’wat willen jullie eten?’’ niet meer veilig.

Benodigdheden (voor 4 personen):

  • 2 potten grote knakworstjes (wij doen er altijd 3)
  • Boter voor de vorm
  • 100 gram bloem
  • Snufje zout
  • 2 eieren (M)
  • 3 dl melk
  • 1 theelepel Italiaanse keukenkruiden
  • Versgemalen peper

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 225 graden (hete luchtoven)
  • Laat de worstjes uitlekken
  • Beboter de ovenschaal en leg hier de worstjes in
  • Doe de bloem in een kom met een snufje zout. Maak een kuiltje in de kom en breek de eieren hierboven
  • Voeg een scheutje melk toe
  • Roer het beslag, voeg al roerend de rest van de melk toe. Roer tot u een glad beslag heeft en voeg de Italiaanse kruiden en peper toe
  • Schenk het beslag over de worstjes in de ovenschaal
  • Bak het gerecht in het midden van een voorverwarmde oven in ca. 40 minuten goudbruin en gaar.

Geniet ervan & groetjes van Romy!

Stip recept van de week: "De Fantastische IJskoffie" van Iris, Medewerker Product Stip Reizen

Mijn beste vriendin en ik waren altijd fan van ijskoffie. We hebben er samen heel wat gedronken en meerdere varianten geproefd en waren ervan overtuigd dat we dit ook prima zelf konden maken. Met slechts een paar ingrediënten en een gemakkelijk recept creëer je zo je eigen ijskoffie! Zeker nu het weer warmer wordt is dit erg lekker en verkoelend.



Benodigdheden voor 2 grote glazen:

  •  250 ml melk
  •  4 grote eetlepels vanille ijs
  • 12 ijsblokjes - 3 zakjes espresso sticks (Nescafé)
  • 125 ml ongeklopte slagroom
  • 1 theelepel suiker
  • Mixer
  • Blender

Bereiding:

1. Mix de ijsblokjes en het vanille ijs in de blender tot een egaal mengsel
2. Voeg de melk en de zakjes espresso sticks toe en mix alles 3 minuten op de middelste stand
3. Mix met een mixer de slagroom in een kom met 1 theelepel suiker. Mix de slagroom op de middelste stand tot er een mengsel ontstaat dat nét iets minder vol en romig is dan slagroom, maar niet meer vloeibaar is
4. Schenk de ijskoffie in grote glazen. Niet helemaal vol, laat nog een laagje van zo’n 2cm over
5. Voeg met een lepel de slagroom toe aan de ijskoffie, waardoor er een slagroomlaagje ontstaat
6. Voeg ter decoratie cacaopoeder of kaneel toe op de slagroom laag

Geniet ervan & groetjes van Iris!

Stip recept van de week: "De Zomerse Salade" van Roxanne, Senior Medewerker Product Stip Reizen

Ook geen zin om warm te eten wanneer de temperatuur buiten oploopt? Dan is deze zomerse salade heerlijk fris… Mijn moeder maakte deze salade vroeger toen ik nog thuis woonde regelmatig in de zomer en toen ik uit huis ging, heb ik dit recept uiteraard meegenomen en maak ik deze salade nu zelf met enige regelmaat op warme dagen!



Ingrediënten: 

  • - Ca. 450 gr minikrieltjes
  • - Komkommer
  • - 1 zakje paté royal (Duyvis dipsaus)
  • - 2 ½ eetlepel mayonaise 
  • - 2 ons grillworst
  • - 1½ ons peultjes
  • - Bieslook of bosuitje
  • - IJsbergsla (naar wens) 

Bereiding:

  • 1. Kook de krieltjes ca. 3 minuten met een groentebouillonblokje, giet deze af en laat de krieltjes vervolgens afkoelen (in de koelkast)
  • 2. Verwijder de puntjes en de draden van de peultjes en kook deze in een laagje water, giet deze af en laat de peultjes afkoelen (in de koelkast)
  • 3. Snij de komkommer, de grillworst en bosuitje in stukjes
  • 4. Maak de ‘Dipsaus’ klaar met 2½ eetlepel mayonaise en 1 eetlepel water
  • 5. Doe alles bij elkaar in een schaal en hussel het door elkaar 

Serveer het lekker met een stokbroodje met kruidenboter en/of andere smeersels.

