Sri Lanka

Sri Lanka: een bijzondere vakantie

In het ruime aanbod van Stip Reizen vindt u diverse Sri Lanka reizen voor scherpe prijzen. Op dit tropische eiland kunt u niet alleen genieten van zon, zee en strand, maar ook van prachtige natuur en historische architectuur. Op deze pagina vindt u de Sri Lanka vakantie van uw keuze. Boek uw bijzondere vakantie naar Sri Lanka gemakkelijk online en profiteer van onze aanbiedingen. Uw Sri Lanka vakantie begint bij Stip Reizen!

Sri Lanka

Sri Lanka, ofwel officieel de Republiek Sri Lanka, is een eiland gelegen in de Indische Oceaan. Het eiland ligt even ten zuiden van India en behoort tot het Indische subcontinent. Het eiland was tot 1948 een kolonie van het Verenigd Koninkrijk en tot 1972 werd Sri Lanka ‘Ceylon’ genoemd.
De hoofdstad van Sri Lanka is Sri Javawardhenapura Kotte, maar de commerciële hoofdstad is Colombo.

Tijd

In Sri Lanka is het in de zomer 3,5 uur en in de winter 4,5 uur later dan in Nederland.

Taal

In Sri Lanka worden diverse talen gesproken. De nationale taal in Sri Lanka is Singalees. Andere officiële talen zijn het Tamil en het Engels, welke ook door een groot deel van de bevolking wordt gesproken.

Feestdagen

De officiële feestdagen (vrije dagen) en enkele traditionele feestdagen van 2015 zijn:

1 januari Nieuwjaarsdag
5 januari Magha Puja (herdenking van het samenkomen van 1250 Arhat-discipelen van de Boeddha)
4 februari Onafhankelijkheids- en Nationale Dag(laatste dag van de Hindoe kalender)
6 maart Holi (nieuwjaarsdag voor Hindoes)
4 - 6 april Theravada (Boeddhistisch Nieuwjaar)
14 april Singalees en Tamil Nieuwjaar
1 mei Dag van de Arbeid
1 juni Wesak (Boeddha dag)
7 juli Asalha Puja (herdenking van de Gautama Boeddha)
5 augustus Feest van de heilige (gouden) tand
26 september Bandaranaike Dag (herdenking van de sterfdag, moord, van de minister-president van Ceylon in 1959)
4 oktober Pavarana, Kathina-dag (dag van de Sangha, het einde van de regentijd)
17 oktober Divali (Lichtjesfeest, overwinning van het goede over het kwade)
25 december Kerstmis
31 december Magha Puja (herdenking van het samenkomen van 1250 Arhat-discipelen van de Boeddha)

De meeste overheidsinstellingen, banken en winkels zijn op deze dagen gesloten.

Geld

De munteenheid in Sri Lanka is de Sri Lanka Roepie, afgekort LKR. € 1 is ca. 143 Roepie. Voor de meest recente koers kijkt u op de website van het GWK. In de grote steden is het mogelijk geld te pinnen bij enkele banken, let er wel op dat uw pinpas het Cirrus-logo heeft. Bij de banken kunnen geld en travellercheques worden gewisseld. Vergeet niet uw aankoopbewijs van de travellercheques mee te nemen. Hier kan om gevraagd worden bij de bank. Creditcards worden over het algemeen alléén in hotels, enkele restaurants en in grote/duurdere winkels geaccepteerd. Voor nuttige informatie over creditcards kunt u kijken op de website van Mastercard en de website van Visa. Indien u geld wisselt dient u uw wisselbewijs te bewaren. Deze heeft u nodig om overgebleven roepies te wisselen tegen Euro bij vertrek uit Sri Lanka. Dit kan alleen op het vliegveld. In- en uitvoer van Sri Lanka Roepies is toegestaan tot een maximum van LKR 1000.

Fooien

Het geven van fooien is in Sri Lanka gebruikelijk. Het is heel normaal om o.a. bedienend personeel, chauffeurs, gidsen en bewakers een fooi te geven en een fooi wordt ook verwacht. Bij groepsreizen is het gebruikelijk aan het begin van de reis een fooienpot te maken. De reisleider zal zorg dragen voor deze fooienpot en zorgen dat de fooien verdeeld worden over de medewerkers in de hotels en restaurants.  

