Berichtgeving rondom het Coronavirus: veelgestelde vragen. Alles over je reisvoucher vind je hier. Lees alle maatregelen via de volgende links: bestemming, luchthaven en vlucht.

Mijn reis

Maatregelen op de bestemming

Binnen alle Stip Reizen vakantie bestemmingen worden de volgende algemene maatregelen gehanteerd:

 • Was vaak je handen
 • Houd minimaal 1,5 meter afstand, op sommige bestemmingen is dit 2 meter
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Schud geen handen
 • Het gebruik van een mondkapje is bij veel onderdelen van jouw vakantie verplicht. Zorg dat je er voldoende meeneemt.
 • Ga niet op reis als je klachten hebt en wanneer de klachten zich voordoen tijdens je vakantie, neem dan direct contact op met de Stip Reizen/Corendon reisleiding.

Hotel en faciliteiten

Wij zorgen dat jij een onvergetelijke vakantie hebt, maar het kan voorkomen dat tijdens je verblijf niet alle faciliteiten van het hotel geopend zijn. Natuurlijk zijn er in alle accommodaties de voorgeschreven hygiënemaatregelen genomen. Hierdoor kan het zo zijn dat je in sommige hotels verplicht in de publieke ruimtes en/of tijdens verplaatsing een mondkapje moet dragen. Alle accommodaties op bestemmingen werken nauw samen met de medische specialisten op je vakantiebestemming voor het geval dat jij of iemand anders besmet raakt. De persoon wordt dan direct in quarantaine geplaatst zodat de kans op overdracht zo minimaal is. Mocht je tijdens je zonvakantie toch COVID-19 symptomen hebben, neem dan direct contact op met de reisleiding van Corendon bij een Zonvakantie, of met onze noodtelefoon op +31 6 1807 0698 wanneer u aan een cruise, F1 reis, Autoreis of rondreis deelneemt.

Verantwoord op reis

De maatregelen en richtlijnen zijn gebaseerd op de adviezen van EASA en het RIVM en samengevoegd in het protocol Verantwoord Reizen. Naar aanleiding van de actuele situatie, passen wij deze pagina geregeld aan. Wij vragen je daarom om minimaal één dag voor je vertrek deze pagina te raadplegen op eventuele aanpassingen. Zorg er te allen tijde voor dat je genoeg (niet-medische) mondkapjes mee op reis neemt, houd hierbij ook rekening met uitstapjes ter plaatse en de terugvlucht. De reiziger is te allen tijde zelf verantwoordelijk om zich op de hoogte te stellen van actuele vereisten die de landen van vertrek en aankomst stellen - in het bijzonder inzake COVID-19 - en voor het (tijdig) beschikken over de juiste reisdocumenten en het voldoen aan de gestelde maatregelen in de landen. Houd hierbij ook altijd de website van Nederlandwereldwijd.nl in de gaten voor de actuele status. Wanneer de reiziger niet (tijdig) over de juiste reisdocumenten beschikt en/of niet voldoet aan de vereiste die de landen van vertrek en aankomst stellen, dan is de reiziger zelf verantwoordelijk voor alle kosten die daaruit voortvloeien. De reiziger heeft in zo’n geval geen recht op restitutie van de reissom.

Maatregelen op jouw vakantiebestemming

Welke maatregelen er gelden op jouw favoriete vakantiebestemming lees je op de site van de overheid, via de volgende link: Nederlandwereldwijd.nl. Zoek jouw bestemming en klik op het kopje 'Coronavirus'.

Gratis testen in juli en augustus

Wanneer je getest moet worden in de periode van 1 juli tot en met 31 augustus kun je gratis een test boeken via de overheidswebsite www.testenvoorjereis.nl. Voor meer informatie verwijzen wij je naar de pagina www.corendon.nl/gratis testen.

Let op: De reiziger is altijd zelf verantwoordelijk om zich op de hoogte te stellen van actuele vereisten die de landen van vertrek en aankomst stellen - in het bijzonder inzake COVID-19 - en voor het (tijdig) beschikken over de juiste reisdocumenten en het voldoen aan de gestelde maatregelen in de landen. Houd hierbij ook altijd de website van www.nederlandwereldwijd.nl in de gaten voor de actuele status. Wanneer de reiziger niet (tijdig) over de juiste reisdocumenten beschikt en/of niet voldoet aan de vereiste die de landen van vertrek en aankomst stellen, dan is de reiziger zelf verantwoordelijk voor alle kosten die daaruit voortvloeien. De reiziger heeft in zo’n geval geen recht op restitutie van de reissom.

Lees hier aan welke eisen je moet voldoen voor vertrek:


CURAÇAO

Op dit moment geldt voor deze bestemming vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken een reisadvies met kleurcode geel. Reizen naar deze bestemming is mogelijk, maar er gelden wel maatregelen. Momenteel gaan onze reizen naar deze bestemming gewoon door. Hieronder vind je de eisen waar je aan moet voldoen voor vertrek naar deze bestemming en de terugreis naar Nederland. Wij monitoren de situatie en passen de onderstaande informatie steeds zo nodig aan.
Belangrijk is te weten dat vanaf maandag 19 juli Nederland voor Curaçao op de lijst met hoge risico landen staat. Dit betekent dat voorafgaande aan de reis alleen een negatieve uitslag van een PCR-test volstaat. Lees hieronder de overige en uitgebreide maatregelen die van toepassing zijn op je reis. Ter plaatse is het van groot belang dat je je aan de daar geldende coronamaatregelen houdt. Belangrijk hierbij is onder andere het houden van 2 meter afstand, het naleven van extra hygiënemaatregelen (o.a. vaak je handen wassen en regelmatig ontsmetten) en het dragen van een mondkapje in binnenruimtes/overdekte ruimtes. De overheid gaat strenger handhaven op het naleven van de maatregelen op plekken waar het virus snel verspreid wordt, bijvoorbeeld bij beachclubs, clubs, discotheken, feesten etc.

Raadpleeg voor de geldende maatregelen op deze bestemming de website van www.nederlandwereldwijd.nl.

Download vóór vertrek alle benodigde belangrijke documenten!

Download altijd vóórafgaand aan je reis alle benodigde belangrijke documenten op je telefoon of print deze uit en neem ze mee. Zo voorkom je voor jezelf en je medereizigers vertragingen op de bestemming omdat het downloaden via de lokale WiFi vaak zeer traag gaat of zelfs helemaal niet lukt.

Positieve COVID-19 testuitslag op je vakantiebestemming?

Krijg je op je vakantiebestemming COVID-19 symptomen of word je verplicht ter plaatse een COVID-19 test te doen? Houd er dan rekening mee dat je bij een positieve testuitslag op je vakantiebestemming in quarantaine moet. Vanaf dat moment gelden voor jou de lokale verplichtingen rondom de coronamaatregelen. Je mag niet terug naar Nederland totdat je klachtenvrij bent en je negatief test op COVID-19.

Cruises, F1 reizen, Autoreizen & Rondreizen

Maatregelen kunnen afwijken voor reizen anders dan Zonvakanties. Kijk voor de actuele informatie over je reis bij de ‘Extra informatie’ bij je geboekte reis. Hierop vind je de juiste informatie per reis. Wanneer je wordt doorverwezen naar deze pagina, dan kan je uiteraard de informatie bij jouw bestemming aanhouden of kijk op www.nederlandwereldwijd.nl

Maatregel Toelichting
Algemene regels voor vertrek  
COVID-19 test voor vertrek

De lokale autoriteit verplicht alle reizigers vanaf 12 jaar in het bezit te zijn van een negatief resultaat van een PCR-test die uiterlijk 48 uur voor vertrek is afgenomen of een antigeentest die uiterlijk 24 voor vertrek is afgenomen, ook al ben je gevaccineerd. Je kunt niet met je digitale coronabewijs Curaçao inreizen. Je moet je testbewijs uitprinten en op papier meenemen.

Belangrijk: Voor een tijdige testuitslag van je PCR-test is het van groot belang dat de test tussen 42 en 48 uur vóór vertrek afgenomen wordt.

Let op: Het niet correct invullen van je gegevens kan betekenen dat de test niet kan worden afgenomen en de benodigde gezondheidsverklaring niet kan worden verstrekt. Hierdoor kan je niet worden toegelaten op jouw vakantiebestemming.

Als klant van Stip Reizen kun je, afhankelijk van de bestemming en de maatregelen die hier gelden, kiezen uit één van de twee services die worden aangeboden door Stip Reizen in samenwerking met HealthCheckCenter. Meer informatie over deze services vind je hier.

Gezondheidsverklaring

Alle reizigers van 12 jaar en ouder die van en naar Nederland vliegen moeten een gezondheidsverklaring bij zich hebben. Dit formulier vind je hier, vul je zelf in en print je in tweevoud uit. 1 exemplaar voor de heenreis en 1 exemplaar voor de terugreis. Vlieg je met KLM? Dan vul je de gezondheidsverklaring in tijdens het online inchecken voor de heenreis. Je hoeft dan alleen een formulier uit te printen voor de terugreis.

Overige belangrijke documenten

Let op: je kunt Curaçao niet inreizen met jouw digitale coronabewijs (DCC). Jouw testbewijs moet je uitprinten en op papier meenemen.

Het is verplicht voor alle reizigers vanaf 12 jaar om maximaal 24 uur voor vertrek een digitale immigratiekaart (ED-kaart) in te vullen. Het invullen van de ED-kaart bestaat uit je vluchtgegevens, een Passenger Location Form (PLF) en de resultaten van de PCR-test of antigeentest. Als alles in orde is, ontvang je een e-mail met bevestiging dat je naar Curaçao mag reizen. Deze bevestiging moet je geprint kunnen tonen bij het inchecken.

Alle informatie over de ED-kaart en het Passenger Location Form (PLF) vind je hier.
Reisverzekering Je moet in het bezit zijn van een lopende reisverzekering die medische kosten in het buitenland dekt.
Testen op de bestemming De lokale autoriteiten verplicht alle reizigers die vanuit een land met hoog risico reizen een antigeentest af te laten nemen in een lokaal laboratorium op de 3e dag na aankomst op Curaçao. Voor deze test moet je 48 uur vóór vertrek een afspraak maken en bij aankomst op de luchthaven op Curaçao de geprinte bevestiging van je afspraak kunnen tonen. Bij het invullen van je Passenger Location Form (PLF) verschijnt de informatie om een test te reserveren. Je kunt de test alleen met een creditcard betalen. Mocht je ter plaatse positief worden getest, moet je op kosten van de GGD een PCR-test laten afnemen. Ook ben je verplicht in je kamer te blijven totdat je een negatieve testuitslag hebt ontvangen. Gedurende deze periode houd je contact met de GGD.
Reizen terug naar Nederland  
COVID-19 test

Vanaf 8 augustus verplicht coronabewijs bij terugkeer naar Nederland vanuit EU-land (incl. Curaçao) met geel reisadvies.

Om te voorkomen dat het Coronavirus meegenomen wordt, hebben alle reizigers vanaf 12 jaar per 8 augustus 2021 bij terugkeer naar Nederland een coronabewijs nodig als zij uit een EU-land (incl. Curaçao) komen met een geel reisadvies.