Eet smakelijk!
 

Stip recept van de week: "De Echte Engelse Scones" van Jonathan, Medewerker Product & Conent Stip Reizen

Deze week; de heerlijke Engelse Scones van Jonathan, volgens traditioneel familierecept. Scones met clotted cream (Devonshire cream) en zoete jam, wie kent ze niet? Die heerlijke muffin-vormige broodjes die elke high-tea compleet maken!

Als zoon van een Engelsman kon ik niet anders. Het recept van de week kent in mijn familie een lange historie. Onderstaand recept is door de jaren heen in mijn familie gebruikt in Engeland. Voor mij begon het allemaal in de begin jaren negentig toen ik als kleine jongen bij mijn oma thuis kwam in het hoge noorden van Engeland. In het dorpje Spennymoor, in graafschap Durham, kwam heel de familie op bezoek voor de overheerlijke zoete scones. Volgens de Engelse traditie eet je de scones als lunch samen met ook hartige hapjes zoals sandwiches of als afternoon tea als een soort tea-break. Ik heb gekozen om de afternoon tea variant te maken!

Nu is het mijn beurt om het recept leven in te blazen en ook aan jullie door te geven. Met liefde laat ik jullie zien hoe de aller-aller-allerlekkerste scones van Nederland gemaakt worden! Zet de waterkoker alvast maar aan, pak je favoriete black tea & handen uit de mouwen. Ons recept is voor ca. 3-4 personen high-tea of afternoon lunch.

Benodigdheden
• 450g zelfrijzend bakmeel
• 2 theelepels bakpoeder of ca. een half zakje
• 50/60g lichte bastardsuiker
• 100g boter, zacht, in stukjes gesneden
• 2 scharreleieren, maat M
• Ca. 200ml melk
• Bloem (handvol)
• Indien gewenst: Rozijnen (handvol)
• Voor het serveren aardbeienjam, blauwe bes, framboos & clotted cream

Bereiding
0. Verwarm de oven alvast voor op ca. 200/220C hete lucht
1. Vet een bakplaat licht in.
2. Doe allereerst het bakmeel, bakpoeder en de basterdsuiker in een grote kom.
3. Voeg de boter toe en wrijf met je vingertoppen hierin tot het mengsel op fijn paneermeel lijkt. Dit mag ook in de keukenmachine met een deeghaak.
4. Breek de eieren voorzichtig in een maatbeker en voeg dan genoeg melk toe om de totale vloeistof van ca. 300 ml te maken. 5. Roer dit door het meel (houd wat van het eimengsel over om de scones te glazuren)
6. Kneed alles tot een zacht, plakkerig deeg en voeg eventueel de zoete rozijnen door (een deel) van het deeg. Met het andere deel van het deeg kun je scones maken zonder rozijnen.
7. Rol uit op een met bloem bestoven oppervlak, tot een lap van ongeveer 2 cm dik. Steek rondjes uit met een gegolfde snijder van ca. 5 cm of gebruik een glas om uit te steken en plaats ze op de voorbereide bakplaten. Bestrijk de bovenkant van de scones met het restant van het eimengsel.
8. Bak 12-15 minuten, of tot de scones goed zijn gerezen en een goudbruine kleur hebben. Je kunt ze na 12 minuten uit de oven halen en inprikken om te kijken of ze gaar zijn. Zo niet laat je ze nog 3 minuten extra in de oven.
9. Als de scones erg groot zijn geworden, kun je ze ‘’op de kop’’ nog enkele minuten in de oven terug leggen. Dan zullen ze iets inkrimpen. Wanneer je ze uit de oven haalt, laat ze dan even rusten.
10. Om te serveren snijd je de scones doormidden en serveer je ze met aardbeienjam met room. In Engeland wordt clotted cream gebruikt, dat is erg zwaar maar wel erg lekker. Slagroom of mascarpone is een heerlijk alternatief.
11. Om het af te maken kun je naar wens de scone aftoppen met fruit naar keuze. Wij hebben deze week gekozen voor blauwe bes & framboos!
12. Tip: Scones zijn van nature wat droog. Wil je ze iets kruimeliger dan kun je iets meer melk toevoegen voor wat natter deeg en iets meer luchtigheid! De wat droge scone en de zoete jam met clotted cream maakt het geheel ontzettend lekker!

