Berichtgeving rondom het Coronavirus: veelgestelde vragen. Alles over je reisvoucher vind je hier. Lees alle maatregelen via de volgende links: bestemming, luchthaven en vlucht.

Mijn reis

Maatregelen op de bestemming

Binnen alle Stip Reizen vakantie bestemmingen worden de volgende algemene maatregelen gehanteerd:

 • Was vaak je handen
 • Houd minimaal 1,5 meter afstand, op sommige bestemmingen is dit 2 meter
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Schud geen handen
 • Het gebruik van een mondkapje is bij veel onderdelen van jouw vakantie verplicht. Zorg dat je er voldoende meeneemt.
 • Ga niet op reis als je klachten hebt en wanneer de klachten zich voordoen tijdens je vakantie, neem dan direct contact op met de Stip Reizen/Corendon reisleiding.

Hotel en faciliteiten

Wij zorgen dat jij een onvergetelijke vakantie hebt, maar het kan voorkomen dat tijdens je verblijf niet alle faciliteiten van het hotel geopend zijn. Natuurlijk zijn er in alle accommodaties de voorgeschreven hygiënemaatregelen genomen. Hierdoor kan het zo zijn dat je in sommige hotels verplicht in de publieke ruimtes en/of tijdens verplaatsing een mondkapje moet dragen. Alle accommodaties op bestemmingen werken nauw samen met de medische specialisten op je vakantiebestemming voor het geval dat jij of iemand anders besmet raakt. De persoon wordt dan direct in quarantaine geplaatst zodat de kans op overdracht zo minimaal is. Mocht je tijdens je zonvakantie toch COVID-19 symptomen hebben, neem dan direct contact op met de reisleiding van Corendon bij een Zonvakantie, of met onze noodtelefoon op +31 6 1807 0698 wanneer u aan een cruise, F1 reis, Autoreis of rondreis deelneemt.

Verantwoord op reis

De maatregelen en richtlijnen zijn gebaseerd op de adviezen van EASA en het RIVM en samengevoegd in het protocol Verantwoord Reizen. Naar aanleiding van de actuele situatie, passen wij deze pagina geregeld aan. Wij vragen je daarom om minimaal één dag voor je vertrek deze pagina te raadplegen op eventuele aanpassingen. Zorg er te allen tijde voor dat je genoeg (niet-medische) mondkapjes mee op reis neemt, houd hierbij ook rekening met uitstapjes ter plaatse en de terugvlucht. De reiziger is te allen tijde zelf verantwoordelijk om zich op de hoogte te stellen van actuele vereisten die de landen van vertrek en aankomst stellen - in het bijzonder inzake COVID-19 - en voor het (tijdig) beschikken over de juiste reisdocumenten en het voldoen aan de gestelde maatregelen in de landen. Houd hierbij ook altijd de website van Nederlandwereldwijd.nl in de gaten voor de actuele status. Wanneer de reiziger niet (tijdig) over de juiste reisdocumenten beschikt en/of niet voldoet aan de vereiste die de landen van vertrek en aankomst stellen, dan is de reiziger zelf verantwoordelijk voor alle kosten die daaruit voortvloeien. De reiziger heeft in zo’n geval geen recht op restitutie van de reissom.

Maatregelen op jouw vakantiebestemming

Welke maatregelen er gelden op jouw favoriete vakantiebestemming lees je op de site van de overheid, via de volgende link: Nederlandwereldwijd.nl. Zoek jouw bestemming en klik op het kopje 'Coronavirus'.

Let op: De reiziger is altijd zelf verantwoordelijk om zich op de hoogte te stellen van actuele vereisten die de landen van vertrek en aankomst stellen - in het bijzonder inzake COVID-19 - en voor het (tijdig) beschikken over de juiste reisdocumenten en het voldoen aan de gestelde maatregelen in de landen. Houd hierbij ook altijd de website van www.nederlandwereldwijd.nl in de gaten voor de actuele status. Wanneer de reiziger niet (tijdig) over de juiste reisdocumenten beschikt en/of niet voldoet aan de vereiste die de landen van vertrek en aankomst stellen, dan is de reiziger zelf verantwoordelijk voor alle kosten die daaruit voortvloeien. De reiziger heeft in zo’n geval geen recht op restitutie van de reissom.

Lees hier aan welke eisen je moet voldoen voor vertrek:

BELGIË

Op dit moment geldt voor deze bestemming vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken een reisadvies met kleurcode geel. Reizen naar deze bestemming is mogelijk, maar er gelden wel maatregelen. Momenteel gaan onze reizen naar deze bestemming gewoon door. Hieronder vind je de eisen waar je aan moet voldoen voor vertrek naar deze bestemming en de terugreis naar Nederland. Wij monitoren de situatie en passen de onderstaande informatie steeds zo nodig aan. Raadpleeg voor de geldende maatregelen op deze bestemming de website vanwww.nederlandwereldwijd.nl.

Download vóór vertrek alle benodigde belangrijke documenten!

Download altijd vóórafgaand aan je reis alle benodigde belangrijke documenten op je telefoon of print deze uit en neem ze mee. Zo voorkom je voor jezelf en je medereizigers vertragingen op de bestemming omdat het downloaden via de lokale WiFi vaak zeer traag gaat of zelfs helemaal niet lukt.

Positieve COVID-19 testuitslag op je vakantiebestemming?

Krijg je op je vakantiebestemming COVID-19 symptomen of word je verplicht ter plaatse een COVID-19 test te doen? Houd er dan rekening mee dat je bij een positieve testuitslag op je vakantiebestemming in quarantaine moet. Vanaf dat moment gelden voor jou de lokale verplichtingen rondom de coronamaatregelen. Je mag niet terug naar Nederland totdat je klachtenvrij bent en je negatief test op COVID-19.

Cruises, F1 reizen, Autoreizen & Rondreizen

Maatregelen kunnen afwijken voor reizen anders dan Zonvakanties. Kijk voor de actuele informatie over je reis bij de ‘Extra informatie’ bij je geboekte reis. Hierop vind je de juiste informatie per reis. Wanneer je wordt doorverwezen naar deze pagina, dan kan je uiteraard de informatie bij jouw bestemming aanhouden of kijk op www.nederlandwereldwijd.nl

Maatregel Toelichting
Algemene regels voor vertrek  
COVID-19 test voor vertrek

Reizigers uit Nederland hoeven bij aankomst in België niet in quarantaine wanneer zij een coronabewijs (DCC) kunnen tonen, dit kan zijn:

 • Een bewijs van volledige vaccinatie (let op: de laatste dosis moet minimaal 2 weken geleden zijn toegediend);
 • Een PCR/NAAT-test van maximaal 72 uur oud bij aankomst in België;
 • Een herstelbewijs van een positieve test op COVID-19 (minimaal 11 en maximaal 180 dagen oud bij aankomst in België)

Alle reizigers moeten binnen 48 uur voor aankomst in België het Passagier Lokalisatie Formulier invullen bij een verblijf van meer dan 48 uur. Meer informatie over dit formulier vind je onder het kopje 'Overige belangrijke documenten'.

Als klant van Stip Reizen kun je, afhankelijk van de bestemming en de maatregelen die hier gelden, kiezen uit één van de twee services die worden aangeboden door Stip Reizen in samenwerking met HealthCheckCenter. Meer informatie over deze services vind je hier.

Overige documenten Het is verplicht voor alle reizigers die naar België reizen voor een verblijf van meer dan 48 uur of met het vliegtuig/per boot naar België reizen om een Passenger Locator Form (PLF) in te vullen. Het formulier moet binnen 48 uur voor aankomst worden ingevuld. Je vindt het formulier hier. Het formulier moet je digitaal of uitgeprint kunnen tonen als daarnaar gevraagd wordt.
Quarantaineverplichting Op basis van je antwoorden bij het invullen van het PLF-formulier, wordt berekend of je wordt beschouwd als hoog risicocontact. Er zijn twee opties:
 • Je ontvangt een sms en bent een hoog risicocontact. Bij aankomst op de bestemming volgt een quarantaineverplichting van 10 dagen. Op dag 7 laat je een verplichte PCR-test afnemen. Hiervoor ontvang je een code per sms.
 • Je ontvangt geen sms en bent geen hoog risicocontact. Je hoeft bij aankomst op de bestemming niet in quarantaine en er geldt geen testverplichting na aankomst.
Terugreizen naar Nederland  
COVID-19 test

Verplicht coronabewijs bij het terugreizen naar Nederland voor alle reizigers vanaf 12 jaar.

Om te voorkomen dat het Coronavirus wordt meegenomen, hebben alle reizigers vanaf 12 jaar bij het terugreizen naar Nederlandvanuit een bestemming met kleurcode geel of oranje een coronabewijs nodig.

 • Reizigers die volledig gevaccineerd zijn of hersteld zijn van corona kunnen dit aantonen in de CoronaCheck-app.
 • De overige reizigers moeten een negatieve testuitslag kunnen tonen. Dit mag een NAAT(PCR)-test van maximaal 48 uur oud bij vertrek naar Nederland of een antigeensneltest van maximaal 24 uur oud bij vertrek naar Nederland zijn.

Bekijk hier welke kleurcode jouw vakantiebestemming op dit moment heeft. Via de website reizen tijdens corona bekijk je gemakkelijk welke documenten je nodig hebt voor jouw terugreis naar Nederland.

Testen bij thuiskomst

Vanuit de Nederlandse overheid geldt voor alle reizigers mét een vaccinatie- of herstelbewijs het dringende advies om een zelftest te doen bij thuiskomst. Reizigers zónder vaccinatie- of herstelbewijs worden dringend geadviseerd zich te testen op dag 2 en 5 na thuiskomst. Dit kan met een zelftest of bij de GGD.

Heb je klachten of is je zelftest positief? Laat je dan altijd testen bij de GGD.

 

BONAIRE

Op dit moment geldt vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor Bonaire een reisadvies met kleurcode geel. Reizen naar deze bestemming is mogelijk, maar er gelden wel maatregelen. Onze reizen naar deze bestemming gaan door.
Hieronder vind je de eisen waar je aan moet voldoen voor vertrek naar deze bestemming en de terugreis naar Nederland. Wij monitoren de situatie en passen de onderstaande informatie steeds zo nodig aan. Raadpleeg voor de geldende maatregelen op deze bestemming de website van www.nederlandwereldwijd.nl.

Download vóór vertrek alle benodigde belangrijke documenten!

Download altijd vóórafgaand aan je reis alle benodigde belangrijke documenten op je telefoon of print deze uit en neem ze mee. Zo voorkom je voor jezelf en je medereizigers vertragingen op de bestemming omdat het downloaden via de lokale WiFi vaak zeer traag gaat of zelfs helemaal niet lukt.

Positieve COVID-19 testuitslag op je vakantiebestemming?

Krijg je op je vakantiebestemming COVID-19 symptomen of word je verplicht ter plaatse een COVID-19 test te doen? Houd er dan rekening mee dat je bij een positieve testuitslag op je vakantiebestemming in quarantaine moet. Vanaf 1 november 2021 vergoeden wij de extra hotelovernachtingen én je terugvlucht niet meer, tenzij je kunt aantonen dat je volledig gevaccineerd bent. Dit geldt voor alle personen vanaf 12 jaar en ouder. Voor kinderen tot en met 11 jaar vergoeden wij de extra hotelovernachtingen én de terugvlucht nog wel. Voor meer informatie klik hier . Je mag niet terugvliegen naar Nederland totdat je klachtenvrij bent en je negatief test op COVID-19.

Cruises, F1 reizen, Autoreizen & Rondreizen

Maatregelen kunnen afwijken voor reizen anders dan Zonvakanties. Kijk voor de actuele informatie over je reis bij de ‘Extra informatie’ bij je geboekte reis. Hierop vind je de juiste informatie per reis. Wanneer je wordt doorverwezen naar deze pagina, dan kan je uiteraard de informatie bij jouw bestemming aanhouden of kijk op www.nederlandwereldwijd.nl

Ook kunnen er verdere maatregelen gelden bij terugkomst in België. Informatie hierover vind je op info-coronavirus.be/nl/reizen/ en reopen.europa.eu/en. De kleurcode die België voor je vakantieland hanteert vind je hier.
Maatregel Toelichting
Algemene regels voor vertrek  
Vaccinatie- of testbewijs

De lokale autoriteiten verplichten alle reizigers vanaf 12 jaar in het bezit te zijn van een digitaal coronabewijs, EU DCC. Voor volledig gevaccineerde en niet (volledig) gevaccineerde reizigers gelden verschillende regels bij het reizen naar Bonaire.

Volledig gevaccineerde reizigers

 • Met een geldig bewijs van volledige vaccinatie middels een digitaal coronabewijs (EU DCC) kunt je naar Bonaire reizen. Naast je vaccinatiebewijs ben je verplicht een negatief NAAT(PCR)-testresultaat te laten zien bij vertrek naar Bonaire. Deze negatieve testuitslag kan zijn van een NAAT(PCR)-test (maximaal 48 uur oud bij vertrek) of een antigeentest (maximaal 24 uur oud bij vertrek).

 • Alle reizigers zijn verplicht om binnen 24 tot 12 uur voor vertrek een digitale gezondheidsverklaring in te vullen. Meer informatie vind je bij 'Overige belangrijke documenten'.

   

Let op: Bonaire beschouwt reizigers als 'volledig gevaccineerd' wanneer de laatste dosis minimaal 14 dagen of langer geleden is toegediend.

Niet (volledig) gevaccineerde reizigers

 • Niet (volledig) gevaccineerde reizigers zijn verplicht om bij aankomst op Bonaire een negatieve testuitslag te tonen. Deze negatieve testuitslag moet zijn van een NAAT(PCR)-test (maximaal 48 uur oud bij vertrek).

 • Alle reizigers zijn verplicht om binnen 24 tot 12 uur voor vertrek een digitale gezondheidsverklaring in te vullen. Meer informatie vindt u bij 'Overige belangrijke documenten'.

   

Let op: Het niet correct invullen van je gegevens kan betekenen dat de test niet kan worden afgenomen en je niet toegelaten wordt op jouw vakantiebestemming. Wij raden aan om altijd een geprinte versie van jouw vaccinatie- of negatieve testbewijs mee te nemen naast de digitale QR-code in de CoronaCheck-App. Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven zich niet te laten testen.

Je bent te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het (tijdig) verkrijgen van de juiste gezondheids- en reisdocumenten die gelden voor het land van vertrek en het land van bestemming.

Vaccinatie- of testbewijs

De lokale autoriteiten verplichten alle reizigers vanaf 12 jaar in het bezit te zijn van een digitaal coronabewijs, EU DCC. Voor volledig gevaccineerde en niet (volledig) gevaccineerde reizigers gelden verschillende regels bij het reizen naar Bonaire.

Volledig gevaccineerde reizigers

 • Met een geldig bewijs van volledige vaccinatie middels een digitaal coronabewijs (EU DCC) kunt je naar Bonaire reizen. Naast je vaccinatiebewijs ben je verplicht een negatief NAAT(PCR)-testresultaat te laten zien van maximaal 48 uur oud bij vertrek naar Bonaire. Deze negatieve testuitslag kan zijn van een NAAT(PCR)-test (maximaal 48 uur oud bij vertrek) of een antigeentest (maximaal 24 uur oud bij vertrek).
 • Alle reizigers zijn verplicht om binnen 24 tot 12 uur voor vertrek een digitale gezondheidsverklaring in te vullen. Meer informatie vind je bij 'Overige belangrijke documenten'.

Let op: Bonaire beschouwt reizigers als 'volledig gevaccineerd' wanneer de laatste dosis minimaal 14 dagen of langer geleden is toegediend.

Reizen met een herstelbewijs

 • Met een geldig herstelbewijs in de CoronaCheck-app (EU DCC) kun je naar Bonaire reizen. Het herstelbewijs moet minimaal 11 dagen en maximaal 180 dagen na de eerste positieve NAAT(PCR)-test zijn afgegeven.
 • Alle reizigers zijn verplicht om binnen 24 tot 12 uur voor vertrek een digitale gezondheidsverklaring in te vullen. Meer informatie vind je bij 'Overige belangrijke documenten'.

Niet (volledig) gevaccineerde reizigers

 • Niet (volledig) gevaccineerde reizigers zijn verplicht om bij aankomst op Bonaire een negatieve testuitslag te tonen. Deze negatieve testuitslag kan zijn van een NAAT(PCR)-test (maximaal 24 uur oud bij vertrek) of van een NAAT(PCR)-test (maximaal 48 uur oud bij vertrek) in combinatie met een antigeentest (op eigen kosten en direct bij aankomst op Bonaire).
 • Alle reizigers zijn verplicht om binnen 24 tot 12 uur voor vertrek een digitale gezondheidsverklaring in te vullen. Meer informatie vindt u bij 'Overige belangrijke documenten'.

Let op: Het niet correct invullen van je gegevens kan betekenen dat de test niet kan worden afgenomen en je niet toegelaten wordt op jouw vakantiebestemming. Wij raden aan om altijd een geprinte versie van jouw vaccinatie-, herstel- of negatieve testbewijs mee te nemen naast de digitale QR-code in de CoronaCheck-App. Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven zich niet te laten testen.

Je bent te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het (tijdig) verkrijgen van de juiste gezondheids- en reisdocumenten die gelden voor het land van vertrek en het land van bestemming.

Gezondheidsverklaring

De Nederlandse overheid verplicht alle reizigers vanaf 12 jaar een gezondheidsverklaring in te vullen bij het reizen van en naar Nederland. De gezondheidsverklaring vind je hier. Het ingevulde formulier moet je digitaal of geprint kunnen tonen als daarnaar gevraagd wordt. Vlieg je met Corendon, KLM of Transavia? Dan vul je de gezondheidsverklaring in tijdens het online inchecken voor de heenreis. Je hoeft dan alleen een formulier uit te printen voor de terugreis.

Overige belangrijke documenten
Het is voor alle reizigers verplicht om tussen 24 en 12 uur voor vertrek een online gezondheidsverklaring in te vullen. Deze vind je hier. Als alles in orde is, ontvang je een e-mail met bevestiging dat je naar Bonaire mag reizen. Bij het inchecken en aankomst op de bestemming moet je dit formulier digitaal of uitgeprint kunnen tonen als daarnaar gevraagd wordt.
Reisverzekering Je moet in het bezit zijn van een lopende reisverzekering die medische kosten in het buitenland dekt.
Terugreizen naar Nederland  
Coronabewijs

Verplicht coronabewijs bij het terugreizen naar Nederland voor alle reizigers vanaf 12 jaar.

Om te voorkomen dat het Coronavirus wordt meegenomen, hebben alle reizigers vanaf 12 jaar bij het terugreizen naar Nederland vanuit een bestemming met kleurcode geel of oranje een coronabewijs nodig.

 • Reizigers die volledig gevaccineerd of hersteld zijn van corona kunnen dit aantonen in de CoronaCheck-app.
 • De overige reizigers moeten een negatieve testuitslag kunnen tonen. Dit mag een NAAT(PCR)-test van maximaal 48 uur oud bij vertrek naar Nederland of een antigeensneltest van maximaal 24 uur oud bij vertrek naar Nederland zijn.

Bekijk hier welke kleurcode jouw vakantiebestemming op dit moment heeft. Via de website reizen tijdens corona bekijk je gemakkelijk welke documenten je nodig hebt voor jouw terugreis naar Nederland.

De Nederlandse overheid heeft zaterdag 18 december aangekondigd dat alle reizigers vanaf 12 jaar uit landen buiten de EU/Schengen, vanaf 22 december 2021 bij terugkomst in Nederland een negatieve testuitslag moeten kunnen tonen. Curaçao is uitgezonderd van deze verplichting. Als je terugreist vanuit Curaçao naar Nederland hoef je je niet te laten testen.