 • Reizigers die volledig gevaccineerd of hersteld zijn van corona kunnen dit aantonen in de CoronaCheck-app.
 • Andere reizigers moeten zich voor vertrek – maximaal 48 uur voor een PCR-test en 24 uur voor een antigeentest – naar Nederland laten testen in het land van verblijf. Zij mogen alleen reizen met een negatieve testuitslag. Corendon regelt en betaalt de test. Klik hier voor meer informatie.
Gezondheidsverklaring Voorafgaand aan de reis heb je via de website van de Rijksoverheid een gezondheidsverklaring ingevuld en geprint. Neem een exemplaar van dit geprinte formulier mee tijdens je terugreis.
Zelftest thuis Doe bij thuiskomst voor de zekerheid een zelftest, ook als je gevaccineerd bent.
Reizen terug via een Belgische luchthaven  
Documenten België Alle reizigers die naar België terugkeren na een verblijf in het buitenland moeten binnen 48 uur voor aankomst in België een Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) invullen. Het formulier vind je hier. Op basis van de antwoorden en de kleurcode van Curaçao berekent het formulier of je beschouwd wordt als een hoog risicocontact. Is dit het geval dan krijg je een sms en moet je in quarantaine en je laten testen op dag 1 en dag 7 van de quarantaine. Hiervoor ontvang je een code per sms.
COVID-19 test Alle reizigers die niet in België wonen en die vanuit Curaçao terugvliegen naar een Belgische luchthaven, zijn voorafgaande aan de terugvlucht verplicht een negatieve testuitslag van een PCR-test te overleggen die niet ouder is dan 72 uur voor aankomst in België.

 

BONAIRE

Op dit moment geldt vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor Bonaire een reisadvies met kleurcode geel. Reizen naar deze bestemming is mogelijk, maar er gelden wel maatregelen. Onze reizen naar deze bestemming gaan door.
Hieronder vind je de eisen waar je aan moet voldoen voor vertrek naar deze bestemming en de terugreis naar Nederland. Wij monitoren de situatie en passen de onderstaande informatie steeds zo nodig aan. Raadpleeg voor de geldende maatregelen op deze bestemming de website van www.nederlandwereldwijd.nl.

Download vóór vertrek alle benodigde belangrijke documenten!

Download altijd vóórafgaand aan je reis alle benodigde belangrijke documenten op je telefoon of print deze uit en neem ze mee. Zo voorkom je voor jezelf en je medereizigers vertragingen op de bestemming omdat het downloaden via de lokale WiFi vaak zeer traag gaat of zelfs helemaal niet lukt.

Positieve COVID-19 testuitslag op je vakantiebestemming?

Krijg je op je vakantiebestemming COVID-19 symptomen of word je verplicht ter plaatse een COVID-19 test te doen? Houd er dan rekening mee dat je bij een positieve testuitslag op je vakantiebestemming in quarantaine moet. Vanaf dat moment gelden voor jou de lokale verplichtingen rondom de coronamaatregelen. Je mag niet terug naar Nederland totdat je klachtenvrij bent en je negatief test op COVID-19.

Cruises, F1 reizen, Autoreizen & Rondreizen

Maatregelen kunnen afwijken voor reizen anders dan Zonvakanties. Kijk voor de actuele informatie over je reis bij de ‘Extra informatie’ bij je geboekte reis. Hierop vind je de juiste informatie per reis. Wanneer je wordt doorverwezen naar deze pagina, dan kan je uiteraard de informatie bij jouw bestemming aanhouden of kijk op www.nederlandwereldwijd.nl

Maatregel Toelichting
Algemene regels voor vertrek  
NAAT(PCR)-test voor vertrek

Nederland is voor Bonaire een hoog risicoland. De lokale autoriteit verplicht alle reizigers vanaf 12 jaar uit een hoog risicoland in het bezit te zijn van een negatieve NAAT(PCR)-test van maximaal 48 uur oud voor vertrek, ook al ben je volledig gevaccineerd. Print voor de zekerheid je testbewijs en neem dit mee op papier.

Ben je niet (volledig) gevaccineerd? Dan moet je in het bezit zijn van een negatief resultaat van een NAAT(PCR)-test binnen 24 uur voor vertrek. Heb je alleen een negatief resultaat van een NAAT(PCR) test die binnen 72 uur voor aankomst is afgenomen (vanaf 8 augustus 2021 wordt dit 48 uur voor vertrek), dan moet je op eigen kosten direct bij aankomst op het vliegveld van Bonaire een antigeentest laten doen. Kun je geen negatief resultaat laten zien, dan moet je direct 10 dagen op eigen kosten in quarantaine op een door de autoriteit aangewezen locatie.

Let op: Het niet correct invullen van je gegevens kan betekenen dat de test niet kan worden afgenomen en de benodigde gezondheidsverklaring niet kan worden verstrekt. Hierdoor kan je niet worden toegelaten op jouw vakantiebestemming.

Als klant van Stip Reizen kun je, afhankelijk van de bestemming en de maatregelen die hier gelden, kiezen uit één van de twee services die worden aangeboden door Stip Reizen in samenwerking met HealthCheckCenter. Meer informatie over deze services vind je hier.

Gezondheidsverklaring

Alle reizigers van 13 jaar en ouder die van en naar Nederland vliegen moeten een gezondheidsverklaring bij zich hebben. Dit formulier vind je hier, vul je zelf in en print je in tweevoud uit. 1 exemplaar voor de heenreis en 1 exemplaar voor de terugreis. Vlieg je met KLM? Dan vul je de gezondheidsverklaring in tijdens het online inchecken voor de heenreis. Je hoeft dan alleen een formulier uit te printen voor de terugreis.

Overige belangrijke documenten

Let op: je kunt Bonaire niet inreizen met jouw digitale coronabewijs (DCC). Jouw testbewijs moet je uitprinten en op papier meenemen. 


Het is voor alle reizigers verplicht om tussen 72 en 48 uur voor vertrek een online gezondheidsverklaring in te vullen. Deze vind je hier. Als alles in orde is, ontvang je een e-mail met bevestiging dat je naar Bonaire mag reizen. Bij het inchecken en aankomst op de bestemming moet je dit formulier digitaal of uitgeprint kunnen tonen als daarnaar gevraagd wordt.
Reisverzekering Je moet in het bezit zijn van een lopende reisverzekering die medische kosten in het buitenland dekt.
Reizen terug naar Nederland  
COVID-19 test

Vanaf 8 augustus verplicht coronabewijs bij terugkeer naar Nederland vanuit EU-land (incl. Bonaire) met geel reisadvies.

Om te voorkomen dat het Coronavirus meegenomen wordt, hebben alle reizigers vanaf 12 jaar per 8 augustus 2021 bij terugkeer naar Nederland een coronabewijs nodig als zij uit een EU-land (incl. Bonaire) komen met een geel reisadvies.

 • Reizigers die volledig gevaccineerd of hersteld zijn van corona kunnen dit aantonen in de CoronaCheck-app.
 • Andere reizigers moeten zich voor vertrek – maximaal 48 uur voor een PCR-test en 24 uur voor een antigeentest – naar Nederland laten testen in het land van verblijf. Zij mogen alleen reizen met een negatieve testuitslag. Corendon regelt en betaalt de test. Klik hier voor meer informatie.
Gezondheidsverklaring Voorafgaand aan de reis heb je via de website van de Rijksoverheid een gezondheidsverklaring ingevuld en uitgeprint. Neem een exemplaar van dit uitgeprinte formulier mee tijdens je terugreis.
Zelftest thuis Doe bij thuiskomst voor de zekerheid een zelftest, ook als je gevaccineerd bent.
Reizen terug via een Belgische luchthaven  
Documenten België Alle reizigers die naar België terugkeren na een verblijf in het buitenland moeten binnen 48 uur voor aankomst in België een Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) invullen. Het formulier vind je hier. Opbasis van de antwoorden en de kleurcode van Bonaire berekent het formulier of je beschouwd wordt als een hoog risicocontact. Is dit het geval dan krijg je een sms en moet je in quarantaine en je laten testen op dag 1 en dag 7 van de quarantaine. Hiervoor ontvang je een code per sms.

 

BELGIË

Vanaf 1 juli geldt voor deze bestemming vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken een reisadvies met kleurcode geel. Reizen naar deze bestemming is mogelijk, maar er gelden wel maatregelen. Momenteel gaan onze reizen naar deze bestemming gewoon door. Hieronder vind je de eisen waar je aan moet voldoen voor vertrek naar deze bestemming en de terugreis naar Nederland. Wij monitoren de situatie en passen de onderstaande informatie steeds zo nodig aan. Raadpleeg voor de geldende maatregelen op deze bestemming de website van www.nederlandwereldwijd.nl.

Download vóór vertrek alle benodigde belangrijke documenten!

Download altijd vóórafgaand aan je reis alle benodigde belangrijke documenten op je telefoon of print deze uit en neem ze mee. Zo voorkom je voor jezelf en je medereizigers vertragingen op de bestemming omdat het downloaden via de lokale WiFi vaak zeer traag gaat of zelfs helemaal niet lukt.

Positieve COVID-19 testuitslag op je vakantiebestemming?

Krijg je op je vakantiebestemming COVID-19 symptomen of word je verplicht ter plaatse een COVID-19 test te doen? Houd er dan rekening mee dat je bij een positieve testuitslag op je vakantiebestemming in quarantaine moet. Vanaf dat moment gelden voor jou de lokale verplichtingen rondom de coronamaatregelen. Je mag niet terug naar Nederland totdat je klachtenvrij bent en je negatief test op COVID-19.

Cruises, F1 reizen, Autoreizen & Rondreizen

Maatregelen kunnen afwijken voor reizen anders dan Zonvakanties. Kijk voor de actuele informatie over je reis bij de ‘Extra informatie’ bij je geboekte reis. Hierop vind je de juiste informatie per reis. Wanneer je wordt doorverwezen naar deze pagina, dan kan je uiteraard de informatie bij jouw bestemming aanhouden of kijk op www.nederlandwereldwijd.nl

Maatregel Toelichting
Algemene regels voor vertrek  
COVID-19 test voor vertrek

De lokale autoriteit staat reizigers toe die 14 dagen geleden of langer volledig zijn gevaccineerd. Of volledig hersteld zijn van corona. Dit moet je aantonen met het positieve resultaat van je PCR-test, die 11 dagen of ouder is, maar niet ouder dan 180 dagen. Of een negatieve PCR-test die niet ouder is dan 72 uur.

Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven niet getest te worden

De lokale autoriteit verplicht alle reizigers die het Passenger Locator Form (PLF) moeten invullen, in het bezit te zijn van een gezondheidsverklaring met een negatief COVID-19 testresultaat bij aankomst op de bestemming. Voor een tijdige testuitslag is het van groot belang dat de test tussen 66 en 72 uur vóór vertrek naar de bestemming afgenomen wordt.

Let op: het niet correct invullen van je gegevens kan betekenen dat de test niet kan worden afgenomen en de benodigde gezondheidsverklaring niet kan worden verstrekt. Hierdoor kan je niet toegelaten worden op jouw vakantiebestemming.