Please, do enjoy it! Have a nice one, Jonathan.

 

De Zoete Zonde van Lydia, Product Manager Cruises Stip Reizen

Chocolade liefhebbers opgelet! Ook niet zo’n keukenprins of prinses? Deze week een super eenvoudige, maar o zo verrukkelijke taart, gemaakt door collega Lydia. Een oven is niet nodig, dus het kan eigenlijk niet fout gaan…

Toen ik jarig was heb ik deze taart gemaakt voor mijn collega’s. Het was een groot succes! Waarschuwing: de taart bevat bijna 7000 calorieën, dus wellicht is het wel verstandig hem met anderen te delen…

Benodigdheden
• 5 pakjes van 2 Kinder Bueno’s
• 2 pakken Oreo Original koekjes (308 gram)
• 1 pot Nutella (200 gram)
• 2 repen Milka Chocolade (200 gram)
• MonChou (200 gram)
• Ongeklopte slagroom (250 ml)
• Roomboter (50 gram)
• Suiker (25 gram)
• Springvorm
• Bakpapier
• Keukenmachine

Bereiding
1.         Doe een vel bakpapier in de springvorm en vet deze in.
2.         Doe de roomboter in een pannetje en laat het smelten. Doe vervolgens de Oreo
            koekjes in een keukenmachine en maal ze helemaal fijn. Giet de roomboter bij de
            gemaalde Oreo koekjes en meng het met een lepel.
3.         Doe het mengsel in de springvorm, druk het goed aan en zet het in de vriezer.
4.         Klop de slagroom luchtig met de suiker. Klop hierna de MonChou een beetje los en
            voeg het toe aan de slagroom, maak de cheese.
5.         Haal de bodem uit de vriezer en doe de cheese erop. Zet hem terug in de vriezer en
            wacht 2 uur.
6.         Doe de pot Nutella even in de magnetron of dompel hem onder in heet water. Haal
            de bodem uit de vriezer en verspreid de Nutella hierover. Doe de bodem weer 2 uur
            in de vriezer.  
7.         Smelt de Milka chocolade au bain-marie. Breek ondertussen de Kinder Bueno in 
            blokjes.
8.         Haal de bodem uit de vriezer en verspreid hierover de Milka chocolade. Druk de
            Kinder Bueno blokjes in de Nutella.
9.         Zet de taart in de koelkast en wacht totdat de Nutella hard is geworden.

Geniet ervan, Lydia van Stip. 

 

De entrecote à la Fred, Directeur Stip Reizen

Deze week een zeer verrassende, en onbekende combinatie: entrecote met banaan en bearnaisesaus! Gemaakt door collega Fred. Op het eerste gezicht een haast onmogelijke combinatie. Banaan op mijn steak? Maar ongelooflijk lekker weet ik uit ervaring. Al jaren geef ik deze tip aan restaurants, waar entrecote met bearnaisesaus op het menu staat. Ik word dan altijd vreemd aangekeken, en men probeert het nooit. Maak het zelf een keer klaar, probeer het uit…en kom erachter dat dit een geweldig gerecht is, waar de uiteenlopende smaken op uw tong “dansen…” .

