Algemene informatie
Klik hier voor de juiste informatie over:
- Totstandkoming reisovereenkomst
- Persoonlijke omstandigheden
- Preferenties
- Essenties
- Mindervaliden
- Reisduur en -tijden
- Vluchtschema's en -tijden
Totstandkoming reisovereenkomst
Op het moment dat je alle gegevens hebt doorgegeven en akkoord bent gegaan met de voorwaarden, beschouwt Stip Reizen dit als een definitieve boeking. Stip Reizen gaat ervan uit dat je op de hoogte bent van de voorwaarden die van toepassing zijn op de reisovereenkomst. De boeking zal zo spoedig mogelijk via een e-mail bevestigd worden. Je dient zelf te controleren of je de bevestiging daadwerkelijk hebt ontvangen en bent zelf verantwoordelijk voor het opgeven van de juiste (elektronische) adresgegevens. Stip Reizen kan hier geen verantwoordelijkheid voor nemen. Wil je meer lezen over de ANVR-reizigersvoorwaarden, Algemene Voorwaarden Stip Reizen en de vervoersvoorwaarden die van toepassing zijn op uw reis? Klik dan hier.
Persoonlijke omstandigheden
De persoon die namens anderen een reisovereenkomst afsluit is hoofdelijk aansprakelijk voor alle verplichtingen die daaruit voortvloeien. De persoon is tevens verplicht relevante persoonlijke omstandigheden van de overige reizigers die van belang zijn voor de goede uitvoering van de reis bij boeking kenbaar te maken (zoals bijv. leeftijd, handicap, dieet). Indien de persoon in deze informatieplicht tekortschiet, en op de bestemming niet via schriftelijke bescheiden kan aantonen hier wél aan te hebben voldaan, kan door de reisorganisator bij de verdere uitvoering van de reisovereenkomst met die gegevens geen rekening worden gehouden. De eventuele kosten voortvloeiende hieruit zijn altijd voor rekening van de persoon.
Preferenties
Indien je een boeking maakt, is het in de meeste gevallen mogelijk om tijdens het boeken een preferentie (voorkeur) door te geven (denk bijvoorbeeld aan een voorkeur voor het soort bedden, ligging van de kamer/hut.). Wensen (preferenties) die bij boeking kenbaar zijn gemaakt, worden door onze organisatie doorgegeven aan de betreffende dienstverlener. Preferenties worden dan ook nooit door ons gegarandeerd en hier kunnen geen rechten aan ontleend worden. Houd er rekening mee dat niet elke preferentie in de geboekte accommodatie beschikbaar hoeft te zijn of dat de door jouw opgegeven preferentie alleen mogelijk is in een duurder type kamer. Je kan hierbij denken aan zeezicht als preferentie, terwijl een zeezichtkamer alleen tegen een toeslag te boeken is. Er wordt met een standaard lijst aan preferenties gewerkt, waarbij het niet altijd bekend is of elke preferentie mogelijk is in jouw accommodatie. Staat jouw verzoek niet in de lijst, dan adviseren wij je contact op te nemen met ons contact center op nummer 088-70 70 600.
Essenties
Is een wens dermate essentieel dat de reisovereenkomst alleen wordt afgesloten als de garantie wordt gegeven dat aan jouw wens tegemoet wordt gekomen, dan dien je een essentie aan te vragen. Hieraan kunnen kosten aan verbonden zijn. Buiten eventuele essentiekosten bestaat de mogelijkheid dat er ter plaatse ook kosten betaald moeten worden. Niet voor alle bestemmingen/reissoorten is het mogelijk een essentie aan te vragen. Wanneer wij niet kunnen garanderen dat een essentie wordt uitgevoerd, dan behouden wij ons het recht voor deze te weigeren. Zie ook de ANVR-Reizigersvoorwaarden. Voor meer informatie kun je contact opnemen met ons Contact Center.
Mindervaliden
Bij een lichamelijke handicap of een beperkte mobiliteit, wat van invloed kan zijn op de uitvoering van de reis, ben je volgens de ANVR-Reizigersvoorwaarden verplicht hiervan melding te maken bij boeking. In overleg wordt bepaald of de reis van jouw keuze geschikt is. Bij in gebreke blijven, kan worden overgegaan tot uitsluiting van deelname en vindt geen restitutie van de reissom plaats. Eventuele meerkosten die ter plaatse ontstaan zijn voor eigen rekening.
Reisduur en -tijden
De reisduur wordt altijd vermeld in hele dagen, waarbij de vertrek- en aankomstdag ook als hele dag worden geteld. De mogelijkheid bestaat hierdoor dat bij een achtdaagse reis met vertrek aan het eind van de dag en een terugreis in de ochtend de feitelijke verblijfsduur ter plaatse zes dagen is. Voor vervoersonderdelen van de reis worden de vertrek- en aankomsttijden vermeld in de reisbescheiden, die in beginsel definitief zijn (de tijden doorgegeven bij boeking zijn tot 2 weken voor vertrek altijd onder voorbehoud). Tijden bekend bij boeking zijn te allen tijde onder voorbehoud van wijziging; er kunnen dan ook geen rechten aan deze tijden ontleend worden.
Vluchtschema’s en -tijden
Stip Reizen werkt samen met gerenommeerde charter- en lijndienstmaatschappijen. In tegenstelling tot een lijndienstvlucht kan de dienstregeling van een chartervlucht wijzigen. Twee weken voor vertrek ontvang je de vliegtickets/reisdocumenten en zijn je vluchttijden en -routes definitief.
De meeste vluchten zijn rechtstreeks. Er bestaat echter een mogelijkheid dat er een tussenlanding plaatsvindt. Een tussenlanding kan noodzakelijk zijn bij bijvoorbeeld het combineren van een vlucht om technische redenen of bij onvoldoende bezetting.
Via mijn.stipreizen.nl kun je te allen tijde inloggen voor het actuele vluchtschema. Wanneer je vliegt met een chartermaatschappij dan maakt de betreffende chartermaatschappij 2 weken voor vertrek haar definitieve vluchtschema bekend. Mocht er na deze bekendmaking door onvoorziene omstandigheden alsnog een wijziging optreden, dan zullen wij je uiteraard direct per mail hierover informeren.
Wijzigingen of vertragingen kunnen voorkomen. Stip Reizen is niet aansprakelijk voor eventuele gevolgschade zoals het missen van aansluitingen van onder andere openbaar vervoer, parkeerkosten en persoonlijke omstandigheden zoals schade in de werksfeer.
In uitzonderlijke gevallen kan het voorkomen dat naar een andere luchthaven wordt teruggevlogen dan vanwaar de heenvlucht is vertrokken. In dat geval zal door de reisorganisator voor vervoer naar de oorspronkelijke luchthaven worden gezorgd. Maak je hier geen gebruik van en ga je op eigen gelegenheid naar de oorspronkelijke luchthaven, dan zijn alle hieraan verbonden kosten voor jouw rekening.
Indien jouw vlucht wordt uitgevoerd door een chartermaatschappij afkomstig uit jouw vakantiebestemming, dan start het vluchtschema in het land van herkomst. Dit betekent veelal dat de vlucht uit Nederland laat vertrekt en de vlucht vanaf jouw bestemming vroeg vertrekt.
