Veelgestelde vragen
Laatst gewijzigd op: 18.01.2023
Beste reiziger,
Hieronder beantwoorden wij de meest gestelde vragen rondom de gevolgen van het coronavirus (Covid-19).
Stip Reizen is sinds 2016 onderdeel van Corendon.
Onderstaande voorwaarden gelden voor zonvakanties. Voor overige reizen kunnen mogelijk andere voorwaarden gelden.
Vragen over een vakantie:
• Ik heb een vakantie geboekt en denk dat die door de coronamaatregelen niet door kan gaan. Is het verstandig om zelf te annuleren?
• Ik heb een vakantie geboekt en wil niet meer op vakantie vanwege de geldende maatregelen op de bestemming of in Nederland. Kan ik mijn vakantie omboeken of annuleren?
• Ik ben positief getest, kan ik mijn reis nog omboeken?
Vragen over de geldende maatregelen:
• Kan ik reizen met mijn EU Digitaal Corona Certificaat (EU DCC) in de CoronaCheck-app?
• Moet ik een geldig vaccinatiebewijs, herstelbewijs en/of negatieve testuitslag kunnen tonen bij het reizen naar mijn vakantiebestemming?
• Moet ik naast mijn vaccinatiebewijs, herstelbewijs en/of negatieve testuitslag nog andere documenten kunnen tonen bij aankomst op de bestemming?
• Mijn vakantiebestemming stelt plotseling een geldig vaccinatiebewijs, herstelbewijs en/of een negatieve testuitslag verplicht, wat zijn de consequenties voor mijn vakantie als ik die niet kan of wil tonen?
Vragen over de maatregelen bij het terugreizen naar Nederland:
• Welke maatregelen gelden er voor mij bij het terugreizen naar Nederland?
• Welke maatregelen zijn van toepassing wanneer ik terugreis naar Nederland via een Belgische of Duitse luchthaven?
• De Nederlandse overheid stelt plotseling een geldig vaccinatiebewijs, een herstelbewijs en/of een negatieve testuitslag verplicht bij terugkomst in Nederland, wat zijn de consequenties als ik die niet kan of wil tonen?
• Betaalt Stip Reizen het quarantainehotel en de gewijzigde terugvlucht voor mij, na een positieve testuitslag?
Vragen over lokale maatregelen:
• Welke maatregelen worden er door Stip Reizen en lokale overheden tijdens de reis en op de vakantiebestemming genomen om verantwoord op reis te kunnen gaan?
• Welke maatregelen gelden er in mijn accommodatie?
Vragen over de Stip Reizen reisvoucher
• Ik heb een voucher waarvan de termijn inmiddels is afgelopen maar ik heb nog geen geld ontvangen. Hoe zit dit?
• Ik heb buiten Stip Reizen om rechtstreeks bij een airline, autoverhuurder of verzekeraar bagage, een stoelreservering, een huurauto of reis- en/of annuleringsverzekering geboekt; hoe krijg ik mijn geld terug?
Vragen over een vakantie
Ik heb een vakantie geboekt en denk dat die door de coronamaatregelen niet door kan gaan. Is het verstandig om zelf te annuleren?
Nee, dit is niet verstandig want in dat geval moet je waarschijnlijk annuleringskosten aan ons betalen. Als jouw vakantie uiteindelijk definitief niet kan doorgaan, dan annuleren wij als reisorganisatie jouw vakantie en betaal je géén annuleringskosten. We kunnen jouw vakantie in dat geval omboeken naar een later moment of andere bestemming, of je ontvangt binnen de wettelijke termijn van maximaal twee weken de (aan)betaling weer terug van ons. Wij hebben hiervoor in dat geval jouw rekeninggegevens nodig; hier beschikken wij namelijk vanuit de privacywetgeving niet standaard over. Je krijgt hiervoor na de annulering van de reis toegang tot een webformulier waar je jouw rekeningnummer kunt invullen van de rekening waarop je het geld wilt terug ontvangen.
Ik heb een vakantie geboekt en wil niet meer op vakantie vanwege de geldende maatregelen op de bestemming of in Nederland. Kan ik mijn vakantie omboeken of annuleren?
Je kunt altijd jouw vakantie omboeken of annuleren maar in dat geval gelden de reguliere voorwaarden. Op dit moment zijn er geen redenen waardoor vakanties kosteloos geannuleerd of omgeboekt kunnen worden.
Hieronder lees je onze voorwaarden rondom annuleren en omboeken:
-
Je kunt tot zes weken voor vertrek je vakantie kosteloos omboeken. Meer informatie vind je ook op onze website: www.corendon.nl/garantie.
-
Je kunt jouw vakantie annuleren volgens de reguliere annuleringsvoorwaarden. Deze vind je terug op onze algemene voorwaarden pagina. Neem in dat geval contact op met ons Contact Center.
