Berichtgeving rondom het Coronavirus: veelgestelde vragen. Alles over je reisvoucher vind je hier. Lees alle maatregelen via de volgende links: bestemming, luchthaven en vlucht.

Mijn reis

Reisdocumenten & Gezondheid

Op deze pagina wordt algemene informatie gegeven over legitimatie, visa en de formaliteiten op het gebied van gezondheid.

Let op: De reiziger is te allen tijde zelf verantwoordelijk om zich op de hoogte te stellen van actuele vereisten die de landen van vertrek en aankomst stellen – in het bijzonder inzake COVID-19 – en voor het (tijdig) beschikken over de juiste reisdocumenten en het voldoen aan de gestelde maatregelen in de landen. Houd hierbij ook altijd de website van www.nederlandwereldwijd.nl in de gaten voor de actuele status. Wanneer de reiziger niet (tijdig) over de juiste reisdocumenten beschikt en/of niet voldoet aan de vereiste die de landen van vertrek en aankomst stellen, dan is de reiziger zelf verantwoordelijk voor alle kosten die daaruit voortvloeien. De reiziger heeft in zo’n geval geen recht op restitutie van de reissom.

Je bent zelf als reiziger verantwoordelijk om bij de betrokken autoriteiten aanvullende informatie in te winnen over reisdocumenten en een eventuele visumplicht. Ook moet je tijdig voor vertrek nagaan of de eerder verkregen informatie intussen niet is gewijzigd.

Let op: Wij adviseren je de informatie over de reisdocumenten, visa en formaliteiten met betrekking tot gezondheid te controleren. Wij werken deze informatie niet dagelijks bij en kan dus verouderd zijn.

Makro Reizen is bij het geven van de informatie uitgegaan van de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Indien je niet over de Nederlandse of Belgische nationaliteit beschikt of een meervoudige nationaliteit hebt adviseren wij contact op te nemen over de vereiste reisdocumenten met jouw ambassade of die van het te bezoeken land.

Meereizend / minderjarig kind
Kinderen dienen te beschikken over een eigen reisdocument. Voor alleenreizende (gescheiden) ouders met kind(eren) kunnen aanvullende grensformaliteiten gelden. Na boeking ben je zelf verantwoordelijk voor het hebben van de juiste reisdocumenten, benodigde aanvullende informatie en om te controleren of alles ook bij vertrek van de reis nog actueel is.

Wanneer men een kind onder de 18 jaar meeneemt op reis en het kind heeft een andere achternaam dan de volwassene waarmee het kind op reis gaat dan is het noodzakelijk dat het kind een ondertekende verklaring bij zich heeft (in het Engels) waarin staat dat de achterblijvende ouder (die deze achternaam draagt) of voogd toestemming geeft voor de reis.

Ook ieder minderjarig kind dat naar het buitenland reist en niet vergezeld wordt door zijn/haar ouders (of voogd), moet de toestemming hebben van de beide ouder(s), dan wel de ouder die het gezag over het kind heeft. Om problemen te voorkomen wordt geadviseerd dat de ouder die alleen met hun kind(eren) reist of waarvan hun kind(eren) als minderjarige (met een andere minderjarige) een formulier in te vullen die u hier kunt vinden. Gebruik hiervoor het Engelstalige document.

Wij raden je aan om tijdig de geldigheid van uw paspoort of identiteitskaart te controleren.
Jouw reisdocumenten worden zowel bij de check-in als bij het instappen gecontroleerd. Word bij de check-in of het instappen geconstateerd dat jouw reisdocument niet lang genoeg geldig is en word je geweigerd, dan zijn de kosten voor een nooddocument en een nieuw ticket voor eigen rekening. Mocht het zo zijn dat de geldigheid van jouw reisdocument, om welke reden dan ook, niet goed gecontroleerd is bij de check-in en dit ervoor zorgt dat je geen tijd meer hebt om een nooddocument aan te vragen, dan is dit nooit de verantwoordelijkheid van Stip Reizen. Je bent te allen tijde zelf verantwoordelijk voor de juiste reisdocumenten. Mocht je toch een nooddocument aanvragen, houd er dan rekening mee dat niet alle bestemmingen een nooddocument accepteren, dit kan per land verschillen. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Indien je medicijnen gebruikt, neem dan een reserve hoeveelheid mee. Als het gebruik van medicijnen belangrijk voor je is, raden wij aan een verklaring in het Engels mee te nemen omtrent de voor jou voorgeschreven dosering etc., zodat plaatselijke artsen je bij calamiteiten beter kunnen helpen.

Onderstaande informatie is geldig voor alle reizen. Voor cruise reizen verwijzen wij je ook naar de extra informatie genoemd bij de reis.

Abu Dhabi Bonaire Brazilië Bulgarije China
Curaçao Cyprus Dominicaanse Republiek Dubai Engeland
Egypte Gambia Griekenland Hongarije IJsland
India Indonesië Israël Italië Kaapverdië
Macedonië Marokko Moldavië Monaco Oostenrijk
Portugal Roemenië Rusland Spanje Sri Lanka
Thailand Tsjechië Turkije Vietnam Zuid-Afrika

 


Abu Dhabi

Legitimatie
Voor Abu Dhabi dien je u in het bezit te zijn van een geldig Nederlands of Belgisch paspoort (het rode boekje) dat bij thuiskomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn.

Heeft je een andere nationaliteit dan de Nederlandse of de Belgische of beschik je over een Nederlands vreemdelingenpaspoort of vluchtelingenpaspoort, dan raden wij je aan contact op te nemen met het consulaat of de ambassade van het betreffende land.

Visum
Wanneer je over de Nederlandse of Belgische nationaliteit beschikt, ontvang je bij aankomst in de Emiraten een gratis toeristenvisum dat 1 maand geldig is.