Minimum aantal deelnemers
Veel van onze reizen zijn gebaseerd op een minimum aantal deelnemers. Onder dit aantal kunnen de reizen niet uitgevoerd worden. Is dit van toepassing, dan staat dit aangegeven bij de desbetreffende reis. Staat er geen melding, dan is er geen minimum aantal deelnemers voor uitvoering van de reis. Wordt het minimum aantal niet behaald, dan behouden wij ons het recht voor om uiterlijk 14 dagen voor vertrek de reis te annuleren. Tenzij anders bij de betreffende reis wordt vermeld. Bij de berekening van de opzegtermijn wordt de aanvangsdatum van de reis als uitgangspunt genomen. Bij een annulering wegens onvoldoende deelname worden alternatieve reizen aangeboden of alternatieve reisdata met de daarbij geldende reissom van de alternatieven op dat moment. Het kan voorkomen dat de alternatieve reizen worden uitgevoerd in samenwerking met andere touroperators. Als de reiziger het alternatief afwijst, hebben wij het recht de overeenkomst met onmiddellijke ingang op te zeggen. Wordt een reis toch uitgevoerd, ondanks dat het gewenste aantal deelnemers niet bereikt is, dan kan dit consequenties hebben met betrekking tot ondermeer het vervoer en de begeleiding van de reis. Een reis kan dan in sommige gevallen worden uitgevoerd met een kleinere bus/minivan en/of wordt begeleid door reisleiding die de Nederlandse taal niet eigen is.
Reisbescheiden
Tickets worden ca. 2 weken voor vertrek per e-mail verzonden. Deze tickets zijn ter bevestiging van de vluchttijden. Bij last minute reserveringen of wanneer het definitieve vluchtschema nog niet bekend is, worden de tickets korter voor vertrek per e-mail verzonden.
Cruises
Je ontvangt ca. 2 weken voor vertrek een reisinformatiebrief. Hierin staat alle belangrijke informatie voor jouw reis. De cruisevouchers komen uiterlijk 24 uur voor vertrek. Veelal is het vereist online in te checken bij de rederij voordat de cruisevouchers verstrekt kunnen worden. Meer informatie hierover tref je in jouw reisinformatiebrief.
Formule 1 reizen
Je ontvangt ca. 2 weken voor vertrek een reisinformatiebrief. Hierin staat alle belangrijke informatie voor jouw reis. Indien het verblijfshotel niet bekend is bij boeken, staat de naam van de accommodatie in de reisinformatiebrief. Voor het circuit ontvang je aparte kaarten. Deze worden 1 à 2 dagen voor vertrek verstuurd.
Zonvakanties
Je ontvangt van ons twee e-mails. De eerste e-mail bevat jouw vliegtickets (2 tickets per persoon: de eerste vluchtcoupon is voor de heenreis en de tweede coupon voor de terugreis). De tweede e-mail bevat jouw accommodatievoucher(s) en eventueel een parkeervoucher en/of autohuurvoucher. De optioneel geboekte (privé)transfers en excursies worden op de factuur vermeld. Je dient alle tickets, vouchers en de factuur uit te printen en mee op reis te nemen (in zwart/wit of in kleur geprint).
Online inchecken
De meeste luchtvaartmaatschappijen bieden de mogelijkheid om online in te checken.
Corendon (Dutch) Airlines
Indien je vliegt met Corendon (Dutch) Airlines kun je vanaf 48 uur tot 5 uur voor vertrek online inchecken en jouw boardingpass uitprinten via de website www.fly.corendon.com. Het is helaas niet mogelijk om online in te checken voor vluchten met een tussenlanding (VIA VLUCHTEN).
Transavia
Bij Transavia kun je vanaf 30 uur tot 4 uur voor vertrek online inchecken met jouw 7-cijferig reserveringsnummer van Stip Reizen. Voor online inchecken bij Transavia klik hier.
KLM
Indien je vliegt met KLM, ontvang je na boeking jouw KLM boekingscodes zodra deze bij ons bekend zijn. Per boeking ontvang je één code voor de heenvlucht en één code voor de terugvlucht. Met deze code kun je online inchecken vanaf 30 uur tot 1 uur voor vertrek.
Voor online inchecken bij KLM klik hier.
Turkish Airlines
Als je met Turkish Airlines vliegt, kun je vanaf 24 uur voor vertrek online inchecken met je reserveringscodes die op de factuur staan.
Emirates
Als je met Emirates vliegt, kun je 48 uur voor vertrek online inchecken. Mocht de check-in niet lukken dan kan dit komen omdat je met jonge kinderen reist. In dit geval ben je namelijk verplicht de check-in via het grondpersoneel te laten uitvoeren.
Overige maatschappijen
Let op: voor vluchten met andere luchtvaartmaatschappijen zoals bijvoorbeeld Vueling, TAP en ITA Airways, is het niet mogelijk om vooraf online in te checken tenzij anders in de reisinformatiebrief wordt vermeld.
Stoel reserveren
Corendon (Dutch) Airlines
Op elke Corendon vlucht is het mogelijk vooraf een stoelreservering te maken (vanaf 6 weken tot 5 uur voor vertrek) via de website www.fly.corendon.com.
Indien er vooraf geen stoel wordt gereserveerd, wordt er automatisch een stoel toegewezen. Op de luchthaven kan dit niet meer gewijzigd worden. Dit geldt voor alle CD-vluchten, XC-vluchten en XR-vluchten vertrekkend vanaf Amsterdam.
Voor sommige vluchten met een tussenlanding (VIA VLUCHTEN) is het helaas niet altijd mogelijk om online stoelen te reserveren.
Transavia
Bij Transavia kun je vanaf 4 weken tot 30 uur voor vertrek tegen betaling je stoel reserveren met jouw 7-cijferig reserveringsnummer van Stip Reizen. Stoel reserveren? klik hier.
KLM
Wanneer je met KLM vliegt, ontvang je na boeking jouw KLM boekingscodes die je terug kunt vinden in jouw Mijn Stip Reizen account. Met deze code kun je direct tegen betaling een stoelnummer reserveren of wijzigen voor zowel jouw heen- als terugvlucht. Ga naar de website van KLM en kies voor "Mijn reis" en "Met mijn boekingscode". Indien het je niet lukt om een stoelnummer online te reserveren, betekent dit dat KLM de nog beschikbare zitplaatsen uitsluitend nog tijdens de online check-in (vanaf 30 uur voor vertrek) of daarna op de luchthaven vrijgeeft.
Wanneer je een upgrade wenst naar Economy Comfort, met meer beenruimte en een verder naar achteren verstelbare stoelleuning, dan kun je dit direct boeken via de KLM website met jouw KLM boekingscode.
Turkish Airlines
Vlieg je met Turkish Airlines, dan ontvang je 1 week voor vertrek je boekingscode. Hiermee kun je vanaf 1 week tot 24 uur voor vertrek voor je heen- en terugvlucht tegen betaling een stoelnummer reserveren. Ga naar de website van Turkish Airlines en kies voor ‘Check-In/Manage booking’. Wanneer het je niet lukt om in te loggen, dan kan dit komen doordat er meerdere passagiers met dezelfde voor-/achternaam op de vlucht zitten. Het is dan alleen mogelijk om op de luchthaven een stoelvoorkeur door te geven en in te checken. Wanneer je met kinderen reist, kun je deze alléén op de luchthaven inchecken. Vanwege veiligheidsoverwegingen is dit helaas online niet mogelijk.