Gezondheidsverklaring De Nederlandse overheid verplicht alle reizigers vanaf 12 jaar een gezondheidsverklaring in te vullen bij het reizen van en naar Nederland. De gezondheidsverklaring vind je hier. Het ingevulde formulier moet je digitaal of geprint kunnen tonen als daarnaar gevraagd wordt.
Testen bij thuiskomst

Vanuit de Nederlandse overheid geldt voor alle reizigers mét een vaccinatie- of herstelbewijs het dringende advies om een zelftest te doen bij thuiskomst. Reizigers zónder vaccinatie- of herstelbewijs worden dringend geadviseerd zich te testen op dag 2 en 5 na thuiskomst. Dit kan met een zelftest of bij de GGD.

Heb je klachten of is je zelftest positief? Laat je dan altijd testen bij de GGD.

Terugreizen via een Belgische luchthaven  
Maatregelen België

Alle reizigers die naar België terugkeren na een verblijf in het buitenland moeten binnen 6 maanden voor aankomst in België een Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) invullen. Het formulier vind je hier. Bij het invullen van het PLF voeg je jouw Coronabewijs toe. Het PLF formulier beoordeelt op basis van de kleurcode van jouw bestemming en/of dit land op de lijst met 'heel hoog risico landen' staat of er bij terugkomst in België verdere maatregelen gelden.

Meer informatie lees je op info-coronavirus.be/nl/reizen/.

Let op: De Belgische overheid hanteert andere kleurcodes dan de Nederlandse overheid. Bekijk hier welke kleurcode de Belgische overheid hanteert voor jouw vakantiebestemming.

Maatregelen Nederland

Meer informatie over de maatregelen die van toepassing zijn bij het terugreizen naar Nederland vind je onder het kopje 'Terugreizen naar Nederland'.

Terugreizen via een Duitse luchthaven  
Maatregelen Duitsland

Verplicht coronabewijs bij het terugreizen naar Duitsland voor alle reizigers vanaf 6 jaar. Om te voorkomen dat het Coronavirus wordt meegenomen, hebben alle reizigers vanaf 6 jaar bij het terugreizen naar Duitsland een coronabewijs nodig.

 • Reizigers die volledig gevaccineerd zijn of hersteld zijn van corona kunnen dit aantonen in de CoronaCheck-app.
 • De overige reizigers moeten een negatieve PCR-testuitslag kunnen tonen van maximaal 48 uur oud bij aankomst in Duitsland zijn.

Let op: Wanneer je reist vanuit een bestemming die bij terugkomst als 'gebied met virusvariant' staat aangemerkt, ben je altijd verplicht om een negatieve testuitslag te tonen. Dit moet een PCR-test zijn van maximaal 48 uur oud bij aankomst. Bekijk hier of je reist vanuit een gebied met virusvariant.

Alle reizigers die reizen vanuit een gebied dat bij terugkomst staat aangemerkt als 'hoogrisico' of 'gebied met virusvariant', zijn verplicht om een registratieformulier in te vullen voor het terugreizen naar Duitsland. Het registratieformulier vind je hier en de bevestiging moet je geprint of digitaal kunnen tonen als daarnaar gevraagd wordt. Bekijk hier of je reist vanuit een gebied met een hoog risico of virusvariant.

Lees hier meer informatie over de maatregelen bij het terugreizen naar Duitsland.

Maatregelen Nederland

Meer informatie over de maatregelen die van toepassing zijn bij het terugreizen naar Nederland vind je onder het kopje 'Terugreizen naar Nederland'.

 

BULGARIJE

Op dit moment geldt voor deze bestemming vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken een reisadvies met kleurcode geel. Reizen naar deze bestemming is mogelijk, maar er gelden wel maatregelen. Momenteel gaan onze reizen naar deze bestemming gewoon door.

Wij monitoren de situatie en passen de onderstaande informatie steeds zo nodig aan. Raadpleeg voor de geldende maatregelen op deze bestemming de website van www.nederlandwereldwijd.nl.

Download vóór vertrek alle benodigde belangrijke documenten!

Download altijd vóórafgaand aan je reis alle benodigde belangrijke documenten op je telefoon of print deze uit en neem ze mee. Zo voorkom je voor jezelf en je medereizigers vertragingen op de bestemming omdat het downloaden via de lokale WiFi vaak zeer traag gaat of zelfs helemaal niet lukt.

Positieve COVID-19 testuitslag op je vakantiebestemming?

Krijg je op je vakantiebestemming COVID-19 symptomen of word je verplicht ter plaatse een COVID-19 test te doen? Houd er dan rekening mee dat je bij een positieve testuitslag op je vakantiebestemming in quarantaine moet. Vanaf 1 november 2021 vergoeden wij de extra hotelovernachtingen én je terugvlucht niet meer, tenzij je kunt aantonen dat je volledig gevaccineerd bent. Dit geldt voor alle personen vanaf 12 jaar en ouder. Voor kinderen tot en met 11 jaar vergoeden wij de extra hotelovernachtingen én de terugvlucht nog wel. Voor meer informatie klik hier . Je mag niet terugvliegen naar Nederland totdat je klachtenvrij bent en je negatief test op COVID-19.

Cruises, F1 reizen, Autoreizen & Rondreizen

Maatregelen kunnen afwijken voor reizen anders dan Zonvakanties. Kijk voor de actuele informatie over je reis bij de ‘Extra informatie’ bij je geboekte reis. Hierop vind je de juiste informatie per reis. Wanneer je wordt doorverwezen naar deze pagina, dan kan je uiteraard de informatie bij jouw bestemming aanhouden of kijk op www.nederlandwereldwijd.nl

Maatregel Toelichting
Algemene regels voor vertrek  
Vaccinatie- of testbewijs

De lokale autoriteiten verplichten alle reizigers vanaf 12 jaar in het bezit te zijn van een digitaal 3G-coronabewijs, EU DCC, dat verwijst naar één van de drie volgende documenten:

 • Een bewijs van volledige vaccinatie (de laatste dosis moet bij aankomst minimaal 14 dagen of langer geleden zijn toegediend).
 • Een bewijs van herstel door middel van een positieve PCR- of antigeensneltest (minimaal 11 dagen en maximaal 180 dagen oud bij aankomst in Bulgarije).
 • Een negatieve testuitslag van een PCR-test (maximaal 72 uur oud bij aankomst).
Let op: Het niet correct invullen van je gegevens kan betekenen dat de test niet kan worden afgenomen en je niet toegelaten wordt op jouw vakantiebestemming. Wij raden aan om altijd een geprinte versie van jouw vaccinatie-, herstel- of negatieve testbewijs mee te nemen naast de digitale QR-code in de CoronaCheck-App. Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven zich niet te laten testen. Kijk voor meer informatie op www.nederlandwereldwijd.nl.

 

Je bent te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het (tijdig) verkrijgen van de juiste gezondheids- en reisdocumenten die gelden voor het land van vertrek en het land van bestemming.

Gezondheidsverklaring Alle reizigers van 12 jaar en ouder die van en naar Nederland vliegen moeten een gezondheidsverklaring bij zich hebben. Dit formulier vind je hier, vul je zelf in en print je in tweevoud uit. 1 exemplaar voor de heenreis en 1 exemplaar voor de terugreis. Vlieg je met KLM? Dan vul je de gezondheidsverklaring in tijdens het online inchecken voor de heenreis. Je hoeft dan alleen een formulier uit te printen voor de terugreis.
Reisverzekering Je moet in het bezit zijn van een lopende reisverzekering die medische kosten in het buitenland dekt.

 

Terugreizen naar Nederland  
Coronabewijs

Verplicht coronabewijs bij het terugreizen naar Nederland voor alle reizigers vanaf 12 jaar.

Om te voorkomen dat het Coronavirus wordt meegenomen, hebben alle reizigers vanaf 12 jaar bij het terugreizen naar Nederland vanuit een bestemming met kleurcode geel of oranje een coronabewijs nodig.

 • Reizigers die volledig gevaccineerd of hersteld zijn van corona kunnen dit aantonen in de CoronaCheck-app.
 • De overige reizigers moeten een negatieve testuitslag kunnen tonen. Dit mag een NAAT(PCR)-test van maximaal 48 uur oud bij vertrek naar Nederland of een antigeensneltest van maximaal 24 uur oud bij vertrek naar Nederland zijn.

Bekijk hier welke kleurcode jouw vakantiebestemming op dit moment heeft. Via de website reizen tijdens corona bekijk je gemakkelijk welke documenten je nodig hebt voor jouw terugreis naar Nederland.

Gezondheidsverklaring De Nederlandse overheid verplicht alle reizigers vanaf 12 jaar een gezondheidsverklaring in te vullen bij het reizen van en naar Nederland. De gezondheidsverklaring vind je hier. Het ingevulde formulier moet je digitaal of geprint kunnen tonen als daarnaar gevraagd wordt. Vlieg je met Corendon, KLM of Transavia? Dan vul je de gezondheidsverklaring in tijdens het online inchecken voor de heenreis. Je hoeft dan alleen een formulier uit te printen voor de terugreis.
Testen bij thuiskomst

Vanuit de Nederlandse overheid geldt voor alle reizigers mét een vaccinatie- of herstelbewijs het dringende advies om een zelftest te doen bij thuiskomst. Reizigers zónder vaccinatie- of herstelbewijs worden dringend geadviseerd zich te testen op dag 2 en 5 na thuiskomst. Dit kan met een zelftest of bij de GGD.

Heb je klachten of is je zelftest positief? Laat je dan altijd testen bij de GGD.

Terugreizen via een Belgische luchthaven  
Maatregelen België

Alle reizigers die naar België terugkeren na een verblijf in het buitenland moeten binnen 6 maanden voor aankomst in België een Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) invullen. Het formulier vind je hier. Bij het invullen van het PLF voeg je jouw Coronabewijs toe. Het PLF formulier beoordeelt op basis van de kleurcode van jouw bestemming en/of dit land op de lijst met 'heel hoog risico landen' staat of er bij terugkomst in België verdere maatregelen gelden.

Meer informatie lees je op info-coronavirus.be/nl/reizen/.

Let op: De Belgische overheid hanteert andere kleurcodes dan de Nederlandse overheid. Bekijk hier welke kleurcode de Belgische overheid hanteert voor jouw vakantiebestemming.

Maatregelen Nederland

Meer informatie over de maatregelen die van toepassing zijn bij het terugreizen naar Nederland vind je onder het kopje 'Terugreizen naar Nederland'.

Terugreizen via een Duitse luchthaven  
Maatregelen Duitsland

Verplicht coronabewijs bij het terugreizen naar Duitsland voor alle reizigers vanaf 6 jaar. Om te voorkomen dat het Coronavirus wordt meegenomen, hebben alle reizigers vanaf 6 jaar bij het terugreizen naar Duitsland een coronabewijs nodig.

 • Reizigers die volledig gevaccineerd zijn of hersteld zijn van corona kunnen dit aantonen in de CoronaCheck-app.
 • De overige reizigers moeten een negatieve PCR-testuitslag kunnen tonen van maximaal 48 uur oud bij aankomst in Duitsland zijn.

Let op: Wanneer je reist vanuit een bestemming die bij terugkomst als 'gebied met virusvariant' staat aangemerkt, ben je altijd verplicht om een negatieve testuitslag te tonen. Dit moet een PCR-test zijn van maximaal 48 uur oud bij aankomst. Bekijk hier of je reist vanuit een gebied met virusvariant.

Alle reizigers die reizen vanuit een gebied dat bij terugkomst staat aangemerkt als 'hoogrisico' of 'gebied met virusvariant', zijn verplicht om een registratieformulier in te vullen voor het terugreizen naar Duitsland. Het registratieformulier vind je hier en de bevestiging moet je geprint of digitaal kunnen tonen als daarnaar gevraagd wordt. Bekijk hier of je reist vanuit een gebied met een hoog risico of virusvariant.

Lees hier meer informatie over de maatregelen bij het terugreizen naar Duitsland.

Maatregelen Nederland

Meer informatie over de maatregelen die van toepassing zijn bij het terugreizen naar Nederland vind je onder het kopje 'Terugreizen naar Nederland'.

 


CURAÇAO

Op dit moment geldt voor deze bestemming vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken een reisadvies met kleurcode geel. Reizen naar deze bestemming is mogelijk, maar er gelden wel maatregelen. Momenteel gaan onze reizen naar deze bestemming gewoon door. Hieronder vind je de eisen waar je aan moet voldoen voor vertrek naar deze bestemming en de terugreis naar Nederland. Wij monitoren de situatie en passen de onderstaande informatie steeds zo nodig aan.

Lees hieronder de overige en uitgebreide maatregelen die van toepassing zijn op je reis. Ter plaatse is het van groot belang dat je je aan de daar geldende coronamaatregelen houdt. Belangrijk hierbij is onder andere het houden van 2 meter afstand, het naleven van extra hygiënemaatregelen (o.a. vaak je handen wassen en regelmatig ontsmetten) en het dragen van een mondkapje in binnenruimtes/overdekte ruimtes. De overheid gaat strenger handhaven op het naleven van de maatregelen op plekken waar het virus snel verspreid wordt, bijvoorbeeld bij beachclubs, clubs, discotheken, feesten etc.

Raadpleeg voor de geldende maatregelen op deze bestemming de website van www.nederlandwereldwijd.nl.

Download vóór vertrek alle benodigde belangrijke documenten!

Download altijd vóórafgaand aan je reis alle benodigde belangrijke documenten op je telefoon of print deze uit en neem ze mee. Zo voorkom je voor jezelf en je medereizigers vertragingen op de bestemming omdat het downloaden via de lokale WiFi vaak zeer traag gaat of zelfs helemaal niet lukt.

Positieve COVID-19 testuitslag op je vakantiebestemming?

Krijg je op je vakantiebestemming COVID-19 symptomen of word je verplicht ter plaatse een COVID-19 test te doen? Houd er dan rekening mee dat je bij een positieve testuitslag op je vakantiebestemming in quarantaine moet. Vanaf 1 november 2021 vergoeden wij de extra hotelovernachtingen én je terugvlucht niet meer, tenzij je kunt aantonen dat je volledig gevaccineerd bent. Dit geldt voor alle personen vanaf 12 jaar en ouder. Voor kinderen tot en met 11 jaar vergoeden wij de extra hotelovernachtingen én de terugvlucht nog wel. Voor meer informatie klik hier . Je mag niet terugvliegen naar Nederland totdat je klachtenvrij bent en je negatief test op COVID-19.

Cruises, F1 reizen, Autoreizen & Rondreizen

Maatregelen kunnen afwijken voor reizen anders dan Zonvakanties. Kijk voor de actuele informatie over je reis bij de ‘Extra informatie’ bij je geboekte reis. Hierop vind je de juiste informatie per reis. Wanneer je wordt doorverwezen naar deze pagina, dan kan je uiteraard de informatie bij jouw bestemming aanhouden of kijk op www.nederlandwereldwijd.nl

Maatregel Toelichting
Algemene regels voor vertrek  
Testbewijs

De lokale autoriteiten verplichten alle reizigers vanaf 12 jaar in het bezit te zijn van een negatief PCR-testresultaat van maximaal 48 uur oud bij vertrek naar Curaçao. Dit geldt ook voor reizigers die in het bezit zijn van een bewijs van volledige vaccinatie of herstel. Alle reizigers vanaf 12 jaar zijn verplicht om op de 3e dag na aankomst op Curaçao een antigeentest af te laten nemen. Meer informatie vind je bij 'Testen op de bestemming'.

Daarnaast zijn alle reizigers verplicht om voor vertrek een digitale immigratiekaart (ED-kaart) in te vullen. Onderdeel van deze ED-kaart is het Public Health Passenger Locator Card (PLC) en de uitslag van de PCR-test. Meer informatie vind je bij 'Overige belangrijke documenten'.

Let op: Het niet correct invullen van je gegevens kan betekenen dat de test niet kan worden afgenomen en je niet toegelaten wordt op jouw vakantiebestemming. Wij raden aan om altijd een geprinte versie van jouw negatieve testbewijs mee te nemen naast de digitale QR-code in de CoronaCheck-App. Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven zich niet te laten testen.

Je bent te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het (tijdig) verkrijgen van de juiste gezondheids- en reisdocumenten die gelden voor het land van vertrek en het land van bestemming.

Gezondheidsverklaring

De Nederlandse overheid verplicht alle reizigers vanaf 12 jaar een gezondheidsverklaring in te vullen bij het reizen van en naar Nederland. De gezondheidsverklaring vind je hier. Het ingevulde formulier moet je digitaal of geprint kunnen tonen als daarnaar gevraagd wordt. Vlieg je met KLM? Dan vul je de gezondheidsverklaring in tijdens het online inchecken voor de heenreis. Je hoeft dan alleen een formulier uit te printen voor de terugreis.

Overige belangrijke documenten

Het is verplicht voor alle reizigers om voor vertrek een digitale immigratiekaart (ED-kaart) in te vullen. Het invullen van de ED-kaart bestaat uit je vluchtgegevens, een Public Health Passenger Locator Card (PLC) en het uploaden van je negatieve PCR-testresultaat. Als alles in orde is, ontvang je een e-mail met bevestiging dat je naar Curaçao mag reizen. Deze bevestiging, de Public Health Passenger Locator Card (PLC) en je negatieve PCR-testuitslag moet je kunnen tonen bij het inchecken en bij aankomst op Curaçao.

Alle informatie over de ED-kaart en de Public Health Passenger Locator Card (PLC) vind je hier.

Reisverzekering Je moet in het bezit zijn van een lopende reisverzekering die medische kosten in het buitenland dekt.
Testen op de bestemming

De lokale autoriteiten verplichten alle reizigers vanaf 12 jaar een antigeentest af te laten nemen in een lokaal laboratorium op de 3e dag na aankomst op Curaçao. Voor deze test moet je 48 uur voor vertrek een afspraak maken. Bij aankomst op de luchthaven van Curaçao moet je het bewijs van de afspraak kunnen tonen, samen met het negatieve PCR-testresultaat en de ingevulde Public Health Passenger Locator Card (PLC). Bij het invullen van je Public Health Passenger Locator Card (PLC) verschijnt de informatie om een test te reserveren. Mocht je ter plaatse positief worden getest, dan ben je verplicht om minimaal 10 dagen in quarantaine te gaan.

Coronabewijs

Verplicht coronabewijs bij het terugreizen naar Nederland voor alle reizigers vanaf 12 jaar.

Om te voorkomen dat het Coronavirus wordt meegenomen, hebben alle reizigers vanaf 12 jaar bij het terugreizen naar Nederland vanuit een bestemming met kleurcode geel of oranje een coronabewijs nodig.

 • Reizigers die volledig gevaccineerd of hersteld zijn van corona kunnen dit aantonen in de CoronaCheck-app.
 • De overige reizigers moeten een negatieve testuitslag kunnen tonen. Dit mag een NAAT(PCR)-test van maximaal 48 uur oud bij vertrek naar Nederland of een antigeensneltest van maximaal 24 uur oud bij vertrek naar Nederland zijn.

Bekijk hier welke kleurcode jouw vakantiebestemming op dit moment heeft. Via de website reizen tijdens corona bekijk je gemakkelijk welke documenten je nodig hebt voor jouw terugreis naar Nederland.

De Nederlandse overheid heeft zaterdag 18 december aangekondigd dat alle reizigers vanaf 12 jaar uit landen buiten de EU/Schengen, vanaf 22 december 2021 bij terugkomst in Nederland een negatieve testuitslag moeten kunnen tonen. Curaçao is uitgezonderd van deze verplichting. Als je terugreist vanuit Curaçao naar Nederland hoef je je niet te laten testen.