Gezondheid
Voor Abu Dhabi zijn in principe geen inentingen verplicht. De GGD raadt wel een vaccinatie tegen DTP en Hepatitis A aan. Informeer tijdig voor vertrek bij uw huisarts of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigers over actuele benodigde vaccinaties.

Voor meer informatie klik hier.


Bonaire

Legitimatie
Voor Bonaire heb je een Nederlands of Belgisch paspoort (het rode boekje) nodig dat nog geldig moet zijn tot na je verblijf.

Heb je een andere nationaliteit dan de Nederlandse of de Belgische of beschik jeover een Nederlands vreemdelingenpaspoort of vluchtelingenpaspoort, dan raden wij je aan contact op te nemen met het consulaat of de ambassade van het betreffende land.

Douaneformaliteit Bonaire
In het vliegtuig ontvang je een ED-kaart. Op dit formulier vul je je gegevens in, vervolgens lever je de ED-kaart in bij de douane.

Visum
Wanneer je over de Nederlandse of Belgische nationaliteit beschikt, is voor reizen naar Bonaire geen visum vereist.

Gezondheid
Voor Bonaire zijn in principe geen inentingen verplicht.
Informeer tijdig voor vertrek bij de huisarts of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigers over actuele benodigde vaccinaties en persoonsgebonden advies.

Voor meer informatie klik hier.


Brazilië

Legitimatie
Voor Brazilië heb je een geldig Nederlands paspoort of Belgisch paspoort (het rode boekje) nodig dat nog 6 maanden geldig moet zijn tot na je verblijf. Het paspoort moet minimaal twee lege visumpagina's bevatten voor het toeristenstempel van de douane.

Heb je een andere nationaliteit dan de Nederlandse of Belgische of beschik je over een Nederlands vreemdelingenpaspoort of vluchtelingenpaspoort, neem dan contact op met het consulaat of de ambassade van het betreffende land.

Visum
Wanneer je de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, mag je maximaal drie maanden (negentig dagen) in Brazilië verblijven zonder dat je een visum hoeft aan te vragen .

Gezondheid
Voor Brazilië worden bepaalde vaccinaties aanbevolen. Informeer tijdig voor vertrek bij uw huisarts of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigers over actuele benodigde vaccinaties en persoonsgebonden advies.

Voor meer informatie klik hier.


Bulgarije

Laatste Update: 26 november 2018

Legitimatie
Voor Bulgarije heb je een geldig(e) Nederlands(e) paspoort/identiteitskaart of Belgisch paspoort (het rode boekje) nodig dat nog geldig moet zijn tot na je verblijf.

Heb je een andere nationaliteit dan de Nederlandse of Belgische of beschik je over een Nederlands vreemdelingenpaspoort of vluchtelingenpaspoort, neem dan contact op met het consulaat of de ambassade van het betreffende land. 

Visum
Wanneer je de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, is voor reizen naar Bulgarije geen visum vereist.

Gezondheid
Voor Bulgarije zijn in principe geen inentingen verplicht. Wel raadt de GGD inentingen tegen DTP en Hepatitis A aan. Informeer tijdig voor vertrek bij uw huisarts of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigers over actuele benodigde vaccinaties.

Voor meer informatie klik hier.


China

Laatste Update: 26 november 2018

Legitimatie
Voor China heb je een geldig Nederlands paspoort of Belgisch paspoort (het rode boekje) nodig dat bij terugkomst in Nederland nog tenminste 7 maanden geldig is. Daarnaast dien je een visum aan te vragen.

Heeft u een andere nationaliteit dan de Nederlandse of de Belgische of beschik je over een Nederlands vreemdelingenpaspoort of vluchtelingenpaspoort, dan raden wij uje aan contact op te nemen met het consulaat of de ambassade van het betreffende land.

Visum
Reizigers met een Nederlands paspoort moeten voor China in alle gevallen een visum hebben. Voor het verkrijgen van een visum moet je paspoort min. 7 maanden na terugkomst in Nederland nog geldig zijn en heb je een pasfoto en een ingevuld en ondertekend aanvraagformulier nodig. Voor het visum dient je paspoort over min. 3 lege visumpagina's te beschikken (2 tegenover elkaar liggend met een opvolgende lege pagina). Je kunt het visum rechtstreeks bij de ambassade in Den Haag aanvragen. Voor het aanvragen van het visum verwijzen wij je naar het Chinese Visa Application Service Center. Ook is het mogelijk om jouw visum voor China via een bemiddelingsbureau aan te vragen. Stip Reizen werkt hiervoor samen met Visa 4 All,  je betaalt dan een extra toeslag maar je wordt wel in het hele traject begeleid. Reizigers met een andere nationaliteit dan de Nederlandse dienen navraag te doen bij hun eigen ambassade voor de vereiste grensdocumentatie.

Gezondheid
Voor China zijn in principe geen inentingen verplicht. Wel raad de GGD inentingen tegen DTP en Hepatitis A aan. Als je voor vertrek naar China uit een gele koorts gebied komt is een gele koorts vaccinatie verplicht. In bepaalde delen van China komt in bepaalde maanden malaria voor. Bescherming tegen muggen is hier raadzaam.
Informeer tijdig voor vertrek bij uw huisarts of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigers over actuele benodigde vaccinaties en persoonsgebonden advies.

Voor meer informatie klik hier.


Curaçao

Laatste Update: 20 juni 2020

Legitimatie
Voor Curaçao heb je een geldig Nederlands of Belgisch paspoort (het rode boekje) nodig dat nog geldig moet zijn tot na je verblijf.

Heb je een andere nationaliteit dan de Nederlandse of Belgische of beschik je over een Nederlands vreemdelingenpaspoort of vluchtelingenpaspoort, raadpleeg dan de website van de Rijksoverheid.