Emirates
Reis je met Emirates naar Dubai, dan onvang je 1 week voor vertrek een nieuwe boekingsbevestiging. Deze is voorzien van de boekingscode van Emirates. Met de boekingscode kun je tegen betaling stoelen reserveren via de website van Emirates. De premium economy is nog niet beschikbaar op de route Amsterdam – Dubai v.v.
Let op: vlieg je met een andere maatschappij zoals bijv. Vueling, TAP en ITA Airways, dan is het helaas niet mogelijk om vooraf stoelen te reserveren. Tenzij in de reisinformatiebrief anders wordt vermeld.
Bagage
Vliegreis
Voor hand- en/of ruimbagage op de door jou geboekte vlucht, zijn de algemene voorwaarden van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij van toepassing. Let op: voor veel vluchten geldt dat je moet bijbetalen wanneer je met meer bagage reist dan uitsluitend jouw handbagage (maximaal 1 stuk per persoon). Voor “overbagage” kun je worden gevraagd te betalen. Voor een overzicht van de bagageregels en toegestane bagage verwijzen wij je op de website naar de pagina van de door jou geboekte reis en naar www.stipreizen.nl/bagage
Als reiziger ben je verplicht je naam, woonplaats en vakantieadres zowel aan de binnen- als de buitenkant van jouw bagage te vermelden. Komt jouw bagage niet of beschadigd aan, dan moet er op de luchthaven voor het verlaten van het douanegebied een PIR-rapport worden opgemaakt. Je hebt hiervoor je instapkaart en het claimticket van jouw bagage nodig. Neem kostbare en kwetsbare artikelen (denk aan camera’s, laptops, tablets en juwelen) en medicijnen voor de duur van de reis, altijd als handbagage mee.
Touringcar
Je mag per persoon 1 koffer van maximaal 20 kg en 1 stuk handbagage meenemen. Wij raden je aan om bagage ’s nachts uit de bus te halen. Het (onbeheerd) achterlaten van bagage in de bus, ongeacht het tijdstip van de dag, gebeurt altijd op eigen risico.
Cruises
Het voordeel van een cruise is o.a. dat je geen bagagebeperking hebt. Dit geldt wanneer je op eigen gelegenheid naar de haven reist. Vlieg je naar de vertrekhaven, dan gelden de bagageregels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.
Zwangerschap, baby’s en kinderen
Zwangerschap
Ben je zwanger tijdens een vlucht of bij verblijf aan boord van een (cruise)schip, dan gelden verschillende voorwaarden. Vraag naar deze voorwaarden bij boeking of kijk voor de regels die van toepassing zijn aan boord van een cruiseschip bij de cruise-informatie op de website. De regels zijn strikt en je kunt eventueel worden geweigerd. Een zwangerschap dient gemeld te worden bij boeking. Bij in gebreke blijven, kan worden overgegaan tot uitsluiting van deelname en vindt geen restitutie van de reissom plaats. Eventuele meerkosten die ter plaatse ontstaan zijn voor eigen rekening.
Onderstaande is alleen van toepassing op een zonvakantie, niet op een Cruisereis of Formule 1 reis.
Kinderkorting
Kinderkorting is over het algemeen alleen van toepassing op één kind, bij verblijf in een 2-persoonskamer met een extra bed, tezamen met twee volbetalende gasten. De leeftijden waarop de kinderkorting en vaste kinderprijs van toepassing zijn, staan vermeld bij de verschillende hotels. Indien je een familiekamer of een quadkamer boekt, is de kinderkorting automatisch verwerkt in de kamerprijs. De kinderkortingen worden op onze website niet specifiek vermeld in de prijsopbouw, maar zijn in jouw reissom verwerkt. De reissom per persoon is jouw totale reissom gedeeld door het aantal reizigers, ongeacht de leeftijd.
Baby's
Baby's betalen alleen € 40,- administratiekosten, zij hebben geen bagagevrijdom en geen recht op een eigen zitplaats in het vliegtuig.
Babybed
Reis je met een baby, dan proberen wij een babybedje voor je te reserveren. Wij geven dit op als preferentie. Het aantal bedjes is echter beperkt, waardoor wij het niet 100% kunnen garanderen. In een dergelijk geval zal de baby bij de ouders in bed slapen. Ook kan het zijn dat de ruimte te beperkt is om een babybed bij te plaatsen. Houd er rekening mee dat kinderbedjes tegen betaling kunnen zijn. Eventuele kosten voor het kinderbedje moeten altijd ter plaatse aan de accommodatieverschaffer worden betaald.
Buggy en kinderwagen
Het is mogelijk om gratis óf 1 buggy óf 1 kinderwagen per kind mee te nemen tijdens de vlucht. Daarnaast mag je het hoognodige aan luiers, voeding etc. meenemen. Een lichtgewicht buggy die inklapbaar is, mag meegenomen worden tot aan de gate. Alle overige (niet inklapbare) buggy's en kinderwagens kun je gratis bij de check-in balie als ruimbagage inchecken. Als je kinderwagen uit 2 delen bestaat, check je de kinderwagen in zijn geheel in. Alleen als één van de delen een opklikbaar (auto)kinderzitje/maxi cosi van maximaal 7 kg is, mag je het (auto)kinderzitje/maxi cosi meenemen tot aan de gate. Je checkt dan alleen het onderstel in. Bij aankomst op de luchthaven ontvang je de kinderwagen, buggy of maxi cosi bij de bagageband voor afwijkende bagage. Let op: je krijgt deze dus niet bij de gate.
Meereizend kind met afwijkende achternaam
Gaat een kind onder de 18 jaar mee op reis dat een andere achternaam heeft dan de ouder waarmee het reist, dan is het noodzakelijk dat het kind een ondertekende verklaring bij zich heeft (in het Engels) waarin staat dat de achterblijvende ouder (die deze achternaam draagt) of voogd toestemming geeft voor de reis. Ook ieder minderjarig kind dat naar het buitenland reist en niet vergezeld wordt door zijn ouders (of voogd), moet toestemming hebben van de beide ouders, dan wel de ouder die het gezag over het kind heeft. Om problemen te voorkomen wordt geadviseerd dat de ouder die alleen met de kind(eren) reist of waarvan de kind(eren) als minderjarige (met een andere minderjarige) reist een formulier in te vullen dat je op de website van de Rijksoverheid, klik hier voor de juiste formulieren.
Reissom
De gepubliceerde basisreissom geldt per persoon en is, tenzij uitdrukkelijk anders vermeld, gebaseerd op een tweepersoonsbezetting. Wij behouden ons het recht voor de reissom te wijzigen, indien wijzigingen in de vervoerskosten (bijvoorbeeld brandstoftoeslagen), verschuldigde heffingen en toepasselijke wisselkoersen daartoe aanleiding geven. Bij extra ingezette vluchten kan het voorkomen dat een toeslag berekend moet worden. Verhogingen van de kosten zullen zonder opslag worden doorberekend.
Reserveringsbijdrage
De reserveringsbijdrage bedragen €37,50 per boeking. Indien er sprake is van een afwijkende reserveringsbijdrage staat dit expliciet bij de reis vermeld.
Brandstofheffing, -toeslagen
Wij hebben het recht om conform de ANVR-reizigersvoorwaarden de reissom te verhogen in verband met wijzigingen in de vervoerskosten (met inbegrip van brandstofkosten), de verschuldigde belastingen of heffingen. Voor meer details verwijzen wij je naar de ANVR-reizigersvoorwaarden.