Basis benodigdheden:

  • Entrecote van de slager (ca. 200 gram p.p.)
  • Peper
  • Zout
  • 1 banaan
  • Verse dragon
  • Roomboter of olijfolie
  • Kant-en-klare bearnaisesaus (als u geen verse saus maakt)

Benodigdheden voor de (verse) bearnaisesaus:

  • 100 gram roomboter
  • 1 sjalot
  • 2 eetlepels (witte) wijnazijn
  • 2 eierdooiers  
  • 2 eetlepels witte wijn (of water)  
  • Peper & zout (liefste verse peperkorrels)  
  • 1 flinke eetlepel gedroogde dragon 
  • 1 teentje knoflook 
  • (naar smaak): klein theelepeltje mosterd 

Bereiden entrecote
Haal de entrecote tijdig uit de koelkast (45-60 minuten). Het vlees zal daardoor minder taai zijn, en minder hard schrikken van de warme pan of BBQ. Dep de entrecote voordat je deze gaat bakken droog met een keukenpapiertje. Als je de entrecote op de BBQ wilt bereiden, smeer deze dan aan beide zijden een kleine beetje in met olijfolie (voor de pan gebruik je roomboter). Doe vervolgens wat peper en zout op de entrecote. Laat het vetrandje zitten, het geeft extra smaak aan het vlees en u kunt het er na het bakken eventueel nog afhalen. Verhit het vuur met wat roomboter (of zorg dat de BBQ goed op temperatuur is) en vervolgens kan de entrecote gebakken worden! Laat de roomboter niet aanbakken. Gebruik het liefste een tang om het vlees mee om te draaien, anders gaan er te veel lekkere sappen verloren. De entrecote is het lekkerste als deze rosé gebakken is. Dat resultaat krijgt u als u de entrecote aan beide kanten ca. 2 minuten bakt, afhankelijk uiteraard van de dikte van de entrecote. Bak elke kant van de entrecote maar een keer. Geen vocht of groenten toevoegen tijdens het bakken. Klaar? Haal het vlees van het vuur of de BBQ en leg deze op een voorverwarmd bord in een losjes afgedekt stuk aluminiumfolie (3-5 minuten). Hierdoor wordt de entrecote sappiger, en blijft deze toch warm.

Bereiden banaan
Eigenlijk het makkelijkste van dit recept! Leg de banaan (in schil) tijdig op de BBQ of doe deze onder een grill. Doe dit voordat u de entrecote gaat bakken. Draai de banaan een aantal keer om en laat deze net zo lang bakken totdat de schil geheel zwart is, en de banaan bijna openspringt. De banaan is klaar als deze van binnen heel zacht is.

Bereiden Bearnaisesaus
Uiteraard kun je kant-en-klare bearnaisesaus saus halen in de winkel. De smaak daarvan is in het algemeen prima. Maar…je kunt deze ook een keer zelf klaarmaken. In basis is het niet al te moeilijk om de saus zelf klaar te maken, alhoewel het lastig kan zijn om de saus niet te laten schiften. En dan verliest de saus alle smaak. Goed opletten dus! De saus wordt in twee stappen gemaakt, de basis en op het laatst de saus zelf. Het basisdeel kan van tevoren klaargemaakt worden, de saus zelf pas op het allerlaatste moment tijdens het bakken van het vlees.

De smaakbasis: tip: doe de hele sjalot een paar uur in de koelkast, dat voorkomt tranen bij het snijden. Snipper de verse dragon heel fijn (u kunt ook gedroogde dragon gebruiken). Maak de knoflook fijn met een knoflookpers. Pak de sjalot en snij vervolgen de “kontjes” van de sjalot af, en haal daarna de schil ervan af. Snipper de sjalot nu heel fijn, doe dit gelijk om te voorkomen dat de ui bitter gaat smaken. Doe in een (liefst roestvrijstalen) pannetje vervolgens de wijn, de azijn, het sjalotje, de knoflook en de fijngesneden dragon. Voeg de peper en een snufje zout toe. Desgewenst kunt u nog een beetje mosterd toevoegen, dat geeft de saus een iets scherpere smaak maar dat kan ook achteraf nog. Wees hier voorzichtig mee. Laat de basis vervolgens 3-4 minuten zacht inkoken, en zet tot slot het vuur af. De smaakbasis is klaar! Voordat u naar stap 2 gaat, moet de smaakbasis enigszins afgekoeld zijn.