Douaneformaliteit Curaçao
Je bent verplicht een digitale immigratiekaart (ED-kaart) voorafgaand aan je reis in te vullen. Via een e-mail krijg je een ontvangstbevestiging. Neem een uitgeprinte versie hiervan mee op reis. Het invullen van de ED-kaart is tot maximaal 24 uur voor je vertrek naar Curaçao mogelijk. 

Klik hier voor meer uitleg en het invullen van de online ED-kaart.

Visum
Wanneer je de Nederlandse of Belgische nationaliteit geniet is voor het reizen naar Curaçao geen visum vereist.

Gezondheid
Voor Curaçao zijn in principe geen inentingen verplicht.
Informeer tijdig voor vertrek bij de huisarts of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigers over actuele benodigde vaccinaties en persoonsgebonden advies.

Voor meer informatie klik hier.


Cyprus

Laatste Update: 26 november 2018

Legitimatie
Voor Cyprus heb je een Nederlands paspoort/identiteitskaart of Belgisch paspoort (het rode boekje) nodig dat nog geldig moet zijn tot na je verblijf.

Heb je een andere nationaliteit dan de Nederlandse of Belgische of beschik je over een Nederlands vreemdelingenpaspoort of vluchtelingenpaspoort, neem dan contact op met het consulaat of de ambassade van het betreffende land.

Visum
Wanneer je de Nederlandse of Belgische nationaliteit geniet ontvangt je bij aankomst op Cyprus een gratis toeristenvisum dat 3 maanden geldig is.

Gezondheid
Voor Cyprus zijn in principe geen inentingen verplicht.
Informeer tijdig voor vertrek bij de huisarts of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigers over actuele benodigde vaccinaties en persoonsgebonden advies.

Voor meer informatie klik hier.


Dominicaanse Republiek

Laatste Update: 08 oktober 2021

Legitimatie
Voor de Dominicaanse Republiek heb je een geldig Nederlands of Belgisch paspoort (het rode boekje) nodig dat bij aankomst in de Dominicaanse Republiek nog minimaal 6 maanden geldig is.

Heb je een andere nationaliteit dan de Nederlandse of Belgische of beschik je over een Nederlands vreemdelingenpaspoort of vluchtelingenpaspoort, neem dan contact op met het consulaat of de ambassade van het betreffende land.

Visum
Wanneer je de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, is er geen visumplicht. Vul wel maximaal 3 dagen voordat je vertrekt het verplichte digitale e-ticket in.

Gezondheid
Voor de Dominicaanse Republiek zijn in principe geen inentingen verplicht. De GGD raadt wel een vaccinatie tegen DTP en Hepatitis A. In sommige gevallen wordt ook bij en kort verblijf geadviseerd vaccinaties tegen Hepatitis B en Rabiës (hondsdolheid) te nemen.
Informeer tijdig voor vertrek bij de huisarts of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigers over actuele benodigde vaccinaties en persoonsgebonden advies.

Voor meer informatie klik.


Dubai

Laatste Update: 26 november 2018

Legitimatie
Voor Dubai heb je een Nederlands of Belgisch paspoort (het rode boekje) nodig dat bij thuiskomst nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn.

Heb je een andere nationaliteit dan de Nederlandse of de Belgische of beschik je over een Nederlands vreemdelingenpaspoort of vluchtelingenpaspoort, dan raden wij je aan contact op te nemen met het consulaat of de ambassade van het betreffende land.

Visum
Wanneer je de Nederlandse of Belgische nationaliteit heniet ontvang je bij aankomst in de Emiraten een gratis toeristenvisum dat 1 maand geldig is.

Gezondheid
Voor Dubai zijn in principe geen inentingen verplicht. De GGD raadt wel een vaccinatie tegen DTP en Hepatitis A aan.Informeer tijdig voor vertrek bij de huisarts of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigers over actuele benodigde vaccinaties en persoonsgebonden advies.

Voor meer informatie klik hier.


Engeland

Laatste Update: 03 december 2019

Legitimatie

Voor Engeland heeft u een geldig Nederlands paspoort/identiteitskaart of Belgisch paspoort nodig dat nog geldig moet zijn tot na uw verblijf.

Heeft u een andere nationaliteit dan de Nederlandse of de Belgische of beschikt u over een Nederlands vreemdelingenpaspoort of vluchtelingenpaspoort, dan raden wij u aan contact op te nemen met het consulaat of de ambassade van het betreffende land.

Visum

Indien u beschikt over de Nederlandse of Belgische nationaliteit is voor reizen naar Engeland geen visum vereist.

Gezondheid

Voor Engeland zijn geen inentingen verplicht.

Informeer tijdig voor vertrek bij de huisarts of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigers over actuele benodigde vaccinaties en persoonsgebonden advies.


Egypte

Laatste Update: 2 december 2019

Legitimatie
Voor Egypte heb je een geldig Nederlands of Belgisch paspoort (het rode boekje) nodig dat bij thuiskomst nog 6 maanden geldig moet zijn. Met de Belgische identiteitskaart (nog minimaal 6 maanden geldig bij thuiskomst) kun je ook naar Egypte reizen. De Nederlandse identiteitskaart is geen geldig reisdocument.

Heb je een andere nationaliteit dan de Nederlandse of Belgische of beschik je over een Nederlands vreemdelingenpaspoort of vluchtelingenpaspoort, neem dan contact op met het consulaat of de ambassade van het betreffende land.

Visum
Voor reizen naar Egypte heb je een visum nodig dat je bij aankomst in Egypte kunt aanschaffen. Het visum is in de aankomsthal ter plaatse bij de Corendonbalie te verkrijgen voor €27,50 p.p. Dit bedrag kun je in euro’s, dollars of Egyptische ponden afrekenen en is inclusief de servicekosten. Indien je ervoor kiest om zelf ter plaatse het visum te regelen is dat ook mogelijk. Belgische paspoorthouders dienen ook nog twee extra pasfoto's mee te nemen.