Als klant van Stip Reizen kun je, afhankelijk van de bestemming en de maatregelen die hier gelden, kiezen uit één van de twee services die worden aangeboden door Stip Reizen in samenwerking met HealthCheckCenter. Meer informatie over deze services vind je hier.

Overige documenten Het is verplicht voor alle reizigers die naar België reizen voor een verblijf van meer dan 48 uur of met het vliegtuig/per boot naar België reizen om een Passenger Locator Form (PLF) in te vullen. Het formulier moet binnen 48 uur voor aankomst worden ingevuld. Je vindt het formulier hier. Het formulier moet je digitaal of uitgeprint kunnen tonen als daarnaar gevraagd wordt.
Quarantaineverplichting Op basis van je antwoorden bij het invullen van het PLF-formulier, wordt berekend of je wordt beschouwd als hoog risicocontact. Er zijn twee opties:
 1. Je ontvangt een sms en bent een hoog risicocontact. Bij aankomst op de bestemming volgt een quarantaineverplichting van 10 dagen. Op dag 7 laat je een verplichte PCR-test afnemen. Hiervoor ontvang je een code per sms.
 2. Je ontvangt geen sms en bent geen hoog risicocontact. Je hoeft bij aankomst op de bestemming niet in quarantaine en er geldt geen testverplichting na aankomst.
Zelftest thuis Doe bij thuiskomst voor de zekerheid een zelftest, ook als je gevaccineerd bent.
Reizen terug naar Nederland  
COVID-19 test

Vanaf 8 augustus verplicht coronabewijs bij terugkeer naar Nederland vanuit EU-land met geel reisadvies.

Om te voorkomen dat het Coronavirus meegenomen wordt, hebben alle reizigers vanaf 12 jaar per 8 augustus 2021 bij terugkeer naar Nederland een coronabewijs nodig als zij uit een EU-land komen met een geel reisadvies.

 • Reizigers die volledig gevaccineerd of hersteld zijn van corona kunnen dit aantonen in de CoronaCheck-app.
 • Andere reizigers moeten zich voor vertrek – maximaal 48 uur voor een PCR-test en 24 uur voor een antigeentest – naar Nederland laten testen in het land van verblijf. Zij mogen alleen reizen met een negatieve testuitslag. Corendon regelt en betaalt de test. Klik hier voor meer informatie.

 

BULGARIJE

Op dit moment geldt voor deze bestemming vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken een reisadvies met kleurcode geel. Reizen naar deze bestemming is mogelijk, maar er gelden wel maatregelen. Momenteel gaan onze reizen naar deze bestemming gewoon door.

Wij monitoren de situatie en passen de onderstaande informatie steeds zo nodig aan. Raadpleeg voor de geldende maatregelen op deze bestemming de website van www.nederlandwereldwijd.nl.

Download vóór vertrek alle benodigde belangrijke documenten!

Download altijd vóórafgaand aan je reis alle benodigde belangrijke documenten op je telefoon of print deze uit en neem ze mee. Zo voorkom je voor jezelf en je medereizigers vertragingen op de bestemming omdat het downloaden via de lokale WiFi vaak zeer traag gaat of zelfs helemaal niet lukt.

Positieve COVID-19 testuitslag op je vakantiebestemming?

Krijg je op je vakantiebestemming COVID-19 symptomen of word je verplicht ter plaatse een COVID-19 test te doen? Houd er dan rekening mee dat je bij een positieve testuitslag op je vakantiebestemming in quarantaine moet. Vanaf dat moment gelden voor jou de lokale verplichtingen rondom de coronamaatregelen. Je mag niet terug naar Nederland totdat je klachtenvrij bent en je negatief test op COVID-19.

Cruises, F1 reizen, Autoreizen & Rondreizen

Maatregelen kunnen afwijken voor reizen anders dan Zonvakanties. Kijk voor de actuele informatie over je reis bij de ‘Extra informatie’ bij je geboekte reis. Hierop vind je de juiste informatie per reis. Wanneer je wordt doorverwezen naar deze pagina, dan kan je uiteraard de informatie bij jouw bestemming aanhouden of kijk op www.nederlandwereldwijd.nl

Maatregel Toelichting
Algemene regels voor vertrek  
COVID-19 test voor vertrek

De lokale autoriteit staat reizigers toe om met een bewijs van volledige vaccinatie of herstelcertificaat, die voldoen aan de hieronder genoemde voorwaarden, naar Bulgarije te reizen. Reizigers vanaf 12 jaar die geen vaccinatiebewijs of herstelcertificaat hebben, kunnen met een negatieve PCR-testuitslag of negatieve Antigeen testuitslag reizen. Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven niet getest te worden. Neem voor de zekerheid jouw (test)bewijzen ook uitgeprint mee. Hieronder lees je meer over de geldende voorwaarden.

 • Vaccinatiebewijs: Dit is een bewijs van volledige vaccinatie, waarbij de laatste vaccinatie 14 dagen of langer voor aankomst in Bulgarije is toegediend. In het bewijs moet staan vermeld: je naam (zoals in je paspoort), geboortedatum, de datum van de laatst ontvangen COVID-19 vaccinatie, de naam/type en serienummer van het vaccin, het land waar het is gezet en de naam van de autoriteit die de vaccinatie toediende.
 • Herstelcertificaat: Dit kan bijvoorbeeld een verklaring van een arts zijn of het positieve resultaat van een PCR- of Antigeentest dat ouder is dan 11 dagen, maar niet ouder dan 180 dagen voor aankomst in Bulgarije. Dit document moet vermelden: je naam (zoals in het paspoort), de contactgegevens van het testinstituut (naam, adres), de datum en tijdstip waarop de test is afgenomen, de testmethode en het positieve resultaat.
 • PCR-test of Antigeentest: Voor een tijdige uitslag is het van groot belang dat de PCR-test tussen 66 en 72 uur vóór aankomst op de bestemming afgenomen wordt. Een negatieve Antigeen testuitslag mag niet ouder zijn dan 48 uur voor aankomst in Bulgarije. Op je testuitslag moet staan: naam (zoals in je paspoort), contactgegevens van het testinstituut (naam, adres), de datum van de test, het type test (PCR of Antigeen) en het resultaat (negatief).

Let op: Het niet correct invullen van je gegevens kan betekenen dat de test niet kan worden afgenomen en de benodigde gezondheidsverklaring niet kan worden verstrekt. Hierdoor kan je niet toegelaten worden op jouw vakantiebestemming.

Gebruik vanaf 1 juli de Corona Check App voor jouw Digitale Corona Certificaat. Klik hier voor alle informatie plus handige video met stappenplan hoe een QR-code aan te maken.

Als klant van Stip Reizen kun je, afhankelijk van de bestemming en de maatregelen die hier gelden, kiezen uit één van de twee services die worden aangeboden door Stip Reizen in samenwerking met HealthCheckCenter. Meer informatie over deze services vind je hier.

Gezondheidsverklaring Alle reizigers van 12 jaar en ouder die van en naar Nederland vliegen moeten een gezondheidsverklaring bij zich hebben. Dit formulier vind je hier, vul je zelf in en print je in tweevoud uit. 1 exemplaar voor de heenreis en 1 exemplaar voor de terugreis. Vlieg je met KLM? Dan vul je de gezondheidsverklaring in tijdens het online inchecken voor de heenreis. Je hoeft dan alleen een formulier uit te printen voor de terugreis.
Reisverzekering Je moet in het bezit zijn van een lopende reisverzekering die medische kosten in het buitenland dekt.

 

Reizen terug naar Nederland  
COVID-19 test

Vanaf 8 augustus verplicht coronabewijs bij terugkeer naar Nederland vanuit EU-land met geel reisadvies.

Om te voorkomen dat het Coronavirus meegenomen wordt, hebben alle reizigers vanaf 12 jaar per 8 augustus 2021 bij terugkeer naar Nederland een coronabewijs nodig als zij uit een EU-land komen met een geel reisadvies.

 • Reizigers die volledig gevaccineerd of hersteld zijn van corona kunnen dit aantonen in de CoronaCheck-app.
 • Andere reizigers moeten zich voor vertrek – maximaal 48 uur voor een PCR-test en 24 uur voor een antigeentest – naar Nederland laten testen in het land van verblijf. Zij mogen alleen reizen met een negatieve testuitslag. Stip Reizen / Corendon regelt en betaalt de test. Klik hier voor meer informatie.
Gezondheidsverklaring Voorafgaand aan de reis heb je via de website van de Rijksoverheid een gezondheidsverklaring ingevuld en geprint. Neem een exemplaar van dit geprinte formulier mee tijdens je terugreis.
Zelftest thuis Doe bij thuiskomst voor de zekerheid een zelftest, ook als je gevaccineerd bent.
Reizen terug via een Belgische luchthaven  
Documenten België Alle reizigers die naar België terugkeren na een verblijf in het buitenland moeten binnen 48 uur voor aankomst in België een Passagier Lokalistatie Formulier (PLF) invullen. Het formulier vind je hier. Op basis van de antwoorden en de kleurcode van Bulgarije berekent het formulier of je beschouwd wordt als een hoog risicocontact. Is dit het geval dan krijg je een sms en moet je in quarantaine en je laten testen op dag 1 en dag 7 van de quarantaine. Hiervoor ontvang je een code per sms.

 

Egypte

Op dit moment is de kleurcode van het reisadvies van de overheid voor Egypte oranje voor de toeristische gebieden waar wij reizen aanbieden. Dit betekent dat de overheid adviseert om alleen naar deze gebieden te reizen wanneer dit noodzakelijk is. Het volledige reisadvies lees je hier en in de tabel hieronder.

Wij bieden vakanties naar Egypte deze winter toch aan. Zeker wanneer je volledig bent beschermd tegen corona, kun je hier naar onze mening onbezorgd van een vakantie genieten. Wij monitoren de situatie en passen de onderstaande informatie steeds zo nodig aan. Raadpleeg voor de geldende maatregelen op deze bestemming de website van www.nederlandwereldwijd.nl.

Download vóór vertrek alle benodigde belangrijke documenten!

Download altijd vóórafgaand aan je reis alle benodigde belangrijke documenten op je telefoon of print deze uit en neem ze mee. Zo voorkom je voor jezelf en je medereizigers vertragingen op de bestemming omdat het downloaden via de lokale WiFi vaak zeer traag gaat of zelfs helemaal niet lukt.

Positieve COVID-19 testuitslag op je vakantiebestemming?

Krijg je op je vakantiebestemming COVID-19 symptomen of word je verplicht ter plaatse een COVID-19 test te doen? Houd er dan rekening mee dat je bij een positieve testuitslag op je vakantiebestemming in quarantaine moet. Vanaf dat moment gelden voor jou de lokale verplichtingen rondom de coronamaatregelen. Je mag niet terug naar Nederland totdat je klachtenvrij bent en je negatief test op COVID-19.