Gezondheidsverklaring De Nederlandse overheid verplicht alle reizigers vanaf 12 jaar een gezondheidsverklaring in te vullen bij het reizen van en naar Nederland. De gezondheidsverklaring vind je hier. Het ingevulde formulier moet je digitaal of geprint kunnen tonen als daarnaar gevraagd wordt. Vlieg je met Corendon, KLM of Transavia? Dan vul je de gezondheidsverklaring in tijdens het online inchecken voor de heenreis. Je hoeft dan alleen een formulier uit te printen voor de terugreis.
Testen bij thuiskomst

Vanuit de Nederlandse overheid geldt voor alle reizigers mét een vaccinatie- of herstelbewijs het dringende advies om een zelftest te doen bij thuiskomst. Reizigers zónder vaccinatie- of herstelbewijs worden dringend geadviseerd zich te testen op dag 2 en 5 na thuiskomst. Dit kan met een zelftest of bij de GGD.

Heb je klachten of is je zelftest positief? Laat je dan altijd testen bij de GGD.

Maatregelen Nederland

Meer informatie over de maatregelen die van toepassing zijn bij het terugreizen naar Nederland vind je onder het kopje 'Terugreizen naar Nederland'.

Terugreizen via een Belgische luchthaven  
Maatregelen België

Alle reizigers die naar België terugkeren na een verblijf in het buitenland moeten binnen 6 maanden voor aankomst in België een Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) invullen. Het formulier vind je hier. Bij het invullen van het PLF voeg je jouw Coronabewijs toe. Het PLF formulier beoordeelt op basis van de kleurcode van jouw bestemming en/of dit land op de lijst met 'heel hoog risico landen' staat of er bij terugkomst in België verdere maatregelen gelden.

Meer informatie lees je op info-coronavirus.be/nl/reizen/.

Let op: De Belgische overheid hanteert andere kleurcodes dan de Nederlandse overheid. Bekijk hier welke kleurcode de Belgische overheid hanteert voor jouw vakantiebestemming.

Maatregelen Nederland

Meer informatie over de maatregelen die van toepassing zijn bij het terugreizen naar Nederland vind je onder het kopje 'Terugreizen naar Nederland'.

Terugreizen via een Duitse luchthaven  
Maatregelen Duitsland

Verplicht coronabewijs bij het terugreizen naar Duitsland voor alle reizigers vanaf 6 jaar. Om te voorkomen dat het Coronavirus wordt meegenomen, hebben alle reizigers vanaf 6 jaar bij het terugreizen naar Duitsland een coronabewijs nodig.

 • Reizigers die volledig gevaccineerd zijn of hersteld zijn van corona kunnen dit aantonen in de CoronaCheck-app.
 • De overige reizigers moeten een negatieve PCR-testuitslag kunnen tonen van maximaal 48 uur oud bij aankomst in Duitsland zijn.

Let op: Wanneer je reist vanuit een bestemming die bij terugkomst als 'gebied met virusvariant' staat aangemerkt, ben je altijd verplicht om een negatieve testuitslag te tonen. Dit moet een PCR-test zijn van maximaal 48 uur oud bij aankomst. Bekijk hier of je reist vanuit een gebied met virusvariant.

Alle reizigers die reizen vanuit een gebied dat bij terugkomst staat aangemerkt als 'hoogrisico' of 'gebied met virusvariant', zijn verplicht om een registratieformulier in te vullen voor het terugreizen naar Duitsland. Het registratieformulier vind je hier en de bevestiging moet je geprint of digitaal kunnen tonen als daarnaar gevraagd wordt. Bekijk hier of je reist vanuit een gebied met een hoog risico of virusvariant.

Lees hier meer informatie over de maatregelen bij het terugreizen naar Duitsland.

Maatregelen Nederland

Meer informatie over de maatregelen die van toepassing zijn bij het terugreizen naar Nederland vind je onder het kopje 'Terugreizen naar Nederland'.

 

DOMINICAANSE REPUBLIEK

Op dit moment is de kleurcode van het reisadvies van de overheid voor de Dominicaanse Republiek oranje voor de toeristische gebieden waar wij reizen aanbieden. Dit betekent dat de overheid adviseert om alleen naar deze gebieden te reizen wanneer dit noodzakelijk is. Het volledige reisadvies lees je hier en in de tabel hieronder.

Wij bieden vakanties naar de Dominicaanse Republiek deze winter toch aan. Zeker wanneer je volledig bent beschermd tegen corona, kun je hier naar onze mening onbezorgd van een vakantie genieten. Wij monitoren de situatie en passen de onderstaande informatie steeds zo nodig aan. Raadpleeg voor de geldende maatregelen op deze bestemming de website van www.nederlandwereldwijd.nl.

Download vóór vertrek alle benodigde belangrijke documenten!

Download altijd vóórafgaand aan je reis alle benodigde belangrijke documenten op je telefoon of print deze uit en neem ze mee. Zo voorkom je voor jezelf en je medereizigers vertragingen op de bestemming omdat het downloaden via de lokale WiFi vaak zeer traag gaat of zelfs helemaal niet lukt.

Positieve COVID-19 testuitslag op je vakantiebestemming?

Krijg je op je vakantiebestemming COVID-19 symptomen of word je verplicht ter plaatse een COVID-19 test te doen? Houd er dan rekening mee dat je bij een positieve testuitslag op je vakantiebestemming in quarantaine moet. Vanaf 1 november 2021 vergoeden wij de extra hotelovernachtingen én je terugvlucht niet meer, tenzij je kunt aantonen dat je volledig gevaccineerd bent. Dit geldt voor alle personen vanaf 12 jaar en ouder. Voor kinderen tot en met 11 jaar vergoeden wij de extra hotelovernachtingen én de terugvlucht nog wel. Voor meer informatie klik hier . Je mag niet terugvliegen naar Nederland totdat je klachtenvrij bent en je negatief test op COVID-19.

Cruises, F1 reizen, Autoreizen & Rondreizen

Maatregelen kunnen afwijken voor reizen anders dan Zonvakanties. Kijk voor de actuele informatie over je reis bij de ‘Extra informatie’ bij je geboekte reis. Hierop vind je de juiste informatie per reis. Wanneer je wordt doorverwezen naar deze pagina, dan kan je uiteraard de informatie bij jouw bestemming aanhouden of kijk op www.nederlandwereldwijd.nl

Maatregel Toelichting
Algemene regels voor vertrek  
COVID-19 test voor vertrek

De lokale autoriteit verplicht alle reizigers vanaf 5 jaar in het bezit te zijn van een negatief COVID-19 testresultaat van een PCR-test. Voor een tijdige testuitslag is het van groot belang dat de test tussen 66 en 72 uur vóór aankomst op de bestemming afgenomen wordt.

Je hoeft géén negatieve COVID-19 testuitslag te tonen bij aankomst wanneer;

 • Je 21 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent tegen COVID-19 en dit kunt aantonen. Het vaccinatiebewijs moet voorzien zijn van je volledige naam (zoals in je paspoort), geboortedatum, data van de vaccinaties, naam/type vaccin en het LOT of batchnummer. Let op: de laatste vaccinatie moet minimaal 21 dagen vóór aankomst zijn toegediend.

Let op: Een digitaal vaccinatiebewijs of een digitaal negatief testresultaat, zoals in de Corona Check App wordt niet geaccepteerd. Neem daarom je negatieve testresultaat of vaccinatiebewijs geprint mee.

Let op: Het niet correct invullen van je gegevens kan betekenen dat de test niet kan worden afgenomen en de benodigde gezondheidsverklaring niet kan worden verstrekt. Hierdoor kan je niet worden toegelaten op jouw vakantiebestemming.

Als klant van Stip Reizen kun je, afhankelijk van de bestemming en de maatregelen die hier gelden, kiezen uit één van de twee services die worden aangeboden door Stip Reizen in samenwerking met HealthCheckCenter. Meer informatie over deze services vind je hier.

Gezondheidsverklaring

De Nederlandse overheid verplicht alle reizigers vanaf 12 jaar een gezondheidsverklaring in te vullen bij het reizen van en naar Nederland. De gezondheidsverklaring vind je hier. Het ingevulde formulier moet je digitaal of geprint kunnen tonen als daarnaar gevraagd wordt. Vlieg je met Corendon, KLM of Transavia? Dan vul je de gezondheidsverklaring in tijdens het online inchecken voor de heenreis. Je hoeft dan alleen een formulier uit te printen voor de terugreis.

Overige belangrijke documenten

Het is verplicht voor alle reizigers om voor vertrek online een E-ticket aan te vragen via deze link.

Bij het starten van een aanvraag via de knop 'E-ticket application' krijg je linksboven in het scherm een 'application code'. Bewaar deze unieke code goed, want met deze code kun je jouw aanvraag later inzien en wijzigen. Nadat je het formulier hebt verzonden wordt er een ticket met een QR-code aangemaakt. Deze ticket met QR-code moet je digitaal of geprint kunnen tonen bij aankomst op de bestemming. Het kan voorkomen dat je een foutmelding krijgt en dus geen ticket met QR-code ontvangt. Zonder het ticket met de QR-code mag je niet aan boord van het vliegtuig. In dit geval zijn er een aantal dingen die je kunt doen (hiervoor heb je de application code nodig):

 • Maak een eerder gestarte sessie af via deze link.
 • Het ophalen van je ticket met QR-code van een eerder gestarte sessie kan hier.
 • Het aanpassen van je aanvraag kan hier.
Reisverzekering Je moet in het bezit zijn van een lopende reisverzekering die medische kosten in het buitenland dekt.
Terugreizen naar Nederland  
Testbewijs

Alle reizigers vanaf 12 jaar moeten vanaf 22 december 2021 bij terugkomst in Nederland een negatieve testuitslag kunnen tonen. Dit moet een NAAT(PCR)-test zijn die maximaal 48 uur voor vertrek naar Nederland is afgenomen of een antigeensneltest die maximaal 24 uur voor vertrek naar Nederland is afgenomen. Een negatieve testuitslag is ook verplicht wanneer je in het bezit bent van een bewijs van volledige vaccinatie of herstel.

Via de website reizen tijdens corona bekijk je gemakkelijk welke documenten je nodig hebt voor jouw terugreis naar Nederland.

Gezondheidsverklaring De Nederlandse overheid verplicht alle reizigers vanaf 12 jaar een gezondheidsverklaring in te vullen bij het reizen van en naar Nederland. De gezondheidsverklaring vind je hier. Het ingevulde formulier moet je digitaal of geprint kunnen tonen als daarnaar gevraagd wordt. Vlieg je met Corendon, KLM of Transavia? Dan vul je de gezondheidsverklaring in tijdens het online inchecken voor de heenreis. Je hoeft dan alleen een formulier uit te printen voor de terugreis.
Testen bij thuiskomst

Vanuit de Nederlandse overheid geldt voor alle reizigers mét een vaccinatie- of herstelbewijs het dringende advies om een zelftest te doen bij thuiskomst. Reizigers zónder vaccinatie- of herstelbewijs worden dringend geadviseerd zich te testen op dag 2 en 5 na thuiskomst. Dit kan met een zelftest of bij de GGD.

Heb je klachten of is je zelftest positief? Laat je dan altijd testen bij de GGD.

Maatregelen Nederland

Meer informatie over de maatregelen die van toepassing zijn bij het terugreizen naar Nederland vind je onder het kopje 'Terugreizen naar Nederland'.

Terugreizen via een Belgische luchthaven  
Maatregelen België

Alle reizigers die naar België terugkeren na een verblijf in het buitenland moeten binnen 6 maanden voor aankomst in België een Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) invullen. Het formulier vind je hier.

Bij het invullen van het PLF voeg je jouw Coronabewijs toe. Het PLF formulier beoordeelt op basis van de kleurcode van jouw bestemming en/of dit land op de lijst met 'heel hoog risico landen' staat of er bij terugkomst in België verdere maatregelen gelden.

Meer informatie lees je op info-coronavirus.be/nl/reizen/.

Let op: De Belgische overheid hanteert andere kleurcodes dan de Nederlandse overheid. Bekijk hier welke kleurcode de Belgische overheid hanteert voor jouw vakantiebestemming.

Let op: Alle reizigers vanaf 12 jaar die niet in België wonen en naar België terugkeren vanuit een land buiten de Europese Unie dat niet opgenomen is in de "white list", zijn verplicht in het bezit te zijn van een negatief testresultaat bij aankomst in België. Ook wanneer je in het bezit bent van een bewijs van volledige vaccinatie of herstel. Het testcertificaat moet in het Nederlands, Frans, Duits of Engels opgesteld zijn, in de vorm van:

 • Een negatieve NAAT(PCR)-test uitgevoerd in een officieel laboratorium (maximaal 72 uur oud bij aankomst in België).
 • Een negatieve Rapid Antigen Test (antigeen sneltest) uitgevoerd door een professionele instantie (maximaal 36 uur oud bij aankomst in België).

Kijk op info-coronavirus.be voor meer informatie over de "white list".

Maatregelen Nederland

Meer informatie over de maatregelen die van toepassing zijn bij het terugreizen naar Nederland vind je onder het kopje 'Terugreizen naar Nederland'.

Terugreizen via een Duitse luchthaven  
Maatregelen Duitsland

Verplicht coronabewijs bij het terugreizen naar Duitsland voor alle reizigers vanaf 6 jaar. Om te voorkomen dat het Coronavirus wordt meegenomen, hebben alle reizigers vanaf 6 jaar bij het terugreizen naar Duitsland een coronabewijs nodig.

 • Reizigers die volledig gevaccineerd zijn of hersteld zijn van corona kunnen dit aantonen in de CoronaCheck-app.
 • De overige reizigers moeten een negatieve PCR-testuitslag kunnen tonen van maximaal 48 uur oud bij aankomst in Duitsland zijn.

Let op: Wanneer je reist vanuit een bestemming die bij terugkomst als 'gebied met virusvariant' staat aangemerkt, ben je altijd verplicht om een negatieve testuitslag te tonen. Dit moet een PCR-test zijn van maximaal 48 uur oud bij aankomst. Bekijk hier of je reist vanuit een gebied met virusvariant.

Alle reizigers die reizen vanuit een gebied dat bij terugkomst staat aangemerkt als 'hoogrisico' of 'gebied met virusvariant', zijn verplicht om een registratieformulier in te vullen voor het terugreizen naar Duitsland. Het registratieformulier vind je hier en de bevestiging moet je geprint of digitaal kunnen tonen als daarnaar gevraagd wordt. Bekijk hier of je reist vanuit een gebied met een hoog risico of virusvariant.

Lees hier meer informatie over de maatregelen bij het terugreizen naar Duitsland.

Maatregelen Nederland

Meer informatie over de maatregelen die van toepassing zijn bij het terugreizen naar Nederland vind je onder het kopje 'Terugreizen naar Nederland'.

Egypte

Op dit moment is de kleurcode van het reisadvies van de overheid voor Egypte oranje voor de toeristische gebieden waar wij reizen aanbieden. Dit betekent dat de overheid adviseert om alleen naar deze gebieden te reizen wanneer dit noodzakelijk is. Het volledige reisadvies lees je hier en in de tabel hieronder.

Wij bieden vakanties naar Egypte deze winter toch aan. Zeker wanneer je volledig bent beschermd tegen corona, kun je hier naar onze mening onbezorgd van een vakantie genieten. Wij monitoren de situatie en passen de onderstaande informatie steeds zo nodig aan. Raadpleeg voor de geldende maatregelen op deze bestemming de website van www.nederlandwereldwijd.nl.

Download vóór vertrek alle benodigde belangrijke documenten!

Download altijd vóórafgaand aan je reis alle benodigde belangrijke documenten op je telefoon of print deze uit en neem ze mee. Zo voorkom je voor jezelf en je medereizigers vertragingen op de bestemming omdat het downloaden via de lokale WiFi vaak zeer traag gaat of zelfs helemaal niet lukt.

Positieve COVID-19 testuitslag op je vakantiebestemming?

Krijg je op je vakantiebestemming COVID-19 symptomen of word je verplicht ter plaatse een COVID-19 test te doen? Houd er dan rekening mee dat je bij een positieve testuitslag op je vakantiebestemming in quarantaine moet. Vanaf 1 november 2021 vergoeden wij de extra hotelovernachtingen én je terugvlucht niet meer, tenzij je kunt aantonen dat je volledig gevaccineerd bent. Dit geldt voor alle personen vanaf 12 jaar en ouder. Voor kinderen tot en met 11 jaar vergoeden wij de extra hotelovernachtingen én de terugvlucht nog wel. Voor meer informatie klik hier . Je mag niet terugvliegen naar Nederland totdat je klachtenvrij bent en je negatief test op COVID-19.

Cruises, F1 reizen, Autoreizen & Rondreizen

Maatregelen kunnen afwijken voor reizen anders dan Zonvakanties. Kijk voor de actuele informatie over je reis bij de ‘Extra informatie’ bij je geboekte reis. Hierop vind je de juiste informatie per reis. Wanneer je wordt doorverwezen naar deze pagina, dan kan je uiteraard de informatie bij jouw bestemming aanhouden of kijk op www.nederlandwereldwijd.nl

Maatregel Toelichting
Algemene regels voor vertrek  
COVID-19 test voor vertrek

De lokale autoriteit verplicht alle reizigers vanaf 6 jaar in het bezit te zijn van een negatief resultaat van een PCR-test. Voor een tijdige testuitslag is het van groot belang dat de test tussen 66 en 72 uur vóór vertrek naar de bestemming afgenomen wordt.

Op de negatieve testuitslag van de PCR-test staat een QR-code of stempel van het laboratorium (zonder doorhalingen of toevoegingen) dat de PCR-test heeft uitgevoerd. Zonder QR-code of stempel test word je niet binnengelaten. Het certificaat moet in het Engels of Arabisch geschreven zijn, het tijdstip en de datum van afname bevatten en het type monster en type test (RT - PCR) moet vermeld staan. De PCR-test mag maximaal 72 uur oud zijn bij vertrek naar Egypte. Je hoeft géén negatieve COVID-19 testuitslag te tonen bij aankomst wanneer;

 • Je 14 dagen of langer geleden volledig gevaccineerd bent tegen COVID-19 en dit kunt aantonen. Het vaccinatiebewijs bevat de volgende gegevens: je personalia, data van de vaccinaties, de naam van het vaccin en een QR-code, zodat de lokale autoriteit het vaccinatiebewijs kan controleren. Een digitaal vaccinatiebewijs, bijvoorbeeld op de telefoon, wordt niet geaccepteerd. Neem daarom voor de heen- en terugreis de geprinte versie van de QR-code mee plus de geprinte versie van je volledige vaccinatie of negatieve testuitslag. Klik hier voor de uitleg hoe een vaccinatiebewijs uit te printen.

Heb je een vaccinatiebewijs voor 1 vaccinatie (ook als je eerder besmet bent geweest met COVID-19 en weer bent hersteld), dan is een negatieve testuitslag volgens de hierboven genoemde voorwaarden verplicht. Dit geldt niet als je 1 vaccinatie van het janssen vaccin hebt gehad.

Let op: Het niet correct invullen van je persoonlijke gegevens kan betekenen dat de test niet kan worden afgenomen en de benodigde gezondheidsverklaring niet kan worden verstrekt. Hierdoor kan je niet toegelaten worden op jouw vakantiebestemming.

Als klant van Stip Reizen kun je, afhankelijk van de bestemming en de maatregelen die hier gelden, kiezen uit één van de twee services die worden aangeboden door Stip Reizen in samenwerking met HealthCheckCenter. Meer informatie over deze services vind je hier.