Gezondheid
Voor Egypte zijn in principe geen inentingen verplicht. Wel raadt de GGD inentingen tegen DTP en Hepatitis A aan.
Informeer tijdig voor vertrek bij de huisarts of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigers over actuele benodigde vaccinaties en persoonsgebonden advies.

Voor meer informatie klik hier.


Gambia

Laatste Update: 17 januari 2020

Legitimatie
Voor Gambia heb je een geldig Nederlands paspoort of Belgisch paspoort (het rode boekje) (of identiteitskaart) nodig dat bij thuiskomst nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn en minimaal 1 lege visumpagina bevat. De Nederlandse identiteitskaart is geen geldig reisdocument.

Heb je een andere nationaliteit dan de Nederlandse of de Belgische of beschik je over een Nederlands vreemdelingenpaspoort of vluchtelingenpaspoort, dan raden wij je aan contact op te nemen met het consulaat of de ambassade van het betreffende land.

Visum
Wanneer je de Nederlandse of Belgische nationaliteit geniet, is voor reizen naar Gambia geen visum vereist. In het vliegtuig krijg je een aankomstkaart die je volledig ingevuld bij aankomst in Gambia bij de douane overhandigt.

Gezondheid
Voor Gambia zijn in principe geen inentingen verplicht, maar je wordt wel sterk aangeraden je te laten inenten tegen Gele koorts, DTP en Hepatitis A. In Gambia komt bovendien malaria voor dus het is verstandig om anti-malariapillen mee te nemen.
Informeer tijdig voor vertrek bij de huisarts of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigers over actuele benodigde vaccinaties en persoonsgebonden advies.

Voor meer informatie klik hier.


Griekenland

Laatste Update: 26 november 2018

Legitimatie
Voor Griekenland hebe je een geldig Nederlands paspoort/identiteitskaart of Belgisch paspoort (het rode boekje) nodig dat nog geldig moet zijn tot na je verblijf.

Heb je een andere nationaliteit dan de Nederlandse of Belgische of beschik je over een Nederlands vreemdelingenpaspoort of vluchtelingenpaspoort, neem dan contact op met het consulaat of de ambassade van het betreffende land..

Visum
Indien je beschikt over de Nederlandse of Belgische nationaliteit is voor reizen naar Griekenland geen visum vereist.

Gezondheid
Voor Griekenland zijn in principe geen inentingen verplicht. De GGD raadt inentingen tegen teken encefalitis aan bij een verblijf langer dan 4 weken.
Informeer tijdig voor vertrek bij de huisarts of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigers over actuele benodigde vaccinaties en persoonsgebonden advies.

Voor meer informatie klik hier.


Hongarije

Laatste Update: 03 december 2019

Legitimatie

Voor Hongarije heb je een geldig Nederlands paspoort/identiteitskaart of Belgisch paspoort (het rode boekje) nodig dat nog geldig moet zijn tot na je verblijf.

Heb je een andere nationaliteit dan de Nederlandse of Belgische of beschik je over een Nederlands vreemdelingenpaspoort of vluchtelingenpaspoort, neem dan contact op met het consulaat of de ambassade van het betreffende land..

Visum
Indien je beschikt over de Nederlandse of Belgische nationaliteit is voor reizen naar Hongarije geen visum vereist.

Gezondheid
Voor Hongarije zijn geen inentingen verplicht.
Informeer tijdig voor vertrek bij de huisarts of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigers over actuele benodigde vaccinaties en persoonsgebonden advies.

Voor meer informatie klik hier.


IJsland

Laatste Update: 16 juli 2021

Legitimatie
Reizigers dienen in het bezit te zijn van een geldig Nederlands of Belgisch paspoort (het rode boekje) of een geldige Nederlandse identiteitskaart die nog geldig is bij terugkomst.

Heb je een andere nationaliteit dan de Nederlandse of Belgische of beschik je over een Nederlands vreemdelingenpaspoort of vluchtelingenpaspoort, neem dan contact op met het consulaat of de ambassade van het betreffende land..

Visum
Indien je beschikt over de Nederlandse of Belgische nationaliteit is voor reizen naar IJsland geen visum vereist.

Gezondheid
Voor IJsland zijn geen inentingen verplicht.
Informeer tijdig voor vertrek bij de huisarts of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigers over actuele benodigde vaccinaties en persoonsgebonden advies.

Voor meer informatie klik hier.


India

Laatste Update: 26 november 2019

Legitimatie
Reizigers dienen in het bezit te zijn van een geldig Nederlands of Belgisch paspoort (het rode boekje) dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij aankomst in India.

Heb je een andere nationaliteit dan de Nederlandse of Belgische of beschik je over een Nederlands vreemdelingenpaspoort of vluchtelingenpaspoort, neem dan contact op met het consulaat of de ambassade van het betreffende land..

Visum
Voor een bezoek aan India is een visum verplicht. Een e-visum voldoet in de meeste gevallen. Indien je meer dan twee keer binnen een jaar in India bent geweest, dan voldoet een e-visum niet. Je hebt dan een 'papieren' visum nodig. Je paspoort dient in dit geval twee lege, tegenover elkaar liggende visumpagina's te bevatten. Wij verwijzen je hiervoor graag door naar https://visa4all.nl/india. Ook kunt je zelf het visum rechtstreeks bij de ambassade aanvragen. Voor meer informatie of het aanvragen van het visum kun je terecht op https://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html. Reizigers met een andere nationaliteit dan de Nederlandse dienen navraag te doen bij hun eigen ambassade voor de vereiste grensdocumentatie.

Gezondheid
Inentingen tegen DPT (difterie, tetanos en polio) en hepatitis A worden aanbevolen, alsook malariapreventie voor sommige streken in India.
Informeer tijdig voor vertrek bij de huisarts of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigers over actuele benodigde vaccinaties en persoonsgebonden advies.