Voltage

Op de meeste plaatsen is het voltage 230 volt HZ 50. Stopcontacten kunnen verschillen van plaats tot plaats, het is dan ook zeker aan te raden een universele stekker mee te nemen.

Water

Het kraanwater van Sri Lanka kunt u niet drinken. Eveneens wordt het gebruik van ijsklontjes, het spoelen van uw mond e.d. met kraanwater afgeraden. Hiervoor kunt u het beste water uit verzegelde flessen gebruiken. Overal is mineraalwater in flessen verkrijgbaar. Drink water alleen uit verzegelde flessen, want het schijnt voor te komen dat flessen opnieuw worden gevuld.

Eten & drinken

In Sri Lanka kunt u nog écht goedkoop eten. De lokale bevolking maakt veel gebruik van verschillende kruiden. Het nationale gerecht is rice and curry, een rijst en kerrie gerecht. Er zijn vele verschillende curry-gerechten bestaande uit vlees, kip, ei en allerlei soorten groenten, o.a. paprika en pompoen. Sommige curry-gerechten kunnen wel erg gekruid zijn. Na afloop van een heerlijke maaltijd kunt u genieten van een kopje Ceylon-thee. Tevens is er ook veel vers fruit beschikbaar variërende van meloenen, sinaasappels, grapefruits en andere exotische vruchten. In de grote hotels bent u verzekerd van verse vis en schaaldieren, alleen zijn hier de prijzen vaker op westers niveau. Hoppers is een unieke snack in Sri Lanka, men kan hoppers vergelijken met pannenkoeken. Deze snack wordt geserveerd met ei of honing en yoghurt. Gebruikelijk wordt in Sri Lanka alleen met de rechterhand gegeten, de linkerhand geldt als onrein.

Vervoer

Bus: Het reizen met de bus is erg goedkoop in Sri Lanka, maar doordat de meeste bussen erg vol zitten zijn deze niet zo geschikt voor toeristen.
Trein: Het reizen met de trein in Sri Lanka is het meest favoriet bij toeristen. Over het algemeen is het reizen per trein ook redelijk comfortabel. Er rijden verschillende malen per dag treinen op de trajecten: Puttalam, Galle en Matara, Vavuniya, Trincomalee en naar Kandy, Matale, en Nuwara Eliya. Echter moet u hier wel vaak vooraf voor reserveren.
Taxi’s: Er rijden verschillende taxi’s en kleine busjes in de grotere steden in Sri Lanka. Het is belangrijk een prijs van tevoren af te spreken, aangezien de meter vaak niet werkt of niet wordt aangezet.

Reisdocumenten

Reizigers dienen in het bezit te zijn van een nationaal paspoort dat tot tenminste 6 maanden na terugkomst in Nederland geldig is.

Visum

Voor uw verblijf in Sri Lanka is een visum vereist. Deze dient u zelf minimaal tien dagen vóór vertrek aan te vragen via de website van ETA. Zorg dat u bij het aanvragen uw paspoort en creditcard bij de hand heeft. Het visum is max. 30 dagen na aankomst geldig.   

Vaccinatie

Het landelijk coördinatiecentrum Reizen (LCR) beveelt geen vaccinaties aan voor een reis naar Sri Lanka.
Sri Lanka wordt echter wel aangegeven als malariagebied, en antimalariamiddelen worden dan ook aangeraden. Tevens is het meenemen van muggenolie met DEET tegen muggensteken ook verstandig. Voor advies met betrekking tot antimalariamiddelen dient u contact op te nemen met de plaatselijke GGD. Voor actuele informatie over vaccinaties en gezondheid op reis kunt u terecht op de website van het LCR of de website van KLM Travel Clinic.

Cultuur

Wanneer u heilige plaatsen zoals tempels en pagodes bezoekt, dient u in de meeste gevallen “bedekt” gekleed te gaan, geen aanstoot te geven en uw schoenen uit te trekken. Wij adviseren u ter plaatse aan uw reisleider/gids te vragen welke gedragsregels gepast zijn.

Mis geen enkele aanbieding! Schrijf in voor de nieuwsbrief om up-to-date te blijven