Gezondheidsverklaring De Nederlandse overheid verplicht alle reizigers vanaf 12 jaar een gezondheidsverklaring in te vullen bij het reizen van en naar Nederland. De gezondheidsverklaring vind je hier. Het ingevulde formulier moet je digitaal of geprint kunnen tonen als daarnaar gevraagd wordt. Vlieg je met Corendon, KLM of Transavia? Dan vul je de gezondheidsverklaring in tijdens het online inchecken voor de heenreis. Je hoeft dan alleen een formulier uit te printen voor de terugreis.
Overige belangrijke documenten Het is verplicht voor alle reizigers om voor vertrek een ingevuld en ondertekend Declaration Form (in het Engels) bij je hebben. Hierin verklaar je onder meer geen symptomen van het coronavirus te hebben en geef je informatie over je verblijfadres en reisverzekering. Bij aankomst moet je het formulier geprint of digitaal kunnen tonen als daarnaar gevraagd wordt.
Reisverzekering Je moet in het bezit zijn van een lopende reisverzekering die medische kosten in het buitenland dekt.
Terugreizen naar Nederland  
Testbewijs

Alle reizigers vanaf 12 jaar moeten vanaf 22 december 2021 bij terugkomst in Nederland een negatieve testuitslag kunnen tonen. Dit moet een NAAT(PCR)-test zijn die maximaal 48 uur voor vertrek naar Nederland is afgenomen of een antigeensneltest die maximaal 24 uur voor vertrek naar Nederland is afgenomen. Een negatieve testuitslag is ook verplicht wanneer je in het bezit bent van een bewijs van volledige vaccinatie of herstel.

Via de website reizen tijdens corona bekijk je gemakkelijk welke documenten je nodig hebt voor jouw terugreis naar Nederland.

Gezondheidsverklaring De Nederlandse overheid verplicht alle reizigers vanaf 12 jaar een gezondheidsverklaring in te vullen bij het reizen van en naar Nederland. De gezondheidsverklaring vind je hier. Het ingevulde formulier moet je digitaal of geprint kunnen tonen als daarnaar gevraagd wordt. Vlieg je met Corendon, KLM of Transavia? Dan vul je de gezondheidsverklaring in tijdens het online inchecken voor de heenreis. Je hoeft dan alleen een formulier uit te printen voor de terugreis.
Testen bij thuiskomst

Vanuit de Nederlandse overheid geldt voor alle reizigers mét een vaccinatie- of herstelbewijs het dringende advies om een zelftest te doen bij thuiskomst. Reizigers zónder vaccinatie- of herstelbewijs worden dringend geadviseerd zich te testen op dag 2 en 5 na thuiskomst. Dit kan met een zelftest of bij de GGD.

Heb je klachten of is je zelftest positief? Laat je dan altijd testen bij de GGD.

Maatregelen Nederland

Meer informatie over de maatregelen die van toepassing zijn bij het terugreizen naar Nederland vind je onder het kopje 'Terugreizen naar Nederland'.

Terugreizen via een Belgische luchthaven  
Maatregelen België

Alle reizigers die naar België terugkeren na een verblijf in het buitenland moeten binnen 6 maanden voor aankomst in België een Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) invullen. Het formulier vind je hier.

Bij het invullen van het PLF voeg je jouw Coronabewijs toe. Het PLF formulier beoordeelt op basis van de kleurcode van jouw bestemming en/of dit land op de lijst met 'heel hoog risico landen' staat of er bij terugkomst in België verdere maatregelen gelden.

Meer informatie lees je op info-coronavirus.be/nl/reizen/.

Let op: De Belgische overheid hanteert andere kleurcodes dan de Nederlandse overheid. Bekijk hier welke kleurcode de Belgische overheid hanteert voor jouw vakantiebestemming.

Let op: Alle reizigers vanaf 12 jaar die niet in België wonen en naar België terugkeren vanuit een land buiten de Europese Unie dat niet opgenomen is in de "white list", zijn verplicht in het bezit te zijn van een negatief testresultaat bij aankomst in België. Ook wanneer je in het bezit bent van een bewijs van volledige vaccinatie of herstel. Het testcertificaat moet in het Nederlands, Frans, Duits of Engels opgesteld zijn, in de vorm van:

 • Een negatieve NAAT(PCR)-test uitgevoerd in een officieel laboratorium (maximaal 72 uur oud bij aankomst in België).
 • Een negatieve Rapid Antigen Test (antigeen sneltest) uitgevoerd door een professionele instantie (maximaal 36 uur oud bij aankomst in België).

Kijk op info-coronavirus.be voor meer informatie over de "white list".

Maatregelen Nederland

Meer informatie over de maatregelen die van toepassing zijn bij het terugreizen naar Nederland vind je onder het kopje 'Terugreizen naar Nederland'.

Terugreizen via een Duitse luchthaven  
Maatregelen Duitsland

Verplicht coronabewijs bij het terugreizen naar Duitsland voor alle reizigers vanaf 6 jaar. Om te voorkomen dat het Coronavirus wordt meegenomen, hebben alle reizigers vanaf 6 jaar bij het terugreizen naar Duitsland een coronabewijs nodig.

 • Reizigers die volledig gevaccineerd zijn of hersteld zijn van corona kunnen dit aantonen in de CoronaCheck-app.
 • De overige reizigers moeten een negatieve PCR-testuitslag kunnen tonen van maximaal 48 uur oud bij aankomst in Duitsland zijn.

Let op: Wanneer je reist vanuit een bestemming die bij terugkomst als 'gebied met virusvariant' staat aangemerkt, ben je altijd verplicht om een negatieve testuitslag te tonen. Dit moet een PCR-test zijn van maximaal 48 uur oud bij aankomst. Bekijk hier of je reist vanuit een gebied met virusvariant.

Alle reizigers die reizen vanuit een gebied dat bij terugkomst staat aangemerkt als 'hoogrisico' of 'gebied met virusvariant', zijn verplicht om een registratieformulier in te vullen voor het terugreizen naar Duitsland. Het registratieformulier vind je hier en de bevestiging moet je geprint of digitaal kunnen tonen als daarnaar gevraagd wordt. Bekijk hier of je reist vanuit een gebied met een hoog risico of virusvariant.

Lees hier meer informatie over de maatregelen bij het terugreizen naar Duitsland.

Maatregelen Nederland

Meer informatie over de maatregelen die van toepassing zijn bij het terugreizen naar Nederland vind je onder het kopje 'Terugreizen naar Nederland'.

 

GAMBIA

Op dit moment is de kleurcode van het reisadvies van de overheid voor Gambia oranje voor de toeristische gebieden waar wij reizen aanbieden. Dit betekent dat de overheid adviseert om alleen naar deze gebieden te reizen wanneer dit noodzakelijk is. Het volledige reisadvies lees je hier en in de tabel hieronder.

Wij bieden vakanties naar Gambia deze winter toch aan. Zeker wanneer je volledig bent beschermd tegen corona, kun je hier naar onze mening onbezorgd van een vakantie genieten. Wij monitoren de situatie en passen de onderstaande informatie steeds zo nodig aan. Raadpleeg voor de geldende maatregelen op deze bestemming de website van www.nederlandwereldwijd.nl.

Download vóór vertrek alle benodigde belangrijke documenten!

Download altijd vóórafgaand aan je reis alle benodigde belangrijke documenten op je telefoon of print deze uit en neem ze mee. Zo voorkom je voor jezelf en je medereizigers vertragingen op de bestemming omdat het downloaden via de lokale WiFi vaak zeer traag gaat of zelfs helemaal niet lukt.

Positieve COVID-19 testuitslag op je vakantiebestemming?

Krijg je op je vakantiebestemming COVID-19 symptomen of word je verplicht ter plaatse een COVID-19 test te doen? Houd er dan rekening mee dat je bij een positieve testuitslag op je vakantiebestemming in quarantaine moet. Vanaf 1 november 2021 vergoeden wij de extra hotelovernachtingen én je terugvlucht niet meer, tenzij je kunt aantonen dat je volledig gevaccineerd bent. Dit geldt voor alle personen vanaf 12 jaar en ouder. Voor kinderen tot en met 11 jaar vergoeden wij de extra hotelovernachtingen én de terugvlucht nog wel. Voor meer informatie klik hier . Je mag niet terugvliegen naar Nederland totdat je klachtenvrij bent en je negatief test op COVID-19.

Cruises, F1 reizen, Autoreizen & Rondreizen

Maatregelen kunnen afwijken voor reizen anders dan Zonvakanties. Kijk voor de actuele informatie over je reis bij de ‘Extra informatie’ bij je geboekte reis. Hierop vind je de juiste informatie per reis. Wanneer je wordt doorverwezen naar deze pagina, dan kan je uiteraard de informatie bij jouw bestemming aanhouden of kijk op www.nederlandwereldwijd.nl

Maatregel Toelichting
Algemene regels voor vertrek  
COVID-19 test voor vertrek De lokale autoriteit verplicht alle reizigers om een negatieve PCR-testuitslag te laten zien die niet ouder is dan 72 uur bij aankomst op de bestemming. Deze verplichting geldt niet voor reizigers die volledig zijn gevaccineerd, dit kunnen bewijzen door middel van een vaccinatiebewijs en geen corona gerelateerde klachten hebben. Let op: je kunt Gambia niet inreizen met een digitaal coronabewijs (DCC). Het vaccinatie- of testbewijs moet je uitprinten en op papier meenemen.

Daarnaast moeten alle reizigers bij aankomst in Gambia een sneltest doen. Dit geldt niet voor reizigers die volledig zijn gevaccineerd en dit kunnen aantonen. De uitslag van deze sneltest volgt na een half uur en wanneer deze negatief is mag je doorreizen naar je accommodatie. Bij een positieve testuitslag moeten reizigers opnieuw een PCR-test ondergaan en in afwachting van de uitslag verplicht in quarantaine. De duur van de quarantaine is afhankelijk van de uitslag van de PCR-test. Alle kosten zijn voor eigen rekening.

Let op: Het niet correct invullen van je persoonlijke gegevens kan betekenen dat de test niet kan worden afgenomen en de benodigde gezondheidsverklaring niet kan worden verstrekt. Hierdoor kan je niet toegelaten worden op jouw vakantiebestemming.

Als klant van Stip Reizen kun je, afhankelijk van de bestemming en de maatregelen die hier gelden, kiezen uit één van de twee services die worden aangeboden door Stip Reizen in samenwerking met HealthCheckCenter. Meer informatie over deze services vind je hier.

Gezondheidsverklaring De Nederlandse overheid verplicht alle reizigers vanaf 12 jaar een gezondheidsverklaring in te vullen bij het reizen van en naar Nederland. De gezondheidsverklaring vind je hier. Het ingevulde formulier moet je digitaal of geprint kunnen tonen als daarnaar gevraagd wordt. Vlieg je met Corendon, KLM of Transavia? Dan vul je de gezondheidsverklaring in tijdens het online inchecken voor de heenreis. Je hoeft dan alleen een formulier uit te printen voor de terugreis.
Reisverzekering Je moet in het bezit zijn van een lopende reisverzekering die medische kosten in het buitenland dekt.
Terugreizen naar Nederland  
Testbewijs

Alle reizigers vanaf 12 jaar moeten vanaf 22 december 2021 bij terugkomst in Nederland een negatieve testuitslag kunnen tonen. Dit moet een NAAT(PCR)-test zijn die maximaal 48 uur voor vertrek naar Nederland is afgenomen of een antigeensneltest die maximaal 24 uur voor vertrek naar Nederland is afgenomen. Een negatieve testuitslag is ook verplicht wanneer je in het bezit bent van een bewijs van volledige vaccinatie of herstel.

Via de website reizen tijdens corona bekijk je gemakkelijk welke documenten je nodig hebt voor jouw terugreis naar Nederland.

Gezondheidsverklaring De Nederlandse overheid verplicht alle reizigers vanaf 12 jaar een gezondheidsverklaring in te vullen bij het reizen van en naar Nederland. De gezondheidsverklaring vind je hier. Het ingevulde formulier moet je digitaal of geprint kunnen tonen als daarnaar gevraagd wordt. Vlieg je met Corendon, KLM of Transavia? Dan vul je de gezondheidsverklaring in tijdens het online inchecken voor de heenreis. Je hoeft dan alleen een formulier uit te printen voor de terugreis.
Testen bij thuiskomst

Vanuit de Nederlandse overheid geldt voor alle reizigers mét een vaccinatie- of herstelbewijs het dringende advies om een zelftest te doen bij thuiskomst. Reizigers zónder vaccinatie- of herstelbewijs worden dringend geadviseerd zich te testen op dag 2 en 5 na thuiskomst. Dit kan met een zelftest of bij de GGD.

Heb je klachten of is je zelftest positief? Laat je dan altijd testen bij de GGD.

Maatregelen Nederland

Meer informatie over de maatregelen die van toepassing zijn bij het terugreizen naar Nederland vind je onder het kopje 'Terugreizen naar Nederland'.

Terugreizen via een Belgische luchthaven  
Maatregelen België

Alle reizigers die naar België terugkeren na een verblijf in het buitenland moeten binnen 6 maanden voor aankomst in België een Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) invullen. Het formulier vind je hier.

Bij het invullen van het PLF voeg je jouw Coronabewijs toe. Het PLF formulier beoordeelt op basis van de kleurcode van jouw bestemming en/of dit land op de lijst met 'heel hoog risico landen' staat of er bij terugkomst in België verdere maatregelen gelden.

Meer informatie lees je op info-coronavirus.be/nl/reizen/.

Let op: De Belgische overheid hanteert andere kleurcodes dan de Nederlandse overheid. Bekijk hier welke kleurcode de Belgische overheid hanteert voor jouw vakantiebestemming.

Let op: Alle reizigers vanaf 12 jaar die niet in België wonen en naar België terugkeren vanuit een land buiten de Europese Unie dat niet opgenomen is in de "white list", zijn verplicht in het bezit te zijn van een negatief testresultaat bij aankomst in België. Ook wanneer je in het bezit bent van een bewijs van volledige vaccinatie of herstel. Het testcertificaat moet in het Nederlands, Frans, Duits of Engels opgesteld zijn, in de vorm van:

 • Een negatieve NAAT(PCR)-test uitgevoerd in een officieel laboratorium (maximaal 72 uur oud bij aankomst in België).
 • Een negatieve Rapid Antigen Test (antigeen sneltest) uitgevoerd door een professionele instantie (maximaal 36 uur oud bij aankomst in België).

Kijk op info-coronavirus.be voor meer informatie over de "white list".

Maatregelen Nederland

Meer informatie over de maatregelen die van toepassing zijn bij het terugreizen naar Nederland vind je onder het kopje 'Terugreizen naar Nederland'.

Terugreizen via een Duitse luchthaven  
Maatregelen Duitsland

Verplicht coronabewijs bij het terugreizen naar Duitsland voor alle reizigers vanaf 6 jaar. Om te voorkomen dat het Coronavirus wordt meegenomen, hebben alle reizigers vanaf 6 jaar bij het terugreizen naar Duitsland een coronabewijs nodig.

 • Reizigers die volledig gevaccineerd zijn of hersteld zijn van corona kunnen dit aantonen in de CoronaCheck-app.
 • De overige reizigers moeten een negatieve PCR-testuitslag kunnen tonen van maximaal 48 uur oud bij aankomst in Duitsland zijn.

Let op: Wanneer je reist vanuit een bestemming die bij terugkomst als 'gebied met virusvariant' staat aangemerkt, ben je altijd verplicht om een negatieve testuitslag te tonen. Dit moet een PCR-test zijn van maximaal 48 uur oud bij aankomst. Bekijk hier of je reist vanuit een gebied met virusvariant.

Alle reizigers die reizen vanuit een gebied dat bij terugkomst staat aangemerkt als 'hoogrisico' of 'gebied met virusvariant', zijn verplicht om een registratieformulier in te vullen voor het terugreizen naar Duitsland. Het registratieformulier vind je hier en de bevestiging moet je geprint of digitaal kunnen tonen als daarnaar gevraagd wordt. Bekijk hier of je reist vanuit een gebied met een hoog risico of virusvariant.

Lees hier meer informatie over de maatregelen bij het terugreizen naar Duitsland.

Maatregelen Nederland

Meer informatie over de maatregelen die van toepassing zijn bij het terugreizen naar Nederland vind je onder het kopje 'Terugreizen naar Nederland'.

 

GRIEKENLAND

Op dit moment geldt vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor Griekenland de kleurcode geel. Onze reizen naar de eilanden Lesbos, Samos, Kreta, Lefkas, Parga, Corfu, Kos, Rhodos en Zakynthos gaan door. Hieronder vind je de eisen waar je aan moet voldoen voor vertrek naar deze bestemmingen en de terugreis naar Nederland. Wij monitoren de situatie en passen de onderstaande informatie steeds zo nodig aan.

Belangrijk is te weten dat vanaf 13 september er strenge beperkende maatregelen gelden voor mensen die niet gevaccineerd zijn. Denk hierbij aan het niet toegelaten worden tot gesloten ruimtes van restaurants, cafés, tavernes, bars, clubs etc. Op sommige plekken, zoals theaters, bioscopen of musea volstaat een negatieve uitslag van een sneltest. Ook voor het reizen in Griekenland (tussen de eilanden) wordt op diverse plekken om een negatieve testuitslag gevraagd. Voor wie gevaccineerd is of hersteld van corona, is verplicht op diverse plekken het vaccinatie- of herstelcertificaat te tonen. Houd de website van Nederland Wereldwijd goed in de gaten, naar verwachting komt hier zo snel mogelijk informatie over deze maatregelen te staan.

Download vóór vertrek alle benodigde belangrijke documenten!

Krijg je op je vakantiebestemming COVID-19 symptomen of word je verplicht ter plaatse een COVID-19 test te doen? Houd er dan rekening mee dat je bij een positieve testuitslag op je vakantiebestemming in quarantaine moet. Vanaf dat moment gelden voor jou de lokale verplichtingen rondom de coronamaatregelen. Je mag niet terug naar Nederland totdat je klachtenvrij bent en je negatief test op COVID-19.

Positieve COVID-19 testuitslag op je vakantiebestemming?

Krijg je op je vakantiebestemming COVID-19 symptomen of word je verplicht ter plaatse een COVID-19 test te doen? Houd er dan rekening mee dat je bij een positieve testuitslag op je vakantiebestemming in quarantaine moet. Vanaf 1 november 2021 vergoeden wij de extra hotelovernachtingen én je terugvlucht niet meer, tenzij je kunt aantonen dat je volledig gevaccineerd bent. Dit geldt voor alle personen vanaf 12 jaar en ouder. Voor kinderen tot en met 11 jaar vergoeden wij de extra hotelovernachtingen én de terugvlucht nog wel. Voor meer informatie klik hier . Je mag niet terugvliegen naar Nederland totdat je klachtenvrij bent en je negatief test op COVID-19.

Cruises, F1 reizen, Autoreizen & Rondreizen

Maatregelen kunnen afwijken voor reizen anders dan Zonvakanties. Kijk voor de actuele informatie over je reis bij de ‘Extra informatie’ bij je geboekte reis. Hierop vind je de juiste informatie per reis. Wanneer je wordt doorverwezen naar deze pagina, dan kan je uiteraard de informatie bij jouw bestemming aanhouden of kijk op www.nederlandwereldwijd.nl

Maatregel Toelichting
Algemene regels voor vertrek  
Vaccinatie- of testbewijs

De lokale autoriteiten verplichten alle reizigers vanaf 5 jaar in het bezit te zijn van een digitaal negatief testresultaat, EU DCC, dit kan zijn:

 • Een negatief PCR-testresultaat van maximaal 72 uur oud bij aankomst op de bestemming.
 • Een negatief antigeentestresultaat van maximaal 24 uur oud bij aankomst op de bestemming.

Let op: deze verplichting geldt ook voor reizigers die in het bezit zijn van een bewijs van volledige vaccinatie of herstel.

Let op: Het niet correct invullen van je gegevens kan betekenen dat de test niet kan worden afgenomen en je niet toegelaten wordt op jouw vakantiebestemming. Wij raden aan om altijd een geprinte versie van jouw negatieve testbewijs mee te nemen naast de digitale QR-code in de CoronaCheck-App. Kinderen jonger dan 5 jaar hoeven zich niet te laten testen.