Prijsverschillen
Als gevolg van het “Fluid Pricing” concept kan het voorkomen dat deelnemers voor dezelfde reis verschillende reissommen hebben betaald. Deze verschillen ontstaan door wijzigingen in prijzen als gevolg van bezetting van een accommodatie/reis of tijdstip van boeking t.o.v. de reisdatum. Op de website staan de actuele prijzen vermeld. Wij zijn nooit verplicht het verschil in reissommen te restitueren.
Betalingsinformatie
Bij vertrek buiten 6 weken, vragen wij je direct een aanbetaling te voldoen. Het aanbetalingsbedrag bestaat uit 35% van de basisreissom plus de volledige kosten (100%) van de bijdrage aan het Calamiteitenfonds, de reserveringskosten en eventuele extra's die je los bijboekt. Onder extra's vallen onder andere: parking, transfer, autohuur, verzekeringen, bagage en excursies. Je hebt uiteraard de mogelijkheid om een hoger bedrag aan te betalen. Het restbedrag kun je tot uiterlijk 6 weken vóór vertrek voldoen. Bij niet tijdig betalen vervalt het recht om aanspraak te kunnen maken op de annuleringsverzekering, de premie dient echter wel alsnog voldaan te worden. Bij boekingen met vertrek binnen 6 weken, dient de volledige reissom plus de premies van eventuele afgesloten verzekeringen direct voldaan te worden.
Indien je binnen 1 week voor vertrek een reis boekt, ben je verplicht om direct het gehele bedrag via onze website over te maken. Je hebt direct na boeking 1 uur de tijd om de reissom te betalen, anders wordt de boeking geannuleerd.
Wij adviseren je om de betaling via onze website te voldoen. Je kunt hiervoor gebruikmaken van de volgende link: Mijn Stipreizen Betalingen kunnen zowel online (via iDEAL of creditcard) als via een reguliere bankoverschrijving worden gedaan: Mijn Stipreizen
iDEAL: gratis
Mastercard: gratis
Visa: gratis
Indien je jouw boeking betaalt door middel van een creditcard, wordt direct door ons het bedrag geïncasseerd op jouw creditcard. De datum van de daadwerkelijke afschrijving van het bedrag is afhankelijk van jouw creditcardmaatschappij.
Reisdocumenten & Gezondheid
Voor informatie met betrekking tot reisdocumenten en gezondheid (paspoort, identiteitskaart, visum, vaccinaties) verwijzen wij je naar reisdocumenten en gezondheid.
Medische voorschriften
Wanneer je een cruise reis hebt geboekt en er sprake is van medische zaken waar de rederij van op de hoogte dient te zijn, moet een een Special Needs Formulier ingevuld worden. Dit geldt voor de volgende reizigers; Rollator- en rolstoelgebruikers en dialysepatiënten, gebruikers van bederfelijke medicijnen en extra zuurstofvoorzieningen maar ook speciale diëten. Je kunt het Special Needs Formulier opvragen bij ons Contact Center. Indien je met de Holland America Line reist kun je dit zelf bij de rederij doorgeven.
De accommodatie
Onderstaande is van toepassing op zonvakanties.
Opening en sluiting accommodatie
De openings- en sluitingsdata van een accommodatie worden ca. één jaar van tevoren bepaald. Helaas komt het wel eens voor dat de accommodatieverschaffer vanwege een te lage bezetting van de accommodatie deze openings- en sluitingsdata wijzigt. Als dit het geval is bieden wij je, zodra deze wijziging bij ons bekend is, een gelijkwaardig alternatief aan.
Aankomst en vertrek
Er is een aantal internationaal geldende regels betreffende het beschikbaar stellen van jouw kamer. Over het algemeen is de kamer op de dag van aankomst tussen 14:00 en 16:00 uur beschikbaar. In het hoogseizoen kan dit in uitzonderlijke gevallen iets uitlopen. De door jou geboekte verzorging geldt vanaf het moment van inchecken (na 14:00 uur op de dag van aankomst) tot het moment van uitchecken, ongeacht jouw vluchttijden.
Wanneer je op de dag van aankomst vóór de check-in tijd aankomt, kan de accommodatie een vergoeding vragen voor het gebruik van bepaalde faciliteiten en het nuttigen van consumpties. Denk hierbij aan een vergoeding voor een ontbijt, lunch en drankjes. Als je later dan de gangbare openingstijden van de restaurants en/of bars aankomt, is de accommodatie niet verplicht maaltijden of drankjes te serveren. Ook kan het zijn dat de bars en/of restaurants al gesloten zijn. Houd hier rekening mee.
Op de dag van vertrek dien je de kamer tussen 10:00 en 12:00 uur te verlaten en uit te checken. Op dit tijdstip vervalt ook het recht op eventuele maaltijden en drankjes. De exacte check-out tijd kun je bij het hotel navragen. De accommodatieverschaffer mag een bijdrage vragen voor het gebruik van faciliteiten en consumpties nadat je bent uitgecheckt. Na het uitchecken bieden veel accommodaties de mogelijkheid om jouw bagage in een daarvoor aangewezen ruimte of bij de receptie neer te zetten. Bij de receptie kun je informeren naar de mogelijkheden van een late check out. Hier kunnen kosten aan verbonden zijn en is alleen mogelijk als er kamers beschikbaar zijn.
Openingstijden bars en restaurants
Een accommodatieverschaffer bepaalt zelf de openingstijden van de eet- en drinkgelegenheden. Het kan zijn dat een bar of restaurant gesloten is buiten de All Inclusive tijden. Het is dan niet mogelijk tegen betaling consumpties te verkrijgen. Hier heeft Stip Reizen geen invloed op.
Verzorging
Verblijf je op basis van logies (LG), dan houdt dit in dat alleen de overnachtingen zijn inbegrepen. Dit is dus exclusief maaltijden en drankjes.
Verblijf je op basis van logies & ontbijt (LO), dan houdt dit in dat zowel de overnachtingen als het ontbijt zijn inbegrepen bij jouw reissom. Het ontbijt is meestal in buffetvorm. Het is mogelijk dat voor bepaalde extra’s zoals eieren en vers geperste vruchtensappen bijbetaald moet worden. Alle drankjes zijn exclusief.
Verblijf je op basis van halfpension (HP), dan houdt dit in dat jouw overnachtingen, ontbijt en diner zijn inbegrepen bij jouw reissom. Het diner is over het algemeen in buffetvorm maar kan in bijvoorbeeld rustige periodes worden vervangen door een setmenu. Alle drankjes zijn exclusief.
Verblijf je op basis van volpension (VP), dan houdt dit in dat jouw overnachtingen, ontbijt, lunch & diner zijn inbegrepen bij jouw reissom. De lunch en het diner zijn over het algemeen in buffetvorm maar kan in bijvoorbeeld rustige periodes worden vervangen door een setmenu. Alle drankjes zijn exclusief.
Verblijf je op basis van All Inclusive (AI) of Ultra All Inclusive (UAI), dan houdt dit in dat gedurende de gehele dag (op vastgestelde tijden) eten & drinken is inbegrepen.
All Inclusive en Ultra All Inclusive
De All Inclusive of Ultra All Inclusive formule verschilt per accommodatie. Er is geen eenduidige internationale regeling: voor de juiste informatie verwijzen wij je dan ook naar de informatie zoals op onze website vermeld bij de desbetreffende accommodatie. De beschrijving wordt accuraat opgesteld en bijgehouden, waarbij wij echter, voor wat betreft de uitvoering, afhankelijk zijn van de accommodatieverschaffer. Van eventuele tussentijdse wijzigingen in de formule zullen wij je op de hoogte stellen, voor zover wij door de accommodatiehouder op de hoogte worden gesteld.