Cruises, F1 reizen, Autoreizen & Rondreizen

Maatregelen kunnen afwijken voor reizen anders dan Zonvakanties. Kijk voor de actuele informatie over je reis bij de ‘Extra informatie’ bij je geboekte reis. Hierop vind je de juiste informatie per reis. Wanneer je wordt doorverwezen naar deze pagina, dan kan je uiteraard de informatie bij jouw bestemming aanhouden of kijk op www.nederlandwereldwijd.nl

Maatregel Toelichting
Algemene regels voor vertrek  
COVID-19 test voor vertrek

De lokale autoriteit verplicht alle reizigers vanaf 6 jaar in het bezit te zijn van een negatief resultaat van een PCR-test. Voor een tijdige testuitslag is het van groot belang dat de test tussen 66 en 72 uur vóór vertrek naar de bestemming afgenomen wordt.

Op de PCR-test staat een QR-code of stempel van het laboratorium dat de PCR-test uitvoerde. Zonder QR-code of stempel test word je niet binnengelaten. De PCR-test mag maximaal 72 uur oud zijn voor vertrek naar Egypte.

Als je op de vliegvelden van de kustprovincies Rode Zee (Hurghada en Marsa Alam) en Zuid Sinaï (Sharm el Sheikh en Taba) geen bewijs kunt tonen van een negatieve PCR-test, moet je op het vliegveld een test (kosten 30 US dollar) ondergaan. Je blijft in je hotel in quarantaine totdat het testresultaat bekend is. Dit duurt 12 tot 24 uur. Als het resultaat van de test positief is, ga je 14 dagen in quarantaine in een quarantainekamer in je hotel. Als de symptomen niet weggaan, kun je worden overgebracht naar een openbaar ziekenhuis. Je mag er ook voor kiezen om naar een privé-ziekenhuis te gaan, dat onder leiding staat van het ministerie van Volksgezondheid.

Als je een vaccinatiebewijs hebt waaruit blijkt dat je minimaal 14 dagen voor aankomst in Egypte volledig bent gevaccineerd, hoef je geen negatieve PCR-test te laten zien. Het vaccinatiebewijs bevat de volgende gegevens: je personalia, data van de vaccinaties, de naam van het vaccin en een QR-code, zodat de lokale autoriteit het vaccinatiebewijs kan controleren. Een digitaal vaccinatiebewijs, bijvoorbeeld op de telefoon, wordt niet geaccepteerd. Neem daarom voor de heen- en terugreis ook de geprinte versie van de QR-code mee plus de geprinte versie van je volledige vaccinatie, negatieve testuitslag of herstelbewijs! Klik hier voor de uitleg hoe een vaccinatiebewijs uit te printen.

Heb je een vaccinatiebewijs voor 1 vaccinatie (ook als je eerder besmet bent geweest met COVID-19 en weer bent hersteld), dan is een negatieve testuitslag volgens de hierboven genoemde voorwaarden verplicht. Dit geldt niet als je 1 vaccinatie van het janssen vaccin hebt gehad.

Let op: Het niet correct invullen van je persoonlijke gegevens kan betekenen dat de test niet kan worden afgenomen en de benodigde gezondheidsverklaring niet kan worden verstrekt. Hierdoor kan je niet toegelaten worden op jouw vakantiebestemming.

Als klant van Stip Reizen kun je, afhankelijk van de bestemming en de maatregelen die hier gelden, kiezen uit één van de twee services die worden aangeboden door Stip Reizen in samenwerking met HealthCheckCenter. Meer informatie over deze services vind je hier.

Gezondheidsverklaring Alle reizigers van 13 jaar en ouder die van en naar Nederland vliegen moeten een gezondheidsverklaring bij zich hebben. Dit formulier vind je hier, vul je zelf in en print je in tweevoud. 1 exemplaar voor de heenreis en 1 exemplaar voor de terugreis. Vlieg je met Corendon of Transavia? Dan vul je de gezondheidsverklaring in tijdens het online inchecken voor de heenreis. Je hoeft dan alleen een formulier te printen voor de terugreis.
Overige belangrijke documenten Het is verplicht voor alle reizigers om voor vertrek een ingevuld en ondertekend Declaration Form (in het Engels) bij je hebben. Hierin verklaar je onder meer geen symptomen van het coronavirus te hebben en geef je informatie over je verblijfadres en reisverzekering. Bij aankomst moet je het formulier geprint of digitaal kunnen tonen als daarnaar gevraagd wordt.
Reisverzekering Je moet in het bezit zijn van een lopende reisverzekering die medische kosten in het buitenland dekt.
Reizen terug naar Nederland  
NAAT(PCR)-test bij vertrek terug naar Nederland

De Nederlandse autoriteiten verplichten alle reizigers vanaf 12 jaar om 1 van de volgende 3 bewijzen te laten zien:

 • 1. Vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat je volledig gevaccineerd bent met een vaccin dat is goedgekeurd door de EMA of WHO. Of;
 • 2. Testbewijs. Je negatieve PCR/NAAT-test mag niet ouder zijn dan 48 uur voor vertrek naar Nederland en je negatieve antigeentest niet ouder dan 24 uur oud voor vertrek naar Nederland.Of;
 • 3. Herstelbewijs (afgegeven door EU-lidstaat). Je positieve PCR/NAAT-test mag niet korter dan 11 dagen geleden en niet langer dan 180 dagen geleden zijn afgenomen.
Als je voor vertrek een van deze bewijzen niet kunt tonen, dan weigert de luchtvaartmaatschappij je aan boord te laten gaan.
Gezondheidsverklaring Voorafgaand aan de reis heb je via de website van de Rijksoverheid een gezondheidsverklaring ingevuld en geprint. Neem een exemplaar van dit geprinte formulier mee tijdens je terugreis.
Zelftest thuis Doe bij thuiskomst voor de zekerheid een zelftest, ook als je gevaccineerd bent.
Reizen terug via een Belgische luchthaven  
Documenten België Alle reizigers die naar België terugkeren na een verblijf in het buitenland moeten binnen 48 uur voor aankomst in België een Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) invullen. Het formulier vind je hier.

Ook kunnen er verdere maatregelen gelden bij terugkomst in België. Informatie hierover vind je op info-coronavirus.be/nl/reizen/ en reopen.europa.eu/en. De kleurcode die België voor je vakantieland hanteert vind je hier.

 

GRIEKENLAND

Op dit moment geldt vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor Griekenland de kleurcode geel. Onze reizen naar de eilanden Lesbos, Samos, Kreta, Lefkas, Parga, Corfu, Kos, Rhodos en Zakynthos gaan door. Hieronder vind je de eisen waar je aan moet voldoen voor vertrek naar deze bestemmingen en de terugreis naar Nederland. Wij monitoren de situatie en passen de onderstaande informatie steeds zo nodig aan.

Belangrijk is te weten dat vanaf 13 september er strenge beperkende maatregelen gelden voor mensen die niet gevaccineerd zijn. Denk hierbij aan het niet toegelaten worden tot gesloten ruimtes van restaurants, cafés, tavernes, bars, clubs etc. Op sommige plekken, zoals theaters, bioscopen of musea volstaat een negatieve uitslag van een sneltest. Ook voor het reizen in Griekenland (tussen de eilanden) wordt op diverse plekken om een negatieve testuitslag gevraagd. Voor wie gevaccineerd is of hersteld van corona, is verplicht op diverse plekken het vaccinatie- of herstelcertificaat te tonen. Houd de website van Nederland Wereldwijd goed in de gaten, naar verwachting komt hier zo snel mogelijk informatie over deze maatregelen te staan.

Download vóór vertrek alle benodigde belangrijke documenten!

Krijg je op je vakantiebestemming COVID-19 symptomen of word je verplicht ter plaatse een COVID-19 test te doen? Houd er dan rekening mee dat je bij een positieve testuitslag op je vakantiebestemming in quarantaine moet. Vanaf dat moment gelden voor jou de lokale verplichtingen rondom de coronamaatregelen. Je mag niet terug naar Nederland totdat je klachtenvrij bent en je negatief test op COVID-19.

Positieve COVID-19 testuitslag op je vakantiebestemming?

Krijg je op je vakantiebestemming COVID-19 symptomen of word je verplicht ter plaatse een COVID-19 test te doen? Houd er dan rekening mee dat je bij een positieve testuitslag op je vakantiebestemming in quarantaine moet. Vanaf dat moment gelden voor jou de lokale verplichtingen rondom de coronamaatregelen. Mochten hier kosten uit voortkomen, dan zijn deze voor eigen rekening. Je mag niet terugvliegen naar Nederland totdat je klachtenvrij bent en je negatief test op COVID-19.

Cruises, F1 reizen, Autoreizen & Rondreizen

Maatregelen kunnen afwijken voor reizen anders dan Zonvakanties. Kijk voor de actuele informatie over je reis bij de ‘Extra informatie’ bij je geboekte reis. Hierop vind je de juiste informatie per reis. Wanneer je wordt doorverwezen naar deze pagina, dan kan je uiteraard de informatie bij jouw bestemming aanhouden of kijk op www.nederlandwereldwijd.nl

Maatregel Toelichting
Algemene regels voor vertrek  
COVID-19 test voor vertrek

De lokale autoriteit verplicht alle reizigers vanaf 12 jaar die niet volledig gevaccineerd zijn tegen COVID-19 in het bezit te zijn van een negatief COVID-19 testresultaat of een negatieve antigeen sneltest (niet ouder dan 48 uur) bij aankomst op de bestemming. Voor een tijdige testuitslag is het van groot belang dat de PCR-test tussen 66 en 72 uur vóór aankomst afgenomen wordt.
Personen die volledig gevaccineerd zijn tegen COVID-19 hoeven geen negatieve test te laten zien. Dit moet je wel kunnen aantonen d.m.v. een vaccinatie-registratiekaart van het RIVM (deze wordt in het Nederlands geaccepteerd door de Griekse overheid). Op deze registratiekaart staat je volledige naam (zoals in je paspoort) en het aantal vaccins. Bovendien moet de tweede vaccinatie ten minste 14 dagen voor je reis zijn toegediend.

Je hoeft ook geen negatieve PCR-test te laten zien als je een bewijs van herstel van Covid-19 hebt door overlegging van:

 • Een Covid19-herstelcertificaat dat ten minste 30 dagen na de positieve testuitslag is afgegeven; het certificaat wordt als geldig beschouwd gedurende ten minste 30 dagen en ten hoogste 180 dagen na de eerste positieve uitslag. Of;
 • Een positieve Covid-19-antigeen-, PCR- of RT-PCR-testuitslag die ten minste 30 dagen en ten hoogste 180 dagen voor aankomst is afgegeven.

De bewijzen moeten je volledige naam bevatten en in het Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans of Russisch zijn opgesteld. Lees de uitgebreide uitleg welke soorten tests en vaccinaties geaccepteerd worden op de site van de Griekse overheid (informatie in het Engels).

Let op: Het niet correct invullen van je persoonlijke gegevens kan betekenen dat de test niet kan worden afgenomen en de benodigde gezondheidsverklaring niet kan worden verstrekt. Hierdoor kan je niet toegelaten worden op jouw vakantiebestemming. 

Gebruik vanaf 1 juli de Corona Check App voor jouw Digitale Corona Certificaat. Klik hier voor alle informatie plus handige video met stappenplan hoe een QR-code aan te maken.

Als klant van Stip Reizen kun je, afhankelijk van de bestemming en de maatregelen die hier gelden, kiezen uit één van de twee services die worden aangeboden door Stip Reizen in samenwerking met HealthCheckCenter. Meer informatie over deze services vind je hier.