De finishing touch! We gaan de saus maken. Doe dit pas tijdens het bereiden van de entrecote, om de kans op schiften te voorkomen. Voeg de eierdooiers (dus niet het eiwit) bij de smaakbasis en roer dit heel goed door elkaar met een garde, zet het vuur daarbij heel zacht aan. Doe dit gedurende 3-4 minuten. Vervolgens voegt u de roomboter toe aan de saus. Doe dit met kleine stukjes tegelijk, niet alles in een keer. Blijf goed roeren (op heel laag vuur!) met de garde, om schiften te voorkomen. Blijf goed doorkloppen, en u ziet dat de saus dikker wordt. Zet het vuur af, en u kunt de saus opdienen. Dek de saus anders goed af, zodat deze warm blijft. Als u de saus later nog wilt opwarmen, doe dat dan op een heel laag vuurtje, om schiften te voorkomen!

Opdienen
Haal de entrecote uit de aluminiumfolie en leg deze op een bord. Bestrooi de entrecote (indien gewenst) met wat snippers dragon. Snijd de banaan open met een scherp mesje, en haal de banaan er met vork en lepel uit. Leg de banaan (of een deel daarvan) op de entrecote. Het enige wat u nu nog hoeft te doen, is de bearnaisesaus voorzichtig over de banaan uit te gieten. Doe niet te veel, toevoegen kan altijd nog. Serveer dit heerlijk verrassende gerecht met Franse Frietjes of krieltjes en groente naar keuze!

 

De spekkoek van Gwen, Medewerker Product

Iedere week staat een van onze collega's in de keuken om het 'Stip recept van de week' te creëren. En natuurlijk zijn we geen professionele koks, ons dagelijks werk is vakanties organiseren ! Maar we weten wel wat lekker is en hoe het klaargemaakt moet worden. Dit recept delen wij graag met u zodat u thuis ook de lekkerste Stip recepten kunt bereiden. Deze week is het de beurt aan collega Gwen. Op de afdeling staat zij bekend als de collega die de lekkerste taarten en andere lekkernijen voor tussendoor maakt. Een van haar eigen specialiteiten is een heerlijke Indonesische spekkoek, die zeer populair is binnen ons team! Wij waarschuwen u wel alvast vooraf: naar alle waarschijnlijkheid is de bereidingstijd langer dan dat u erover doet om deze lekkernij op te eten….

 

Ingrediënten:
• 500 gr roomboter 
• 7 grote eieren of 10 kleine
• 100 gram bloem
• Zout (mespuntje)
• 2 eetlepels koffieroom
• 10 theelepels kaneel
• 5 theelepels fijne anijs
• 3 theelepels nootmuskaat
• 3 theelepels kruidnagelpoeder
• 3 theelepels gemalen kardemom
• Boter om in te vetten

Bereiding: Roer de boter met de vanille en de helft van de suiker tot een glanzende massa. Scheid de eieren in dooiers en eiwit. Klop de dooiers schuimig met het restant suiker en klop daarna het eiwit stijf. Roer vervolgens het boter-vanille-suikermengsel luchtig door elkaar met het geklopte eiwit en de schuimig geroerde eidooiers. Zeef er de bloem en wat zout doorheen en schep het met de koffieroom nogmaals goed om. Verdeel dit beslag over twee kommen in gelijke delen. Voeg aan één kom de kruiden toe. Dit beslag wordt beigebruin, het andere blijft lichtgeel. Boter een springvorm van ongeveer 27 cm doorsnee goed in. Schep hierin een dun laagje van het lichte beslag. Schuif de vorm op het bovenste rooster onder de grill, die op zijn hoogste stand (circa 250 graden) moet worden gesteld. Als het beslag gaar is (wat na enkele minuten het geval is), wordt eenzelfde laagje van het “bruine” beslag op de gare lag aangebracht. Deze handeling herhalen tot al het beslag op is. Nadat 5 à 6 laagjes zijn aangebracht moet de springvorm op het lagere rooster gezet worden. De koek is klaar als het bovenste laagje gaar is.

Bereidingstijd: ca. 2,5 uur

Een ogenblik geduld aub…