In de regel worden het ontbijt, lunch en diner in open buffetvorm geserveerd. Afhankelijk van het aantal gasten kan het hotel ervoor kiezen om gebruik te maken van plate service. Sommige hotels bieden de mogelijkheid om à la carte te eten. De opening van de à-la-carterestaurants is vaak afhankelijk van de bezetting in het hotel en, bij buitenlocaties, afhankelijk van het weer. De geserveerde maaltijden kunnen gelijk zijn aan de maaltijden die bij het buffet worden aangeboden, met dat verschil dat je aan tafel bediend wordt. Een hotel kan er voor kiezen diverse keukens te serveren in één ruimte. Het eten en drinken in het à-la-carterestaurant kan tegen betaling zijn. Wil je dineren in een à-la-carterestaurant dan dien je van tevoren te reserveren (op basis van beschikbaarheid). Indien het door de grote populariteit niet lukt om een reservering te maken in een à-la-carterestaurant, zijn hier geen rechten aan te ontlenen. Het aantal keren dat je van een à-la-carterestaurant gebruik mag maken kan variëren per hotel.
De All Inclusive formule is van toepassing op de door het hotel vastgestelde tijden en locaties. Het kan voorkomen dat niet elke bar en elk restaurant binnen de formule valt. Al het eten en drinken dat genuttigd wordt buiten de All Inclusive tijden/formule dien je voor te betalen. Het kan zijn dat je niet tevreden bent over de smaak of de keuze van de maaltijden. Smaak en beleving van maaltijden zijn subjectief. Stip Reizen kan hier dan ook geen oordeel over geven. Eventuele klachten hierover zullen dan ook niet in behandeling worden genomen.
Volgens een internationaal geldende regel, die ook in Nederland geldt, is het niet toegestaan om etenswaren en drank van buitenaf mee te nemen in de accommodatie. In voorkomende gevallen is het hotel gerechtigd kosten hiervoor aan de reiziger in rekening te brengen als ware de etenswaren en drank in het hotel aangeschaft.
Niet elk hotel biedt de mogelijkheid om buiten de aangegeven All Inclusive tijden iets te nuttigen, ook niet tegen betaling. Een hotel kan zelf bepalen wanneer bars en eetgelegenheden dicht gaan. Hier heeft Stip Reizen geen invloed op.
Kerst & Nieuwjaarstoeslag
Diverse hotels berekenen tijdens kerst en nieuwjaar een toeslag. De kerst- en/of nieuwjaarstoeslag is van toepassing op het verblijf in bovengenoemde periode(s). Deze toeslag(en) gelden dus niet voor een kerst-, gala- en/of nieuwjaarsdiner.
In Gambia organiseren de accommodaties tijdens kerst een kerstdiner en op 31 december een nieuwjaarsdiner. Bij het boeken zijn de kersttoeslag en de oud & nieuw toeslag al inbegrepen in de reissom (en worden deze gespecificeerd op de factuur), ongeacht welke verzorging er wordt geboekt. Voor meer informatie en de juiste data kun je ter plaatse terecht bij de accommodatie en/of reisleiding.
Dress code hotels
De meeste hotels kennen een bepaalde dress code. Dit betekent dat er in het algemeen van je wordt verwacht dat je tijdens het diner in gepaste kleding verschijnt. Dit houdt in dat strandkleding niet geaccepteerd wordt en dat van de heren meestal een lange broek wordt verwacht. Tijdens de lunch en het ontbijt zijn kledingvoorschriften veelal informeler. Houd je hier met het kiezen van jouw reisbagage rekening mee.
Boerkini
Elk hotel kent een aantal huisregels met betrekking tot de zwembaden. Zo is het in sommige hotels niet toegestaan om in een boerkini het zwembad te betreden. Dit is een keuze van het hotel waar Stip Reizen geen invloed op heeft. Wil je in een boerkini zwemmen, informeer dan vooraf of het door jouw gekozen hotel dit toestaat. Wij attenderen je erop dat er ook in de hoofdzakelijk islamitische landen hotels zijn die het zwemmen in boerkini niet toestaan.
Kamertypes
Een standaardkamer/2-persoonskamer beschikt over een 2-persoonsbed of twee aparte bedden. Eventueel kun je telefonisch een voorkeur hiervoor aangeven tijdens het boeken, dit is echter geen garantie.
Een Standaard 1-persoonskamer is veelal een standaard 2-persoonskamer voor alleengebruik. De kamer kan soms kleiner of minder gunstig gelegen zijn dan een 2-persoonskamer in hetzelfde gebouw, ondanks de gevraagde toeslag. Enkele accommodaties bieden een echte 1-persoonskamer aan.
Een Standaardkamer + extra bed is een standaard 2-persoonskamer met een extra bijgeplaatst bed. Dit extra bed kan een slaapstoel of -bank, opklap- of logeerbed zijn. Het kan gebeuren dat de loopruimte in de kamer door het extra bed verkleind wordt.
Voordeelkamers/-appartementen zijn vaak gelijk aan de overige kamers/appartementen. In sommige gevallen kunnen deze qua ligging, inrichting, grootte en faciliteiten afwijken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het ontbreken van een balkon/terras, een andere locatie in een bijgebouw en/of het ontbreken van uitzicht. Op sommige bestemmingen zijn de voordeelkamers identiek aan de standaardkamers, maar wordt er door de accommodatieverschaffer voor een beperkt aantal kamers een lagere prijs gerekend. Deze kamers kan Stip Reizen je extra voordelig aanbieden.
Een quadroom of quadkamer is een standaard 2-persoonskamer bestaande uit één ruimte waar twee extra bedden zijn bijgeplaatst. De bedden vanaf het derde bed kunnen opklapbedden, slaapbanken, bedbanken, logeerbedden, stapelbedden of bijzetbedden zijn. Het kan gebeuren dat de loopruimte in de kamer door extra bedden verkleind wordt.
Een familiekamer kan bestaan uit 2 aparte kamers met één ingang, twee naast elkaar gelegen kamers met een tussendeur, één grote ruimte of uit een duplexkamer. De bedden vanaf het derde bed kunnen opklapbedden, slaapbanken, bedbanken, logeerbedden, stapelbedden of bijzetbedden zijn.
Een studio bestaat uit een woon/slaapgedeelte met kitchenette en aparte badkamer.
Een 2-kamerappartement bestaat uit een woon/slaapkamer (veelal met bedbanken), een slaapkamer, open keuken of kitchenette en een badkamer.
Een 3-kamerappartement heeft nog een extra slaapkamer. De inventaris van de keuken/kitchenette is beperkt.
Babybed
Indien je met een baby reist proberen wij een babybedje voor je te reserveren. Wij geven dit op als preferentie. Het aantal bedjes is echter beperkt, waardoor wij een en ander niet 100% kunnen garanderen. In een dergelijk geval zal de baby bij de ouders in bed slapen. Ook kan het zijn dat de ruimte te beperkt is om een babybed bij te plaatsen. Houd er rekening mee dat kinderbedjes tegen betaling kunnen zijn. Eventuele kosten voor het kinderbedje dienen altijd ter plaatse aan de accommodatieverschaffer te worden betaald.