Je bent te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het (tijdig) verkrijgen van de juiste gezondheids- en reisdocumenten die gelden voor het land van vertrek en het land van bestemming.

Als klant van Stip Reizen kun je, afhankelijk van de bestemming en de maatregelen die hier gelden, kiezen uit één van de twee services die worden aangeboden door Stip Reizen in samenwerking met HealthCheckCenter. Meer informatie over deze services vind je hier.

Gezondheidsverklaring

De Nederlandse overheid verplicht alle reizigers vanaf 12 jaar een gezondheidsverklaring in te vullen bij het reizen van en naar Nederland. De gezondheidsverklaring vind je hier. Het ingevulde formulier moet je digitaal of geprint kunnen tonen als daarnaar gevraagd wordt. Vlieg je met Corendon, KLM of Transavia? Dan vul je de gezondheidsverklaring in tijdens het online inchecken voor de heenreis. Je hoeft dan alleen een formulier uit te printen voor de terugreis.

Alle reizigers vanaf 18 jaar die met een boot tussen het Griekse vasteland en een Grieks eiland reizen moeten een gezondheidsverklaring laten zien als ze van boord gaan. Jongeren/kinderen onder de 18 jaar voeg je toe op het formulier van ouders/medereizigers.

Overige belangrijke documenten Het is verplicht voor alle reizigers om voor vertrek een digitaal Passenger Locator Form (PLF) in te vullen. Deze vind je hier. Na het invullen van dit formulier ontvang je een QR-code per e-mail. Deze QR-code moet je digitaal of geprint kunnen tonen bij aankomst op de bestemming.
Reisverzekering Je moet in het bezit zijn van een lopende reisverzekering die medische kosten in het buitenland dekt.
Reizen terug naar Nederland  
Coronabewijs

Verplicht coronabewijs bij het terugreizen naar Nederland voor alle reizigers vanaf 12 jaar.

Om te voorkomen dat het Coronavirus wordt meegenomen, hebben alle reizigers vanaf 12 jaar bij het terugreizen naar Nederland vanuit een bestemming met kleurcode geel of oranje een coronabewijs nodig.

 • Reizigers die volledig gevaccineerd of hersteld zijn van corona kunnen dit aantonen in de CoronaCheck-app.
 • De overige reizigers moeten een negatieve testuitslag kunnen tonen. Dit mag een NAAT(PCR)-test van maximaal 48 uur oud bij vertrek naar Nederland of een antigeensneltest van maximaal 24 uur oud bij vertrek naar Nederland zijn.

Bekijk hier welke kleurcode jouw vakantiebestemming op dit moment heeft. Via de website reizen tijdens corona bekijk je gemakkelijk welke documenten je nodig hebt voor jouw terugreis naar Nederland.

Gezondheidsverklaring De Nederlandse overheid verplicht alle reizigers vanaf 12 jaar een gezondheidsverklaring in te vullen bij het reizen van en naar Nederland. De gezondheidsverklaring vind je hier. Het ingevulde formulier moet je digitaal of geprint kunnen tonen als daarnaar gevraagd wordt. Vlieg je met Corendon, KLM of Transavia? Dan vul je de gezondheidsverklaring in tijdens het online inchecken voor de heenreis. Je hoeft dan alleen een formulier uit te printen voor de terugreis.
Testen bij thuiskomst

Vanuit de Nederlandse overheid geldt voor alle reizigers mét een vaccinatie- of herstelbewijs het dringende advies om een zelftest te doen bij thuiskomst. Reizigers zónder vaccinatie- of herstelbewijs worden dringend geadviseerd zich te testen op dag 2 en 5 na thuiskomst. Dit kan met een zelftest of bij de GGD.

Heb je klachten of is je zelftest positief? Laat je dan altijd testen bij de GGD.

Maatregelen Nederland

Meer informatie over de maatregelen die van toepassing zijn bij het terugreizen naar Nederland vind je onder het kopje 'Terugreizen naar Nederland'.

Terugreizen via een Belgische luchthaven  
Maatregelen België

Alle reizigers die naar België terugkeren na een verblijf in het buitenland moeten binnen 6 maanden voor aankomst in België een Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) invullen. Het formulier vind je hier. Bij het invullen van het PLF voeg je jouw Coronabewijs toe. Het PLF formulier beoordeelt op basis van de kleurcode van jouw bestemming en/of dit land op de lijst met 'heel hoog risico landen' staat of er bij terugkomst in België verdere maatregelen gelden.

Meer informatie lees je op info-coronavirus.be/nl/reizen/.

Let op: De Belgische overheid hanteert andere kleurcodes dan de Nederlandse overheid. Bekijk hier welke kleurcode de Belgische overheid hanteert voor jouw vakantiebestemming.

Maatregelen Nederland

Meer informatie over de maatregelen die van toepassing zijn bij het terugreizen naar Nederland vind je onder het kopje 'Terugreizen naar Nederland'.

Terugreizen via een Duitse luchthaven  
Maatregelen Duitsland

Verplicht coronabewijs bij het terugreizen naar Duitsland voor alle reizigers vanaf 6 jaar. Om te voorkomen dat het Coronavirus wordt meegenomen, hebben alle reizigers vanaf 6 jaar bij het terugreizen naar Duitsland een coronabewijs nodig.

 • Reizigers die volledig gevaccineerd zijn of hersteld zijn van corona kunnen dit aantonen in de CoronaCheck-app.
 • De overige reizigers moeten een negatieve PCR-testuitslag kunnen tonen van maximaal 48 uur oud bij aankomst in Duitsland zijn.

Let op: Wanneer je reist vanuit een bestemming die bij terugkomst als 'gebied met virusvariant' staat aangemerkt, ben je altijd verplicht om een negatieve testuitslag te tonen. Dit moet een PCR-test zijn van maximaal 48 uur oud bij aankomst. Bekijk hier of je reist vanuit een gebied met virusvariant.

Alle reizigers die reizen vanuit een gebied dat bij terugkomst staat aangemerkt als 'hoogrisico' of 'gebied met virusvariant', zijn verplicht om een registratieformulier in te vullen voor het terugreizen naar Duitsland. Het registratieformulier vind je hier en de bevestiging moet je geprint of digitaal kunnen tonen als daarnaar gevraagd wordt. Bekijk hier of je reist vanuit een gebied met een hoog risico of virusvariant.

Lees hier meer informatie over de maatregelen bij het terugreizen naar Duitsland.

Maatregelen Nederland

Meer informatie over de maatregelen die van toepassing zijn bij het terugreizen naar Nederland vind je onder het kopje 'Terugreizen naar Nederland'.

 

ITALIË

Sicilië & Sardinië

Op dit moment geldt vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor Italië een reisadvies met kleurcode geel. Reizen naar deze bestemming is mogelijk, maar er gelden wel maatregelen. Onze reizen naar deze bestemming gaan door. Hieronder vind je de eisen waar je aan moet voldoen voor vertrek naar deze bestemming en de terugreis naar Nederland. Wij monitoren de situatie en passen de onderstaande informatie steeds zo nodig aan. Raadpleeg voor de geldende maatregelen op deze bestemming de website van www.nederlandwereldwijd.nl.

Download vóór vertrek alle benodigde belangrijke documenten!

Download altijd vóórafgaand aan je reis alle benodigde belangrijke documenten op je telefoon of print deze uit en neem ze mee. Zo voorkom je voor jezelf en je medereizigers vertragingen op de bestemming omdat het downloaden via de lokale WiFi vaak zeer traag gaat of zelfs helemaal niet lukt.

Positieve COVID-19 testuitslag op je vakantiebestemming?

Krijg je op je vakantiebestemming COVID-19 symptomen of word je verplicht ter plaatse een COVID-19 test te doen? Houd er dan rekening mee dat je bij een positieve testuitslag op je vakantiebestemming in quarantaine moet. Vanaf 1 november 2021 vergoeden wij de extra hotelovernachtingen én je terugvlucht niet meer, tenzij je kunt aantonen dat je volledig gevaccineerd bent. Dit geldt voor alle personen vanaf 12 jaar en ouder. Voor kinderen tot en met 11 jaar vergoeden wij de extra hotelovernachtingen én de terugvlucht nog wel. Voor meer informatie klik hier . Je mag niet terugvliegen naar Nederland totdat je klachtenvrij bent en je negatief test op COVID-19.

Cruises, F1 reizen, Autoreizen & Rondreizen

Maatregelen kunnen afwijken voor reizen anders dan Zonvakanties. Kijk voor de actuele informatie over je reis bij de ‘Extra informatie’ bij je geboekte reis. Hierop vind je de juiste informatie per reis. Wanneer je wordt doorverwezen naar deze pagina, dan kan je uiteraard de informatie bij jouw bestemming aanhouden of kijk op www.nederlandwereldwijd.nl

Maatregel Toelichting
Algemene regels voor vertrek  
Vaccinatie- of testbewijs

De lokale autoriteiten verplichten alle reizigers vanaf 6 jaar in het bezit te zijn van een digitaal negatief testresultaat, EU DCC, dit kan zijn:

 • Een negatief PCR-testresultaat van maximaal 48 uur oud bij aankomst op de bestemming.
 • Een negatief Antigeentestresultaat van maximaal 24 uur oud bij aankomst op de bestemming.

Let op: deze verplichting geldt ook voor reizigers die in het bezit zijn van een bewijs van volledige vaccinatie of herstel. Reizigers die niet in het bezit zijn van een bewijs van volledige vaccinatie of herstel, moeten na aankomst in Italië verplicht 5 dagen op eigen kosten in quarantaine. Je bent verplicht om te verblijven op het adres dat je op het Passenger Locator Form hebt opgegeven (zie 'Overige belangrijke documenten'). Aan het eind van deze 5 dagen moet je opnieuw een antigeen- of PCR-test doen. Als de uitslag van de test dan negatief is, mag je uit quarantaine. Kinderen tot en met 17 jaar hoeven niet in quarantaine als de ouders met wie zij reizen niet in quarantaine hoeven (en dus een vaccinatiebewijs of herstelbewijs hebben).

Op de luchthavens in Italië worden steekproefsgewijs COVID-testen gedaan bij aankomende reizigers. Als de testuitslag positief is, moet je verplicht 10 dagen in quarantaine (op eigen kosten). Als je geen geschikte verblijfplaats in Italië hebt wordt er een zogenaamd ‘COVID-hotel’ aangewezen, dit is ook op eigen kosten.

Let op: Het niet correct invullen van je gegevens kan betekenen dat de test niet kan worden afgenomen en je niet toegelaten wordt op jouw vakantiebestemming. Wij raden aan om altijd een geprinte versie van jouw negatieve testbewijs mee te nemen naast de digitale QR-code in de CoronaCheck-App. Kinderen jonger dan 6 jaar hoeven zich niet te laten testen.

Je bent te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het (tijdig) verkrijgen van de juiste gezondheids- en reisdocumenten die gelden voor het land van vertrek en het land van bestemming

Als klant van Stip Reizen kun je, afhankelijk van de bestemming en de maatregelen die hier gelden, kiezen uit één van de twee services die worden aangeboden door Stip Reizen in samenwerking met HealthCheckCenter. Meer informatie over deze services vind je hier.

Gezondheidsverklaring De Nederlandse overheid verplicht alle reizigers vanaf 12 jaar een gezondheidsverklaring in te vullen bij het reizen van en naar Nederland. De gezondheidsverklaring vind je hier. Het ingevulde formulier moet je digitaal of geprint kunnen tonen als daarnaar gevraagd wordt. Vlieg je met Corendon, KLM of Transavia? Dan vul je de gezondheidsverklaring in tijdens het online inchecken voor de heenreis. Je hoeft dan alleen een formulier uit te printen voor de terugreis.
Overige documenten Het is verplicht voor alle reizigers om voor vertrek een digitaal Passenger Locator Form (PLF) in te vullen. Deze vind je hier. Het formulier moet je bij aankomst op de bestemming digitaal of geprint kunnen tonen als daarnaar gevraagd wordt. Kijk voor meer informatie op nederlandwereldwijd.nl. .
2G-Maatregel Vanaf 10 januari 2022 is een 2G-coronabewijs verplicht in heel Italië voor onder andere toegang tot diverse overdekte gelegenheden, het openbaar vervoer, horecagelegenheden in de buitenlucht en overnachtingen in een hotel of andere accommodatie. Dit houdt in dat alle reizigers vanaf 12 jaar verplicht zijn om een vaccinatiebewijs (maximaal 9 maanden oud) of herstelbewijs (maximaal 6 maanden oud) te tonen om toegang te krijgen tot deze gelegenheden en accommodaties. Lees op de website van Nederland Wereldwijd meer informatie over dit 2G-beleid.
Terugreizen naar Nederland  
Coronabewijs

Verplicht coronabewijs bij het terugreizen naar Nederland voor alle reizigers vanaf 12 jaar.

Om te voorkomen dat het Coronavirus wordt meegenomen, hebben alle reizigers vanaf 12 jaar bij het terugreizen naar Nederland vanuit een bestemming met kleurcode geel of oranje een coronabewijs nodig.

 • Reizigers die volledig gevaccineerd of hersteld zijn van corona kunnen dit aantonen in de CoronaCheck-app.
 • De overige reizigers moeten een negatieve testuitslag kunnen tonen. Dit mag een NAAT(PCR)-test van maximaal 48 uur oud bij vertrek naar Nederland of een antigeensneltest van maximaal 24 uur oud bij vertrek naar Nederland zijn.

Bekijk hier welke kleurcode jouw vakantiebestemming op dit moment heeft. Via de website reizen tijdens corona bekijk je gemakkelijk welke documenten je nodig hebt voor jouw terugreis naar Nederland.

Gezondheidsverklaring De Nederlandse overheid verplicht alle reizigers vanaf 12 jaar een gezondheidsverklaring in te vullen bij het reizen van en naar Nederland. De gezondheidsverklaring vind je hier. Het ingevulde formulier moet je digitaal of geprint kunnen tonen als daarnaar gevraagd wordt. Vlieg je met Corendon, KLM of Transavia? Dan vul je de gezondheidsverklaring in tijdens het online inchecken voor de heenreis. Je hoeft dan alleen een formulier uit te printen voor de terugreis.
Testen bij thuiskomst

Vanuit de Nederlandse overheid geldt voor alle reizigers mét een vaccinatie- of herstelbewijs het dringende advies om een zelftest te doen bij thuiskomst. Reizigers zónder vaccinatie- of herstelbewijs worden dringend geadviseerd zich te testen op dag 2 en 5 na thuiskomst. Dit kan met een zelftest of bij de GGD.

Heb je klachten of is je zelftest positief? Laat je dan altijd testen bij de GGD.

Maatregelen Nederland

Meer informatie over de maatregelen die van toepassing zijn bij het terugreizen naar Nederland vind je onder het kopje 'Terugreizen naar Nederland'.

Terugreizen via een Belgische luchthaven  
Maatregelen België

Alle reizigers die naar België terugkeren na een verblijf in het buitenland moeten binnen 6 maanden voor aankomst in België een Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) invullen. Het formulier vind je hier. Bij het invullen van het PLF voeg je jouw Coronabewijs toe. Het PLF formulier beoordeelt op basis van de kleurcode van jouw bestemming en/of dit land op de lijst met 'heel hoog risico landen' staat of er bij terugkomst in België verdere maatregelen gelden.

Meer informatie lees je op info-coronavirus.be/nl/reizen/.

Let op: De Belgische overheid hanteert andere kleurcodes dan de Nederlandse overheid. Bekijk hier welke kleurcode de Belgische overheid hanteert voor jouw vakantiebestemming.

Maatregelen Nederland

Meer informatie over de maatregelen die van toepassing zijn bij het terugreizen naar Nederland vind je onder het kopje 'Terugreizen naar Nederland'.

Terugreizen via een Duitse luchthaven  
Maatregelen Duitsland

Verplicht coronabewijs bij het terugreizen naar Duitsland voor alle reizigers vanaf 6 jaar. Om te voorkomen dat het Coronavirus wordt meegenomen, hebben alle reizigers vanaf 6 jaar bij het terugreizen naar Duitsland een coronabewijs nodig.

 • Reizigers die volledig gevaccineerd zijn of hersteld zijn van corona kunnen dit aantonen in de CoronaCheck-app.
 • De overige reizigers moeten een negatieve PCR-testuitslag kunnen tonen van maximaal 48 uur oud bij aankomst in Duitsland zijn.

Let op: Wanneer je reist vanuit een bestemming die bij terugkomst als 'gebied met virusvariant' staat aangemerkt, ben je altijd verplicht om een negatieve testuitslag te tonen. Dit moet een PCR-test zijn van maximaal 48 uur oud bij aankomst. Bekijk hier of je reist vanuit een gebied met virusvariant.

Alle reizigers die reizen vanuit een gebied dat bij terugkomst staat aangemerkt als 'hoogrisico' of 'gebied met virusvariant', zijn verplicht om een registratieformulier in te vullen voor het terugreizen naar Duitsland. Het registratieformulier vind je hier en de bevestiging moet je geprint of digitaal kunnen tonen als daarnaar gevraagd wordt. Bekijk hier of je reist vanuit een gebied met een hoog risico of virusvariant.

Lees hier meer informatie over de maatregelen bij het terugreizen naar Duitsland.

Maatregelen Nederland

Meer informatie over de maatregelen die van toepassing zijn bij het terugreizen naar Nederland vind je onder het kopje 'Terugreizen naar Nederland'.

 

KAAPVERDIË

Op dit moment is de kleurcode van het reisadvies van de overheid voor Kaapverdië oranje voor de toeristische gebieden waar wij reizen aanbieden. Dit betekent dat de overheid adviseert om alleen naar deze gebieden te reizen wanneer dit noodzakelijk is. Het volledige reisadvies lees je hier.

Wij bieden vakanties naar Kaapverdië deze winter toch aan. Zeker wanneer je volledig bent beschermd tegen corona, kun je hier naar onze mening onbezorgd van een vakantie genieten.Wij monitoren de situatie en passen de onderstaande informatie steeds zo nodig aan. Raadpleeg voor de geldende maatregelen op deze bestemming de website van www.nederlandwereldwijd.nl.

Download vóór vertrek alle benodigde belangrijke documenten!

Download altijd vóórafgaand aan je reis alle benodigde belangrijke documenten op je telefoon of print deze uit en neem ze mee. Zo voorkom je voor jezelf en je medereizigers vertragingen op de bestemming omdat het downloaden via de lokale WiFi vaak zeer traag gaat of zelfs helemaal niet lukt.

Positieve COVID-19 testuitslag op je vakantiebestemming?

Krijg je op je vakantiebestemming COVID-19 symptomen of word je verplicht ter plaatse een COVID-19 test te doen? Houd er dan rekening mee dat je bij een positieve testuitslag op je vakantiebestemming in quarantaine moet. Vanaf 1 november 2021 vergoeden wij de extra hotelovernachtingen én je terugvlucht niet meer, tenzij je kunt aantonen dat je volledig gevaccineerd bent. Dit geldt voor alle personen vanaf 12 jaar en ouder. Voor kinderen tot en met 11 jaar vergoeden wij de extra hotelovernachtingen én de terugvlucht nog wel. Voor meer informatie klik hier . Je mag niet terugvliegen naar Nederland totdat je klachtenvrij bent en je negatief test op COVID-19.