Ik ben positief getest, kan ik mijn reis nog omboeken?
Als jij of iemand uit het reisgezelschap positief test (er is genetisch materiaal van het COVID-19 virus aangetroffen), kan diegene niet reizen. Wij adviseren je in dit geval contact op te nemen met je reisverzekeraar om de mogelijkheden te bespreken. Mocht het zo zijn dat je geen annuleringsverzekering hebt afgesloten of dat deze onvoldoende dekking biedt, neem dan zo snel mogelijk contact op met ons Contact Center via telefoonnummer 088-70 70 600.
Vragen over de geldende maatregelen
Kan ik reizen met mijn EU Digitaal Corona Certificaat (EU DCC) in de CoronaCheck-app?
Wanneer je reist naar een bestemming binnen de Europese Unie (inclusief Bonaire en Curaçao) en Schengen kun je gebruik maken van het EU Digitaal Corona Certificaat (EU DCC). Het EU DCC maakt het makkelijker om te reizen binnen de Europese Unie tijdens COVID-19. Een coronabewijs om te reizen binnen de EU kan zijn:
-
Een vaccinatiebewijs;
-
Een herstelbewijs; of
-
Een negatieve testuitslag.
In Nederland kun je via de Coronacheck-app een digitaal coronabewijs maken, of op coronacheck.nl een papieren bewijs uitprinten. De app en de website maken hiervan een QR-code voor het gebruik in het buitenland. Let op: sommige EU-landen hanteren aanvullende voorwaarden voor reizigers uit Nederland waardoor niet alle coronabewijzen worden toegestaan of een bepaalde geldigheidsduur hebben. Raadpleeg daarom voor vertrek onze maatregelenpagina om te kijken welk bewijs je nodig hebt om te kunnen reizen naar jouw vakantiebestemming.
Moet ik een geldig vaccinatiebewijs, herstelbewijs en/of negatieve testuitslag kunnen tonen bij het reizen naar mijn vakantiebestemming?
Vanwege COVID-19 kan het zijn dat landen inreisbeperkingen opleggen voor reizigers uit Nederland. In de meeste gevallen moet je in het bezit zijn van een geldig vaccinatiebewijs, herstelbewijs en/of negatieve testuitslag om naar jouw vakantiebestemming te kunnen reizen. Op onze maatregelenpagina bekijk je gemakkelijk welke maatregelen voor jouw vakantiebestemming van toepassing zijn.
Moet ik naast mijn vaccinatiebewijs, herstelbewijs en/of negatieve testuitslag nog andere corona-gerelateerde documenten kunnen tonen bij aankomst op de bestemming?
Ja, voor de meeste bestemmingen is het invullen van een Passenger Locator Form (PLF-formulier) of een Health Declaration Form (Gezondheidsverklaring) verplicht. Het ingevulde formulier moet je bij aankomst op de bestemming digitaal of geprint kunnen tonen. In sommige gevallen ontvang je een QR-code of moet je een app downloaden om deze formulieren in op te slaan. Kijk op onze maatregelenpagina voor meer informatie over de verplichte corona-gerelateerde documenten voor jouw vakantiebestemming.
Mijn vakantiebestemming stelt plotseling een geldig vaccinatiebewijs, een herstelbewijs en/of een negatieve testuitslag verplicht. Wat zijn de consequenties als ik die niet kan of wil tonen?
Je bent er als reiziger zelf verantwoordelijk voor dat je voldoet aan de geldende toelatingseisen van jouw vakantiebestemming. Wanneer je een vakantie hebt geboekt en het land stelt ineens een geldig vaccinatiebewijs, een geldig herstelbewijs of een negatieve testuitslag verplicht, en jij bent niet in de gelegenheid deze te tonen, dan zijn de mogelijke kosten die daaruit voortvloeien voor jouw eigen rekening. Dit geldt ook als een land bijvoorbeeld een ‘2G-maatregel’ invoert. Wanneer je jouw reis om deze reden wilt annuleren, kan dat niet kosteloos maar gelden onze standaard annuleringsvoorwaarden. Deze vind je terug op onze algemene voorwaarden pagina. Neem in dat geval contact op met ons Contact Center.
Het bovenstaande is in lijn met wat brancheorganisatie ANVR over dit onderwerp communiceert op haar FAQ: “Als een reiziger geen vereist vaccinatiebewijs (Gevaccineerd) of herstelbewijs (Genezen) kan overleggen, ligt dat in de persoonlijke risicosfeer van de reiziger. En is kosteloze annulering niet aan de orde. Ditzelfde geldt als een reiziger geen negatief testresultaat kan overleggen. Ook dan is van kosteloze annulering geen sprake.”