Kamer met (zij)zeezicht
Indien je een kamer met zeezicht boekt, houdt dit niet altijd in dat jouw kamer over frontaal zeezicht beschikt. Ook kamers met een gedeeltelijk zeezicht of zijzeezicht zijn kamers met zeezicht.
Kamer mindervaliden
In de accommodatiebeschrijvingen op onze website maken wij geen melding of de betreffende accommodatie speciale voorzieningen heeft getroffen voor bijvoorbeeld rolstoelgebruikers en mindervaliden. Dat betekent echter niet dat mindervaliden niet welkom zijn. Het is in jouw belang dat je je ervan vergewist of het hotel geschikt voor je is. Uiteraard kunnen wij je hierbij helpen.
Indien je, met het oog op jouw beperkingen, een aangepaste kamer nodig hebt, kunnen wij deze middels een essentie voor je aanvragen. Wij vragen je contact op te nemen met ons Contact Center zodat wij deze aanvraag voor je kunnen indienen. Wanneer je essentie bevestigd wordt, is jouw boeking definitief en wordt een bedrag van €30,- aan essentiekosten in rekening gebracht. Je dient er wel rekening mee te houden dat ieder land een eigen invulling geeft aan het begrip ‘’aangepaste kamer’’ en dat deze kan afwijken van de Nederlandse normen.
Veiligheid
Elk land hanteert eigen veiligheidsvoorschriften. De veiligheidsvoorschriften in buitenlandse hotels kunnen hierdoor afwijken van Europese normen/maatstaven.
Hotelfaciliteiten
Onderstaande is van toepassing op zonvakanties.
Airconditioning
In sommige hotels en appartementen wordt de airconditioning centraal geregeld. Uit milieuoverwegingen wordt de airconditioning over het algemeen alleen in de heetste maanden van het jaar in werking gesteld op de tijden dat de gasten zich over het algemeen op hun kamer bevinden. Men houdt hierbij rekening met de temperatuur en de energiekosten. Wij hebben hier geen enkele invloed op. Het kan voorkomen dat het hotelmanagement een ander idee over de temperatuur heeft dan de gasten.
Soms is er een toeslag verschuldigd voor het gebruik van de airconditioning, die ter plaatse betaald dient te worden. Indien wij hiervan op de hoogte zijn, vermelden wij dit in de accommodatiebeschrijving. Een airconditioning is helaas niet altijd geruisloos en er kan condenswater lekken. Bij appartementen en in familiekamers wordt de airconditioning veelal geplaatst in het slaapgedeelte. Indien niet anders vermeld in de beschrijving, werkt de airconditioning op vastgestelde tijden.
Internet
Steeds meer hotels bieden (gratis) internetfaciliteiten aan. Het kan voorkomen dat het internet, om wat voor een reden dan ook, niet beschikbaar is. De kwaliteit en de snelheid van de internetverbinding kan laag en daardoor beperkt zijn. Internetcafés en -corners zijn veelal voorzien van oudere computers en niet altijd even betrouwbaar. Je dient hier rekening mee te houden en hier zijn geen rechten aan te ontlenen.
TV ontvangst
Veel accommodaties bieden op de kamer een tv aan met satellietontvangst. De kwaliteit en het aanbod van zenders kan nogal verschillen. In sommige gevallen zijn er Nederlands(talig)e zenders te ontvangen. De keuze van het aanbod wordt bepaald door de accommodatieverschaffer. Wij kunnen echter geen aansprakelijkheid aanvaarden voor de kwaliteit en/of het zenderaanbod. Sommige hotels bieden naar keuze en tegen betaling zenders aan die ter plaatse afgerekend dienen te worden. In sommige 2* en 3* hotels en appartementen is geen televisie op de kamer aanwezig. In enkele gevallen kun je dan een televisie huren. Op sommige Spaanse bestemmingen werken TV’s op muntjes.
Animatie & faciliteiten
Bij de informatie van de accommodaties staan op deze website de faciliteiten beschreven. Het kan voorkomen dat in het voor- en/of naseizoen bepaalde faciliteiten niet of beperkt beschikbaar zijn. Dit is afhankelijk van onder andere het weer en de bezetting in de accommodatie. Ook kan het gebeuren dat bepaalde faciliteiten voor kortere of langere tijd gesloten zijn vanwege een defect. De animatieteams van de meeste accommodaties zijn meestal samengesteld uit mensen uit diverse landen. Zij spreken over het algemeen geen Nederlands.
Faciliteiten aangeboden door derden vallen niet onder de verantwoordelijkheid van Stip Reizen of de accommodatie. Je kunt hierbij denken aan winkeltjes, watersporten of een wellness center. In de meeste gevallen worden deze gepacht door externe partijen. Ook kunnen zij zonder aankondiging vooraf besluiten het aanbod van hun diensten te staken in het hotel waar je verblijft.
Wisseling linnengoed
Afhankelijk van de geboekte accommodatie wordt het bedlinnen 1 tot 2 keer per week verschoond. Indien het bedlinnen maar één keer per week verschoond wordt, gebeurt dit aan het einde van een week. Als je dus één week in jouw accommodatie verblijft wordt het bedlinnen gedurende de week niet verschoond. In de 2* en 3* hotels en in de appartementen wordt over het algemeen 1 keer per week het bedlinnen verschoond. Handdoeken worden meestal 2 tot 3 maal per week verschoond. Problemen met betrekking tot het verschonen van het linnengoed dien je ter plaatse kenbaar te maken bij de receptie of de reisleiding. Bij terugkomst van jouw vakantie kunnen wij hier namelijk niets meer aan doen.
Schoonmaak
Bij hotels wordt er over het algemeen dagelijks schoongemaakt. Echter in de 2* en 3* hotels kan de frequentie lager liggen. Bij appartementen wordt er over het algemeen 2 keer per week schoongemaakt. De normen op het gebied van schoonmaak kunnen in het buitenland anders zijn dan je gewend bent in Nederland. Verwacht geen grote schoonmaak tijdens jouw verblijf. Problemen met betrekking tot de schoonmaak dien je ter plaatse kenbaar te maken bij de receptie of de reisleiding. Bij terugkomst van jouw vakantie kunnen wij hier namelijk niets meer aan doen.
Water en elektriciteit
Water en elektriciteit in de landen rond de Middellandse Zee en de landen in Afrika, Azië, de Caraïben en Zuid-Amerika zijn, zeker in het hoogseizoen, schaars. Door de grote stroom toeristen is het van groot belang dat er zuinig met water omgesprongen wordt. Vanwege de schaarste van water kan het zijn dat het bad in de badkamer niet voorzien is van een badstop. Voor het warme water wordt in de meeste landen gebruik gemaakt van de elektriciteit van zonnecollectoren. Een zeer milieuvriendelijke vorm van energie. Zolang de zon schijnt, wordt het water voldoende verwarmd. Bij minder goed weer kan de warmwatervoorziening in het gedrang komen. De continuïteit van de levering van water en stroom is in mediterrane landen niet altijd van hetzelfde niveau zoals wij dat in Nederland gewend zijn. Er treden vaker storingen op en de oorzaak hiervan ligt veelal bij de autoriteiten. Voor eventuele hieruit voortvloeiende kosten en ongemakken aanvaarden noch de accommodatieverschaffer noch Stip Reizen aansprakelijkheid.