Cruises, F1 reizen, Autoreizen & Rondreizen

Maatregelen kunnen afwijken voor reizen anders dan Zonvakanties. Kijk voor de actuele informatie over je reis bij de ‘Extra informatie’ bij je geboekte reis. Hierop vind je de juiste informatie per reis. Wanneer je wordt doorverwezen naar deze pagina, dan kan je uiteraard de informatie bij jouw bestemming aanhouden of kijk op www.nederlandwereldwijd.nl

Maatregel Toelichting
Algemene regels voor vertrek  
Vaccinatie- of testbewijs

De lokale autoriteiten verplichten alle reizigers vanaf 12 jaar in het bezit te zijn van een negatief testresultaat, dit kan zijn:

 • Een negatief PCR-testresultaat van maximaal 72 uur oud bij vertrek naar de bestemming.
 • Een negatief Antigeentestresultaat van maximaal 48 uur oud bij vertrek naar de bestemming.

Let op: deze verplichting geldt ook voor reizigers die in het bezit zijn van een bewijs van volledige vaccinatie of herstel.

Bij aankomst in Kaapverdië zijn alle reizigers verplicht om een temperatuurmeting te ondergaan. Als je koorts hebt krijg je een verder medisch onderzoek. Dit onderzoek is op eigen kosten.

Let op: Een digitaal negatief testresultaat, zoals in de CoronaCheck-app, wordt niet geaccepteerd. Neem daarom je negatieve testbewijs geprint mee.

Je bent te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het (tijdig) verkrijgen van de juiste gezondheids- en reisdocumenten die gelden voor het land van vertrek en het land van bestemming.

Gezondheidsverklaring De Nederlandse overheid verplicht alle reizigers vanaf 12 jaar een gezondheidsverklaring in te vullen bij het reizen van en naar Nederland. De gezondheidsverklaring vind je hier. Het ingevulde formulier moet je digitaal of geprint kunnen tonen als daarnaar gevraagd wordt. Vlieg je met Corendon, KLM of Transavia? Dan vul je de gezondheidsverklaring in tijdens het online inchecken voor de heenreis. Je hoeft dan alleen een formulier uit te printen voor de terugreis.
Overige belangrijke documenten Het is verplicht voor alle reizigers om voor vertrek een online Health Surveillance Form in te vullen, deze vind je hier. Bij aankomst moet je het formulier geprint of digitaal kunnen tonen als daarnaar gevraagd wordt.
Reisverzekering Je moet in het bezit zijn van een lopende reisverzekering die medische kosten in het buitenland dekt.
Terugreizen naar Nederland  
Testbewijs

Alle reizigers vanaf 12 jaar moeten vanaf 22 december 2021 bij terugkomst in Nederland een negatieve testuitslag kunnen tonen. Dit moet een NAAT(PCR)-test zijn die maximaal 48 uur voor vertrek naar Nederland is afgenomen of een antigeensneltest die maximaal 24 uur voor vertrek naar Nederland is afgenomen. Een negatieve testuitslag is ook verplicht wanneer je in het bezit bent van een bewijs van volledige vaccinatie of herstel.

Via de website reizen tijdens corona bekijk je gemakkelijk welke documenten je nodig hebt voor jouw terugreis naar Nederland.

Gezondheidsverklaring De Nederlandse overheid verplicht alle reizigers vanaf 12 jaar een gezondheidsverklaring in te vullen bij het reizen van en naar Nederland. De gezondheidsverklaring vind je hier. Het ingevulde formulier moet je digitaal of geprint kunnen tonen als daarnaar gevraagd wordt. Vlieg je met Corendon, KLM of Transavia? Dan vul je de gezondheidsverklaring in tijdens het online inchecken voor de heenreis. Je hoeft dan alleen een formulier uit te printen voor de terugreis.
Testen bij thuiskomst

Vanuit de Nederlandse overheid geldt voor alle reizigers mét een vaccinatie- of herstelbewijs het dringende advies om een zelftest te doen bij thuiskomst. Reizigers zónder vaccinatie- of herstelbewijs worden dringend geadviseerd zich te testen op dag 2 en 5 na thuiskomst. Dit kan met een zelftest of bij de GGD.

Heb je klachten of is je zelftest positief? Laat je dan altijd testen bij de GGD.

Maatregelen Nederland

Meer informatie over de maatregelen die van toepassing zijn bij het terugreizen naar Nederland vind je onder het kopje 'Terugreizen naar Nederland'.

Terugreizen via een Belgische luchthaven  
Maatregelen België

Alle reizigers die naar België terugkeren na een verblijf in het buitenland moeten binnen 6 maanden voor aankomst in België een Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) invullen. Het formulier vind je hier.

Bij het invullen van het PLF voeg je jouw Coronabewijs toe. Het PLF formulier beoordeelt op basis van de kleurcode van jouw bestemming en/of dit land op de lijst met 'heel hoog risico landen' staat of er bij terugkomst in België verdere maatregelen gelden.

Meer informatie lees je op info-coronavirus.be/nl/reizen/.

Let op: De Belgische overheid hanteert andere kleurcodes dan de Nederlandse overheid. Bekijk hier welke kleurcode de Belgische overheid hanteert voor jouw vakantiebestemming.

Let op: Alle reizigers vanaf 12 jaar die niet in België wonen en naar België terugkeren vanuit een land buiten de Europese Unie dat niet opgenomen is in de "white list", zijn verplicht in het bezit te zijn van een negatief testresultaat bij aankomst in België. Ook wanneer je in het bezit bent van een bewijs van volledige vaccinatie of herstel. Het testcertificaat moet in het Nederlands, Frans, Duits of Engels opgesteld zijn, in de vorm van:

 • Een negatieve NAAT(PCR)-test uitgevoerd in een officieel laboratorium (maximaal 72 uur oud bij aankomst in België).
 • Een negatieve Rapid Antigen Test (antigeen sneltest) uitgevoerd door een professionele instantie (maximaal 36 uur oud bij aankomst in België).

Kijk op info-coronavirus.be voor meer informatie over de "white list".

Maatregelen Nederland

Meer informatie over de maatregelen die van toepassing zijn bij het terugreizen naar Nederland vind je onder het kopje 'Terugreizen naar Nederland'.

Terugreizen via een Duitse luchthaven  
Maatregelen Duitsland

Verplicht coronabewijs bij het terugreizen naar Duitsland voor alle reizigers vanaf 6 jaar. Om te voorkomen dat het Coronavirus wordt meegenomen, hebben alle reizigers vanaf 6 jaar bij het terugreizen naar Duitsland een coronabewijs nodig.

 • Reizigers die volledig gevaccineerd zijn of hersteld zijn van corona kunnen dit aantonen in de CoronaCheck-app.
 • De overige reizigers moeten een negatieve PCR-testuitslag kunnen tonen van maximaal 48 uur oud bij aankomst in Duitsland zijn.

Let op: Wanneer je reist vanuit een bestemming die bij terugkomst als 'gebied met virusvariant' staat aangemerkt, ben je altijd verplicht om een negatieve testuitslag te tonen. Dit moet een PCR-test zijn van maximaal 48 uur oud bij aankomst. Bekijk hier of je reist vanuit een gebied met virusvariant.

Alle reizigers die reizen vanuit een gebied dat bij terugkomst staat aangemerkt als 'hoogrisico' of 'gebied met virusvariant', zijn verplicht om een registratieformulier in te vullen voor het terugreizen naar Duitsland. Het registratieformulier vind je hier en de bevestiging moet je geprint of digitaal kunnen tonen als daarnaar gevraagd wordt. Bekijk hier of je reist vanuit een gebied met een hoog risico of virusvariant.

Lees hier meer informatie over de maatregelen bij het terugreizen naar Duitsland.

Maatregelen Nederland

Meer informatie over de maatregelen die van toepassing zijn bij het terugreizen naar Nederland vind je onder het kopje 'Terugreizen naar Nederland'.

 

PORTUGAL

Inclusief Madeira

Op dit moment geldt vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor de Algarve een reisadvies met kleurcode geel. Onze reizen naar Portugal gaan door. Hieronder vind je de eisen waar je aan moet voldoen voor vertrek naar deze bestemming en de terugreis naar Nederland. Wij monitoren de situatie en passen de onderstaande informatie steeds zo nodig aan. Raadpleeg voor de geldende maatregelen op deze bestemming de website van www.nederlandwereldwijd.nl.

Download vóór vertrek alle benodigde belangrijke documenten!

Download altijd vóórafgaand aan je reis alle benodigde belangrijke documenten op je telefoon of print deze uit en neem ze mee. Zo voorkom je voor jezelf en je medereizigers vertragingen op de bestemming omdat het downloaden via de lokale WiFi vaak zeer traag gaat of zelfs helemaal niet lukt.

Positieve COVID-19 testuitslag op je vakantiebestemming?

Krijg je op je vakantiebestemming COVID-19 symptomen of word je verplicht ter plaatse een COVID-19 test te doen? Houd er dan rekening mee dat je bij een positieve testuitslag op je vakantiebestemming in quarantaine moet. Vanaf 1 november 2021 vergoeden wij de extra hotelovernachtingen én je terugvlucht niet meer, tenzij je kunt aantonen dat je volledig gevaccineerd bent. Dit geldt voor alle personen vanaf 12 jaar en ouder. Voor kinderen tot en met 11 jaar vergoeden wij de extra hotelovernachtingen én de terugvlucht nog wel. Voor meer informatie klik hier . Je mag niet terugvliegen naar Nederland totdat je klachtenvrij bent en je negatief test op COVID-19.

Cruises, F1 reizen, Autoreizen & Rondreizen

Maatregelen kunnen afwijken voor reizen anders dan Zonvakanties. Kijk voor de actuele informatie over je reis bij de ‘Extra informatie’ bij je geboekte reis. Hierop vind je de juiste informatie per reis. Wanneer je wordt doorverwezen naar deze pagina, dan kan je uiteraard de informatie bij jouw bestemming aanhouden of kijk op www.nederlandwereldwijd.nl

Maatregel Toelichting
Algemene regels voor vertrek  
Vaccinatie- of testbewijs

De lokale autoriteiten verplichten alle reizigers vanaf 12 jaar in het bezit te zijn van een digitaal negatief testresultaat, EU DCC, dit kan zijn:

 • Een negatief PCR-testresultaat van maximaal 72 uur oud bij vertrek naar de bestemming.
 • Een negatief Antigeen-sneltestresultaat van maximaal 48 uur oud bij vertrek naar de bestemming

Let op:deze verplichting geldt ook voor reizigers die in het bezit zijn van een bewijs van volledige vaccinatie. Reizigers die in het bezit zijn van een herstelbewijs van maximaal 180 dagen oud zijn uitgezonderd van de verplichte negatieve testuitslag. Wanneer je naar Madeira reist, is alleen een negatief PCR-testresultaat (maximaal 72 uur oud bij vertrek) toegestaan. Een Antigeen-sneltestresultaat wordt niet geaccepteerd.

Let op: Het niet correct invullen van je gegevens kan betekenen dat de test niet kan worden afgenomen en je niet toegelaten wordt op jouw vakantiebestemming. Wij raden aan om altijd een geprinte versie van jouw negatieve testbewijs mee te nemen naast de digitale QR-code in de CoronaCheck-App. Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven zich niet te laten testen.

Je bent te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het (tijdig) verkrijgen van de juiste gezondheids- en reisdocumenten die gelden voor het land van vertrek en het land van bestemming.

Gezondheidsverklaring De Nederlandse overheid verplicht alle reizigers vanaf 12 jaar een gezondheidsverklaring in te vullen bij het reizen van en naar Nederland. De gezondheidsverklaring vind je hier. Het ingevulde formulier moet je digitaal of geprint kunnen tonen als daarnaar gevraagd wordt. Vlieg je met Corendon, KLM of Transavia? Dan vul je de gezondheidsverklaring in tijdens het online inchecken voor de heenreis. Je hoeft dan alleen een formulier uit te printen voor de terugreis.
Overige belangrijke documenten Het is verplicht voor alle reizigers vanaf 12 jaar om voor vertrek een digitaal Passenger Locator Card (PLC) in te vullen. Deze vind je hier. Het formulier kan vanaf 4 dagen voor vertrek worden ingevuld en deze moet je bij aankomst op de bestemming digitaal of geprint kunnen tonen als daarnaar gevraagd wordt.
Terugreizen naar Nederland  
Coronabewijs

Verplicht coronabewijs bij het terugreizen naar Nederland voor alle reizigers vanaf 12 jaar.

Om te voorkomen dat het Coronavirus wordt meegenomen, hebben alle reizigers vanaf 12 jaar bij het terugreizen naar Nederland vanuit een bestemming met kleurcode geel of oranje een coronabewijs nodig.

 • Reizigers die volledig gevaccineerd of hersteld zijn van corona kunnen dit aantonen in de CoronaCheck-app.
 • De overige reizigers moeten een negatieve testuitslag kunnen tonen. Dit mag een NAAT(PCR)-test van maximaal 48 uur oud bij vertrek naar Nederland of een antigeensneltest van maximaal 24 uur oud bij vertrek naar Nederland zijn.

Bekijk hier welke kleurcode jouw vakantiebestemming op dit moment heeft. Via de website reizen tijdens corona bekijk je gemakkelijk welke documenten je nodig hebt voor jouw terugreis naar Nederland.

Gezondheidsverklaring De Nederlandse overheid verplicht alle reizigers vanaf 12 jaar een gezondheidsverklaring in te vullen bij het reizen van en naar Nederland. De gezondheidsverklaring vind je hier. Het ingevulde formulier moet je digitaal of geprint kunnen tonen als daarnaar gevraagd wordt. Vlieg je met Corendon, KLM of Transavia? Dan vul je de gezondheidsverklaring in tijdens het online inchecken voor de heenreis. Je hoeft dan alleen een formulier uit te printen voor de terugreis.
Testen bij thuiskomst

Vanuit de Nederlandse overheid geldt voor alle reizigers mét een vaccinatie- of herstelbewijs het dringende advies om een zelftest te doen bij thuiskomst. Reizigers zónder vaccinatie- of herstelbewijs worden dringend geadviseerd zich te testen op dag 2 en 5 na thuiskomst. Dit kan met een zelftest of bij de GGD.

Heb je klachten of is je zelftest positief? Laat je dan altijd testen bij de GGD.

Maatregelen Nederland

Meer informatie over de maatregelen die van toepassing zijn bij het terugreizen naar Nederland vind je onder het kopje 'Terugreizen naar Nederland'.

Terugreizen via een Belgische luchthaven  
Maatregelen België

Alle reizigers die naar België terugkeren na een verblijf in het buitenland moeten binnen 6 maanden voor aankomst in België een Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) invullen. Het formulier vind je hier. Bij het invullen van het PLF voeg je jouw Coronabewijs toe. Het PLF formulier beoordeelt op basis van de kleurcode van jouw bestemming en/of dit land op de lijst met 'heel hoog risico landen' staat of er bij terugkomst in België verdere maatregelen gelden.

Meer informatie lees je op info-coronavirus.be/nl/reizen/.

Let op: De Belgische overheid hanteert andere kleurcodes dan de Nederlandse overheid. Bekijk hier welke kleurcode de Belgische overheid hanteert voor jouw vakantiebestemming.

Maatregelen Nederland

Meer informatie over de maatregelen die van toepassing zijn bij het terugreizen naar Nederland vind je onder het kopje 'Terugreizen naar Nederland'.

Terugreizen via een Duitse luchthaven  
Maatregelen Duitsland

Verplicht coronabewijs bij het terugreizen naar Duitsland voor alle reizigers vanaf 6 jaar. Om te voorkomen dat het Coronavirus wordt meegenomen, hebben alle reizigers vanaf 6 jaar bij het terugreizen naar Duitsland een coronabewijs nodig.

 • Reizigers die volledig gevaccineerd zijn of hersteld zijn van corona kunnen dit aantonen in de CoronaCheck-app.
 • De overige reizigers moeten een negatieve PCR-testuitslag kunnen tonen van maximaal 48 uur oud bij aankomst in Duitsland zijn.

Let op: Wanneer je reist vanuit een bestemming die bij terugkomst als 'gebied met virusvariant' staat aangemerkt, ben je altijd verplicht om een negatieve testuitslag te tonen. Dit moet een PCR-test zijn van maximaal 48 uur oud bij aankomst. Bekijk hier of je reist vanuit een gebied met virusvariant.

Alle reizigers die reizen vanuit een gebied dat bij terugkomst staat aangemerkt als 'hoogrisico' of 'gebied met virusvariant', zijn verplicht om een registratieformulier in te vullen voor het terugreizen naar Duitsland. Het registratieformulier vind je hier en de bevestiging moet je geprint of digitaal kunnen tonen als daarnaar gevraagd wordt. Bekijk hier of je reist vanuit een gebied met een hoog risico of virusvariant.

Lees hier meer informatie over de maatregelen bij het terugreizen naar Duitsland.

Maatregelen Nederland

Meer informatie over de maatregelen die van toepassing zijn bij het terugreizen naar Nederland vind je onder het kopje 'Terugreizen naar Nederland'.

 

SPANJE

Inclusief de Canarische Eilanden & Balearen

Op dit moment geldt voor deze bestemming vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken een reisadvies met kleurcode geel. Reizen naar deze bestemming is mogelijk, maar er gelden wel maatregelen. Momenteel gaan onze reizen naar deze bestemming gewoon door. Hieronder vind je de eisen waar je aan moet voldoen voor vertrek naar deze bestemming en de terugreis naar Nederland. Wij monitoren de situatie en passen de onderstaande informatie steeds zo nodig aan. Raadpleeg voor de geldende maatregelen op deze bestemming de website van www.nederlandwereldwijd.nl.

Download vóór vertrek alle benodigde belangrijke documenten!

Download altijd vóórafgaand aan je reis alle benodigde belangrijke documenten op je telefoon of print deze uit en neem ze mee. Zo voorkom je voor jezelf en je medereizigers vertragingen op de bestemming omdat het downloaden via de lokale WiFi vaak zeer traag gaat of zelfs helemaal niet lukt.

Positieve COVID-19 testuitslag op je vakantiebestemming?

Krijg je op je vakantiebestemming COVID-19 symptomen of word je verplicht ter plaatse een COVID-19 test te doen? Houd er dan rekening mee dat je bij een positieve testuitslag op je vakantiebestemming in quarantaine moet. Vanaf 1 november 2021 vergoeden wij de extra hotelovernachtingen én je terugvlucht niet meer, tenzij je kunt aantonen dat je volledig gevaccineerd bent. Dit geldt voor alle personen vanaf 12 jaar en ouder. Voor kinderen tot en met 11 jaar vergoeden wij de extra hotelovernachtingen én de terugvlucht nog wel. Voor meer informatie klik hier . Je mag niet terugvliegen naar Nederland totdat je klachtenvrij bent en je negatief test op COVID-19.

Cruises, F1 reizen, Autoreizen & Rondreizen

Maatregelen kunnen afwijken voor reizen anders dan Zonvakanties. Kijk voor de actuele informatie over je reis bij de ‘Extra informatie’ bij je geboekte reis. Hierop vind je de juiste informatie per reis. Wanneer je wordt doorverwezen naar deze pagina, dan kan je uiteraard de informatie bij jouw bestemming aanhouden of kijk op www.nederlandwereldwijd.nl

Maatregel Toelichting
Algemene regels voor vertrek  
Vaccinatie- of testbewijs

De lokale autoriteiten verplichten alle reizigers vanaf 12 jaar in het bezit te zijn van een digitaal coronabewijs, EU DCC, dat verwijst naar één van de drie volgende documenten:

 • Een bewijs van volledige vaccinatie met een EMA- of WHO-erkend vaccin (de laatste dosis moet minimaal 14 dagen of langer geleden zijn toegediend). Wanneer je één dosis hebt ontvangen omdat je hersteld bent van COVID-19, moet je een QR-code hebben waarin staat '1 van 1 vaccinaties ontvangen'.
 • Een bewijs van herstel door middel van een positief NAAT(PCR)-testresultaat (minimaal 11 dagen en maximaal 180 dagen oud bij aankomst in Spanje). Het certificaat moet zijn afgegeven door een medische instantie of autoriteit.
 • Een negatieve testuitslag van een NAAT(PCR)-test (maximaal 72 uur oud bij aankomst) of een antigeentest (maximaal 48 uur oud bij aankomst).