Voor meer informatie klik hier.


Indonesië

Laatste Update: 26 november 2018

Legitimatie
Voor Indonesië heb je een geldig Nederlands of Belgisch paspoort (het rode boekje) nodig dat bij thuiskomst nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn. Let op: Je kunt niet met een nooddocument naar Indonesië (Bali) reizen!


Heb je een andere nationaliteit dan de Nederlandse of Belgische of beschik je over een Nederlands vreemdelingenpaspoort of vluchtelingenpaspoort, neem dan contact op met het consulaat of de ambassade van het betreffende land. 

Visum
Wanneer je de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit en voor een kort verblijf (tot maximaal 30 dagen) in Indonesië kiest, heb je voor aankomst op Denpasar (Bali) en Jakarta geen toeristenvisum nodig. U krijgt bij aankomst een inreis stempel in je paspoort.

Verblijft u langer dan 30 dagen in Indonesië? Dan is een visum vereist. Dit dien je ruim voor aankomst in Indonesië te regelen. Wij adviseren je om direct na de boeking contact op te nemen met de betreffende overheidsinstantie voor actuele informatie over de benodigde termijn voor de visumaanvraag.

De procedures en voorschriften voor de aanvraag van een visum veranderen regelmatig. Neem daarom altijd contact op met de ambassade van Indonesië voor de actuele stand van zaken.

Gezondheid
Informeer tijdig voor vertrek bij de huisarts of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigers over actuele benodigde vaccinaties en persoonsgebonden advies.

Voor meer informatie klik hier.


Israël

Laatste Update: 26 november 2018

Legitimatie
Voor Israël heb je een geldig Nederlands of Belgisch paspoort (het rode boekje) nodig dat tot 6 maanden na je verblijf geldig dient te zijn.

Heb je een andere nationaliteit dan de Nederlandse of de Belgische of beschik je over een Nederlands vreemdelingenpaspoort of vluchtelingenpaspoort, dan raden wij je aan contact op te nemen met het consulaat of de ambassade van het betreffende land.

Visum
Wanneer u over de Nederlandse of Belgische nationaliteit beschikt is een visum niet vereist. Bij aankomst in Israël krijg je een gratis bezoekersvisum (inreis stempel) voor maximaal 3 maanden. Let op! Laat het visum niet in je paspoort maar op een apart inlegformulier stempelen! Dit in verband met het eventueel betreden van andere landen na je reis door Israël.

De procedures tijdens de grenscontroles naar Israël zijn over het algemeen iets anders dan naar andere landen. Op de luchthaven in Nederland worden er een paar vragen gesteld over je reis naar Israël. Ook op de luchthaven in Israël kan het zijn dat er extra vragen gesteld worden over je verblijf. Dit is de normale gang van zaken.

Gezondheid
Voor Israël zijn in principe geen inentingen verplicht. De GGD raadt inentingen tegen DTP en Hepatitis A aan. Informeer tijdig voor vertrek bij de huisarts of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigers over actuele benodigde vaccinaties.

Voor meer informatie klik hier.


Italië

Laatste Update: 26 november 2018

Legitimatie
Voor Italië heb je een Nederlands(e) paspoort/identiteitskaart of Belgisch paspoort nodig dat nog geldig dient te zijn tot na je verblijf.

Heb je een andere nationaliteit dan de Nederlandse of de Belgische of beschik je over een Nederlands vreemdelingenpaspoort of vluchtelingenpaspoort, dan raden wij je aan contact op te nemen met het consulaat of de ambassade van het betreffende land.

Visum
Wanneer je de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit is voor reizen naar Italië geen visum vereist.

Gezondheid
Voor Italië zijn in principe geen inentingen verplicht. Informeer tijdig voor vertrek bij de huisarts of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigers over actuele benodigde vaccinaties.

Voor meer informatie klik hier.


Kaapverdië

Laatste Update: 21 december 2020

Legitimatie
Voor Kaapverdië heb je een geldig Nederlands paspoort of Belgisch paspoort (het rode boekje) nodig dat bij thuiskomst nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn. De Nederlandse identiteitskaart is geen geldig reisdocument.

Heb je een andere nationaliteit dan de Nederlandse of Belgische of beschik je over een Nederlands vreemdelingenpaspoort of vluchtelingenpaspoort, neem dan contact op met het consulaat of de ambassade van het betreffende land.

Visum
Wanneer je de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, is voor reizen naar Kaapverdië geen visum vereist mits je verblijf niet langer duurt dan 30 dagen. Bij een verblijf langer dan 30 dagen, dien je een toeristenvisum aan te vragen via de ambassade in Nederland.

Airport Security Tax (TSA)
Voor reizen naar Kaapverdië ben je verplicht om een Airport Security Tax (TSA) te betalen. Deze TSA kun je direct na aankomst op het vliegveld van Sal voldoen en bedraagt € 31,- per persoon. Baby’s tot en met 1 jaar en passagiers van Kaapverdische afkomst hoeven de TSA niet te betalen.

Gezondheid
Voor Kaapverdië zijn in principe geen inentingen verplicht, maar het wordt aangeraden je te laten inenten tegen DTP en Hepatitis A. Informeer tijdig voor vertrek bij de huisarts of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigers over actuele benodigde vaccinaties.

Voor meer informatie klik hier.


Macedonië

Laatste Update: 26 november 2018

Legitimatie
Voor Macedonië heb je een Nederlands(e) paspoort/identiteitskaart of Belgisch paspoort nodig dat tot 3 maanden nu je verblijf geldig dient te zijn.

Heb je een andere nationaliteit dan de Nederlandse of Belgische of beschik je over een Nederlands vreemdelingenpaspoort of vluchtelingenpaspoort, neem dan contact op met het consulaat of de ambassade van het betreffende land.

Visum
Wanneer je de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit is voor reizen naar Macedonië geen visum vereist.