Mogelijke overlast
Ongedierte
In de landen die wij aanbieden kunnen andere insecten en dieren voorkomen dan wij in Nederland gewend zijn. Door het warme klimaat gedijen bepaalde insecten goed. Dieren als kakkerlakken, spinnen, mieren en zandvlooien zijn geen teken van onvoldoende hygiëne, maar zijn standaard inheemse diersoorten. Zorg ervoor dat er geen etensresten in jouw kamer achterblijven want dit trekt ongedierte aan. Indien je last van ongedierte hebt, kun je contact opnemen met de accommodatieverschaffer of zelf verdelgingsmiddelen aanschaffen.
Reparaties
Veelal worden technische installaties zoals bijvoorbeeld airconditioning, liften en pompinstallaties, geïmporteerd. Bij een defect zijn reserveonderdelen niet altijd voorhanden. Een reparatie kan daardoor soms langer op zich laten wachten. Dit soort omstandigheden zijn voor geen enkele touroperator vooraf in te calculeren. Wij vragen dan ook om jouw begrip. Voor schade die voortvloeit uit dergelijke storingen kan Stip Reizen niet aansprakelijk gesteld worden.
Overlast
Zowel accommodatieverschaffers als Stip Reizen hebben het recht om gasten die ernstige overlast veroorzaken, na waarschuwing, de toegang tot de accommodatie te ontzeggen of uit te sluiten van verdere deelname aan de reis. Gasten die voor overlast zorgen, hebben geen recht op restitutie van (een deel van) de reissom. Voor eventueel wangedrag en overlast die andere gasten veroorzaken kunnen wij niet aansprakelijk worden gesteld.
Geluidsoverlast
De geluidsnormen in het buitenland wijken af van de Nederlandse normen. Er wordt hier minder nauw gekeken naar decibellen. Ook de levensstijl van de bevolking van jouw vakantiebestemming wijkt af, hetgeen jouw bestemming kleur geeft. Men leeft voornamelijk buiten en tot in de late uurtjes, waardoor absolute stilte na middernacht zelden voorkomt. Indien je hier gevoelig voor bent, raden wij je aan een accommodatie uit te kiezen zonder discotheek, poolbar of uitgebreide animatie. Ook de ligging kan van invloed zijn op de geluidsoverlast. Een centraal gelegen hotel heeft over het algemeen meer last van verkeer en horecagelegenheden in de buurt. Indien de geluidsoverlast door een bron buiten het hotel wordt veroorzaakt, kan noch het hotel, noch Stip Reizen hier iets aan doen, hoe vervelend ook. Ook aan luidruchtig gedrag van medegasten kunnen wij als jouw touroperator weinig veranderen.
Diensten van derden
Diensten van derden zijn diensten waarvoor Stip Reizen niet aansprakelijk gesteld kan worden. Onder dergelijke diensten vallen onder andere ter plaatse ingekochte excursies en aangekochte goederen. Ook de prijsvorming van de extra services in de accommodaties valt hieronder. De aansprakelijkheid hiervoor ligt bij respectievelijk de excursieaanbieder, winkelier en de accommodatieverschaffer.
Overige informatie
Transfers
Bij sommige reizen zijn de transfers van/naar het vliegveld inbegrepen. Op onze website bij de beschrijving van de reis staat aangegeven of de transfer inbegrepen is. Bij zonvakanties is de transfer niet inbegrepen en kan tegen bijbetaling geboekt worden. Tijdens de transfer ben je zelf verantwoordelijk voor het in- en uitladen van je bagage.
Accommodatieclassificatie
Wij streven naar een zo groot mogelijke objectieve weergave van de informatie in al onze publicaties. Wij gebruiken in bijna al onze uitingen de accommodatieclassificatie zoals die is vastgesteld door het Ministerie van Toerisme dan wel de bevoegde gemeentelijke autoriteiten van de bestemming. Als touroperator hebben wij geen enkele invloed op de toekenning van het aantal sterren. Wij willen je derhalve vragen bij de verwachtingen van het hotel rekening te houden met de prijs-/kwaliteitverhouding van de door jouw geboekte reis.
Hutnummers
De hutindelingen worden gemaakt door de rederijen en hutnummers worden op het cruisevoucher vermeld. Onze organisatie heeft hier geen enkele invloed op. Rederijen hebben het recht reeds toegewezen hutnummers te wijzigen. Bij een zogenaamde garantiehut garandeert de rederij verblijf in een hut van de categorie als vermeld op de boekingsbevestiging, dan wel een hogere categorie.
Inchecken en uitchecken
Doorgaans kun je vanaf 15.00 uur inchecken, tenzij anders in de reisbescheiden is vermeld. Het is een internationale regel dat hotelkamers, appartementen en/of hutten op de dag van vertrek tussen 10.00 uur en 12.00 uur moeten worden vrijgemaakt, tenzij anders in de reisbescheiden is vermeld of ter plaatse door de accommodatieverschaffer/rederij is aangegeven. Op dit tijdstip vervalt ook het recht op eventuele verzorging qua eten en drinken. Bij de receptie kun je informeren naar de mogelijkheden van een late check out. Hier kunnen kosten aan verbonden zijn en is alleen mogelijk als er kamers beschikbaar zijn. Bij cruises is deze mogelijkheid er doorgaans niet en moet je je houden aan de ontschepingsprocedure van de rederij.
Faciliteiten/Verzorging
Tijdens de winterperiode (1 november t/m +/- 31 maart) en in het voor/naseizoen (doorgaans de periode april tot half mei en oktober) kan het voorkomen dat bepaalde faciliteiten en/of diensten zoals animatie of entertainment niet beschikbaar of beperkt beschikbaar zijn. Een accommodatie kan en mag ertoe besluiten bepaalde faciliteiten, (onderdelen van) de animatie en het entertainmentprogramma geen doorgang te laten vinden vanwege het laagseizoen of omdat bijvoorbeeld de bezetting te laag is, wegens onderhoud of door weeromstandigheden. Enkele voorbeelden hiervan zijn thema-avonden, buitenfaciliteiten, zwembaden, wellnessfaciliteiten, miniclub, a la carte restaurants en strandfaciliteiten. Ook kan het voorkomen dat buiten het hoogseizoen om, door de lage bezetting, de maaltijden niet in buffetvorm worden geserveerd. Stip Reizen heeft hier geen invloed op en kan hier niet verantwoordelijk voor worden gehouden. Ook vindt er soms in accommodaties die het hele jaar geopend zijn onderhoud plaats. Tijdens het onderhoud kan er tijdelijk geen gebruik worden gemaakt van een bepaalde faciliteiten of diensten. Periodiek onderhoud komt in de meeste gevallen de veiligheid en de hygiëne ten goede. Een accommodatie kan in bepaalde periodes een vergoeding vragen voor diensten en faciliteiten.
Beeldmateriaal
De gepubliceerde beelden geven slechts een indruk van de accommodatie of omgeving. Niet iedere accommodatie/kamer/hut is hetzelfde qua afmeting, inrichting en uitzicht. Hierdoor kan het voorkomen dat de ter plaatse verkregen kamer/hut afwijkt van de gepubliceerde beelden.
Veiligheid
Elk land hanteert eigen veiligheidsvoorschriften. De veiligheidsvoorschriften in buitenlandse hotels kunnen hierdoor afwijken van Europese normen/maatstaven.