Let op: Het niet correct invullen van je gegevens kan betekenen dat de test niet kan worden afgenomen en je niet toegelaten wordt op jouw vakantiebestemming. Wij raden aan om altijd een geprinte versie van jouw negatieve vaccinatie-, herstel- of testbewijs mee te nemen naast de digitale QR-code in de CoronaCheck-App. Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven zich niet te laten testen.

Je bent te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het (tijdig) verkrijgen van de juiste gezondheids- en reisdocumenten die gelden voor het land van vertrek en het land van bestemming.

Als klant van Stip Reizen kun je, afhankelijk van de bestemming en de maatregelen die hier gelden, kiezen uit één van de twee services die worden aangeboden door Stip Reizen in samenwerking met HealthCheckCenter. Meer informatie over deze services vind je hier.

Gezondheidsverklaring De Nederlandse overheid verplicht alle reizigers vanaf 12 jaar een gezondheidsverklaring in te vullen bij het reizen van en naar Nederland. De gezondheidsverklaring vind je hier. Het ingevulde formulier moet je digitaal of geprint kunnen tonen als daarnaar gevraagd wordt. Vlieg je met Corendon, KLM of Transavia? Dan vul je de gezondheidsverklaring in tijdens het online inchecken voor de heenreis. Je hoeft dan alleen een formulier uit te printen voor de terugreis.
Overige belangrijke documenten Het is verplicht voor alle reizigers om maximaal 48 uur voor vertrek een digitaal Health Control Formulier in te vullen via https://www.spth.gob.es/.
In het formulier wordt gevraagd in welke Spaanse provincie je verblijft, hier vul je het volgende in:
 • Costa del Sol: Andalucia;
 • Canarische Eilanden: Canarias;
 • Mallorca & Ibiza: Illes Balears.


Nadat je het formulier hebt verzonden ontvang je een QR-code per e-mail. Deze QR-code moet je digitaal of geprint kunnen tonen bij aankomst op de bestemming. Het kan voorkomen dat je een foutmelding krijgt en dus geen QR-code ontvangt. Zonder QR-code mag je niet aan boord van het vliegtuig. In dit geval kun je het volgende doen:

 • Maak een eerder gestarte sessie af via deze link.
 • Haal je QR-code van een eerder gestarte sessie op via deze link.
 • Pas je aanvraag aan via deze link.

Kom je er niet helemaal uit met het invullen van het formulier? Volg dan het volledig uitgeschreven stappenplan .

3G-maatregel Canarische Eilanden

Vanwege een toename in het aantal COVID-19 gevallen op de Canarische Eilanden, heeft de lokale overheid besloten om op de eilanden Gran Canaria, Lanzarote, Tenerife en Fuerteventura een 3G-maatregel in te voeren. Vanaf 24 december 2021 geldt voor alle binnenruimtes waar minimaal 30 personen aanwezig zijn, zoals restaurants, bars en fitnessruimtes een 3G-beleid. Dit geldt ook voor de restaurants en bars in hotels. Lees hier meer informatie over dit 3G-beleid.

Terugreizen naar Nederland  
Coronabewijs

Verplicht coronabewijs bij het terugreizen naar Nederland voor alle reizigers vanaf 12 jaar.

Om te voorkomen dat het Coronavirus wordt meegenomen, hebben alle reizigers vanaf 12 jaar bij het terugreizen naar Nederland vanuit een bestemming met kleurcode geel of oranje een coronabewijs nodig.

 • Reizigers die volledig gevaccineerd of hersteld zijn van corona kunnen dit aantonen in de CoronaCheck-app.
 • De overige reizigers moeten een negatieve testuitslag kunnen tonen. Dit mag een NAAT(PCR)-test van maximaal 48 uur oud bij vertrek naar Nederland of een antigeensneltest van maximaal 24 uur oud bij vertrek naar Nederland zijn.

Bekijk hier welke kleurcode jouw vakantiebestemming op dit moment heeft. Via de website reizen tijdens corona bekijk je gemakkelijk welke documenten je nodig hebt voor jouw terugreis naar Nederland.

Gezondheidsverklaring De Nederlandse overheid verplicht alle reizigers vanaf 12 jaar een gezondheidsverklaring in te vullen bij het reizen van en naar Nederland. De gezondheidsverklaring vind je hier. Het ingevulde formulier moet je digitaal of geprint kunnen tonen als daarnaar gevraagd wordt. Vlieg je met Corendon, KLM of Transavia? Dan vul je de gezondheidsverklaring in tijdens het online inchecken voor de heenreis. Je hoeft dan alleen een formulier uit te printen voor de terugreis.
Testen bij thuiskomst

Vanuit de Nederlandse overheid geldt voor alle reizigers mét een vaccinatie- of herstelbewijs het dringende advies om een zelftest te doen bij thuiskomst. Reizigers zónder vaccinatie- of herstelbewijs worden dringend geadviseerd zich te testen op dag 2 en 5 na thuiskomst.

Dit kan met een zelftest of bij de GGD. Heb je klachten of is je zelftest positief? Laat je dan altijd testen bij de GGD.

Maatregelen Nederland

Meer informatie over de maatregelen die van toepassing zijn bij het terugreizen naar Nederland vind je onder het kopje 'Terugreizen naar Nederland'.

Terugreizen via een Belgische luchthaven  
Maatregelen België

Alle reizigers die naar België terugkeren na een verblijf in het buitenland moeten binnen 6 maanden voor aankomst in België een Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) invullen. Het formulier vind je hier. Bij het invullen van het PLF voeg je jouw Coronabewijs toe. Het PLF formulier beoordeelt op basis van de kleurcode van jouw bestemming en/of dit land op de lijst met 'heel hoog risico landen' staat of er bij terugkomst in België verdere maatregelen gelden.

Meer informatie lees je op info-coronavirus.be/nl/reizen/.

Let op: De Belgische overheid hanteert andere kleurcodes dan de Nederlandse overheid. Bekijk hier welke kleurcode de Belgische overheid hanteert voor jouw vakantiebestemming.

Maatregelen Nederland

Meer informatie over de maatregelen die van toepassing zijn bij het terugreizen naar Nederland vind je onder het kopje 'Terugreizen naar Nederland'.

Terugreizen via een Duitse luchthaven  
Maatregelen Duitsland

Verplicht coronabewijs bij het terugreizen naar Duitsland voor alle reizigers vanaf 6 jaar. Om te voorkomen dat het Coronavirus wordt meegenomen, hebben alle reizigers vanaf 6 jaar bij het terugreizen naar Duitsland een coronabewijs nodig.

 • Reizigers die volledig gevaccineerd zijn of hersteld zijn van corona kunnen dit aantonen in de CoronaCheck-app.
 • De overige reizigers moeten een negatieve PCR-testuitslag kunnen tonen van maximaal 48 uur oud bij aankomst in Duitsland zijn.

Let op: Wanneer je reist vanuit een bestemming die bij terugkomst als 'gebied met virusvariant' staat aangemerkt, ben je altijd verplicht om een negatieve testuitslag te tonen. Dit moet een PCR-test zijn van maximaal 48 uur oud bij aankomst. Bekijk hier of je reist vanuit een gebied met virusvariant.

Alle reizigers die reizen vanuit een gebied dat bij terugkomst staat aangemerkt als 'hoogrisico' of 'gebied met virusvariant', zijn verplicht om een registratieformulier in te vullen voor het terugreizen naar Duitsland. Het registratieformulier vind je hier en de bevestiging moet je geprint of digitaal kunnen tonen als daarnaar gevraagd wordt. Bekijk hier of je reist vanuit een gebied met een hoog risico of virusvariant.

Lees hier meer informatie over de maatregelen bij het terugreizen naar Duitsland.

Maatregelen Nederland

Meer informatie over de maatregelen die van toepassing zijn bij het terugreizen naar Nederland vind je onder het kopje 'Terugreizen naar Nederland'.

 

TURKIJE

Op dit moment geldt voor deze bestemming vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken een reisadvies met kleurcode oranje: 'reis alleen als het noodzakelijk is'. We voeren de reizen uit die al zijn geboekt en je kunt ook een nieuwe Turkije-vakantie boeken met vertrek op korte termijn. Hieronder vind je de eisen waar je aan moet voldoen voor vertrek naar deze bestemming en de terugreis naar Nederland. Wij monitoren de situatie en passen de onderstaande informatie steeds zo nodig aan.

Raadpleeg voor de geldende maatregelen op deze bestemming de website van www.nederlandwereldwijd.nl. Let op! Per 1 juli gelden in Turkije alleen nog maatregelen op het gebied van hygiëne, het gebruik van mondkapjes en 1,5 meter afstand houden. Maatregelen zoals een avondklok en beperkte openingstijden zijn sinds 1 juli niet meer van toepassing. 

Download vóór vertrek alle benodigde belangrijke documenten!

Download altijd vóórafgaand aan je reis alle benodigde belangrijke documenten op je telefoon of print deze uit en neem ze mee. Zo voorkom je voor jezelf en je medereizigers vertragingen op de bestemming omdat het downloaden via de lokale WiFi vaak zeer traag gaat of zelfs helemaal niet lukt.

Positieve COVID-19 testuitslag op je vakantiebestemming?

Vanaf 1 november 2021 vergoeden wij de extra hotelovernachtingen én je terugvlucht niet meer, tenzij je kunt aantonen dat je volledig gevaccineerd bent. Dit geldt voor alle personen vanaf 12 jaar en ouder. Voor kinderen tot en met 11 jaar vergoeden wij de extra hotelovernachtingen én de terugvlucht nog wel.

Aan de grens met Turkije kunnen steekproefsgewijs PCR-testen bij aankomst worden afgenomen. Als de uitslag positief is, volgt 10 dagen quarantaine. Dit geldt ook als je in nauw contact bent geweest met iemand die positief wordt getest. Na 10 dagen wordt opnieuw een test afgenomen, als de uitkomst hiervan negatief is stopt de quarantaine. Als de test positief is, word je na 4 dagen (de 14e dag van de quarantaine) opnieuw getest. Draag je de Delta-variant van het coronavirus? Dan moet je 14 dagen in quarantaine. Deze periode kan niet eerder worden beëindigd, alleen na een negatief PCR-testresultaat op dag 14 van de quarantaineperiode. Voor reizigers die in de 14 dagen voor hun bezoek aan Turkije een hoog risicoland hebben bezocht, kunnen aanvullende/strengere maatregelen gelden. Raadpleeg hiervoor altijd de website van Nederlandwereldwijd.

Cruises, F1 reizen, Autoreizen & Rondreizen

Maatregelen kunnen afwijken voor reizen anders dan Zonvakanties. Kijk voor de actuele informatie over je reis bij de ‘Extra informatie’ bij je geboekte reis. Hierop vind je de juiste informatie per reis. Wanneer je wordt doorverwezen naar deze pagina, dan kan je uiteraard de informatie bij jouw bestemming aanhouden of kijk op www.nederlandwereldwijd.nl

Maatregel Toelichting
Algemene regels voor vertrek  
COVID-19 test voor vertrek

De lokale autoriteit staat reizigers toe met een coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat - DCC, de digitale of papieren versie). Hiermee toon je aan dat je:

 • 14 dagen geleden of langer volledig bent gevaccineerd
 • Of volledig hersteld bent van corona en dit kan aantonen met een herstelbewijs (maximaal 6 maanden geldig vanaf 28 dagen na de 1e positieve PCR-test)
 • Of de uitslag van een negatieve PCR-test hebt die niet ouder is dan 72 uur bij aankomst in Turkije 
 • Of de uitslag van een negatieve antigeentest hebt die niet ouder is dan 48 uur bij aankomst in Turkije

Wij raden aan om altijd een geprinte versie van je vaccinatie-, herstel- of negatieve testbewijs mee te nemen naast de digitale QR-code in de Corona Check App. Klik hier voor alle informatie plus handige video met stappenplan hoe een QR-code aan te maken.

Heb je geen coronabewijs dan moet je of een negatieve PCR-testuitslag tonen (niet ouder dan 72 uur bij aankomst op de bestemming) of een negatieve antigeentest (niet ouder dan 48 uur bij aankomst op de bestemming). Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven niet getest te worden.

Let op: Het niet correct invullen van je persoonlijke gegevens kan betekenen dat de test niet kan worden afgenomen en kan je niet toegelaten worden op jouw vakantiebestemming.

Als klant van Stip Reizen kun je, afhankelijk van de bestemming en de maatregelen die hier gelden, kiezen uit één van de twee services die worden aangeboden door Stip Reizen in samenwerking met HealthCheckCenter. Meer informatie over deze services vind je hier.

Gezondheidsverklaring De Nederlandse overheid verplicht alle reizigers vanaf 12 jaar een gezondheidsverklaring in te vullen bij het reizen van en naar Nederland. De gezondheidsverklaring vind je hier. Het ingevulde formulier moet je digitaal of geprint kunnen tonen als daarnaar gevraagd wordt. Vlieg je met Corendon, KLM of Transavia? Dan vul je de gezondheidsverklaring in tijdens het online inchecken voor de heenreis. Je hoeft dan alleen een formulier uit te printen voor de terugreis.
Overige belangrijke documenten Het is verplicht voor alle reizigers van 6 jaar en ouder om binnen 72 uur voor vertrek een registratieformulier in het Engels in te vullen. Zodra je het formulier hebt ingevuld, wordt een HES-code aangemaakt die je tijdens je reis en verblijf in Turkije kan gebruiken. Het ingevulde formulier moet je bij vertrek naar de bestemming digitaal of geprint kunnen tonen.
Terugreizen naar Nederland  
Testbewijs

Alle reizigers vanaf 12 jaar moeten vanaf 22 december 2021 bij terugkomst in Nederland een negatieve testuitslag kunnen tonen. Dit moet een NAAT(PCR)-test zijn die maximaal 48 uur voor vertrek naar Nederland is afgenomen of een antigeensneltest die maximaal 24 uur voor vertrek naar Nederland is afgenomen. Een negatieve testuitslag is ook verplicht wanneer je in het bezit bent van een bewijs van volledige vaccinatie of herstel.

Via de website reizen tijdens corona bekijk je gemakkelijk welke documenten je nodig hebt voor jouw terugreis naar Nederland.

Gezondheidsverklaring De Nederlandse overheid verplicht alle reizigers vanaf 12 jaar een gezondheidsverklaring in te vullen bij het reizen van en naar Nederland. De gezondheidsverklaring vind je hier. Het ingevulde formulier moet je digitaal of geprint kunnen tonen als daarnaar gevraagd wordt. Vlieg je met Corendon, KLM of Transavia? Dan vul je de gezondheidsverklaring in tijdens het online inchecken voor de heenreis. Je hoeft dan alleen een formulier uit te printen voor de terugreis.
Testen bij thuiskomst

Vanuit de Nederlandse overheid geldt voor alle reizigers mét een vaccinatie- of herstelbewijs het dringende advies om een zelftest te doen bij thuiskomst. Reizigers zónder vaccinatie- of herstelbewijs worden dringend geadviseerd zich te testen op dag 2 en 5 na thuiskomst. Dit kan met een zelftest of bij de GGD.

Heb je klachten of is je zelftest positief? Laat je dan altijd testen bij de GGD.

Maatregelen Nederland

Meer informatie over de maatregelen die van toepassing zijn bij het terugreizen naar Nederland vind je onder het kopje 'Terugreizen naar Nederland'.

Terugreizen via een Belgische luchthaven  
Maatregelen België

Alle reizigers die naar België terugkeren na een verblijf in het buitenland moeten binnen 6 maanden voor aankomst in België een Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) invullen. Het formulier vind je hier.

Bij het invullen van het PLF voeg je jouw Coronabewijs toe. Het PLF formulier beoordeelt op basis van de kleurcode van jouw bestemming en/of dit land op de lijst met 'heel hoog risico landen' staat of er bij terugkomst in België verdere maatregelen gelden.

Meer informatie lees je op info-coronavirus.be/nl/reizen/.

Let op: De Belgische overheid hanteert andere kleurcodes dan de Nederlandse overheid. Bekijk hier welke kleurcode de Belgische overheid hanteert voor jouw vakantiebestemming.

Let op: Alle reizigers vanaf 12 jaar die niet in België wonen en naar België terugkeren vanuit een land buiten de Europese Unie dat niet opgenomen is in de "white list", zijn verplicht in het bezit te zijn van een negatief testresultaat bij aankomst in België. Ook wanneer je in het bezit bent van een bewijs van volledige vaccinatie of herstel. Het testcertificaat moet in het Nederlands, Frans, Duits of Engels opgesteld zijn, in de vorm van:

 • Een negatieve NAAT(PCR)-test uitgevoerd in een officieel laboratorium (maximaal 72 uur oud bij aankomst in België).
 • Een negatieve Rapid Antigen Test (antigeen sneltest) uitgevoerd door een professionele instantie (maximaal 36 uur oud bij aankomst in België).

Kijk op info-coronavirus.be voor meer informatie over de "white list".

Maatregelen Nederland

Meer informatie over de maatregelen die van toepassing zijn bij het terugreizen naar Nederland vind je onder het kopje 'Terugreizen naar Nederland'.

Terugreizen via een Duitse luchthaven  
Maatregelen Duitsland

Verplicht coronabewijs bij het terugreizen naar Duitsland voor alle reizigers vanaf 6 jaar. Om te voorkomen dat het Coronavirus wordt meegenomen, hebben alle reizigers vanaf 6 jaar bij het terugreizen naar Duitsland een coronabewijs nodig.

 • Reizigers die volledig gevaccineerd zijn of hersteld zijn van corona kunnen dit aantonen in de CoronaCheck-app.
 • De overige reizigers moeten een negatieve PCR-testuitslag kunnen tonen van maximaal 48 uur oud bij aankomst in Duitsland zijn.

Let op: Wanneer je reist vanuit een bestemming die bij terugkomst als 'gebied met virusvariant' staat aangemerkt, ben je altijd verplicht om een negatieve testuitslag te tonen. Dit moet een PCR-test zijn van maximaal 48 uur oud bij aankomst. Bekijk hier of je reist vanuit een gebied met virusvariant.

Alle reizigers die reizen vanuit een gebied dat bij terugkomst staat aangemerkt als 'hoogrisico' of 'gebied met virusvariant', zijn verplicht om een registratieformulier in te vullen voor het terugreizen naar Duitsland. Het registratieformulier vind je hier en de bevestiging moet je geprint of digitaal kunnen tonen als daarnaar gevraagd wordt. Bekijk hier of je reist vanuit een gebied met een hoog risico of virusvariant.

Lees hier meer informatie over de maatregelen bij het terugreizen naar Duitsland.

Maatregelen Nederland

Meer informatie over de maatregelen die van toepassing zijn bij het terugreizen naar Nederland vind je onder het kopje 'Terugreizen naar Nederland'.

 

VERENIGDE ARABISCHE EMIRATEN (DUBAI)

Op dit moment is de kleurcode van het reisadvies van de overheid voor de Verenigde Arabische Emiraten geel. Onze reizen naar de Verenigde Arabische Emiraten gaan door. Hieronder vind je de eisen waar je aan moet voldoen voor vertrek naar deze bestemming en de terugreis naar Nederland. Wij monitoren de situatie en passen de onderstaande informatie steeds zo nodig aan. Raadpleeg voor de geldende maatregelen op deze bestemming de website van www.nederlandwereldwijd.nl.

Download vóór vertrek alle benodigde belangrijke documenten!

Download altijd vóórafgaand aan je reis alle benodigde belangrijke documenten op je telefoon of print deze uit en neem ze mee. Zo voorkom je voor jezelf en je medereizigers vertragingen op de bestemming omdat het downloaden via de lokale WiFi vaak zeer traag gaat of zelfs helemaal niet lukt.