Gezondheid
Voor Macedonië zijn in principe geen inentingen verplicht. Informeer tijdig voor vertrek bij de huisarts of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigers over actuele benodigde vaccinaties of persoonsgebonden advies.

Voor meer informatie klik hier.


Marokko

Laatste Update: 26 november 2018

Legitimatie
Voor Marokko heb je een Nederlands of Belgisch paspoort (het rode boekje) nodig dat nog geldig moet zijn tot na uw verblijf.

Heb je een andere nationaliteit dan de Nederlandse of Belgische of beschik je over een Nederlands vreemdelingenpaspoort of vluchtelingenpaspoort, neem dan contact op met het consulaat of de ambassade van het betreffende land.

Visum
Wanneer je de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, is voor reizen naar Marokko geen visum vereist.
Verblijf je langer dan 3 maanden in Marokko? Dan is er wel een visum vereist. Wij adviseren je om direct na de boeking contact op te nemen met de betreffende overheidsinstantie voor actuele informatie over de benodigde termijn voor de visumaanvraag.

Gezondheid
Voor Marokko zijn in principe geen inentingen verplicht. De GGD raadt inentingen tegen DTP en Hepatitis A aan. Informeer tijdig voor vertrek bij uw huisarts of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigers over actuele benodigde vaccinaties.

Voor meer informatie klik hier.


Moldavië

Laatste Update: 26 november 2018

Legitimatie
Voor Moldavië heb je een geldig Nederlands of Belgisch paspoort (het rode boekje) nodig dat nog minstens 6 maanden geldig is bij aankomst en minimaal één lege visumpagina heeft.

Heb je een andere nationaliteit dan de Nederlandse of Belgische of beschik je over een Nederlands vreemdelingenpaspoort of vluchtelingenpaspoort, neem dan contact op met het consulaat of de ambassade van het betreffende land.

Visum
Wanneer je de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, is voor reizen naar Moldavië geen visum vereist.

Gezondheid
Voor Moldavië zijn in principe geen inentingen verplicht. De GGD raadt inentingen tegen DTP en Hepatitis A aan. Informeer tijdig voor vertrek bij de huisarts of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigers over actuele benodigde vaccinaties en persoonsgebonden advies.

Voor meer informatie klik hier.


Monaco

Laatste Update: 03 december 2019

Legitimatie
Voor Monaco heb je een geldig Nederlands paspoort/identiteitskaart of Belgisch paspoort (het rode boekje) nodig dat nog geldig moet zijn tot na je verblijf.

Heb je een andere nationaliteit dan de Nederlandse of Belgische of beschik je over een Nederlands vreemdelingenpaspoort of vluchtelingenpaspoort, neem dan contact op met het consulaat of de ambassade van het betreffende land.nd.

Visum
Indien je beschikt over de Nederlandse of Belgische nationaliteit is voor reizen naar Monaco geen visum vereist.

Gezondheid
Voor Monaco zijn geen inentingen verplicht.
Informeer tijdig voor vertrek bij de huisarts of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigers over actuele benodigde vaccinaties en persoonsgebonden advies.

Voor meer informatie klik hier.


Oostenrijk

Laatste Update: 03 december 2019

Legitimatie
Voor Oostenrijk heb je een geldig Nederlands paspoort/identiteitskaart of Belgisch paspoort nodig dat nog geldig moet zijn tot na je verblijf.

Heb je een andere nationaliteit dan de Nederlandse of Belgische of beschik je over een Nederlands vreemdelingenpaspoort of vluchtelingenpaspoort, neem dan contact op met het consulaat of de ambassade van het betreffende land.

Visum
Indien je beschikt over de Nederlandse of Belgische nationaliteit is voor reizen naar Oostenrijk geen visum vereist.

Gezondheid
Voor Oostenrijk zijn geen inentingen verplicht.
Informeer tijdig voor vertrek bij de huisarts of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigers over actuele benodigde vaccinaties en persoonsgebonden advies.

Voor meer informatie klik hier.


Portugal

Laatste Update: 26 november 2018

Legitimatie

Voor Portugal heeft u een geldig Nederlands(e) paspoort/identiteitskaart of Belgisch paspoort nodig dat nog geldig moet zijn tot na uw verblijf.

Heb je een andere nationaliteit dan de Nederlandse of Belgische of beschik je over een Nederlands vreemdelingenpaspoort of vluchtelingenpaspoort, neem dan contact op met het consulaat of de ambassade van het betreffende land.

Visum

Wanneer u de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, is voor reizen naar Portugal geen visum vereist.

Gezondheid

Voor Portugal zijn in principe geen inentingen verplicht. De GGD raadt inentingen tegen DTP en Hepatitis A aan. Informeer tijdig voor vertrek bij uw huisarts of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigers over actuele benodigde vaccinaties.


Roemenië

Laatste Update: 26 november 2018

Legitimatie
Voor Roemenië dien je in het bezit te zijn van een geldig(e) Nederlands(e) paspoort/identiteitskaart of Belgisch paspoort (het rode boekje) dat nog geldig moet zijn tot na je verblijf.

Heb je een andere nationaliteit dan de Nederlandse of Belgische of beschik je over een Nederlands vreemdelingenpaspoort of vluchtelingenpaspoort, neem dan contact op met het consulaat of de ambassade van het betreffende land.

Visum
Wanneer je de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezig is, voor reizen naar Roemenië geen visum vereist.

Gezondheid
Voor Roemenië zijn in principe geen inentingen verplicht. Wel worden door de GGD vaccinaties voor DTP en Hepatitis A. In Roemenië bestaat een verhoogd risico op mazelen. Vaccinaties worden geadviseerd voor iedereen die vanaf 1965 is geboren en geen mazelen heeft doorgemaakt of niet volgens het Rijksvaccinatieprogramma is geënt.