Het bovenstaande is ook in lijn met de Wet op de pakketreisovereenkomst (7:509 BW). Hierin staat dat bij onvermijdbare of buitengewone omstandigheden die aanzienlijke gevolgen hebben voor de uitvoering van de reis, een reiziger de reis gratis kan annuleren. In de bovenstaande situatie kan de reis echter gewoon doorgaan, er worden alleen extra voorwaarden aan de reiziger gesteld. En die liggen in de risicosfeer van de reiziger zelf.
Consuwijzer meldt over dit onderwerp het volgende: “Het is je eigen verantwoordelijkheid dat je aan de regels op je bestemming voldoet. Blijf daarom bij je reisaanbieder en op Nederland Wereldwijd controleren of de gekregen informatie nog klopt. Voldoe je niet aan de regels? Dan kan het zijn dat je niet mee mag op reis. Je kunt de kosten voor de misgelopen vakantie dan niet terugvragen aan je reisaanbieder.”
Vragen over de maatregelen bij het terugreizen naar Nederland
Welke maatregelen gelden er voor mij bij het terugreizen naar Nederland?
Voor je terugreis naar Nederland kunnen afhankelijk van jouw vakantiebestemming verschillende maatregelen van toepassing zijn. Ook moet je rekening houden met andere maatregelen wanneer je terugreist naar Nederland via een Belgische of Duitse luchthaven. Om het voor jou overzichtelijk te houden, hebben wij een speciale pagina gemaakt waar we je meer informatie geven over de maatregelen die gelden bij het reizen via een Nederlandse, Belgische of Duitse luchthaven. Je kunt alle informatie terugvinden op de pagina Terugreizen naar Nederland via een Nederlandse, Belgische of Duitse luchthaven.
Welke maatregelen zijn van toepassing wanneer ik terugreis naar Nederland via een Belgische of Duitse luchthaven?
Wanneer je reist via een Belgische of Duitse luchthaven moet je rekening houden met andere maatregelen, dan wanneer je reist via een Nederlandse luchthaven. Om het voor jou overzichtelijk te houden, hebben wij een speciale pagina gemaakt waar we je meer informatie geven over de maatregelen die gelden bij het reizen via een Nederlandse, Belgische of Duitse luchthaven. Je kunt alle informatie terugvinden op de pagina Terugreizen naar Nederland via een Nederlandse, Belgische of Duitse luchthaven.
De Nederlandse overheid stelt plotseling een geldig vaccinatiebewijs, een herstelbewijs en/of een negatieve testuitslag verplicht bij terugkomst in Nederland. Wat zijn de consequenties als ik die niet kan of wil tonen?
Je bent er als reiziger zelf verantwoordelijk voor dat je voldoet aan de geldende toelatingseisen rondom jouw vakantie. Wanneer je een vakantie hebt geboekt en Nederland stelt ineens een geldig vaccinatiebewijs, een geldig herstelbewijs of een negatieve testuitslag verplicht, en jij bent niet in de gelegenheid deze te tonen, dan zijn de mogelijke kosten die daaruit voortvloeien voor jouw eigen rekening. Dit geldt ook als een Nederland bijvoorbeeld een ‘2G-maatregel’ invoert. Wanneer je jouw reis om deze reden wilt annuleren, kan dat niet kosteloos maar gelden onze standaard annuleringsvoorwaarden. Deze vind je terug op onze algemene voorwaarden pagina. Neem in dat geval contact op met ons Contact Center. Ditzelfde geldt wanneer je terugreist naar of via een Belgische luchthaven.
Het bovenstaande is in lijn met wat brancheorganisatie ANVR over dit onderwerp communiceert op haar FAQ: “Als een reiziger geen vereist vaccinatiebewijs (Gevaccineerd) of herstelbewijs (Genezen) kan overleggen, ligt dat in de persoonlijke risicosfeer van de reiziger. En is kosteloze annulering niet aan de orde. Ditzelfde geldt als een reiziger geen negatief testresultaat kan overleggen. Ook dan is van kosteloze annulering geen sprake.
Het bovenstaande is ook in lijn met de Wet op de pakketreisovereenkomst (7:509 BW). Hierin staat dat bij onvermijdbare of buitengewone omstandigheden die aanzienlijke gevolgen hebben voor de uitvoering van de reis, een reiziger de reis gratis kan annuleren. In de bovenstaande situatie kan de reis echter gewoon doorgaan, er worden alleen extra voorwaarden aan de reiziger gesteld. En die liggen in de risicosfeer van de reiziger zelf.
Moet ik mij in het buitenland laten testen voordat ik terugkeer naar Nederland?
Op dit moment is het niet nodig om een test-, herstel- of vaccinatiebewijs te hebben bij terugkomst in Nederland. Op onze pagina Terugreizen naar Nederland via een Nederlandse, Belgische of Duitse luchthaven vind je alle informatie over de maatregelen die voor jou gelden.