Gezondheidsverklaring

Alle reizigers van 13 jaar en ouder die van en naar Nederland vliegen moeten een gezondheidsverklaring bij zich hebben. Dit formulier vind je hier, vul je zelf in en print je in tweevoud. 1 exemplaar voor de heenreis en 1 exemplaar voor de terugreis. Vlieg je met KLM, Corendon of Transavia? Dan vul je de gezondheidsverklaring in tijdens het online inchecken voor de heenreis. Je hoeft dan alleen een formulier te printen voor de terugreis.

Alle reizigers vanaf 18 jaar die met een boot tussen het Griekse vasteland en een Grieks eiland reizen moeten een gezondheidsverklaring laten zien als ze van boord gaan. Jongeren/kinderen onder de 18 jaar voeg je toe op het formulier van ouders/medereizigers.

Overige belangrijke documenten Het is verplicht voor alle reizigers om een Passenger Location Form (PLF) in te vullen. Na het invullen van dit formulier ontvang je een QR-code per e-mail. Deze QR-code moet je digitaal of geprint kunnen tonen bij aankomst op de bestemming. Het PLF-formulier vind je hier.
Reisverzekering Je moet in het bezit zijn van een lopende reisverzekering die medische kosten in het buitenland dekt.
Reizen terug naar Nederland  
COVID-19 test

Vanaf 8 augustus verplicht coronabewijs bij terugkeer naar Nederland vanuit EU-land met geel reisadvies.

Om te voorkomen dat het Coronavirus meegenomen wordt, hebben alle reizigers vanaf 12 jaar per 8 augustus 2021 bij terugkeer naar Nederland een coronabewijs nodig als zij uit een EU-land komen met een geel reisadvies.

 • Reizigers die volledig gevaccineerd of hersteld zijn van corona kunnen dit aantonen in de CoronaCheck-app.
 • Andere reizigers moeten zich voor vertrek – maximaal 48 uur voor een PCR-test en 24 uur voor een antigeentest – naar Nederland laten testen in het land van verblijf. Zij mogen alleen reizen met een negatieve testuitslag. Stip Reizen / Corendon regelt en betaalt de test. Klik hier voor meer informatie.
Gezondheidsverklaring Voorafgaand aan de reis heb je via de website van de Rijksoverheid een gezondheidsverklaring ingevuld en geprint. Neem een exemplaar van dit geprinte formulier mee tijdens je terugreis.
Zelftest thuis Doe bij thuiskomst voor de zekerheid een zelftest, ook als je gevaccineerd bent.
Reizen terug via een Belgische luchthaven  
Documenten België Alle reizigers die naar België terugkeren na een verblijf in het buitenland moeten binnen 48 uur voor aankomst in België een Passagier Lokalistatie Formulier (PLF) invullen. Het formulier vind je hier. Op basis van de antwoorden en de kleurcode van Griekenland berekent het formulier of je beschouwd wordt als een hoog risicocontact. Is dit het geval dan krijg je een sms en moet je in quarantaine en je laten testen op dag 1 en dag 7 van de quarantaine. Hiervoor ontvang je een code per sms.

 

PORTUGAL

Inclusief Madeira

Vanaf 27 juli 2021 geldt vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor Portugal, Madeira en de Azoren een reisadvies met kleurcode geel. Vanaf 29 juli geldt voor Madeira ook de kleurcode geel. Onze reizen naar Portugal gaan door. Voor vertrek terug naar Nederland moeten reizigers een coronabewijs (vaccinatiebewijs, herstelbewijs of test) tonen voor ze aan boord gaan. Hieronder vind je de eisen waar je aan moet voldoen voor vertrek naar deze bestemming en de terugreis naar Nederland. Wij monitoren de situatie en passen de onderstaande informatie steeds zo nodig aan. Raadpleeg voor de geldende maatregelen op deze bestemming de website van www.nederlandwereldwijd.nl.

Download vóór vertrek alle benodigde belangrijke documenten!

Download altijd vóórafgaand aan je reis alle benodigde belangrijke documenten op je telefoon of print deze uit en neem ze mee. Zo voorkom je voor jezelf en je medereizigers vertragingen op de bestemming omdat het downloaden via de lokale WiFi vaak zeer traag gaat of zelfs helemaal niet lukt.

Positieve COVID-19 testuitslag op je vakantiebestemming?

Krijg je op je vakantiebestemming COVID-19 symptomen of word je verplicht ter plaatse een COVID-19 test te doen? Houd er dan rekening mee dat je bij een positieve testuitslag op je vakantiebestemming in quarantaine moet. Vanaf dat moment gelden voor jou de lokale verplichtingen rondom de coronamaatregelen. Je mag niet terug naar Nederland totdat je klachtenvrij bent en je negatief test op COVID-19.

Cruises, F1 reizen, Autoreizen & Rondreizen

Maatregelen kunnen afwijken voor reizen anders dan Zonvakanties. Kijk voor de actuele informatie over je reis bij de ‘Extra informatie’ bij je geboekte reis. Hierop vind je de juiste informatie per reis. Wanneer je wordt doorverwezen naar deze pagina, dan kan je uiteraard de informatie bij jouw bestemming aanhouden of kijk op www.nederlandwereldwijd.nl

Maatregel Toelichting
Algemene regels voor vertrek  
COVID-19 test voor vertrek

De lokale autoriteit staat reizigers toe met een coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat - DCC, de digitale of papieren versie). Hiermee toon je aan dat je:

 • 14 dagen geleden of langer volledig bent gevaccineerd
 • Of volledig hersteld bent van corona en dit kan aantonen met een herstelbewijs
 • Of de uitslag van een negatieve PCR-test hebt die niet ouder is dan 72 uur
 • Of de uitslag van een negatieve antigeentest hebt die niet ouder is dan 48 uur

Heb je geen coronabewijs dan moet je of een negatieve PCR-test tonen (niet ouder dan 72 uur) of een negatieve antigeentest (niet ouder dan 48 uur)

Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven niet getest te worden.

Let op: voor Madeira en de Azoren is alleen een negatieve uitslag van een PCR-test (niet ouder dan 72 voor aankomst geldig. Een Antigeentest wordt niet geaccepteerd. Voor Madeira geldt ook dat je direct toegang krijgt zonder PCR-test als je een vaccinatiecertificaat (document van volledige vaccinatie bewijst) en/of een bewijs van herstel van COVID-19 niet ouder dan 90 dagen kunt tonen. Je moet je voor vertrek registreren en je certificaten uploaden via de volgende link.

Let op: Het niet correct invullen van je persoonlijke gegevens kan betekenen dat de test niet kan worden afgenomen en de benodigde gezondheidsverklaring niet kan worden verstrekt. Hierdoor kan je niet toegelaten worden op jouw vakantiebestemming.

Gebruik vanaf 1 juli de Corona Check App voor jouw Digitale Corona Certificaat. Klik hier voor alle informatie plus handige video met stappenplan hoe een QR-code aan te maken. 

Als klant van Stip Reizen kun je, afhankelijk van de bestemming en de maatregelen die hier gelden, kiezen uit één van de twee services die worden aangeboden door Stip Reizen in samenwerking met HealthCheckCenter. Meer informatie over deze services vind je hier.

Gezondheidsverklaring Alle reizigers van 13 jaar en ouder die van en naar Nederland vliegen moeten een gezondheidsverklaring bij zich hebben. Dit formulier vind je hier, vul je zelf in en print je in tweevoud. 1 exemplaar voor de heenreis en 1 exemplaar voor de terugreis. Vlieg je met Corendon of Transavia? Dan vul je de gezondheidsverklaring in tijdens het online inchecken voor de heenreis. Je hoeft dan alleen een formulier te printen voor de terugreis.
Overige belangrijke documenten Alle reizigers vanaf 12 jaar zijn verplicht om voor vertrek een Digital Passenger Locator Form in te vullen en deze tijdens de reis bij zich te dragen, digitaal of geprint. Invullen van het formulier kan vanaf 4 dagen voor vertrek.
Reizen terug naar Nederland  
Coronabewijs voor de terugreis

Als je vanaf het vasteland, waaronder de Algarve, vanaf 18 juli naar Nederland reist ben je verplicht om een coronabewijs te laten zien voordat je aan boord gaat. Als je vanuit groen en geel gebied naar Nederland terugreist hoef je geen coronabewijs te laten zien. En hoef je niet in quarantaine.

Als je vanaf Madeira of de Azoren naar Nederland reist geldt tot 8 augustus dat je geen coronabewijs hoeft te laten zien. In Nederland hoef je niet in quarantaine.

COVID-19 test

Vanaf 8 augustus verplicht coronabewijs bij terugkeer naar Nederland vanuit EU-land met geel reisadvies.

Om te voorkomen dat het Coronavirus meegenomen wordt, hebben alle reizigers vanaf 12 jaar per 8 augustus 2021 bij terugkeer naar Nederland een coronabewijs nodig als zij uit een EU-land komen met een geel reisadvies.

 • Reizigers die volledig gevaccineerd of hersteld zijn van corona kunnen dit aantonen in de CoronaCheck-app.
 • Andere reizigers moeten zich voor vertrek – maximaal 48 uur voor een PCR-test en 24 uur voor een antigeentest – naar Nederland laten testen in het land van verblijf. Zij mogen alleen reizen met een negatieve testuitslag. Stip Reizen / Corendon regelt en betaalt de test. Klik hier voor meer informatie.
Gezondheidsverklaring Voorafgaand aan de reis heb je via de website van de Rijksoverheid een gezondheidsverklaring ingevuld en geprint. Neem een exemplaar van dit geprinte formulier mee tijdens je terugreis.
Zelftest thuis Doe bij thuiskomst voor de zekerheid een zelftest, ook als je gevaccineerd bent.
Reizen terug via een Belgische luchthaven  
Documenten België Alle reizigers die naar België terugkeren na een verblijf in het buitenland moeten binnen 48 uur voor aankomst in België een Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) invullen. Het formulier vind je hier. Opbasis van de antwoorden en de kleurcode van Portugal berekent het formulier of je beschouwd wordt als een hoog risicocontact. Is dit het geval dan krijg je een sms en moet je in quarantaine en je laten testen op dag 1 en dag 7 van de quarantaine. Hiervoor ontvang je een code per sms.

 

SPANJE

Inclusief de Canarische Eilanden & Balearen

Vanaf 27 juli 2021 geldt vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor Spanje een reisadvies met kleurcode geel. Onze reizen naar Spanje gaan door. Voor vertrek terug naar Nederland moeten reizigers een coronabewijs (vaccinatiebewijs, herstelbewijs of test) tonen voor ze aan boord gaan.

Hieronder vind je de eisen waar je aan moet voldoen voor vertrek naar deze bestemmingen en de terugreis naar Nederland. Wij monitoren de situatie en passen de onderstaande informatie steeds zo nodig aan. Raadpleeg voor de geldende maatregelen op deze bestemmingen de website van www.nederlandwereldwijd.nl.

Download vóór vertrek alle benodigde belangrijke documenten!