Informeer tijdig voor vertrek bij uw huisarts of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigers over actuele benodigde vaccinaties en persoonsgebonden advies.

Voor meer informatie klik hier.


Rusland

Laatste Update: 04 mei 2020

Legitimatie
Voor Rusland dien je in het bezit te zijn van een geldig Nederlands paspoort of Belgisch paspoort (het rode boekje) dat nog tenminste 6 maanden geldig moet zijn bij het aanvragen van uw e-visum (voor reizen naar Moskou & St. Petersburg)

Heb je een andere nationaliteit dan de Nederlandse of Belgische of beschik je over een Nederlands vreemdelingenpaspoort of vluchtelingenpaspoort, neem dan contact op met het consulaat of de ambassade van het betreffende land.

Visum
Voor reizen naar Rusland is een visum vereist. Voor de grote steden Moskou & St. Petersburg is het mogelijk om een e-visum aan te vragen. Je kunt dit doen vanaf 20 dagen voor vertrek tot maximaal 5 dagen voor vertrek. Aan het e-visum zitten geen kosten verbonden. Voor meer informatie klik hier.

Gezondheid
Voor Rusland zijn in principe geen inentingen verplicht. Wel worden door de GGD vaccinaties voor DTP en Hepatitis A. In Rusland bestaat een verhoogd risico op Tuberculose. Bespreek met uw (huis)arts of vaccinatie of controle n odig is. Informeer tijdig voor vertrek bij uw huisarts of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigers over actuele benodigde vaccinaties en persoonsgebonden advies.

Voor meer informatie klik hier.


Spanje

Laatste Update: 26 november 2018

Legitimatie
Voor Spanje heb je een geldig Nederlands(e) paspoort/identiteitskaart of Belgisch paspoort nodig dat nog geldig moet zijn tot na je verblijf.

Heb je een andere nationaliteit dan de Nederlandse of Belgische of beschik je over een Nederlands vreemdelingenpaspoort of vluchtelingenpaspoort, neem dan contact op met het consulaat of de ambassade van het betreffende land.

Visum
Wanneer je de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, is voor reizen naar Spanje geen visum vereist.

Gezondheid
Voor Spanje zijn in principe geen inentingen verplicht. Informeer tijdig voor vertrek bij de huisarts of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigers over actuele benodigde vaccinaties en persoonsgebonden advies.

Voor meer informatie klik hier.


Sri Lanka

Laatste Update: 26 november 2018

Legitimatie
Voor Sri Lanka heeft u een Nederlands of Belgisch paspoort (het rode boekje) nodig dat bij thuiskomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn.

Heb je een andere nationaliteit dan de Nederlandse of Belgische of beschik je over een Nederlands vreemdelingenpaspoort of vluchtelingenpaspoort, neem dan contact op met het consulaat of de ambassade van het betreffende land.

Visum
Wanneer je de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, is voor reizen naar Sri Lanka een visum vereist. Dit visum dien je zelf minimaal tien dagen voor vertrek aan te vragen.

Dit kan snel en veilig online aan te schaffen via Visa4all. Denk bij het invullen van de gegevens aan de juiste vermelding van voor- en achternaam zoals aangegeven in het paspoort. Zorg ervoor dat ook de overige gegevens correct zijn ingevuld, aangezien wijzigingen achteraf niet meer mogelijk zijn. Je ontvangt, na betaling, binnen twee werkdagen het visum. Je dient het visum uit te printen en mee te nemen naar Sri Lanka. Ook kun je vooraf het visum aanvragen via www.eta.gov.lk.  Aanvragen worden doorgaans binnen 24 uur afgehandeld. Je kunt ook bij binnenkomst in Sri Lanka een visum aanschaffen. Houd echter wel rekening met lange wachtrijen vanwege het beperkte aantal verkooppunten. Voor de meest actuele informatie omtrent het visum adviseren wij u contact op te nemen met het consulaat of de ambassade van het betreffende land.

Gezondheid
Voor Sri Lanka zijn in principe geen inentingen verplicht. Wel worden door de GGD vaccinaties voor DTP (Difterie, tetanus en polio), buiktyfus en Hepatitis A (besmettelijke geelzucht) aangeraden. Ook wordt geadviseerd om voorzorgsmaatregelen te nemen tegen malaria en dengue. Informeer tijdig voor vertrek bij uw huisarts of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigers over actuele benodigde vaccinaties en persoonsgebonden advies.

Voor meer informatie klik hier.


Thailand

Laatste Update: 26 november 2018

Legitimatie
Voor Thailand heb je een Nederlands of Belgisch paspoort (het rode boekje) nodig dat bij thuiskomst nog mimimaal 6 maanden geldig dient te zijn.

Heb je een andere nationaliteit dan de Nederlandse of Belgische of beschik je over een Nederlands vreemdelingenpaspoort of vluchtelingenpaspoort, neem dan contact op met het consulaat of de ambassade van het betreffende land.

Visum
Wanneer je de Nederlandse of Belgische nationaliteit geniet en voor een kort verblijf (tot maximaal 30 dagen) in Thailand kiest, heb je geen toeristenvisum nodig. Je krijgt bij aankomst een inreis stempel in je paspoort.
Verblijf je langer dan 30 dagen in Thailand? Dan is een visum vereist. Dit dien je ruim voor aankomst in Thailand te regelen. Wij adviseren je om direct na de boeking contact op te nemen met de betreffende overheidsinstantie voor actuele informatie over de benodigde termijn voor de visumaanvraag.De procedures en voorschriften voor de aanvraag va neen visum veranderen regelmatig. Neemt u daarom altijd contact op met de ambassade van Thailand voor de actuele stand van zaken.