Betaalt Stip Reizen het quarantainehotel en de gewijzigde terugvlucht voor mij, na een positieve testuitslag?
Op dit moment is het niet nodig om een test-, herstel- of vaccinatiebewijs te hebben bij terugkomst in Nederland. Om deze reden vergoed Stip Reizen geen kosten bij een positieve test bij terugkomst in Nederland. Je kunt alle informatie terugvinden op de pagina Terugreizen naar Nederland via een Nederlandse, Belgische of Duitse luchthaven.
Vragen over lokale maatregelen
Welke maatregelen worden er door Stip Reizen en lokale overheden tijdens de reis en op de vakantiebestemming genomen om verantwoord op reis te kunnen gaan?
Alleen van toepassing op zonvakanties uitgevoerd met Corendonvluchten. Cruises, F1 reizen, autoreizen en rondreizen zijn uitgesloten
Wanneer je weer op vakantie gaat, wil je natuurlijk goed voorbereid zijn. Wij hebben daarom een speciale pagina gemaakt waar we je meer informatie geven over de maatregelen die wij op de luchthaven en tijdens de vlucht nemen, zodat je met een onbezorgd gevoel op vakantie kunt gaan. Op jouw bestemming zijn de genomen maatregelen afhankelijk van de daar geldende lokale regels. Je kunt alle eisen voor vertrek naar jouw vakantiebestemming en de terugreis naar Nederland vinden op de pagina Verantwoord Reizen. Op basis van de actuele situatie passen we de informatie op deze pagina geregeld aan. Wij vragen je daarom om deze pagina tijdig te raadplegen en één dag voor vertrek nogmaals te raadplegen voor eventuele recente aanpassingen. Onder andere de volgende informatie kun je op deze webpagina vinden:
In het algemeen geldt:
-
We volgen de richtlijnen van de World Health Organization (WHO) en het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) ILT en EASA;
-
Iedereen krijgt het advies om goed op de hygiëne te letten: was handen regelmatig, hoest en nies in de binnenkant van de elleboog en gebruik papieren zakdoeken;
-
Heb je griepverschijnselen of een van de coronasymptomen (koorts, hoesten, ademhalingsproblemen) en ben je mogelijk in contact geweest met iemand die het coronavirus kan hebben? Blijf thuis en neem voor de zekerheid contact op met de GGD.
*Deze informatie geldt alléén voor Corendon vluchten met een CD-vluchtnummer (bijvoorbeeld CD113). Voor vluchten met andere luchtvaartmaatschappijen (zoals KLM en Transavia) verwijzen wij je voor de actuele informatie over de genomen richtlijnen en voorzorgsmaatregelen naar de website van de desbetreffende airline.
Welke maatregelen gelden er in mijn accommodatie?
Om je zo veilig mogelijk te kunnen ontvangen moeten alle hotels zich aan strikte regels en voorgeschreven hygiënemaatregelen houden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan extra grondige schoonmaak van de kamers en openbare ruimtes, het aanbod van voldoende desinfectiepunten en het afstand houden in de publieke ruimtes van het hotel. Ook kan het gebeuren dat tijdens je verblijf niet alle faciliteiten (bijv. binnenzwembad of sauna) van het hotel geopend zijn en binnen activiteiten (bijv. miniclub) naar buiten verplaatst worden. Alle accommodaties op onze bestemmingen werken nauw samen met de medische specialisten op je vakantiebestemming voor het geval dat jij of iemand anders besmet raakt. De persoon wordt dan direct in quarantaine geplaatst zodat de kans op overdracht zo minimaal mogelijk is.
Vragen over de Stip Reizen reisvoucher
Ik heb een voucher waarvan de termijn inmiddels is afgelopen maar ik heb nog geen geld ontvangen. Hoe zit dit?
Wanneer je een voucher hebt waarvan de uitgiftedatum meer dan een jaar geleden is en je nog geen geld hebt ontvangen, dan kan het zijn dat wij geen IBAN nummer of een onjuist IBAN nummer van je hebben. Je kunt met dit formulier alsnog de juiste IBAN gegevens aan ons doorgeven zodat wij de betaling in orde kunnen maken.
Zorg er in ieder geval voor dat je in de “Mijn Stip” omgeving je IBAN nummer hebt doorgegeven voor een correcte afhandeling.
Ik heb buiten Stip Reizen om rechtstreeks bij een airline, autoverhuurder of verzekeraar bagage, een stoelreservering, een huurauto of reis- en/of annuleringsverzekering geboekt; hoe krijg ik mijn geld terug?
Dit moet je zelf rechtstreeks met de airline (zoals Transavia of KLM), verzekeraar of het autoverhuurbedrijf regelen, hier staat Stip Reizen verder buiten.