Download altijd vóórafgaand aan je reis alle benodigde belangrijke documenten op je telefoon of print deze uit en neem ze mee. Zo voorkom je voor jezelf en je medereizigers vertragingen op de bestemming omdat het downloaden via de lokale WiFi vaak zeer traag gaat of zelfs helemaal niet lukt.

Positieve COVID-19 testuitslag op je vakantiebestemming?

Krijg je op je vakantiebestemming COVID-19 symptomen of word je verplicht ter plaatse een COVID-19 test te doen? Houd er dan rekening mee dat je bij een positieve testuitslag op je vakantiebestemming in quarantaine moet. Vanaf dat moment gelden voor jou de lokale verplichtingen rondom de coronamaatregelen. Je mag niet terug naar Nederland totdat je klachtenvrij bent en je negatief test op COVID-19.

Cruises, F1 reizen, Autoreizen & Rondreizen

Maatregelen kunnen afwijken voor reizen anders dan Zonvakanties. Kijk voor de actuele informatie over je reis bij de ‘Extra informatie’ bij je geboekte reis. Hierop vind je de juiste informatie per reis. Wanneer je wordt doorverwezen naar deze pagina, dan kan je uiteraard de informatie bij jouw bestemming aanhouden of kijk op www.nederlandwereldwijd.nl

Maatregel Toelichting
Algemene regels voor vertrek  
COVID-19 test voor vertrek

De lokale autoriteit verplicht alle reizigers vanaf 12 jaar in het bezit te zijn van een negatief COVID-19 testresultaat bij aankomst op de bestemming. Een negatieve uitslag moet zijn van een PCR-test óf een antigeen sneltest. Voor een tijdige uitslag is het van groot belang dat de PCR-test tussen 66 en 72 uur vóór aankomst afgenomen wordt. De uitslag van een negatieve antigeen sneltest mag niet ouder dan 48 uur zijn.

Je hoeft géén negatieve COVID-19 testuitslag te tonen bij aankomst wanneer;

 • Je 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent tegen COVID-19 en dit kunt aantonen. Het vaccinatiebewijs moet voorzien zijn van je volledige naam (zoals in je paspoort), geboortedatum, data van de vaccinaties, naam/type vaccin, LOT of batchnummer, het land waar de vaccinatie is gezet en de contactgegevens van de vaccinerende instantie en de uitgevende instantie van dit certificaat of bewijs. Het vaccinatiebewijs moet in het Spaans, Engels, Frans of Duits zijn. Let op: de laatste vaccinatie moet minimaal 14 dagen vóór aankomst zijn toegediend.
 • Je in het bezit bent van een bewijs van herstel van COVID-19 (COVID-19 herstelcertificaat). Dit document moet minimaal 11 dagen na het eerste positieve testresultaat zijn afgegeven en is maximaal 180 dagen geldig. Alleen een (NAAT)PCR-test wordt geaccepteerd. Dit document moet je naam (zoals in je paspoort), contactgegevens van het testinstituut (naam, adres), type NAAT-test, datum waarop de test is afgenomen en het positieve resultaat bevatten. Ook dit document moet in het Engels geschreven zijn.

Let op: Het niet correct invullen van je persoonlijke gegevens kan betekenen dat de test niet kan worden afgenomen en de benodigde gezondheidsverklaring niet kan worden verstrekt. Hierdoor kan je niet toegelaten worden op jouw vakantiebestemming.

Gebruik vanaf 1 juli de Corona Check App voor jouw Digitale Corona Certificaat. Klik hier voor alle informatie plus handige video met stappenplan hoe een QR-code aan te maken.

Als klant van Stip Reizen kun je, afhankelijk van de bestemming en de maatregelen die hier gelden, kiezen uit één van de twee services die worden aangeboden door Stip Reizen in samenwerking met HealthCheckCenter. Meer informatie over deze services vind je hier.

Gezondheidsverklaring Alle reizigers van 13 jaar en ouder die van en naar Nederland vliegen moeten een gezondheidsverklaring bij zich hebben. Dit formulier vind je hier, vul je zelf in en print je in tweevoud, 1 exemplaar voor de heenreis en 1 exemplaar voor de terugreis. Vlieg je met KLM, Corendon of Transavia? Dan vul je de gezondheidsverklaring in tijdens het online inchecken voor de heenreis. Je hoeft dan alleen een formulier te printen voor de terugreis.
Overige documenten Het is verplicht voor alle reizigers om maximaal 48 uur voor vertrek een digitaal Health Control Formulier in te vullen via https://www.spth.gob.es/.
In het formulier wordt gevraagd in welke Spaanse provincie je verblijft, hier vul je het volgende in:
 • Costa del Sol: Andalucia;
 • Canarische Eilanden: Canarias;
 • Mallorca & Ibiza: Illes Balears.


Nadat je het formulier hebt verzonden ontvang je een QR-code per e-mail. Deze QR-code moet je digitaal of geprint kunnen tonen bij aankomst op de bestemming. Het kan voorkomen dat je een foutmelding krijgt en dus geen QR-code ontvangt. Zonder QR-code mag je niet aan boord van het vliegtuig. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen:

 • Maak een eerder gestarte sessie af via deze link.
 • Ophalen van je QR-code van een eerder gestarte sessie kan hier.
 • Aanpassen van je aanvraag kan hier.

Kom je er niet helemaal uit met het invullen van het formulier? Volg dan het volledig uitgeschreven stappenplan .

Reizen terug naar Nederland  
NAAT(PCR)-test bij vertrek terug naar Nederland

Iedereen ouder dan 12 jaar heeft voor de terugreis naar Nederland een Coronabewijs nodig. Dit betekent dat je 1 van de volgende 3 bewijzen moet kunnen laten zien;

 • Een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat je volledig gevaccineerd bent met een vaccin dat is goedgekeurd door de EMA (Europees Geneesmiddelenbureau) of WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Het vaccinatiebewijs is vanaf 14 dagen na de laatste vaccinatie geldig om te reizen.
  Is je volledige vaccinatie korter dan 14 dagen geleden gegeven? Dan moet je voor terugkeer naar Nederland óók een negatief testresultaat of herstelbewijs (afgegeven door een EU-lidstaat) laten zien. Of;
 • Een testbewijs. Je negatieve PCR/NAAT-test mag niet ouder zijn dan 72 uur bij aankomst in Nederland. Je negatieve Antigeen Sneltest mag niet ouder zijn dan 48 uur bij aankomst in Nederland. Of;
 • Een herstelbewijs. Je positieve PCR/NAAT-test mag niet korter dan 11 dagen geleden zijn en niet langer dan 180 dagen geleden zijn afgenomen. Je herstelbewijs moet afgegeven zijn door een Europese lidstaat.

Vanaf 8 augustus verplicht coronabewijs bij terugkeer naar Nederland vanuit EU-land met geel reisadvies.

Om te voorkomen dat het Coronavirus meegenomen wordt, hebben alle reizigers vanaf 12 jaar per 8 augustus 2021 bij terugkeer naar Nederland een coronabewijs nodig als zij uit een EU-land komen met een geel reisadvies.

 • Reizigers die volledig gevaccineerd of hersteld zijn van corona kunnen dit aantonen in de CoronaCheck-app.
 • Andere reizigers moeten zich voor vertrek – maximaal 48 uur voor een PCR-test en 24 uur voor een antigeentest – naar Nederland laten testen in het land van verblijf. Zij mogen alleen reizen met een negatieve testuitslag. Stip Reizen / Corendon regelt en betaalt de test. Klik hier voor meer informatie.

Heb je tijdens je verblijf op de Canarische Eilanden Covid-19 symptomen, isoleer jezelf dan in je hotelkamer en bel met het telefoonnummer 900 112 061 De medewerker vertelt je bij welk medisch centrum je een gratis test kunt laten afnemen. Denk eraan een mondmasker te dragen en raak zo min mogelijk aan om verspreiding te voorkomen. De lokale overheid biedt kosteloos een aanvullende verzekering van AXA aan. Deze polis geldt alleen wanneer je zelf geen verzekeringsdekking hebt die op deze situatie van toepassing is. Meer informatie over de aanvullende verzekering van AXA vind je hier.

Quarantaineverplichting Bij terugkomst uit Spanje, inclusief de Spaanse Eilanden, geldt geen quarantaineplicht meer.
COVID-19 positief In het geval dat je positief test op COVID-19, moet je in quarantaine op de bestemming. Vanaf dat moment gelden voor jou de lokale verplichtingen rondom de coronamaatregelen. Mochten hier kosten uit voortkomen, dan zijn deze voor eigen rekening. Je mag niet terugvliegen naar Nederland totdat je klachten zijn verdwenen en je negatief test op COVID-19.
Gezondheidsverklaring Voorafgaand aan de reis heb je via de website van de Rijksoverheid een gezondheidsverklaring ingevuld en geprint. Neem een exemplaar van dit geprinte formulier mee tijdens je terugreis.
Zelftest thuis Doe bij thuiskomst voor de zekerheid een zelftest, ook als je gevaccineerd bent.
Reizen terug via een Belgische luchthaven  
Documenten België Alle reizigers die naar België terugkeren na een verblijf in het buitenland moeten binnen 48 uur voor aankomst in België een Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) invullen. Het formulier vind je hier. Opbasis van de antwoorden en de kleurcode van Spanje berekent het formulier of je beschouwd wordt als een hoog risicocontact. Is dit het geval dan krijg je een sms en moet je in quarantaine en je laten testen op dag 1 en dag 7 van de quarantaine. Hiervoor ontvang je een code per sms.
Quarantaineverplichting in Nederland De Nederlandse autoriteiten verplichten alle reizigers om bij thuiskomst in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. Op dag 5 van jouw quarantaineperiode kun je je laten testen bij de GGD. Bij een negatieve testuitslag eindigt jouw quarantaine.

Let op: na een verblijf op de Canarische eilanden (Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura), Mallorca of Ibiza hoef je bij thuiskomst in Nederland niet in thuisquarantaine te gaan.

 

ITALIË

Sicilië & Sardinië

Op dit moment geldt vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor Italië (inclusief Sicilië en Sardinië) een reisadvies met kleurcode geel. Reizen naar dit land is mogelijk, maar er gelden wel maatregelen. Onze reizen naar deze bestemming gaan door. Hieronder vind je de eisen waar je aan moet voldoen voor vertrek naar deze bestemming en de terugreis naar Nederland. Wij monitoren de situatie en passen de onderstaande informatie steeds zo nodig aan. Raadpleeg voor de geldende maatregelen op deze bestemming de website van www.nederlandwereldwijd.nl.

Download vóór vertrek alle benodigde belangrijke documenten!

Download altijd vóórafgaand aan je reis alle benodigde belangrijke documenten op je telefoon of print deze uit en neem ze mee. Zo voorkom je voor jezelf en je medereizigers vertragingen op de bestemming omdat het downloaden via de lokale WiFi vaak zeer traag gaat of zelfs helemaal niet lukt.

Positieve COVID-19 testuitslag op je vakantiebestemming?

Krijg je op je vakantiebestemming COVID-19 symptomen of word je verplicht ter plaatse een COVID-19 test te doen? Houd er dan rekening mee dat je bij een positieve testuitslag op je vakantiebestemming in quarantaine moet. Vanaf dat moment gelden voor jou de lokale verplichtingen rondom de coronamaatregelen. Je mag niet terug naar Nederland totdat je klachtenvrij bent en je negatief test op COVID-19.