Gezondheid
Voor Thailand zijn in principe geen inentingen verplicht, maar de GGD raadt wel sterk aan je in te laten inenten tegen DTP en Hepatitis A. De vaccinatie BMR wordt alleen geadviseerd indien je geen inenting tegen mazelen heeft gehad of nooit bent gevaccineerd tegen de mazelen.
De gele koorts vaccinatie is verplicht wanneer je naar Thailand reist vanuit een land waar gele koorts voor komt. Indien je vanuit Nederland naar Thailand reist en onderweg niet in een land komt waar gele koorts heerst, is de vaccinatie niet verplicht. Informeer tijdig voor vertrek bij de huisarts of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigers over actuele benodigde vaccinaties en persoonsgebonden advies.

Voor meer informatie klik hier.


Tsjechië

Laatste Update: 16 augustus 2021

Legitimatie
Voor Tsjechië heb je een geldig Nederlands(e) paspoort/identiteitskaart of Belgisch paspoort nodig dat nog geldig moet zijn tot na je verblijf.

Heb je een andere nationaliteit dan de Nederlandse of Belgische of beschik je over een Nederlands vreemdelingenpaspoort of vluchtelingenpaspoort, neem dan contact op met het consulaat of de ambassade van het betreffende land.

Visum
Wanneer je de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, is voor reizen naar Tsjechië geen visum vereist.

Gezondheid
Voor Tsjechië zijn in principe geen inentingen verplicht. Informeer tijdig voor vertrek bij de huisarts of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigers over actuele benodigde vaccinaties en persoonsgebonden advies.

Voor meer informatie klik hier.


Turkije

Laatste Update: 2 maart 2020

Legitimatie
Voor Turkije heb je een geldig(e) Nederlands(e) paspoort/identiteitskaart of Belgisch paspoort (het rode boekje) nodig. Dit betekent dat je reisdocument bij aanvang van je reis nog minimaal 8 maanden geldig moet zijn. Daarnaast moet het paspoort minimaal één lege visumpagina bevatten.

Let op! Uw reisdocument moet dus bij vertrek nog minimaal 8 maanden geldig zijn!

Heb je een andere nationaliteit dan de Nederlandse of Belgische of beschik je over een Nederlands vreemdelingenpaspoort of vluchtelingenpaspoort, neem dan contact op met het consulaat of de ambassade van het betreffende land.

Visum
Per 2 maart 2020 is de visumplicht voor reizigers met een Nederlandse en Belgische nationaliteit afgeschaft. Dit betekent dat je vanaf 2 maart 2020 visumvrij naar Turkije kunt reizen als je korter dan 90 dagen verblijft. Je hoeft hier dus géén visum meer voor aan te schaffen. Bij verblijf langer dan 90 dagen is een visum nog wel verplicht.

Gezondheid
Voor Turkije zijn geen inentingen verplicht. Wel worden vaccinaties tegen Hepatitis A en DTP aanbevolen door de GGD.
Informeer tijdig voor vertrek bij de huisarts of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigers over actuele benodigde vaccinaties.

Voor meer informatie klik hier.


Vietnam

Laatste Update: 26 november 2018

Legitimatie
Voor Vietnam heb je een Nederlands of Belgisch paspoort (het rode boekje) nodig dat bij aankomst nog minimaal 6 maanden geldig is.

Heb je een andere nationaliteit dan de Nederlandse of Belgische of beschik je over een Nederlands vreemdelingenpaspoort of vluchtelingenpaspoort, neem dan contact op met het consulaat of de ambassade van het betreffende land.

Visum
Wanneer je de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezit, dan is voor reizen naar Vietnam een visum vereist. Het is ook mogelijk om met een e-visum naar Vietnam te reizen. Voor meer informatie of het aanvragen van uw e-visum klik hier. Uiteraard kun je ook zelf je visum regelen bij de ambassade/consulaat. Reizigers zijn te allen tijde zelf verantwoordelijk voor een geldig visum.

Gezondheid
Voor Vietnam zijn in principe geen inentingen verplicht. Wel worden door de GGD vaccinaties voor DTP en Hepatitis A aangeraden. In Vietnam bestaat een verhoogd risico op mazelen. Vaccinaties worden geadviseerd voor iedereen die vanaf 1965 is geboren en geen mazelen heeft doorgemaakt of niet volgens het Rijksvaccinatieprogramma is geënt. In Vietnam komt ook Malaria voor. Je dient zich goed te beschermen tegen muggenbeten en je wordt geadviseerd een noodkuur mee te nemen naar Vietnam voor het geval je malaria krijgt.
Informeer tijdig voor vertrek bij de huisarts of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigers over actuele benodigde vaccinaties en persoonsgebonden advies.

Voor meer informatie klik hier.


Zuid-Afrika

Laatste Update: 14 mei 2020

Legitimatie
Voor Zuid-Afrika heb je een Nederlands of Belgisch paspoort (et rode boekje) nodig dat nog minimaal 30 dagen geldig moet zijn na vertrek.

Heb je een andere nationaliteit dan de Nederlandse of Belgische of beschik je over een Nederlands vreemdelingenpaspoort of vluchtelingenpaspoort, neem dan contact op met het consulaat of de ambassade van het betreffende land.

Visum
Wanneer je de Nederlandse of Belgische nationaliteit geniet, dan is voor reizen naar Zuid-Afrika geen visum vereist indien het toeristische verblijf korter is dan 90 dagen.

Gezondheid
Voor Zuid-Afrika zijn in principe geen inentingen verplicht. Wel wordt door de GGD een vaccinatie voor DTP aangeraden. In Zuid-Afrika komt ook Malaria voor. Je dient je goed te beschermen tegen muggenbeten en er wordt geadviseerd een noodkuur mee te nemen naar Zuid-Afrika voor het geval je malaria krijgt. Informeer tijdig voor vertrek bij uw huisarts of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigers over actuele benodigde vaccinaties en persoonsgebonden advies.

Voor meer informatie klik hier.


 

Een ogenblik geduld aub…