Positieve COVID-19 testuitslag op je vakantiebestemming?

Krijg je op je vakantiebestemming COVID-19 symptomen of word je verplicht ter plaatse een COVID-19 test te doen? Houd er dan rekening mee dat je bij een positieve testuitslag op je vakantiebestemming in quarantaine moet. Vanaf 1 november 2021 vergoeden wij de extra hotelovernachtingen én je terugvlucht niet meer, tenzij je kunt aantonen dat je volledig gevaccineerd bent. Dit geldt voor alle personen vanaf 12 jaar en ouder. Voor kinderen tot en met 11 jaar vergoeden wij de extra hotelovernachtingen én de terugvlucht nog wel. Voor meer informatie klik hier . Je mag niet terugvliegen naar Nederland totdat je klachtenvrij bent en je negatief test op COVID-19.

Cruises, F1 reizen, Autoreizen & Rondreizen

Maatregelen kunnen afwijken voor reizen anders dan Zonvakanties. Kijk voor de actuele informatie over je reis bij de ‘Extra informatie’ bij je geboekte reis. Hierop vind je de juiste informatie per reis. Wanneer je wordt doorverwezen naar deze pagina, dan kan je uiteraard de informatie bij jouw bestemming aanhouden of kijk op www.nederlandwereldwijd.nl

Maatregel Toelichting
Algemene regels voor vertrek  
Vaccinatie- of testbewijs

De lokale autoriteiten verplichten alle reizigers vanaf 12 jaar in het bezit te zijn van een PCR-test bij vertrek naar de bestemming. Per emiraat verschillen de regels voor reizigers:

Reizen naar Dubai

 • Alle reizigers vanaf 12 jaar (ook wanneer je volledig gevaccineerd bent) zijn verplicht om een negatieve PCR-testuitslag te tonen van maximaal 72 uur oud bij vertrek naar Dubai.

Reizen naar Abu Dhabi

 • Alle reizigers vanaf 12 jaar (ook wanneer je volledig gevaccineerd bent) zijn verplicht om een negatieve PCR-testuitslag te tonen van maximaal 48 uur oud bij vertrek naar Abu Dhabi.
 • Alle reizigers moeten bij aankomst op de luchthaven van Abu Dhabi een PCR-test ondergaan, deze test is gratis.
 • Volledig gevaccineerde reizigers zijn verplicht om op de 6e dag na aankomst een tweede PCR-test af te laten nemen. Deze test is voor eigen rekening.
 • Niet (volledig) gevaccineerde reizigers zijn verplicht om op de 6e en 9e dag van het verblijf een PCR-test af te laten nemen. Beide testen zijn voor eigen rekening.
 • Volledig gevaccineerde reizigers moeten zich 5 dagen voor vertrek aanmelden via de ICA Smart Travel Service en op advies van de lokale autoriteiten de Alhosn app downloaden. Meer informatie vind je bij "Registratie vaccinatie en PCR-testuitslag".

Let op: Je moet gevaccineerd zijn met een door de Verenigde Arabische Emiraten goedgekeurd vaccin: Pfizer BioNtech, Moderna, Johnson & Johnson (Janssen), Oxford-AstraZeneca, Sputnik V of Sinopharm.

Let op: Een digitaal vaccinatiebewijs of een digitaal negatief testresultaat, zoals in de CoronaCheck-app, wordt niet geaccepteerd. Neem daarom je negatieve testresultaat of vaccinatiebewijs geprint mee.

Je bent te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het (tijdig) verkrijgen van de juiste gezondheids- en reisdocumenten die gelden voor het land van vertrek en het land van bestemming.

Als klant van Stip Reizen kun je, afhankelijk van de bestemming en de maatregelen die hier gelden, kiezen uit één van de twee services die worden aangeboden door Stip Reizen in samenwerking met HealthCheckCenter. Meer informatie over deze services vind je hier.

Registratie vaccinatie en PCR-testuitslag Abu Dhabi Volledig gevaccineerde reizigers moeten zich 5 dagen voor vertrek naar Abu Dhabi aanmelden via de ICA Smart Travel Service. Ook moet je op advies van de lokale autoriteiten de Alhosn app downloaden. Hierin staat jouw (omgezette) vaccinatiebewijs en vind je de uitslagen van de PCR-testen die je na aankomst in Abu Dhabi moet laten afnemen.
Gezondheidsverklaring De Nederlandse overheid verplicht alle reizigers vanaf 12 jaar een gezondheidsverklaring in te vullen bij het reizen van en naar Nederland. De gezondheidsverklaring vind je hier. Het ingevulde formulier moet je digitaal of geprint kunnen tonen als daarnaar gevraagd wordt. Vlieg je met Corendon, KLM of Transavia? Dan vul je de gezondheidsverklaring in tijdens het online inchecken voor de heenreis. Je hoeft dan alleen een formulier uit te printen voor de terugreis.
Terugreizen naar Nederland  
Testbewijs

Alle reizigers vanaf 12 jaar moeten vanaf 22 december 2021 bij terugkomst in Nederland een negatieve testuitslag kunnen tonen. Dit moet een NAAT(PCR)-test zijn die maximaal 48 uur voor vertrek naar Nederland is afgenomen of een antigeensneltest die maximaal 24 uur voor vertrek naar Nederland is afgenomen. Een negatieve testuitslag is ook verplicht wanneer je in het bezit bent van een bewijs van volledige vaccinatie of herstel.

Via de website reizen tijdens corona bekijk je gemakkelijk welke documenten je nodig hebt voor jouw terugreis naar Nederland.

Gezondheidsverklaring De Nederlandse overheid verplicht alle reizigers vanaf 12 jaar een gezondheidsverklaring in te vullen bij het reizen van en naar Nederland. De gezondheidsverklaring vind je hier. Het ingevulde formulier moet je digitaal of geprint kunnen tonen als daarnaar gevraagd wordt. Vlieg je met Corendon, KLM of Transavia? Dan vul je de gezondheidsverklaring in tijdens het online inchecken voor de heenreis. Je hoeft dan alleen een formulier uit te printen voor de terugreis.
Testen bij thuiskomst

Vanuit de Nederlandse overheid geldt voor alle reizigers mét een vaccinatie- of herstelbewijs het dringende advies om een zelftest te doen bij thuiskomst. Reizigers zónder vaccinatie- of herstelbewijs worden dringend geadviseerd zich te testen op dag 2 en 5 na thuiskomst. Dit kan met een zelftest of bij de GGD.

Heb je klachten of is je zelftest positief? Laat je dan altijd testen bij de GGD.

Maatregelen Nederland

Meer informatie over de maatregelen die van toepassing zijn bij het terugreizen naar Nederland vind je onder het kopje 'Terugreizen naar Nederland'.

Terugreizen via een Belgische luchthaven  
Maatregelen België

Alle reizigers die naar België terugkeren na een verblijf in het buitenland moeten binnen 6 maanden voor aankomst in België een Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) invullen. Het formulier vind je hier.

Bij het invullen van het PLF voeg je jouw Coronabewijs toe. Het PLF formulier beoordeelt op basis van de kleurcode van jouw bestemming en/of dit land op de lijst met 'heel hoog risico landen' staat of er bij terugkomst in België verdere maatregelen gelden.

Meer informatie lees je op info-coronavirus.be/nl/reizen/.

Let op: De Belgische overheid hanteert andere kleurcodes dan de Nederlandse overheid. Bekijk hier welke kleurcode de Belgische overheid hanteert voor jouw vakantiebestemming.

Let op: Alle reizigers vanaf 12 jaar die niet in België wonen en naar België terugkeren vanuit een land buiten de Europese Unie dat niet opgenomen is in de "white list", zijn verplicht in het bezit te zijn van een negatief testresultaat bij aankomst in België. Ook wanneer je in het bezit bent van een bewijs van volledige vaccinatie of herstel. Het testcertificaat moet in het Nederlands, Frans, Duits of Engels opgesteld zijn, in de vorm van:

 • Een negatieve NAAT(PCR)-test uitgevoerd in een officieel laboratorium (maximaal 72 uur oud bij aankomst in België).
 • Een negatieve Rapid Antigen Test (antigeen sneltest) uitgevoerd door een professionele instantie (maximaal 36 uur oud bij aankomst in België).

Kijk op info-coronavirus.be voor meer informatie over de "white list".

Maatregelen Nederland

Meer informatie over de maatregelen die van toepassing zijn bij het terugreizen naar Nederland vind je onder het kopje 'Terugreizen naar Nederland'.

Terugreizen via een Duitse luchthaven  
Maatregelen Duitsland

Verplicht coronabewijs bij het terugreizen naar Duitsland voor alle reizigers vanaf 6 jaar. Om te voorkomen dat het Coronavirus wordt meegenomen, hebben alle reizigers vanaf 6 jaar bij het terugreizen naar Duitsland een coronabewijs nodig.

 • Reizigers die volledig gevaccineerd zijn of hersteld zijn van corona kunnen dit aantonen in de CoronaCheck-app.
 • De overige reizigers moeten een negatieve PCR-testuitslag kunnen tonen van maximaal 48 uur oud bij aankomst in Duitsland zijn.

Let op: Wanneer je reist vanuit een bestemming die bij terugkomst als 'gebied met virusvariant' staat aangemerkt, ben je altijd verplicht om een negatieve testuitslag te tonen. Dit moet een PCR-test zijn van maximaal 48 uur oud bij aankomst. Bekijk hier of je reist vanuit een gebied met virusvariant.

Alle reizigers die reizen vanuit een gebied dat bij terugkomst staat aangemerkt als 'hoogrisico' of 'gebied met virusvariant', zijn verplicht om een registratieformulier in te vullen voor het terugreizen naar Duitsland. Het registratieformulier vind je hier en de bevestiging moet je geprint of digitaal kunnen tonen als daarnaar gevraagd wordt. Bekijk hier of je reist vanuit een gebied met een hoog risico of virusvariant.

Lees hier meer informatie over de maatregelen bij het terugreizen naar Duitsland.

Maatregelen Nederland

Meer informatie over de maatregelen die van toepassing zijn bij het terugreizen naar Nederland vind je onder het kopje 'Terugreizen naar Nederland'.

 

ZANZIBAR

Op dit moment is de kleurcode van het reisadvies van de overheid voor Zanzibar oranje. Dit betekent dat de overheid adviseert om alleen naar dit land te reizen wanneer dit noodzakelijk is. Hieronder vind je de eisen waar je aan moet voldoen voor vertrek naar deze bestemming en de terugreis naar Nederland. Wij bieden vakanties naar Zanzibar deze winter toch aan. Zeker wanneer je volledig bent beschermd tegen corona, kun je hier naar onze mening onbezorgd van een vakantie genieten. Wij monitoren de situatie en passen de onderstaande informatie steeds zo nodig aan. Raadpleeg voor de geldende maatregelen op deze bestemming de website van www.nederlandwereldwijd.nl.

Download vóór vertrek alle benodigde belangrijke documenten!

Download altijd vóórafgaand aan je reis alle benodigde belangrijke documenten op je telefoon of print deze uit en neem ze mee. Zo voorkom je voor jezelf en je medereizigers vertragingen op de bestemming omdat het downloaden via de lokale WiFi vaak zeer traag gaat of zelfs helemaal niet lukt.

Positieve COVID-19 testuitslag op je vakantiebestemming?

Krijg je op je vakantiebestemming COVID-19 symptomen of word je verplicht ter plaatse een COVID-19 test te doen? Houd er dan rekening mee dat je bij een positieve testuitslag op je vakantiebestemming in quarantaine moet. Ook het komende winterseizoen, tot 1 april 2022, regelt de lokale overheid de extra hotelovernachtingen en verzorgt Corendon je latere terugvlucht. Voor meer informatie klik hier . Je mag niet terugvliegen naar Nederland totdat je klachtenvrij bent en je negatief test op COVID-19.

Cruises, F1 reizen, Autoreizen & Rondreizen

Maatregelen kunnen afwijken voor reizen anders dan Zonvakanties. Kijk voor de actuele informatie over je reis bij de ‘Extra informatie’ bij je geboekte reis. Hierop vind je de juiste informatie per reis. Wanneer je wordt doorverwezen naar deze pagina, dan kan je uiteraard de informatie bij jouw bestemming aanhouden of kijk op www.nederlandwereldwijd.nl

Maatregel Toelichting
Algemene regels voor vertrek  
COVID-19 test voor vertrek

De lokale autoriteit verplicht alle reizigers vanaf 6 jaar in het bezit te zijn van een negatief COVID-19 testresultaat van een RT-PCR-test van maximaal 96 uur oud bij aankomst. Let op: Het niet correct invullen van je persoonlijke gegevens kan betekenen dat de test niet kan worden afgenomen en de benodigde gezondheidsverklaring niet kan worden verstrekt. Hierdoor kan je niet toegelaten worden op jouw vakantiebestemming.

Daarnaast moeten alle reizigers vanaf 6 jaar bij aankomst een sneltest doen (deze test is voor eigen rekening).

Let op: Een digitaal negatief testresultaat, zoals in de Corona Check App wordt niet geaccepteerd. Neem daarom je negatieve testresultaat geprint mee.

Als klant van Stip Reizen kun je, afhankelijk van de bestemming en de maatregelen die hier gelden, kiezen uit één van de twee services die worden aangeboden door Stip Reizen in samenwerking met HealthCheckCenter. Meer informatie over deze services vind je hier.

Gezondheidsverklaring De Nederlandse overheid verplicht alle reizigers vanaf 12 jaar een gezondheidsverklaring in te vullen bij het reizen van en naar Nederland. De gezondheidsverklaring vind je hier. Het ingevulde formulier moet je digitaal of geprint kunnen tonen als daarnaar gevraagd wordt. Vlieg je met Corendon, KLM of Transavia? Dan vul je de gezondheidsverklaring in tijdens het online inchecken voor de heenreis. Je hoeft dan alleen een formulier uit te printen voor de terugreis.
Overige belangrijke documenten

Het is verplicht voor alle reizigers om binnen 24 uur voor aankomst een online gezondheidsverklaring (Traveler’s Health Surveillance Form) in te vullen via deze link.

Nadat je het formulier hebt verzonden ontvang je een bevestiging met een 'Unique Health Code (UHC)'. Deze bevestiging met de Unique Health Code (UHC) moet je digitaal of geprint kunnen tonen bij aankomst op de bestemming.

Reisverzekering

Je moet in het bezit zijn van een lopende reisverzekering die medische kosten in het buitenland dekt.

Terugreizen naar Nederland  
Testbewijs

Alle reizigers vanaf 12 jaar moeten vanaf 22 december 2021 bij terugkomst in Nederland een negatieve testuitslag kunnen tonen. Dit moet een NAAT(PCR)-test zijn die maximaal 48 uur voor vertrek naar Nederland is afgenomen of een antigeensneltest die maximaal 24 uur voor vertrek naar Nederland is afgenomen. Een negatieve testuitslag is ook verplicht wanneer je in het bezit bent van een bewijs van volledige vaccinatie of herstel.

Via de website reizen tijdens corona bekijk je gemakkelijk welke documenten je nodig hebt voor jouw terugreis naar Nederland.

Gezondheidsverklaring De Nederlandse overheid verplicht alle reizigers vanaf 12 jaar een gezondheidsverklaring in te vullen bij het reizen van en naar Nederland. De gezondheidsverklaring vind je hier. Het ingevulde formulier moet je digitaal of geprint kunnen tonen als daarnaar gevraagd wordt. Vlieg je met Corendon, KLM of Transavia? Dan vul je de gezondheidsverklaring in tijdens het online inchecken voor de heenreis. Je hoeft dan alleen een formulier uit te printen voor de terugreis.
Testen bij thuiskomst

Vanuit de Nederlandse overheid geldt voor alle reizigers mét een vaccinatie- of herstelbewijs het dringende advies om een zelftest te doen bij thuiskomst. Reizigers zónder vaccinatie- of herstelbewijs worden dringend geadviseerd zich te testen op dag 2 en 5 na thuiskomst. Dit kan met een zelftest of bij de GGD.

Heb je klachten of is je zelftest positief? Laat je dan altijd testen bij de GGD.

Maatregelen Nederland

Meer informatie over de maatregelen die van toepassing zijn bij het terugreizen naar Nederland vind je onder het kopje 'Terugreizen naar Nederland'.

Terugreizen via een Belgische luchthaven  
Maatregelen België

Alle reizigers die naar België terugkeren na een verblijf in het buitenland moeten binnen 6 maanden voor aankomst in België een Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) invullen. Het formulier vind je hier.

Bij het invullen van het PLF voeg je jouw Coronabewijs toe. Het PLF formulier beoordeelt op basis van de kleurcode van jouw bestemming en/of dit land op de lijst met 'heel hoog risico landen' staat of er bij terugkomst in België verdere maatregelen gelden.

Meer informatie lees je op info-coronavirus.be/nl/reizen/.

Let op: De Belgische overheid hanteert andere kleurcodes dan de Nederlandse overheid. Bekijk hier welke kleurcode de Belgische overheid hanteert voor jouw vakantiebestemming.

Let op: Alle reizigers vanaf 12 jaar die niet in België wonen en naar België terugkeren vanuit een land buiten de Europese Unie dat niet opgenomen is in de "white list", zijn verplicht in het bezit te zijn van een negatief testresultaat bij aankomst in België. Ook wanneer je in het bezit bent van een bewijs van volledige vaccinatie of herstel. Het testcertificaat moet in het Nederlands, Frans, Duits of Engels opgesteld zijn, in de vorm van:

 • Een negatieve NAAT(PCR)-test uitgevoerd in een officieel laboratorium (maximaal 72 uur oud bij aankomst in België).
 • Een negatieve Rapid Antigen Test (antigeen sneltest) uitgevoerd door een professionele instantie (maximaal 36 uur oud bij aankomst in België).

Kijk op info-coronavirus.be voor meer informatie over de "white list".

Maatregelen Nederland

Meer informatie over de maatregelen die van toepassing zijn bij het terugreizen naar Nederland vind je onder het kopje 'Terugreizen naar Nederland'.

Terugreizen via een Duitse luchthaven  
Maatregelen Duitsland

Verplicht coronabewijs bij het terugreizen naar Duitsland voor alle reizigers vanaf 6 jaar. Om te voorkomen dat het Coronavirus wordt meegenomen, hebben alle reizigers vanaf 6 jaar bij het terugreizen naar Duitsland een coronabewijs nodig.

 • Reizigers die volledig gevaccineerd zijn of hersteld zijn van corona kunnen dit aantonen in de CoronaCheck-app.
 • De overige reizigers moeten een negatieve PCR-testuitslag kunnen tonen van maximaal 48 uur oud bij aankomst in Duitsland zijn.

Let op: Wanneer je reist vanuit een bestemming die bij terugkomst als 'gebied met virusvariant' staat aangemerkt, ben je altijd verplicht om een negatieve testuitslag te tonen. Dit moet een PCR-test zijn van maximaal 48 uur oud bij aankomst. Bekijk hier of je reist vanuit een gebied met virusvariant.

Alle reizigers die reizen vanuit een gebied dat bij terugkomst staat aangemerkt als 'hoogrisico' of 'gebied met virusvariant', zijn verplicht om een registratieformulier in te vullen voor het terugreizen naar Duitsland. Het registratieformulier vind je hier en de bevestiging moet je geprint of digitaal kunnen tonen als daarnaar gevraagd wordt. Bekijk hier of je reist vanuit een gebied met een hoog risico of virusvariant.

Lees hier meer informatie over de maatregelen bij het terugreizen naar Duitsland.

Maatregelen Nederland

Meer informatie over de maatregelen die van toepassing zijn bij het terugreizen naar Nederland vind je onder het kopje 'Terugreizen naar Nederland'.

 

Een ogenblik geduld aub…