Cruises, F1 reizen, Autoreizen & Rondreizen

Maatregelen kunnen afwijken voor reizen anders dan Zonvakanties. Kijk voor de actuele informatie over je reis bij de ‘Extra informatie’ bij je geboekte reis. Hierop vind je de juiste informatie per reis. Wanneer je wordt doorverwezen naar deze pagina, dan kan je uiteraard de informatie bij jouw bestemming aanhouden of kijk op www.nederlandwereldwijd.nl

Maatregel Toelichting
Algemene regels voor vertrek  
COVID-19 test voor vertrek

De lokale autoriteit verplicht alle reizigers vanaf 6 jaar in het bezit te zijn van een negatief COVID-19 testresultaat bij aankomst op de bestemming. Voor een tijdige testuitslag is het van groot belang dat de test tussen 42 en 48 uur vóór aankomst afgenomen wordt. Een negatieve uitslag moet zijn van een PCR-test óf een antigeentest. De uitslag van de test mag niet ouder dan 48 uur zijn.
Ben je 14 dagen of langer volledig gevaccineerd tegen COVID-19 met een door EMA goedgekeurd vaccin (Pfizer, Moderna, AstraZeneca en Janssen) dat geldig is voor 270 dagen en in 4 talen (Engels, Italiaans, Frans en Spaans) beschikbaar is of je hebt een herstelbewijs dat niet ouder is dan 6 maanden na de laatste positieve uitslag, dan hoef je bij aankomst op Sardinië geen negatieve test te laten zien.

Let op: Het niet correct invullen van je persoonlijke gegevens kan betekenen dat de test niet kan worden afgenomen en de benodigde gezondheidsverklaring niet kan worden verstrekt. Hierdoor kan je niet toegelaten worden op jouw vakantiebestemming.

Verplichte antigeentest bij aankomst op luchthaven Sicilië
Sinds 22 juli 2021 verplicht Sicilië alle reizigers uit Nederland bij aankomst op de luchthaven een antigeentest te laten afnemen. Oók als je reeds gevaccineerd bent of recent genezen van Covid-19 is deze sneltest verplicht. De testuitslag volgt binnen 15 minuten. Tot het moment van de uitslag moeten alle reizigers op de luchthaven blijven. Test een reiziger positief op Covid-19, dan moet zijn reisgezelschap én de reizigers die in het vliegtuig in de buurt hebben gezeten, 10 dagen in quarantaine in een alternatief hotel. De kosten voor de extra nachten van het verblijf in dit hotel, inclusief maaltijden en drankjes en een latere terugvlucht, worden volledig vergoed. Uiteraard is onze reisleiding beschikbaar voor eventuele vragen en/of begeleiding.

Tip: Doe voor vertrek uit Nederland voor de zekerheid alvast een zelftest, ook als je reeds gevaccineerd bent.

Gebruik vanaf 1 juli de Corona Check App voor jouw Digitale Corona Certificaat. Klik hier voor alle informatie plus handige video met stappenplan hoe een QR-code aan te maken.

Als klant van Stip Reizen kun je, afhankelijk van de bestemming en de maatregelen die hier gelden, kiezen uit één van de twee services die worden aangeboden door Stip Reizen in samenwerking met HealthCheckCenter. Meer informatie over deze services vind je hier.

Gezondheidsverklaring Alle reizigers van 13 jaar en ouder die van en naar Nederland vliegen moeten een gezondheidsverklaring bij zich hebben. Dit formulier vind je hier, vul je zelf in en print je in tweevoud. 1 exemplaar voor de heenreis en 1 exemplaar voor de terugreis. Vlieg je met Corendon of Transavia? Dan vul je de gezondheidsverklaring in tijdens het online inchecken voor de heenreis. Je hoeft dan alleen een formulier te printen voor de terugreis.
Overige documenten Elke volwassen reiziger is verplicht om voor vertrek een Digital Passenger Locator Form in te vullen en deze tijdens de reis bij zich te dragen. Minderjarige mogen geregistreerd worden bij een ouder of voogd op het formulier. Ook adviseert de Italiaanse overheid om een app te downloaden om het opsoren van bestemmingen te ondersteunen. Deze vind je hier.
Reizen terug naar Nederland  
COVID-19 test

Vanaf 8 augustus verplicht coronabewijs bij terugkeer naar Nederland vanuit EU-land met geel reisadvies.

Om te voorkomen dat het Coronavirus meegenomen wordt, hebben alle reizigers vanaf 12 jaar per 8 augustus 2021 bij terugkeer naar Nederland een coronabewijs nodig als zij uit een EU-land komen met een geel reisadvies.

 • Reizigers die volledig gevaccineerd of hersteld zijn van corona kunnen dit aantonen in de CoronaCheck-app.
 • Andere reizigers moeten zich voor vertrek – maximaal 48 uur voor een PCR-test en 24 uur voor een antigeentest – naar Nederland laten testen in het land van verblijf. Zij mogen alleen reizen met een negatieve testuitslag. Stip Reizen / Corendon regelt en betaalt de test. Klik hier voor meer informatie.
Gezondheidsverklaring Voorafgaand aan de reis heb je via de website van de Rijksoverheid een gezondheidsverklaring ingevuld en geprint. Neem een exemplaar van dit geprinte formulier mee tijdens je terugreis.
Zelftest thuis Doe bij thuiskomst voor de zekerheid een zelftest, ook als je gevaccineerd bent.
Reizen terug via een Belgische luchthaven  
Documenten België Alle reizigers die naar België terugkeren na een verblijf in het buitenland moeten binnen 48 uur voor aankomst in België een Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) invullen. Het formulier vind je hier. Opbasis van de antwoorden en de kleurcode van Italië berekent het formulier of je beschouwd wordt als een hoog risicocontact. Is dit het geval dan krijg je een sms en moet je in quarantaine en je laten testen op dag 1 en dag 7 van de quarantaine. Hiervoor ontvang je een code per sms.

 

TURKIJE

Op dit moment geldt voor deze bestemming vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken een reisadvies met kleurcode oranje: 'reis alleen als het noodzakelijk is'. We voeren de reizen uit die al zijn geboekt en je kunt ook een nieuwe Turkije-vakantie boeken met vertrek op korte termijn. Hieronder vind je de eisen waar je aan moet voldoen voor vertrek naar deze bestemming en de terugreis naar Nederland. Wij monitoren de situatie en passen de onderstaande informatie steeds zo nodig aan.

Raadpleeg voor de geldende maatregelen op deze bestemming de website van www.nederlandwereldwijd.nl. Let op! Per 1 juli gelden in Turkije alleen nog maatregelen op het gebied van hygiëne, het gebruik van mondkapjes en 1,5 meter afstand houden. Maatregelen zoals een avondklok en beperkte openingstijden zijn sinds 1 juli niet meer van toepassing. Op 2 juli was deze informatie nog niet aangepast op nederlandwereldwijd.nl.

Download vóór vertrek alle benodigde belangrijke documenten!

Download altijd vóórafgaand aan je reis alle benodigde belangrijke documenten op je telefoon of print deze uit en neem ze mee. Zo voorkom je voor jezelf en je medereizigers vertragingen op de bestemming omdat het downloaden via de lokale WiFi vaak zeer traag gaat of zelfs helemaal niet lukt.

Positieve COVID-19 testuitslag op je vakantiebestemming?

Krijg je op je vakantiebestemming COVID-19 symptomen of word je verplicht ter plaatse een COVID-19 test te doen? Houd er dan rekening mee dat je bij een positieve testuitslag op je vakantiebestemming in quarantaine moet. Vanaf dat moment gelden voor jou de lokale verplichtingen rondom de coronamaatregelen. Je mag niet terug naar Nederland totdat je klachtenvrij bent en je negatief test op COVID-19.

Cruises, F1 reizen, Autoreizen & Rondreizen

Maatregelen kunnen afwijken voor reizen anders dan Zonvakanties. Kijk voor de actuele informatie over je reis bij de ‘Extra informatie’ bij je geboekte reis. Hierop vind je de juiste informatie per reis. Wanneer je wordt doorverwezen naar deze pagina, dan kan je uiteraard de informatie bij jouw bestemming aanhouden of kijk op www.nederlandwereldwijd.nl

Maatregel Toelichting
Algemene regels voor vertrek  
COVID-19 test voor vertrek

De lokale autoriteit verplicht alle reizigers vanaf 12 jaar in het bezit te zijn van een negatief COVID-19 testuitslag bij aankomst op de bestemming. Dat kan zijn van een NAAT(PCR)-test of van een antigeentest. Je hoeft géén negatieve COVID-19 testuitslag te tonen bij vertrek naar de bestemming wanneer;

 • Je volledig gevaccineerd bent tegen COVID-19 met een vaccin dat is goedgekeurd door de EMA of WHO-EUL en dit kunt aantonen. Het vaccinatiebewijs moet voorzien zijn van je volledige naam, het aantal vaccins en in het Nederlands of Engels geschreven zijn. Let op: de laatste vaccinatie moet meer dan 14 dagen geleden zijn toegediend. Bovendien kun je niet met je digitale coronabewijs Turkije inreizen. Dit is alleen geldig binnen de EU. Je moet je bewijzen uitprinten en op papier meenemen.
 • Je in het bezit bent van een bewijs dat je in de afgelopen 6 maanden COVID-19 hebt gehad. De periode van 6 maanden begint 28 dagen na je eerste positieve PCR-test.

Let op: Je negatieve PCR-testuitslag mag niet ouder zijn dan maximaal 72 uur bij vertrek naar Turkije. Je negatieve antigeentestuitslag mag niet ouder zijn dan maximaal 48 uur bij aankomst in Turkije.

Neem ook altijd een geprinte versie van je coronabewijs (DCC) QR-code mee op reis.

Het niet correct invullen van je persoonlijke gegevens kan betekenen dat de test niet kan worden afgenomen en de benodigde gezondheidsverklaring niet kan worden verstrekt. Hierdoor kan je niet toegelaten worden op jouw vakantiebestemming.

Aan de grens met Turkije kunnen steekproefsgewijs PCR-testen bij aankomst worden afgenomen. Als de uitslag positief is, volgt 10 dagen quarantaine. Dit geldt ook als je in nauw contact bent geweest met iemand die positief wordt getest. Na 10 dagen wordt opnieuw een test afgenomen, als de uitkomst hiervan negatief is stopt de quarantaine. Als de test positief is, word je na 4 dagen (de 14e dag van de quarantaine) opnieuw getest. Draag je de Delta-variant van het coronavirus? Dan moet je 14 dagen in quarantaine. Deze periode kan niet eerder worden beëindigd, alleen na een negatief PCR-testresultaat op dag 14 van de quarantaineperiode. Voor reizigers die in de 14 dagen voor hun bezoek aan Turkije een hoog risicoland hebben bezocht, kunnen aanvullende/strengere maatregelen gelden. Raadpleeg hiervoor altijd de webiste van Nederlandwereldwijd.