Huisdieren
Huisdieren zijn vaak niet toegestaan. Indien toegestaan dan zijn een Europees dierenpaspoort, naast een eventuele chip of inentingen verplicht. Vraag je hiernaar bij je dierenarts. De kosten van het verblijf van je huisdier moeten ter plaatse betaald worden. Wanneer je wilt weten of het mogelijk is om jouw huisdier mee op reis te nemen kun je hiernaar informeren op ons Contact Center.
Bouw- en onderhoudswerkzaamheden
Bouwactiviteiten worden veelal ontplooid door plaatselijke overheden, andere accommodatieverschaffers of bouwbedrijven. Met deze initiatiefnemers heeft Stip Reizen geen contact en ook geen contracten. Daarom kunnen wij op deze bouwactiviteiten geen enkele invloed uitoefenen. Het kan dus voorkomen dat je ter plaatse enige bouwoverlast van derden kunt ondervinden. Met name in het voor- en naseizoen kan het voorkomen dat er in en rondom het hotel bouwwerkzaamheden plaatsvinden. Voor eventuele kosten en ongemakken hieruit voortvloeiend aanvaarden wij geen aansprakelijkheid.
Excursies en activiteiten
Eventueel genoemde lokaal aangeboden excursies of activiteiten vallen buiten de invloedsfeer van onze organisatie. Plaatselijke agenten/rederijen zijn aansprakelijk en verantwoordelijk voor de uitvoering van excursies of activiteiten. Lokale excursies en activiteiten zijn altijd onder voorbehoud van voldoende deelname en afhankelijk van seizoensinvloeden uitvoerbaar, maar kunnen ook vanwege een andere reden worden geannuleerd. Wij aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor ter plaatse geboekte excursies of activiteiten.
Programmawijzigingen
Wij behouden ons het recht voor om inhoudelijke programma’s vanwege reistechnische redenen te wijzigen. De vermelde afstanden/reisduren zijn afhankelijk van lokale omstandigheden.
Fooien en fooienpot groepsreizen
Het geven van fooien op een vakantiebestemming is een normaal gebruik en wordt zelfs verwacht of is verplicht. Op verzoek van veel reizigers en in overleg met onze lokale agent wordt ter plaatse voor de groepsrondreizen een fooienpot voorgesteld. De hoogte van de fooienpot, gebaseerd op een normale richtlijn, niet te hoog en niet te laag, is o.a. afhankelijk van de duur van je reis, het aantal hotels waar je verblijft, het aantal nachten dat je in de hotels verblijft en het aantal dagen dat je in de bus of trein zit. Deze fooienpot wordt gebruikt voor diegenen, die je vakantie een onvergetelijke invulling geven zoals de chauffeur en de busboy, de bellboys en kamermeisjes van de hotels, de reisleider en de lokale gids(en) en de bediening in de restaurants. Het staat je uiteraard vrij om hieraan deel te nemen of in voorkomende gevallen nog een extra blijk van waardering te geven. Bij cruises gelden verschillende voorwaarden die onder meer afhankelijk zijn van rederij, route, leeftijd en reisduur. Uitvoerige informatie staat bij de betreffende cruise op de website.
Autohuur ter plaatse
Bij een fly-drive of de huur van een auto, dient de hoofdbestuurder de borgsom voor de auto te voldoen met zijn/haar creditcard. Vaak worden er voorwaarden gesteld m.b.t. de leeftijd van de hoofdbestuurder en het aantal jaren dat de hoofdbestuurder in het bezit dient te zijn van een rijbewijs. Deze voorwaarden verschillen per land.
´s Lands wijs, ´s lands eer
Een vakantie in het buitenland betekent andere mensen, gewoontes, cultuur, eten, transport, infrastructuur, verblijf en een ander klimaat. Houd hier met je vakantieverwachtingen rekening mee. Bezienswaardigheden, musea, winkels etc. kunnen vanwege zon- en/of (nationale of traditionele) feestdagen gesloten of slechts beperkt geopend zijn. Ook plaatselijke autoriteiten kunnen hier onaangekondigd toe besluiten. Hierdoor kan het ook voorkomen, dat excursies niet kunnen worden uitgevoerd en accommodaties en routes worden gewijzigd.
Ontevreden of klachten
Het kan voorkomen dat tijdens de reis of op de bestemming een tekortkoming in de uitvoering van de reisovereenkomst wordt geconstateerd. Deze moet direct gemeld worden bij de betrokken dienstverlener, accommodatieverschaffer, reisleiding en lokale vertegenwoordiger. Wordt de tekortkoming niet tot tevredenheid opgelost, dan moet onmiddellijk telefonisch contact worden opgenomen met onze alarmdienst in Nederland. Zorg dat je je reserveringsnummer voor handen hebt. Indien de tekortkoming niet is opgelost en naar jouw mening aanleiding gaat geven tot een klacht bij thuiskomst, dan moet de klacht schriftelijk worden vastgelegd bij onze vertegenwoordiger ter plaatse of indien dit niet mogelijk is, alsnog bij ons telefonisch gemeld worden. Bij verzuim een tekortkoming door te geven bij de aanvang van het probleem tijdens het verblijf, verlies je het recht op genoegdoening, omdat wij niet in de gelegenheid zijn gesteld een oplossing te bieden. Na afloop van je reis, dient de klacht binnen twee maanden schriftelijk te worden gemeld aan de afdeling Klantenservice onder vermelding van het reserveringsnummer (clientenservices@stipreizen.nl) of via Mijn Stip Reizen met overleg van het getekende klachtenformulier. Indien de klacht niet tijdig wordt ingediend, wordt deze niet in behandeling genomen.
Informatie op de website of beperking garanties
Onze website is met grote zorg samengesteld. Toch kan het voorkomen dat er onverhoopt onjuistheden staan vermeld. Het kan hierbij gaan om eventuele typefouten of veranderingen die door de plaatselijke productverschaffer zijn gerealiseerd na het publiceren van de informatie op onze website. Wij wijzen je erop dat op de website gebruik wordt gemaakt van sfeerbeelden, die door de accommodatieverschaffers aangeleverd zijn. Het kan dus voorkomen dat de foto's niet geheel overeenkomen met de werkelijkheid. De teksten op onze website zijn onder voorbehoud.
De op deze website opgenomen gegevens bevatten algemene informatie en specifieke informatie met betrekking tot de door ons aangeboden producten en maken conform de ANVR Reisvoorwaarden mede deel uit van de reisovereenkomst, echter ter zake gelden de navolgende bepalingen.
Als in onze algemene voorwaarden wordt gesproken van een publicatie, wordt daarmee de website bedoeld. Deze wordt regelmatig herzien en voorzien van accurate informatie en accommodatiebeschrijvingen, zodanig dat de inhoud van de reisovereenkomst mede bepaald wordt door de meest recente herziening van onze website.
Indien faciliteiten bij een bepaalde accommodatie zijn beschreven, wordt door ons echter niet gegarandeerd dat al deze faciliteiten te allen tijde geopend of beschikbaar zijn (mede omdat de uitvoering afhankelijk is van het seizoen, de accommodatieverschaffer en/of de bezettingsgraad), tenzij hiervan een schriftelijke garantie van ons is bedongen en verkregen.
Wij behouden ons uitdrukkelijk het recht voor om zonder voorafgaande berichtgeving wijzigingen aan te brengen op onze website en daarmee telkenmale het aanbod van onze producten te wijzigen.
7:12:35 PM (7:12:35 PM) | 68 (58|23)