Als klant van Stip Reizen kun je, afhankelijk van de bestemming en de maatregelen die hier gelden, kiezen uit één van de twee services die worden aangeboden door Stip Reizen in samenwerking met HealthCheckCenter. Meer informatie over deze services vind je hier.

Gezondheidsverklaring Alle reizigers van 13 jaar en ouder die van en naar Nederland vliegen moeten een gezondheidsverklaring bij zich hebben. Dit formulier vind je hier, vul je zelf in en print je in tweevoud uit. 1 exemplaar voor de heenreis en 1 exemplaar voor de terugreis. Vlieg je met KLM, Corendon of Transavia? Dan vul je de gezondheidsverklaring in tijdens het online inchecken voor de heenreis. Je hoeft dan alleen een formulier uit te printen voor de terugreis.
Overige documenten Het is verplicht voor alle reizigers van 6 jaar en ouder om binnen 72 uur voor vertrek een registratieformulier in het Engels in te vullen. Zodra je het formulier hebt ingevuld, wordt een HES-code aangemaakt die je tijdens je reis en verblijf in Turkije kan gebruiken. Het ingevulde formulier moet je bij vertrek naar de bestemming digitaal of geprint kunnen tonen.
Reizen terug naar Nederland  
NAAT(PCR)-test bij vertrek terug naar Nederland

De Nederlandse autoriteiten verplichten alle reizigers vanaf 12 jaar om 1 van de volgende 3 bewijzen te laten zien:

 • 1. Vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat je volledig gevaccineerd bent met een vaccin dat is goedgekeurd door de EMA of WHO. Het vaccinatiebewijs is vanaf 14 dagen na de laatste vaccinatie geldig om te reizen. Of;
 • 2. Testbewijs. Je negatieve PCR/NAAT-test mag niet ouder zijn dan 48 uur voor vertrek naar Nederland. Corendon regelt en betaalt deze test. Klik hier voor meer informatie. Je kunt ook op eigen kosten kiezen voor een antigeentest. De negatieve antigeentest mag niet ouder zijn dan 24 uur bij vertrek naar Nederland.
 • 3. Herstelbewijs (afgegeven door EU-lidstaat). Je positieve PCR/NAAT-test mag niet korter dan 11 dagen geleden en niet langer dan 180 dagen geleden zijn afgenomen.
Als je voor vertrek een van deze bewijzen niet kunt tonen, dan weigert de luchtvaartmaatschappij je aan boord te laten gaan.

 

Quarantaineverplichting Je hoeft niet in quarantaine wanneer je volledig bent gevaccineerd óf een negatief testresultaat hebt. In alle andere gevallen adviseert de Nederlandse overheid om bij thuiskomst in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. Op dag 5 van jouw quarantaineperiode kun je je laten testen bij de GGD. Bij een negatieve testuitslag eindigt jouw quarantaine.
Gezondheidsverklaring Voorafgaand aan de reis heb je via de website van de Rijksoverheid een gezondheidsverklaring ingevuld en geprint. Neem een exemplaar van dit geprinte formulier mee tijdens je terugreis.
Zelftest thuis Doe bij thuiskomst voor de zekerheid een zelftest, ook als je gevaccineerd bent.
Reizen terug via een Belgische luchthaven  
Documenten België Alle reizigers die naar België terugkeren na een verblijf in het buitenland moeten binnen 48 uur voor aankomst in België een Passagier Lokalistatie Formulier (PLF) invullen. Het formulier vind je hier. Op basis van de antwoorden en de kleurcode van Turkije berekent het formulier of je beschouwd wordt als een hoog risicocontact. Is dit het geval dan krijg je een sms en moet je in quarantaine en je laten testen op dag 1 en dag 7 van de quarantaine. Hiervoor ontvang je een code per sms. Let op: Vanaf 1 juli is quarantaine niet meer verplicht wanneer iemand volledig is gevaccineerd en dit ten minste twee weken geleden is gebeurd.
Quarantaineverplichting in Nederland Je hoeft niet in quarantaine wanneer je volledig bent gevaccineerd óf een negatief testresultaat hebt. In alle andere gevallen adviseert de Nederlandse overheid om bij thuiskomst in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. Op dag 5 van jouw quarantaineperiode kun je je laten testen bij de GGD. Bij een negatieve testuitslag eindigt jouw quarantaine.

 

KAAPVERDIË

Op dit moment is de kleurcode van het reisadvies van de overheid voor Kaapverdië oranje voor de toeristische gebieden waar wij reizen aanbieden. Dit betekent dat de overheid adviseert om alleen naar deze gebieden te reizen wanneer dit noodzakelijk is. Het volledige reisadvies lees je hier.

Wij bieden vakanties naar Kaapverdië deze winter toch aan. Zeker wanneer je volledig bent beschermd tegen corona, kun je hier naar onze mening onbezorgd van een vakantie genieten.Wij monitoren de situatie en passen de onderstaande informatie steeds zo nodig aan. Raadpleeg voor de geldende maatregelen op deze bestemming de website van www.nederlandwereldwijd.nl.

Download vóór vertrek alle benodigde belangrijke documenten!

Download altijd vóórafgaand aan je reis alle benodigde belangrijke documenten op je telefoon of print deze uit en neem ze mee. Zo voorkom je voor jezelf en je medereizigers vertragingen op de bestemming omdat het downloaden via de lokale WiFi vaak zeer traag gaat of zelfs helemaal niet lukt.

Positieve COVID-19 testuitslag op je vakantiebestemming?

Krijg je op je vakantiebestemming COVID-19 symptomen of word je verplicht ter plaatse een COVID-19 test te doen? Houd er dan rekening mee dat je bij een positieve testuitslag op je vakantiebestemming in quarantaine moet. Vanaf dat moment gelden voor jou de lokale verplichtingen rondom de coronamaatregelen. Je mag niet terug naar Nederland totdat je klachtenvrij bent en je negatief test op COVID-19.

Cruises, F1 reizen, Autoreizen & Rondreizen

Maatregelen kunnen afwijken voor reizen anders dan Zonvakanties. Kijk voor de actuele informatie over je reis bij de ‘Extra informatie’ bij je geboekte reis. Hierop vind je de juiste informatie per reis. Wanneer je wordt doorverwezen naar deze pagina, dan kan je uiteraard de informatie bij jouw bestemming aanhouden of kijk op www.nederlandwereldwijd.nl

Maatregel Toelichting
Algemene regels voor vertrek  
COVID-19 test voor vertrek

De lokale autoriteit verplicht alle reizigers vanaf 12 jaar in het bezit te zijn van een negatief COVID-19 testresultaat bij vertrek naar de bestemming. De test mag een PCR-test zijn, van maximaal 72 uur oud bij vertrek naar de bestemming of een antigeen sneltest (ag-RDT) van maximaal 48 uur oud bij vertrek naar de bestemming. Let op: Een digitaal negatief testresultaat, zoals in de Corona Check App wordt niet geaccepteerd. Neem daarom je negatieve testresultaat geprint mee.

Let op: Het niet correct invullen van je persoonlijke gegevens kan betekenen dat de test niet kan worden afgenomen en de benodigde gezondheidsverklaring niet kan worden verstrekt. Hierdoor kan je niet toegelaten worden op jouw vakantiebestemming.

Je hoeft géén negatieve COVID-19 testuitslag te tonen bij aankomst wanneer;

 • Je 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent tegen COVID-19 en dit kunt aantonen door middel van een internationaal vaccinatiebewijs. Let op: Het digitale vaccinatiebewijs uit de Corona Check App wordt in Kaapverdië niet erkend, je kunt daarom niet met dit bewijs naar Kaapverdië reizen.
 • Je in het bezit bent van een bewijs van herstel van COVID-19 (COVID-19 herstelcertificaat). Dit document moet minimaal 14 dagen na het eerste positieve testresultaat zijn afgegeven en is maximaal 90 dagen geldig. Let op: Het digitale herstelbewijs uit de Corona Check App wordt in Kaapverdië niet erkend, je kunt daarom niet met dit bewijs naar Kaapverdië reizen.
Bij aankomst in Kaapverdië zijn alle reizigers verplicht om een temperatuurmeting te ondergaan. Als je koorts hebt krijg je een verder medisch onderzoek. Dit onderzoek is op eigen kosten.

Als klant van Stip Reizen kun je, afhankelijk van de bestemming en de maatregelen die hier gelden, kiezen uit één van de twee services die worden aangeboden door Stip Reizen in samenwerking met HealthCheckCenter. Meer informatie over deze services vind je hier.

Gezondheidsverklaring Alle reizigers van 13 jaar en ouder die van en naar Nederland vliegen moeten een gezondheidsverklaring bij zich hebben. Dit formulier vind je hier, vul je zelf in en print je in tweevoud uit. 1 exemplaar voor de heenreis en 1 exemplaar voor de terugreis. Vlieg je met Corendon of Transavia? Dan vul je de gezondheidsverklaring in tijdens het online inchecken voor de heenreis. Je hoeft dan alleen een formulier uit te printen voor de terugreis.
Overige documenten Het is verplicht voor alle reizigers om voor vertrek en online gezondheidsverklaring in te vullen, deze vind je hier. Bij aankomst moet je het formulier geprint of digitaal kunnen tonen als daarnaar gevraagd wordt. Daarnaast moeten alle reizigers vanaf 2 jaar zich 5 dagen voor vertrek naar Kaapverdië digitaal registreren via deze link. Na het invullen van het formulier ben je verplicht om luchthavenbelasting te betalen.
Reisverzekering Je moet in het bezit zijn van een lopende reisverzekering die medische kosten in het buitenland dekt.
Reizen terug naar Nederland  
NAAT(PCR)-test bij vertrek terug naar Nederland De Nederlandse autoriteiten verplichten alle reizigers vanaf 12 jaar om 1 van de volgende 3 bewijzen te laten zien:
 • 1. Vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat je volledig gevaccineerd bent met een vaccin dat is goedgekeurd door de EMA of WHO. Of;
 • 2. Testbewijs. Je negatieve PCR/NAAT-test mag niet ouder zijn dan 48 uur voor vertrek naar Nederland en je negatieve antigeentest niet ouder dan 24 uur oud voor vertrek naar Nederland.Of;
 • 3. Herstelbewijs (afgegeven door EU-lidstaat). Je positieve PCR/NAAT-test mag niet korter dan 11 dagen geleden en niet langer dan 180 dagen geleden zijn afgenomen.
Als je voor vertrek een van deze bewijzen niet kunt tonen, dan weigert de luchtvaartmaatschappij je aan boord te laten gaan.
Zelftest thuis Doe bij thuiskomst voor de zekerheid een zelftest, ook als je gevaccineerd bent.
Reizen terug via een Belgische luchthaven  
Documenten België Alle reizigers die naar België terugkeren na een verblijf in het buitenland moeten binnen 48 uur voor aankomst in België een Passagier Lokalistatie Formulier (PLF) invullen. Het formulier vind je hier. Op basis van de antwoorden en de kleurcode van Kaapverdië berekent het formulier of je beschouwd wordt als een hoog risicocontact. Is dit het geval dan krijg je een sms en moet je in quarantaine en je laten testen op dag 1 en dag 7 van de quarantaine. Hiervoor ontvang je een code per sms.

 

Een ogenblik geduld aub…